lauantai 30. toukokuuta 2015

499. Helsingin 60-70-luvun elokuvateatterit


Lapsuuteni Helsingissä oli kymmeniä elokuvateattereita (51 huipussaan 1940-luvulla ja 47 vielä vuonna 1955). Helsingin Sanomien loppusivuilla julkaistiin perjantaisin ja sunnuntaisinkin puolen sivun ilmoituskokonaisuus, jossa teattereilla oli aakkosjärjestyksessä määrämuotoiset, matalat pikkumainokset, yhden palstan levyiset. Pienimmät tyytyivät puolikaskokoon, kuin rivi-ilmoitustekstiin, esim. Museokatu 44:n *Cinema (entinen Mikki).
.
Aakkosjärjestyksenkö vuoksi tavoiteltiin A:lla alkavia nimiä? *Kino Haaga muuttui Aritaksi, Kultainen Lyhty Lauttasaaressa *AD-Kinoksi, Tuulensuu Hakaniemessä *Arenaksi.
.
Edellä jo mainittujen lisäksi oli ainakin Adams, Adlon, *Alfaromeo, Astor, *Astra, Aula, Axa, Bio Alppi, Bio Kent, *Bio-Bio, *Boston, *Bristol, Capitol, *Corona, *Edison, *Gloria, Kino Helsinki, Joukola, Kit-Cat, Kruunu, *Maxim, *Merano, *Orion, *Pirtti, Rea, *Rex, *Ritz, *Savoy, Scala, *Sininen Kuu, ja *Kino Tapiola (Espoo). Lasken edellä mainitun 35 teatteria.
.
Tulossa oli pian kuusi uutta: Rigoletto (1977), *Charlie 1-2 (1979), Studio 123 (1979), *Kosmos 1-2 (1980), *Nordia 123 (1980), *Illusion (1981). (Em. yhteensä 41 kpl).
.
Ainakin edellä *tähdellä merkityissä 25 teatterissa kävin itse, mutta vasta kun Alfaromeo oli jo *New York, Boston oli *Formia, Edison oli *Diana ja Charlie oli *Andorra.
.
Elokuvatutkija Peter von Bagh (1943-2014) kertoi oppineensa Helsinkiin päästyään tuntemaan vain sellaiset kaupunginosat, joissa oli elokuvateatteri, eli esikaupungeista Haaga, Herttoniemi, Käpylä, Munkkiniemi, Tapiola. (Muistelmateos 'Muisteja' s. 183).
.
von Bagh tarkoitti kaiketi:
Puistokino eli Bio Kent 1939-83, Munkkiniemen Puistotie 4a:ssa,
Kino Herttua 1955-65 Herttoniemessä,
Käpylän Kino 1955-65 Pohjolankatu 38:ssa (jossa Park Hotel, Paukun ja Tollon sauna),
Käpylän Bio Rio, Sampsantie 50, myöhempi Ilves-teatteri.
Olivatko von Baghille merkityksettömiä vai unohtuvatko:
Pitäjänmäen Bio Rei 1950-75
Pakilan Bio Tarja 1945-75
.
***
.
Mutta missä elokuvateattereissa muistan käyneeni jo lapsena?
.
1) Kino Haaga, Pohjois-Haagan Linnaleirin aukiolla, Huovitie 3.
.
Vuoden 1956 kolmikerroksinen punatiilitalo kiersi L:n muotoisena aukiota. Kahdessa yläkerrassa oli asuntoja parvekkeineen, pohjakerroksessa liikkeitä. Arkkitehdit Martta & Ragnar Ypyä. Vihoviimeisenä talon länsireunassa oli vaatimattoman kapea sisäänkäynti, yksi lasiulko-ovi elokuvateatteriin. Filmikuvia oli esillä lasivitriinissä päätyseinässä, seinästä vinosti ulkonevan lipputangon alla.
.
Heti oven jälkeen laskeutuivat portaat suoraan alas kellariin. Siellä oli yllättävän iso sali, paikkoja peräti 476, arviolta 22 penkkiriviä ja kussakin 22 istuinta, paitsi perällä vähemmän, yksittäisiä istuimia. Käytävä kummallakin reunalla, punatiili kauniisti näkyvissä seinässä sisälläkin. Uloskäynti valkokankaan sivulta takapihalle. Elokuvasali taisikin olla, ei enää itse kapean talon, vaan sen 1-kerroksisen sivurakennuksen alla.
.
Minkä filmin katsoinkaan kotikulmillani Haagassa, yhdessä äidin ja isän kanssa? Jonkin Disneyn filmin tai useammankin? Maija Poppanen, Hassut Tassut, Lupsakkaat Luppakorvat tai 101 dalmatialaista, veikkailen.
.
Kino Haaga (1956-1971) muutti nimensä Kino Aritaksi vuosiksi 1971-80. Myöhemmin muistelen nähneeni paikalla suljetun tanssi- tai mustalaisteatterin. Nykyisin 2015 Webropolin toimisto.
.
***
.
2) Merano, Laivurinrinne 1, Viiskulma
.
Hauska sijaintiko jäi lapsen mieleen? Vuoden 1928 kerrostalon kulma oli taitettu tai viistetty sen verran tylpäksi, että kaksi ulko-ovea mahtui rinnakkain, muttei niiden viereen enää muuta kuin koristeeksi kahden kerroksen korkuiset pyöreät pylväät. Ovien yllä nimi Merano, joka säilyi samana kaikki 58 vuotta 1928-1986.
.
Filmien mainosvitriinit olivat viereisten katujen sivuilla. Istumapaikat vähenivät alun 291:stä 215:een ja vuoden 1978 remontissa 174:ään. Takaa kai tultiin sisään saliin, vasemmalla sivulla käytävä ja n. 16 riviä joilla kullakin n. 11 paikkaa. (Nykyisin toimistotila).
.
Katsoin Meranossa isäni kanssa jonkin sunnuntain lastennäytöksen, klo 13 tai klo 15. Se saattoi olla 'Tom ja Jerry numero 6' (tai numero 5), jonka olin valinnut Hesarin mainoksesta, silloin parempaakaan löytämättä. Isäni pitkästyi kissaan ja hiireen ja suositteli toiste katsottavaksi jotakin monipuolisempaa, vaikka Disneytä. Kotimaista 'Pekkaa ja Pätkää' oli siihen aikaan lapsille tarjolla joka sunnuntai!
.
***
.
3) Sininen kuu, Mannerheimintie 118, Tullinpuomin talo, Raken talo
.
Etelä-Haagan oma sininen bussi 22, myöhemmin 32, kääntyi Topeliuksen kadulta Tullinpuomin ohi
Mannerheimintielle ja romanttista teatterin neonvalokylttiä ei voinut olla näkemättä. Komea suuri 8-9-kerroksinen kerrostalo oli valmistunut 1940 ja Sininen kuu toimi talvesta 1941 kesäkuuhun 1986.
.
Talon länsipääty painui kellariksi mäen sisään. Kaksi lasista ulko-ovea ja vierellä kaksi suljettua laiovea sijaitsivat pikku puistikon takana Topeliuksenkadun suuntaan, yläpuolellaankin lasi-ikkunaseinä, ja lasi-ikkunat jatkuivat länteen, jonne niiden edessä nousivat ulkoportaat, toisen kerroksen poistumisoville. Isohko teatteri, 367 paikkaa, vuoden 1980 remontin jälkeen enää 226.
.
Sinisessä kuussakin oli sunnuntaisin lastennäytöksiä ja jonkin sellaisen kävin katsomassa äidin ja isän kanssa, Disneyn filmi kai, jollaisista muistan Akun ja Mikin pätkien ja Benjamin Franklinin hiiren lisäksi mm. koosteen 'Hessu hassuttelee', jossa Hessulla oli mökki pilvenpiirtäjän kattoterassilla. Tai Luutnantti Robin Crusoen, jossa nykyajan lentäjä (Dick van Dyke) haaksirikkoutui Tyynen meren saarelle.
.
4 - 5) Erityisesti Hesperiankadun Ritz ja Mannerheimintien Corona tulevat mieleeni lapsena käytyinä. Noissako näin Asterixin ja Kleopatran sekä Lucky Luken ja Daltonin veljekset? Ritzistä ja Coronasta minulla on aikuismuistojakin, joista toiste.
.
***
.
Lähdeteoksia:
Olli Aaltonen, Jussi Nenonen ja Juhani Styrman: Elokuvateatterit - korttelikinojen aikaan. Kustantaja Laaksonen 2015. 169 sivua.
Outi Heiskanen ja Minna Santakari: Asuuko neiti Töölössä? Elämää elokuvien Helsingissä. Kustantaja Teos 2004. 192 sivua.

maanantai 25. toukokuuta 2015

498. Salo Onnibussilla ja Bio Jännä

Elokuvateatterimatka: Onnibus meno Helsinki-Salo 5 euroa, paluumatka 3 euroa. Olin ainoa Salon Piihovi ABC:lle jäävä, 1-tien liittymän n:o 15 rampille. Pysäkin lähestymistä oli helppo seurata moottoritien selkeiden tienviittojen numeroista, 18, 17, 16... Painoin stop-nappia puolta kilometriä aiemmin, jo ennen kuin kuljettaja kuulutti "Saloa", ettei puhelimeen puhunut ajaja unohtaisi?
*
Bussipysäkillä oli Vainion Liikenteen Expressbussin sekä TLO:n halpalinjan 'Åbus' aikataulut, muttei lainkaan merkintää Onnibussista! (Kävin Åbusin nettisivuilla, halvimmillaan matka 1,90 Hki-Turku, mutta lähipäivinä 7,90 - 8,90, jolloin kalliimpi kuin Onnibus, jolla silläkin sama hinta Helsingistä niin Saloon kuin Turkuun.)
*
Lähdin kävelemään lounaaseen 3-4 km kohti Saloa. Hyvä kävelytie 52-tien Salo-Somero luoteispuolella. Vasemmalle musta tienviitta "Hautausmaa" - poikkesin sittenkin sinne hiekkateille peltojen halki. T-risteyksen jälkeen Vanha Perttelintie myötäili Uskelanjokea kohti Saloa. Avarassa peltomaisemassa kävelymatka tuntui pitkältä. Fasaani rääkäisi.
*
Pellon ja pientaloasutuksen välissä vastaani tuli Niinistönkatu, hiekkatie, jonka kävelin päästä päähän palatakseni tielle 52. Nykyinen tasavallan presidentti (2012-) on kotoisin Salosta.
*
Kävelytunneli "Luvallinen graffitien maalauspaikka" alitti 110-tien eli vanhan valtatie ykkösen. Kauppakeskuksia tuli vastaan, Virtasen kauppa ja City-Market, mutta Savipajankadun Lidl sekä Liikekeskus Valuri, jossa "2 euron kaupan" ja "Vireen" välissä uusi elokuvateatteri Lumo 1-2 (135 ja 51 paikkaa), jäivät piiloon ja minun täytyi etsiä niitä (risteyksen pohjoispuolelta).
*
Poikkesin myös jokirantaan, seurailin kävelytietä, jonka varrella penkkejä ja veneiden kiinnityspaikkoja. Joen autosillalta länteen alkoi selkeä pääkatu, Turuntie, "Muotikatu"! Turuntie 5:n katetulla kauppakujalla oli ulkomyynnissä viereisen liikkeen vaatteita. Korttelin sisältä, käytävän päästä, löytyi Bio Jännän lasioviseinä, täynnä elokuvamainoksia. (Nimi periytyi kiinteistön omistajalta ja yhteen aikaan elokuvateatteria pyörittäneeltä Matti Jännäriltä, selvisi Bio Salon mainioilta nettisivuilta.)
*
Kiersin korttelin ympäri. Takakadulta pääsi sisäpihalle, jolta erottuivat ison elokuvasalin umpinaisen rakennuksen muodot, peräisin vuodelta 1961, korvattuaan vieressä olleen vanhemman, alkuperäisen teatterin.
*
Uskelanjoen eli Salonjoen itäpuolella Turuntie vaihtui Helsingintieksi, edelleen vanhan pikkukaupungin tärkeimpänä kauppakatuna jatkuen. Pienet lehtipuut loivat hiukan bulevardin tunnelmaa. Liiketalot yleensä kaksikerroksisia. Sympaattisen pienimuotoinen miljöö. Helsingintie 11:ssä sijaitsi viehättävä Bio Salo 1-2, vuodelta 1938, nykyisin jaettu 350:n ja 100:n paikan saleihin.
*
Bio Jännän kevään viimeinen päivänäytös alkoi klo 14. Kymmentä vaille isossa punasävyisessä kahvila-aulassa odotteli puolisen tusinaa senioria, puolet naisia ja miehiä. Kahvitarjoilu tai mehu sisältyi lipun hintaan 7 euroa! Omistaja taisi hoitaa yksin kaiken, muistutti tuttua kanta-asiakaskortista: "Sinä niin ahkerasti käyt kumminkin!" ja haki varastosta rouville näytteeksi George Clooneyn tähdittämän tulevan filmin mainoksen.
*
Jakamattomaan, kohti kaakossa olevaa laajakangasta laskeutuvaan elokuvasaliin mahtui 506 katsojaa. Kaareutuvia penkkirivejä taisi olla 23, kullakin 22 paikkaa, sillä 23 x 22 = 506. Ison salin vaikutelma. Asialliset, tummat, kiiltäväpintaiset taittotuolit. Muut katsojat jäivät takaosiin, minä asetuin keskelle riviä 5.
*
"Kauden ensimmäisessä päivänäytöksessä oli 70 katsojaa, viimeisessä 7, noin kevät vaikuttaa! Keskikesästä taas vilkastuu. Syksyn päivänäytökset aloittaa Kaurismäen uusin!"
*
***
Elokuva oli Russell Crowen esikoisohjaus "Kaivonkatsoja". Päähenkilö, leskeksi jäänyt Connor (Crowe) matkusti vuonna 1919 Australiasta Turkkiin etsimään kolmea Gallipolin taistelussa (1915) kadonnutta tai kaatunutta poikaansa. Juoneen kuului siirappinen rakastuminen hotellin emäntään (kauniiseen leskeen, jolla mainio 10-v. pikkupoika, sekä lanko, joka yritti pakottaa lesken toiseksi vaimokseen), tutustuminen oikeamieliseen turkkilaiseen sotapäällikköön, sekä seikkailuja henkensä kaupalla salaseurojen ja kapinaryhmien tulitaisteluiden keskellä. Pojatkin löytyivät, joku elossa.
*
Nautin elokuvista Matkoina jonnekin ja tämä toimi jonkin verran sellaisena. Aistimus pikkuhotelliin kirjautumisesta 1919 ja kuljeskelusta Istanbulin kujilla. Varsinaisista turistinähtävyyksistä esiteltiin vain Sininen Moskeija. Lisäksi maaseudun maisemia ja pinnanmuotoja.
*
***
Elokuvan jälkeen kävelin Vuohisaareen ja takaisin (2 x 4,5 km). Matkan varrella Satamakadulla oli monenlaista varastohallia, "Salon Vene ja Kone", sitten joen länsirannalla käynnisteltiin kymmenien osallistujien kalastuskilpailua. "Altaiden alue" kuhisi ja kihisi linnuista ja lintutornin lähelle pysäköi neljä, palatessani kuusi henkilöautoa. Kapean sillan jälkeen ajotie kiersi ympäri jyrkästi ja korkealle kohoavan Vuohisaaren rantaviivaa, kunnes päättyi leirintäalueelle. Luontopolku oli sateen jäljiltä liian mutainen pikkukengille. Sillan luona nousin puuportaita korkealle näköalakalliolle. Vielä Salon kirjaston (auki -19) ja keskustakierroksen jälkeen kävelin 3,5 km Piihovin liittymään, jossa joku toinenkin odotti Onnibusin saapumista klo 20:35. Matka Helsinkiin (klo 22) kesti 1 h 25 min.
*
***
Salon elokuvateatterit toukokuussa 2015:
Salo: Bio Jännä (1961-) 506p Turuntie 5
Salo: Bio Salo 1-2 (1938-) 350+100p Helsingintie 11
Salo: Lumo 1-2, 135+51p Liikekeskus Valuri, Savipajankatu 2
***

lauantai 23. toukokuuta 2015

497. Museokortilla kunnittain


Museoliiton uusi yhteislippu Museokortti (maksaa 54 euroa vuonna 2015) kannattaa varmasti hankkia, vaikkakin museoiden aakkosjärjestys antaa tarjouksesta liiankin runsaan kuvan! "Lähes 200:n" eli 185 kohteen joukkoon on numeroitu erikseen myös museo-osia, joilla on yhteislippu!
.
Lisäksi osaan listatuista museoista on muutenkin vapaa pääsy aina tai joinakin päivinä! (Aukiolo ja ilmaispäivät saattavat vaihdella ja on syytä varmistaa).
.
Nimen mukaan aakkostettua museolistaa käytännöllisempi on jaottelu kunnittain, minkä teen seuraavaksi. Aloitan pääkaupunkiseudusta, sitten Tampere ja Turku, lopulta muut, Alajärvi - Äänekoski, lisäyksenä Åland - Ahvenanmaa.
.
Rivin alussa on aina Museoliiton luettelon JÄRJESTYSNUMERO.
Väleihin lisäämäni NUMEROTTOMAT museot eivät osallistu Museokorttiin, mutta niihin pääsee muutoin ilmaiseksi joko aina tai mainittuina päivinä, esim. kerran viikossa tai kerran kuussa!
.
(* tähdellä merkityissä museoissa (n. 60, liki 1/3) olen joskus käynyt!
.
HELSINKI
 6 Amos Andersonin taidemuseo Helsinki *
Arkkitehtuurimuseo, vapaa pääsy vain kuukauden 1. perjantai! *
 8 Ateneumin taidemuseo Helsinki *
 10 Designmuseo Helsinki *
 11 Designmuseo Arabia Helsinki
Diamus Helsingin Diakonissalaitoksen museo (ilmainen!)
 14 Didrichsenin taide- ja kulttuurimuseo Helsinki *
 15 Ehrensvärd-museo Helsinki
 32 Helsingin kaupunginmuseo Helsinki (ilmainen!) *
- Ratikkamuseo (ilmainen!) *
- Ruiskumestarin talo (ilmainen!) *
- Sederholmin talo (ilmainen!) *
- Sofiankadun näyttelyt (ilmainen!) *
- Tuomarinkylän museo (ilmainen!) *
- Työväenasuntomuseo (ilmainen!) *
 33 - Hakasalmen huvila (ilmainen!) *
 34 Helsingin observatorio Helsinki
 35 Helsingin Taidehalli Helsinki *
 36 Hotelli- ja ravintolamuseo Helsinki *
 53 Kansallismuseo Helsinki (ilmainen perjantaina klo 16-18) *
Kulttuurien museo (ilmainen perjantaisin 16-18) *
Luonnontieteellinen museo, ilmainen kuun 1. to 16-18 (kesä 15-17) *
 77 Mannerheim-museo Helsinki *
 87 Nykytaiteen museo Kiasma Helsinki *
(Kiasma, vapaa pääsy kuukauden 1. perjantai 16-20)
Päivälehden (Helsingin Sanomien) museo (ilmainen!) *
Reitz, Lauri ja Lasse Reitzin säätiön kokoelmat (ilmainen!) *
 131 Seurasaaren ulkomuseo Helsinki *
 134 Sinebrychoffin taidemuseo Helsinki *
(Sinebrychoff, vapaa pääsy kuun 1. keskiviikko 17-20)
 135 Sotamuseo Helsinki *
 136 Sotamuseo, Maneesi Helsinki
 137 Sotamuseo, Sukellusvene Vesikko Helsinki
 149 Suomen museoliitto Helsinki
 150 Suomen Pankin rahamuseo Helsinki (ilmainen!) *
 152 Suomen valokuvataiteen museo Helsinki *
(Valokuvataiteen M, ilmainen kuun viimeinen keskiviikko 17-20)
 153 Suomenlinna-museo Helsinki
 154 Suomenlinnan Lelumuseo Helsinki
 159 Tamminiemi Helsinki *
 163 Teatterimuseo Helsinki *
 164 Tekniikan museo Helsinki *
(Tekniikan museo, vapaa pääsy torstaisin klo 9-19)
.
ESPOO, KIRKKONUMMI
 17 Espoon kaupunginmuseo, Talomuseo Glims Espoo *
(Glims talomuseo: ilmainen keskiv. 10-16 (kesällä 10-17)
 29 Gallen-Kallelan Museo Espoo *
 38 Hvitträsk museo Kirkkonummi *
 145 Suomen luontokeskus Haltia Espoo
Espoon Näyttelykeskus WeeGee ilmainen keskiviikko 18-20 *
Espoon kaupunginmuseo: Lagstadin koulumuseo, ilmainen
Espoon kaupunginmuseo: Villa Rullud, ilmainen
.
VANTAA
 141 Suomen Ilmailumuseo Vantaa *
 177 Vantaan kaupunginmuseo Vantaa *
(vapaa pääsy, avoinna ti-pe 10-17 ja la-su 11-16)
 178 Vantaan taidemuseoVantaa *
(vapaa pääsy, avoinna ti-pe 11-18 ja la 10-16)
.
TAMPERE
 70 Lenin-museo Tampere
Poliisimuseo, Tampere, vapaa pääsy!
 103 Postimuseo Tampere
 126 Sara Hildénin taidemuseo Tampere *
 142 Suomen Jääkiekkomuseo Tampere
 160 Tampereen museot, Museokeskus Vapriikki Tampere
 161 Tampereen taidemuseo - Pirkanmaan aluetaidemuseo *
 162 Tampereen taidemuseon Muumilaakso Tampere *
 173 Työväenmuseo Werstas Tampere
(Werstaaseen vapaa pääsy ti-su klo 11-18)
.
TURKU
 1 Aboa Vetus & Ars Nova -museo Turku
 7 Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Turku
 24 Forum Marinum Turku
 25 Forum Marinum: Bore Turku
 26 Forum Marinum: Fregatti Suomen Joutsen Turku
 27 Forum Marinum: Museoalus Sigyn Turku
 75 Luostarinmäen käsityöläismuseo Turku *
 133 Sibelius-museo Turku
 168 Turun Biologinen museo Turku
 169 Turun linna Turku *
 170 Turun taidemuseo Varsinais-Suomen aluetaidem.
(Turun taidemuseo: perjantaina 16-19 ilmainen)
 184 Wäinö Aaltosen museo Turku
.
MUUT KUNNAT
.
 85 Nelimarkka-museo ja -residenssi Alajärvi
 85 Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo Alajärvi
.
 174 Urajärven kartano Asikkala
.
 23 Forssan museo Forssa
.
 30 Hangon museo Hanko
.
 16 Emil Cedercreutzin museo Harjavalta
.
 37 Huittisten museo Huittinen
.
 39 Hyvinkään kaupunginmuseo Hyvinkää
 40 Hyvinkään taidemuseo Hyvinkää *
(Hyvinkään taidemuseo vapaa pääsy keskiv. klo 16-18)
 151 Suomen Rautatiemuseo Hyvinkää *
.
 12 Designmuseo Iittala Hämeenlinna
 41 Hämeen linna Hämeenlinna *
 42 Hämeenlinnan kaup. historiallinen museo
 43 Hämeenlinnan taidemuseo Hämeenlinna
 80 Museo Militaria Hämeenlinna
 91 Palanderin talo Hämeenlinna
 132 Sibeliuksen syntymäkoti Hämeenlinna
 176 Vankilamuseo Hämeenlinna *
.
 83 Möhkön ruukkimuseo Ilomantsi
 93 Parppeinvaaran runokylä Ilomantsi
.
Imatran kaupunginmuseo ilmainen!
Imatran taidemuseo ilmainen!
.
 59 Kolttien perinnetalo Inari
 120 Saamelaismuseo Siida Inari
.
 47 Joensuun taidemuseo Joensuu
 96 Pohjois-Karjalan museo Joensuu
.
 48 Jyväskylän taidemuseo Jyväskylä (ilmainen pe 11-18!)
 49 Jyväskylän yliopiston tiedemuseo, luontomuseo
(Jkl:n yliopiston Keski-Suomen luontomuseo: vapaa pääsy!)
 50 Jyväskylän yliopiston tiedemuseo, Kulttuurihistoriallinen
 55 Keski-Suomen Ilmailumuseo Jyväskylä
 56 Keski-Suomen museo Jyväskylä
 143 Suomen käsityön museo Jyväskylä (ilmainen pe11-18!)
Jyväskylän Galleria Harmonia, vapaa sisäänpääsy
Jyväskylän Alvar Aalto -museo ilmainen alle 18-v. koululaisille
.
 2 Ahola (Juhani Aho) Järvenpää *
 4 Ainola (Sibelius) Järvenpää *
 51 Järvenpään taidemuseo Järvenpää *
.
Kainuun museo, Kajaani: ilmainen!
Kajaanin taidemuseo: ilmainen!
.
 79 Mobilia liikennemuseo Kangasala
.
 52 Kankaanpään kaupunginmuseo Kankaanpää
.
 54 Karkkilan ruukkimuseo Senkka: Suomen Valimomuseo ja
Högforsin masuuni ja Karkkila-Högforsin työläismuseo Karkkila
.
Kemin historiallinen museo: ilmainen perjantai 11-17!
Kemin taidemuseo: ilmainen perjantai 11-17!
.
 122 Sagalundin Museo Kemiönsaari
 156 Söderlångviks museum (Söderlångvikin museo) Kemiönsaari
.
 157 Taide- ja museokeskus SINKKA Kerava
(Taide- ja museokeskus Sinkka: ilmainen kuun 1. sunnuntai)
.
 57 Keuruun museo Keuruu
(Keuruun museo: talvikaudella vapaa pääsy ti-to 10-15)
.
 155 Särestöniemi-museo Kittilä
.
Kokkolan Kansansoitinmuseoon vapaa pääsy
Kokkolan K.H.Renlundin museot, ilmaiset torstai 11-18
Kokkolan Luontokokoelma Kieppiin vapaa pääsy
.
 65 Kymenlaakson museo Kotka *
 78 Merikeskus Vellamo Kotka *
 147 Suomen merimuseo Kotka *
(Vellamo, Merimuseo ja Kymenlaakson maakuntamuseo
yhdessä ja ilmaiset keskiviikkoisin klo 18-20)
 (Kotkan Vellamosta ostin Museokorttini toukokuussa 2015)
.
 99 Poikilo-museot, Kouvolan taidemuseo Kouvola
 181 Verlan tehdasmuseo Kouvola
.
 9 Carlsron museo Kristiinankaupunki
.
 62 Kuopion korttelimuseo Kuopio
 63 Kuopion museo Kuopio
 64 Kuopion taidemuseo Kuopio
 117 RIISA - Suomen ortodoksinen kirkkomuseo Kuopio
.
 18 Etelä-Karjalan museo Lappeenranta *
 19 Etelä-Karjalan museo, Ratsuväkimuseo Lappeenranta
 20 Etelä-Karjalan museo, Wolkoffin talomuseo Lappeenranta
 21 E-K:n Kaakkois-Suomen aluetaidemuseo Lappeenranta *
.
 68 Lapinlahden taidemuseo ja Eemil Halosen museo Lapinlahti
.
 69 Lapuan Taidemuseo Lapua
(Lapuan taidemuseoon vapaa pääsy!)
Lapuan Patruunatehtaan museoon vapaa pääsy!
.
 71 Liedon Vanhalinna Lieto
Lieto Nautelankosken museo, ilmainen
.
 58 Kolin luontokeskus Ukko Lieksa
 94 Pielisen museo Lieksa
.
 146 Suomen maatalousmuseo Sarka Loimaa
.
 73 Louhisaaren kartano Masku Askainen
.
Mikkelin taidemuseo, pe ilmainen 10-17 loka-huhtikuu!
.
 5 Alikartano Mäntsälä
.
 129 Serlachius-museo Gustaf Mänttä-Vilppula
 130 Serlachius-museo Gösta Mänttä-Vilppula
(Mänttä: alle 18-vuotiaille ja veteraaneille vapaa pääsy?)
.
 82 Mäntyharjun Museo Mäntyharju
.
 84 Naantalin museo Naantali
.
 44 Ikolan ulkomuseo Nurmes
 86 Nurmeksen museo Nurmes
(Nurmeksen museo ma-pe 10-16 vapaa pääsy!)
.
 89 Orimattilan taidemuseo Orimattila
.
 90 Oulun taidemuseo Oulu (perjantai 10-17 ilmainen!)
 97 Pohjois-Pohjanmaan museo Oulu
 98 P-Pohjanmaan, Turkansaaren ulkomuseo Oulu
.
 66 Käsityömuseo Miila Paimio
.
 92 Paraisten kotiseutumuseo Paraisten kaupunki
.
 74 Luontotalo Arkki Pori
 100 Porin taidemuseo Pori (keskiviikko 18-20 ilmainen)
 108 Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo Pori
 118 Rosenlew-museo Pori
 127 Satakunnan Museo Pori
.
 46 Johan Ludvig Runebergin koti Porvoo *
 101 Porvoon museo, Holmin talo Porvoo
 102 Porvoon museo, Vanha raatihuone Porvoo
.
 105 Raahen museo: Kruununmakasiinimuseo Raahe
 106 Raahen museo: Pakkahuoneen museo Raahe
.
 107 Raision museo Harkko Raisio
.
 109 Rauman merimuseo Rauma
 110 Rauman museo, Kirsti Rauma
 111 Rauman museo, Marela Rauma
 112 Rauman museo, Vanha Raatihuone Rauma
 113 Rauman taidemuseo Rauma
 165 Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo Rauma
(Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo, ilmainen!)
.
 114 Rautalammin museo Rautalampi
.
 115 Riihimäen kaupunginmuseo (ilmainen su ja ke klo 12-18)
 116 Riihimäen taidemuseo (ilmainen perjantai klo 14–17)
 144 Suomen lasimuseo Riihimäki *
 148 Suomen Metsästysmuseo Riihimäki
.
 67 Lapin maakuntamuseo Arktikum Rovaniemi *
 119 Rovaniemen taidemuseo Korundi Rovaniemi
.
 121 Saarijärven museo Saarijärvi
.
 123 Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo Salla
.
 124 Salon elektroniikkamuseo Salo
 125 Salon taidemuseo - Veturitalli Salo
(Salon taidemuseo Veturitalli, kuun 1. perjantai klo 10-18 ilmainen)
.
 140 Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi Sastamala
.
 76 Lusto - Suomen Metsämuseo Punkaharju Savonlinna
 88 Olavinlinna Savonlinna *
 128 Savonlinnan maakuntamuseo Savonlinna *
.
 22 Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo, Törnävän museoalue Seinäjoki
 139 Suojeluskunta ja Lotta Svärd -museo Seinäjoki
Seinäjoen taidehalliin on vapaa pääsy keskiviikkoisin!
.
 31 Harjamäen sairaalamuseo Siilinjärvi
 104 Pöljän kotiseutumuseo Siilinjärvi
.
 60 Kultamuseo Sodankylä
.
 3 Aineen taidemuseo Tornio
 167 Tornionlaakson maakuntamuseo Tornio
.
 45 Ilmatorjuntamuseo Tuusula
 72 Lottamuseo Tuusula
 158 Taidekeskus Kasarmi, Tuusulan taidemuseo Tuusula
 171 Tuusulan museot, Halosenniemi Tuusula *
 172 Tuusulan museot, Taiteilijakoti Erkkola Tuusula
.
 28 Friitalan Nahkamuseo Ulvila
(Friitalan nahkamuseoon on vapaa pääsy)
.
 13 Designmuseo Nuutajärvi Urjala
.
 183 Wahlbergin museotalo Uusikaupunki *
.
 61 Kuntsin modernin taiteen museo Vaasa
 95 Pohjanmaan museo ja Terranova Merenkurkun luontokeskus Vaasa
 166 Tikanojan taidekoti Vaasa
Vaasan taidehalliin ilmainen pääsy!
 175 Vanhan Vaasan museo Vaasa
 138 Stundars museo ja kulttuurikeskus Mustasaari
.
 81 Myllysaaren museo Valkeakoski
 182 Visavuoren museo Valkeakoski
.
 179 Varkauden museo Varkaus (ilm. ti-to 10-17, pe, su 10-16)
 180 Varkauden taidemuseo Varkaus (ilm. ti-to 10-17, pe, su 10-16)
.
 185 Äänekosken taidemuseo Äänekoski
.
Ahvenanmaan museo, vapaa pääsy loka-huhtikuu! Åland
Ahvenanmaan taidemuseo, vapaa pääsy loka-huhtikuu! Åland
.
***
.
Tiivistelmä säännöistä: Museokortin (54 euroa) voi ostaa etukäteen verkosta luottokortilla tai suoraan käteiselläkin ensimmäisestä jäsenmuseosta, jossa vierailee.
.
Asiakas täyttää lomakkeen (joko heti museossa tai 2 viikon aikana itsekseen internetissä) ja saa käyttöönsä heti väliaikaisen pahvikortin (jossa asiakasnumero, esim. 1234 5678 9012).
.
Rekisteröitymisen jälkeen Museoliitto postittaa parin viikon kuluessa ostajan osoitteeseen luottokorttityyppisen Museokortin. Kortti on voimassa vuoden ensimmäisestä käyttöpäivästä. Joka päivä voi käydä ilmaiseksi niin monessa museossa kuin haluaa ja ehtii tai vaikka mennä samaan museoon yhden kerran joka päivä (kortti näytetään lukulaitteelle!)
.
Tuet mielimuseotasi ostamalla kortin sieltä, sillä myyjämuseo saa itselleen ensin yhden täyden pääsymaksunsa ja lisäksi myyntipalkkiota 2 euroa. Myöhemmistä museokäynneistä Museoliiton korttiyhtiö maksaa käydylle museolle 60 % normaalilipun hinnasta. Sveitsin ja Hollannin kokemusten mikaan tämän pitäisi kannattaa Museoliitolle ja museoille.
#Museot # Museokortti





496. Arabian Kino Sheryl ja Timbuktu

Melkein myöhästyin Timbuktusta. En osannut perille Helsingin uusimpaan elokuvateatteriin (2015), Arabianrannan Kino Sheryliin, niin helposti kuin etukäteen kuvittelin. Käveltyäni pari tuntia Konalasta Lassilan, Haagan ja Käpylän läpi itään tulin Intiankatua Hämeentielle Arabianaukiolle (valtava seinämaalaus etelässä) ja näin pohjoisessa vanhan tehtaan seinässä tutun tekstin: Arabia.
*
Siihen asti helppoa. Menin rakennukseen ovesta, nousin valoisaa ramppia ylös pohjoiseen, sitten kauppakujaa itään. Kävelin läpi käytävän, jonka varrella kirjasto, hissi Arabian museoon yläkerroksiin, design-myymälöitä, kahviloita. Juliste mainosti afrikkalaisen elokuvan viikkoa, mutta Kinoa ei löytynyt, ei edes parista pohjakartastakaan.
*
Ulkona eteläisemmän matalan makasiinin umpiseinässä luki muiden brändien joukossa myös Kino Sherylin nimi. Vieraskielinen seurue jatkoi Sherylin etsimistä Hämeentietä pohjoiseen. Minä kiersin suurkorttelin vastapäivään. Hämeentie, Arabiankatu länteen, kääntyikö katu samalla nimellä pohjoiseen? Arabiankatu 8? Raitiotie. Rakennustöitä.
*
Raitiovaunujen 6 ja 8 päätepysäkin kohdalta nousivat kiviportaat korkealle ulkoterassille, jonka perällä lasilaatikon päädyssä pilkotti nimi "Kino Sheryl". Vastakkaiseen suuntaan itään avautui pitkin puistokäytävää kaunis näköala merelle, Vanhankaupunginlahdelle vihreine puistorantoineen.
*
Kello oli jo minuuttia vaille 15, elokuvan 'Timbuktu' alkamisaika, vieläkö saisin ostaa lipun ja päästettäisiin näytökseen? Oven ulkopuolella seurusteli joko ulkomaisia naisopiskelijoita tai maahanmuuttajia.
*
Sisäpuolella olikin pitkä, hitaasti etenevä, hevosenkengän muotoinen jono kassatiskille. Kassapäätteitä yksi, mutta useampia opiskelijaneitoja myymässä, "Voin ottaa käteismaksuja". Sarjalippuja ja virvokkeitakin kaupan. "Lippuja ei tarvitse vaihtaa", luki esillä olleessa tiedotteessa, mutta ihmisiä jonotti kassalle A4-tietokonetulosteita käsissään? Käteislippuni maksoi 8 euroa.
*
Pitkän myyntitiskin molemmissa päissä oli ovi pohjoiseen. Läntinen ovi suljettiin jo, kaikki olivat käyttäneet vain sitä, itäpuolella olisi tilaa paremmin. Ovesta tultiin saliin ylhäältä takaa, 14:nnen tai 15:nnen rivin kohdalta. Valkokangas oli pohjoisessa. Istuimia oli vierekkäin 20-22. Reunoilla vielä paikkoja. Neljä ensimmäistä riviä tyhjiä. Runsaat parisataa katsojaa, tilaa 300:lle.
*
Laskeuduin portaita riville 5. Otin toisen paikan oikealta, vasemmalla yksi tyhjä ja sitten yhtenäinen katsojaryhmä. Lähin opiskelijatyttö soitteli juuri kännykällä asioitaan, tilasi kuljetusta roskalavalta yllättäen löytyneelle kalusteelle. Valojen pimennyttyäkin hän jatkoi vielä hehkuvan kuvaruudun naputtelua.
*
Perässäni tuli enää muutamia ihmisiä saliin. Kello oli jo 15:10. Aloitettiin vasta yhteiskunnallisten mainosten näyttäminen, 5-10 minuuttia. Urheilija Leo-Pekka Tähti tuki kampanjaa kehitysmaiden vammaisten lasten koulutuksen hyväksi.
*
Salin olemus oli avara, ilmava ja moderni. Siistit taittuvat istuimet, tummat, sileät, asialliset, pehmustetut, olematta nukuttavan pehmeitä. Varauloskäynnit valkokankaan molemmin puolin, mutta näytöksen lopputekstien päätyttyä poistuttiin takaovista tuloaulaan.
*
***
*
Abderrahmane Sissokon elokuva Timbuktu (2014). Uskonkiihkoilijat hurjastelevat autollaan kauniin okran värisessä, hiekkadyynien elävöittämässä erämaassa, musta merirosvolippu lepattaen (pääkallon tilalla arabian tekstiä), pyssyllä räiskien juoksevia eläimiä. "Aja päälle, älä ammu", neuvoo joku.
*
Telttaileva perhe, 8 lehmää, 12-vuotias tytär, flegmaattisen raukeina kotonaan, jutellen, teetä juoden. Suurin ja rakkain nauta "GPS" rikkoo kalaverkot. Kalastaja keihästää elukan, mutta kuolee itse tappelussa omistajan kanssa. Perheenisä vangitaan, veriraha olisi 40 lehmää, hänellä on vain 7, joten kuolemantuomiota ei voi mitenkään välttää.
*
Kaikki elokuvan henkilöt vaikuttavat joko fatalistisen alistuneilta tai jotenkin vajaaälyisiltä ja tekopyhiltä fanaatikoilta. Matkapuhelimia käytetään, mutta kulttuuria palautetaan lähemmäs muinaista kivikautta. Henkilöt ovat kai fiktiivisiä.
*
Kuuluttajat kiertävät megafonin kanssa antamassa määräyksiä paikallisilla kielillä, mutta myös arabiaksi, ranskaksi, englanniksi. "Musiikki on kielletty! Jalkapallo on kielletty! Naisten tulee käyttää sukkia ja käsineitä!" Jalkapallojoukkue pelaa ilmajalkapalloa, potkien muka kuvitteellista palloa.
*
Mies ja nainen jäävät kiinni samasta huoneesta ja musiikin kuuntelusta. Kepinlyöntejä 40 ja 40 kertaa. Kaulaa myöten hiekkaan haudattujen päänuppeja kivitetään kuolemaan asti. Raakuuden kuvaamisella ei mässäillä rauhallisessa elokuvassa, teot vain havainnollistetaan. Uskonsoturi on nähnyt nuoren tytön ja tyttö pakotetaan naimisiin tuomarin avulla, vaikka äiti ei hyväksy vävytarjokasta.
*
Timbuktun saviseinien tunnusomainen ulkokoristelu tai näkyvät tukirakenteet tulevat esiin jossakin kuvassa. Enimmäkseen kaupunkiympäristö on melko viitteellinen, saatettu kuvata Malin naapurissa Mauritaniassa. Saharan hiekkadyynit näyttävät kauniilta erämaakuvissa. Katselusta voi nauttia!
*
Lisa Simpsonin tavoin seurasin lopputekstejä riittävän pitkälle saadakseni varmistuksen "ettei filmatessa vahingoitettu eläimiä"! Surettikohan nauta GPS:n kuolema enemmän kuin nautamaisten, kohtaloon alistuvien uskovaisten? Vieraskielisen katsojan kommentti poistuessa: "A very wicked and very sad story!"
*
Mitä pitäisi tehdä? "Poikani, etpä usko miten vähällä järjellä maailmaa hallitaan", sanoi Axel Oxenstierna 1600-luvulla (Kari Suomalainen 10.5.1963). "Kyllä uskon, kun katson itään, etelään tai ympärilleni."
*
***
*
Elokuvan jälkeen kävelin vielä Arabianrantaan puistoalueelle, joka on hyvin matala, tuskin merenpintaa korkeammalla. Paljon ihmisiä nautti kauniista kesäisestä poutasunnuntaista, 17.5.2015. Kävelin Tekniikan museon, vesiputouksen, Vanhankaupungin vedenpuhdistamon, Koskelan, Myrskyläntien, Kotipolun, Onnentien ja Taivaskallion huippujen kautta Panuntielle, Käpylän asemalle, Asesepäntietä Metsäläntielle, Nuijamiestentietä Huovitielle, Ilkantietä Thalianaukiolle (Liitos-Asuste toimii yhä! Nimi on toisen maailmansodan jälkeisten Helsingin alueliitosten ajalta!), Paatsamatietä lapsuudenkodin pihaan, vanhaa tykkitietä metsän läpi Vihdintielle ja kotiin Konalaan.

lauantai 2. toukokuuta 2015

495. Elokuvateatterit kunnittain (2015-2020)

Koettuani Raaseporin vanhat elokuvateatterit halusin etsiä lisää samanlaisia pikkukaupunkien idyllejä!
Kokosin yhteenvedon, kätevän luettelon
(Hain: "paikkakunta elokuvateatteri")
.
Elokuvateatterit kunnittain alkaen keväästä 2015 - 2020...
.
(Listaa päivitetty 2020: Vihti Nummela: Kino Akseli avattu uudelleen! Lisätty: Hki Cinamon Tripla.  Lisätty 2018-19: Savonlinna: Kuvalinna, Espoo: Sellosali, Helsinki: Regina, Itis, Cinamon Redi, Kino Kirkkonummi, Espoo: Karasali, Vantaa: Martinus (edeltävät lisäykset: Espoo: KannuKino, Pyhäjoki: Pauhasali).
.
Paikkakunta esim. Espoo (yhteensä 125... kuntaa)
Teatteri esim. Kino Tapiola (yht. 162... toimivaa)
(suluissa muutama suljettu) (yht. 26 lopetettua)
(suluissa teatterin aiempia nimiä)
[Omistajaketju > omistajavaihdos]
Aloitus- esim. (1955-) ja/tai lopetusvuosi (-2011)
Istumapaikkojen määrä esim. 194p
Sijainti tai osoite esim. Kauppakatu 16
* katsoin teatterin ulkonäköä, ** katsoin elokuvankin!
.
.
Akaa: Toijalan Kino (1939-) [TMB] 150p Pätsiniementie 9 *
Alajärvi: Alareksi (1976-) 100p Sairaalatie 3C
Alavus: Kyntäjä (2013-) 53p Järviluomantie 5
-Alavus: Kino Kytö [Kinotähti] (?-?) Alavus as. Markkinatie
Enontekiö: Kino Hetta, 66p, Luontokeskus
Espoo: KannuKino, Kannusali, 245p, Kannusillankatu 4 **
Espoo: Karasali, Karatalo, Karakallio, Kotkatie 4 **
Espoo: Kino Tapiola (1955-) 194p Mäntyviita 2 **
Espoo: Omena 1-3 [Jaseka>Finnkino] (2001-) 201p118p94p Piispansilta 11 **
Espoo: Sello 1-6 [Rex>Finnkino] (2008-) 276p95p161p111p142p32p **
Espoo: Sellosali (konserttisali) 400p Soittoniekanaukio 1A, Leppävaara **
-Espoo: (Kino Tuomarila) (-2011) Tuomarilan VPK, Palotie **
Eura: Kauttuan Kuva 1-2 [Kuva-Tähti] (1954-) 58p52p Creutzintie 2
Forssa: Bio Kaari (1958-) 193p Torikatu 10 *
Forssa: Elävienkuvien teatteri (Forssan Kino) (1906-) 77p Keskuskatu 1
-Haapavesi: Hau-Kino (?-?), Teknologiakylä
Hamina: Kino Hamina (Kino Helo) (1924-) 144p, Isoympyräkatu 30A *
Hanko: Kino Olympia [KA-Movie] (1946-) 206p, Vuorikatu 11
Harjavalta: Kino Huovi (1944-) 160p Harjavallankatu 33
Heinola: Elo [TMB Cinema] 180p Kauppakatu 16 *
-Heinävesi: Otso (?-?) Virastotalo, Virastokuja 1
Helsinki: Bio Rex Lasipalatsi (1936-) 630p Mannerheimintie 24 **
Helsinki: Cinamon Kino Redi 1-5, 300+4x100=700p, Kalasatama ** Cinamon Tripla 1-6 Pasila V kerros
Helsinki: Itis 1-9 Imax [Finnkino] 348p217p 65p45p5x74p Itäkatu 1-7 **
Helsinki: Kino Andorra 1-2 (Charlie 1-2) (1979-) Eerikinkatu 11 **
Helsinki: Kino Engel 1-2 (Amanda) [Mondo] (1985-) 68p55p Sofiankatu 4 **
Helsinki: Kesäkino Engel, Cafe Engelin pihalla, Aleksi 26
Helsinki: Kino K13 [Elokuvasäätiö] 150p Kanavakatu 12 **
Helsinki: Kinopalatsi 1-10 [Finnkino] (1998-) 361p-75p Kaisaniemenk 2 **
Helsinki: Kino Regina [Kavi] 250p Kirjasto Oodi, Töölönlahdenkatu 4 **
-Helsinki: Kino Sheryl (2015-18) [Tokyo] 300p Arabiank 8/Hämeent 135C **
Helsinki: Kino Sheryl (23.11.2018-) 120p Kaikukatu 4, Kulttuurikeskus Caisa
Helsinki: Kino Tulio [Kavi] 57p. Sörnäisten rantatie 25 A, V krs.**
Helsinki: Korjaamo Kino 1-2, Töölönkatu 51**
Helsinki: Maxim 1-2 [Finnkino] (1909-2015) 360p241p Kluuvikatu 1 **
Helsinki: Orion [Kavi] (Bio Athena) (1928-) 216p Eerikinkatu 15 **
Helsinki: Riviera Kallio (Kruunu), Harjukatu 2, Helsinginkatu
Helsinki: Tennispalatsi 1-14 [Finnkino] (1999-) 703p346p-92p osoite:Salomonkatu 15 **
-Helsinki: (Diana, LastenCinema, Edison, Lyyra) (1910-2012) Yrjönk10 **
Huittinen: Kino 1-2 [Kinoset] 89p52p Sahakatu 2
Hyvinkää: Julia 1-2, Hämeenkatu 34
Hyvinkää: Kinoma (1955-) 237p Ahdekallionkatu 3
-Hyvinkää: (Arena) (1914-1985) Siltakatu
Hämeenlinna: Bio Marilyn 1-4 (Maxim) [Marilyn] 140-59p Hallitusk 20
Hämeenlinna: Bio Rex Verkatehdas 1-4 (2007-) 256p-98p osoite:Paasikiventie 2 *
Härmä (Kauhava): Magnum, "5D", 148p Huvivaltio Powerpark, Puistotie 3
Iisalmi: Kuvalipas [Savonkinot] 259p Pohjolankatu 6 *
Ikaalinen: Altin Sali (1986-) Eino Salmelaisen katu 20
Ilomantsi: Kino-Mantsi, 143p, Kauppatie 9
Imatra: Bio Vuoksi (1954-) 302p Torikatu 13
Inari-Ivalo: Aslak, 152p, Ivalontie 18
Inkoo: IoBio
Jalasjärvi: Kino Jalasjärvi, Keskustie 43 *
Janakkala: Tervakosken elokuvat (1958-) 321p Seuranaukio
Joensuu: Tapio 1-4 [Savonkinot] (1927-) 245p217p118p62p Kauppak 27
-Joensuu: (Aallotar) (1952-2005)
-Joensuu: (Kino-Karjala) (1939-1988) Torikatu
Joutsa: Joutsan Kino, Nuorisoseurantalo, 120p, Jousitie 27
Juva: Juvan Kino, Koulukeskuksen auditorio, 176p, Juvantie 20
Jyväskylä: Fantasia 1-6 [Finnkino] (1993-) 296p158p-56p Kauppak 31
Jyväskylä: Kampus-Kino, yo-talo Ilokivi, 176p, Keskussairaalantie 2
Jämsä: Jämsän Kinotar 1-2 (1980--) 250p96p Pääskyläntie 25
Järvenpää: Studio 123 (1987-) Helsingintie 12
Kaarina: Kino Piispanristi, 2 salia, yht. 158p
Kajaani: Bio Rex 1-3 (2004-) 236p149p79p Kauppakatu 38
Kangasala: Filmipyörä, Karjalantie 24
Kangasniemi: Kunnantalo, Otto Mannisen tie 2
Kankaanpää: Kantripalatsi, Linnankatu 2
-Kannus: (Karhu ja Tähti) (-2012) Valtakatu 23
Karjaa-Raasepori: Bio Pallas (1939-) 248p Nils Grabbenkatu 4 **
Karkkila: Kino Karkki (Bio Pirtti) Vihdintie 2
Karkkila: Kino Iglu, entinen tehdas 1993, Karkkilasali 2015 **
Karstula: Suojan Elokuvateatteri [K:n Kiva] 104p Pylkönmäent 1
Kauhajoki: Bio Marlon (Kuvahovi) (1960-) 162p Topeeka 37
Kauhava: Kauhavan Y-Kino 100p Kauppatie 109
Kauniainen: Bio Grani (1977-) 137p Teinikuja 4 **
Kaustinen: Kino, 350p
Kemi: Kinopirtti 1-2 [Kinocity>Rex] 249p70p Valtakatu 12
Kemiö: Bio Fix, 247p Villa Lande, Engelsbyntie 8
Kemiö-Taalintehdas: Bio Pony 168p (entinen talli) Tallimäentie 4
-Kerava: (Bio Mathilda) (2010-2011)
Keuruu: Haapamäen Suoja, 120p Pihlajavedentie 1A
Kirkkonummi: Kino Bio 1(-2), 112p(68p) Munkinmäentie 17 **
Kitee: Kino-Hovi [Savonkinot] 208p Hovintie 6
Kittilä: Kino Yläri 110p
Kittilä: Levi Summit 436p
Kokkola: Bio Rex 1-2, yht.266p Pitkänsillankatu 33 *
Kolari: Kino Kellokas, 134p. Luontokeskus
Konnevesi: Navettakino, Pyhälahdentie 972
Kotka: Kinopalatsi (1997-) 270p Keskuskatu 23
Kotka: Trio 123, 99p 40p 22p Vip-sali, Kotkankatu 9
-Kouvola: (Kino Kouvo) (1958-2014) 272p Keskikatu 12
-Kouvola: (Kuva-Portti) (1955-2014) 145p Kouvolankatu 10
-Kouvola, katso Kuusankoski!
Kristiinankaupunki: Bio Dux, 130p Rantakatu 22
Kuhmo: Pajakkakino, Rajakatu 56
Kuhmoinen: Kuhmola, Toritie 57 *
Kuopio: Kino Kuvakukko (1939-) Vuorikatu 27 *
Kuopio: Scala 1-7 [Finnkino] (2013-) 312p176p-71p IsoCee, Ajurink 16 *
-Kuopio: (Star) [Finnkino] Puusepänkatu 16 *
Kurikka: Kurikan Kino (1979-) Kankaantie 4 *
Kuusamo: Kino Kuusamotalo, 520p Kaarlo Hännisen tie 2*
Kuusankoski-Kouvola: Kino 123, liikek. Veturi, Tervasharjunt 1
Kuusankoski-Kouvola: Studio 123, Kymenlaaksonkatu 1
Kärkölä: Järvelän Kino (1949-) Hähkäniementie
Kökar (Ahvenanmaa) Bio 30p
Lahti: Kino Iiris [Phek] (1987-) 101p Kansantalo, Saimaankatu 12**
Lahti: Kuvapalatsi 1-6 [Finnkino] (2007-) 354p194p88p Vapaudenk 13**
-Lahti: (Ilves 1-4) [Finnkino] (-2007) Aleksanterinkatu 4 **
Laitila: Laitilan Kino, 130p Vihtorinkatu 8
Lapinlahti: Kino-Siren, Koulukuja
-Lappeenranta: Kino-Aula (1938-) 420p>208p Valtakatu 39 *
-Lappeenranta: Nuijamies (1954-) 501p>371p Valtakatu 39 *
Lappeenranta: Strand 1-4 [Finnkino] (2015-) Iso-Kristiina *
Lapua: Bio Marilyn (Vha Paukku) [Marilyn] (1955-) 105p K.Tiituntie 1
Lieksa: Lieksan Elokuvat, Kulttuurikeskus, Brahe-sali, Purokatu 13
Lohja: Kino Vaakuna (1955-) Koulukatu 4 **
Loimaa: Kinema [Kinoset] 117p Vesikoskenkatu 21
Loviisa: Kino Marilyn, 250p Kuningattarenkatu 17 *
Maarianhamina: Bio Savoy Filmhuset (1941-) 287p Nygatan 14 *
Mikkeli: Kinolinna 1-3 (1938-) 201p63p Vuorikatu 9
Mikkeli: Ritz (1942-) 242p Mikonkatu 1
Muhos: Koivu ja Tähti, Muhoksentie 2
Muonio: Olos Polar 650p
Mäntsälä: Mäntsälä [Story Hill] (2015-) Valtuustosali
Mänttä: Kino Säde (Kinotähti) (1918-) Koskelankatu 2
Mäntyharju: Kino (2010-) 222p Lukion sali, Kompantie 22
Nilsiä: Kino Nilsiä, Nilsiän Mantu, Vesitornintie 1
-Nivala: (Kineva) [Karhu ja Tähti] Ammattikuja 2 *
Nokia: kaupunki ilman elokuvateatteria
Nurmes: Kino Hannikainen, Nurmes-talo, Kötsintie 2
Nurmijärvi: Kino Juha (1950--) 162p Keskustie 7
Närpiö: BioBio Showtime 150p
Orimattila: Orimattilan Elokuvat, Pakaantie 1
-Orivesi: (Elokuvatalo Taisto) Reikäreuna-festivaali, Asematie 9
Oulainen: Kulman Kino (1988-) Asemakatu 1 *
Oulu: Plaza 1-8 [Finnkino] (2006-) 409p184p-81p Torikatu 32 *
Oulu: Star 1-3 (Kuohu) (1938-) [perheyritys] Kalliotie 6 *
Oulu: Studio, Oulun Elokuvakeskus, Hallituskatu 7
Outokumpu: Kino Marita (Kino Traktori) (1957-) Koulukatu 1
Paimio: Bio Stara (2014-) Pussitie 4
Paimio: Vistan Kino (1955-) Hirsitie 4
Parikkala: Kesäteatterin Elokuvat (2015-)
Parkano: Bio Sirius, Heikintie 3
Pello: Pellon kunnankino 153p
Pieksämäki: Kinomania [TMB Cinema] Laaksotie 47
Pietarsaari: KinoCity 1-2 [Kinocity>Rex] 218p126p Perämiehenkatu 7
Pomarkku: Kino Hakalinna (1945-) 64p Vanhatie 25
Pori: Promenadi 1-5 [Finnkino] (1999-) 241p145p118p76pYrjönk 17
Porvoo: Bio Rex 1-4 (2012-) 257p154p84p50p Läntinen Aleksanterink 1 *
Punkaharju (Savonlinna): Kino Lusto 138p
Puolanka: Paljakkakino, Paljakkakeskus
Pyhäjoki: Pauhasali, lukion auditorio, 150p, Koulutie 8
Pyhäjärvi: Pyhäsalmen VPK
Raahe: Bio Huvimylly (1937-) Rantakatu 7G
-Raasepori, katso Karjaa! katso Tammisaari!
Rauma: Iso-Hannu 1-3 (Hannu) (1941-) 121p63p22p Savilankatu 4
Riihimäki: Gilda (Kino Riihilinna) [Kinocity] (1940--) Keskuskatu 8
Riihimäki: Kino Sampo (1917-) Suokatu 9
Rovaniemi: Maxim 1-2 [Finnkino>Rex] 237p70p Koskikatu 17
Saarijärvi: KisaKino, Saarijärvi-sali, Kaupungintalo, Sivulantie 11
-Salo: Bio Jännä (1961-2016) 506p Turuntie 5 **
Salo: Bio Salo 1-2 (1938-) 350p100p Helsingintie 11 *
Salo: Lumo 1-2, 135p51p Liikekeskus Valuri, Savipajankatu 2 *
Sastamala: Bio Sastamala (Bio Vammala) [Kinoset] 122p Puistokatu 32 *
Savonlinna: Killa [Savonkinot] 164p (1954-) Punkaharjuntie 3 *
Savonlinna: Kuvalinna [Savonkinot] 196p (2019-) (Kisalinna 1957-70) Olavink 13
-Savonlinna: Olavi [Savonkinot] 200p (1936-2018) Olavinkatu 51 *
Seinäjoki: Bio Marilyn 1-3 [Marilyn] (1976-) 280p98p62p Kalevank.14 **
Sodankylä: Lapinsuu (Kuvakota) (1948-) 200p Jäämerentie 17 **
Somero: Bio Jukola [Kinoset] 99p Jukolantie 3
Sotkamo: Kino Visio 104p
Suomussalmi: Kino Retikka (2010-) 186p
Suonenjoki: Kino Rio, Asemakatu 1
Sysmä: Sysmän Kino, Välkkyläntie 1
Tammisaari: Bio Forum (1912-) 104p Helene Schjerfbeckin katu 5 **
-Tammisaari: (Bio Karelia) (1938-2007) kulttuuritalo, Erottajankatu 11
Tampere: Cine Atlas 1-4 [Finnkino] 186p170p144p82p Koskikeskus *
Tampere: Cinola, Hervannan elokuvat (2014-) 100p Lindforsinkatu 1-3
Tampere: Niagara [Pirkanmaan elokuvakeskus] (1992-) Kehräsaari B *
Tampere: Plevna 1-10 [Finnkino] (1999-) 491p296p-73p Itäinenkatu 4 *
-Tampere: (Nordia 1-4) [Finnkino] Hallituskatu **
Teuva: Kino-Kuva (1963-) 98p Nuorisoseurantalo, Porvarintie 28
-Toijala, katso Akaa!
Tornio: Huvimylly, Seminaarin koulun juhlasali, Seminaarinkatu 16
Turku: Kinopalatsi 1-9 [Finnkino] (2001-) 485p217p-89p Kauppiask 11
Turku: Kino Domino (1956-) 624p Humalistonkatu 7 *
-Turku: (Julia 1-5) [Finnkino] (-2009) Eerikinkatu 4 **
Utsjoki: Davvenasti
Uusikaupunki: Kuvala [Kuva-Tähti] (1924-) 71p Alinenkatu 16
Vaasa: Gloria 1-5 [Kinocity>Rex] 285p-70p Hovioik.puisto 16
Vaasa: Bio Ritz, Kirkkoesplandi 22A
Valkeakoski: Kino-Sampo [TMB Cinema] (1958-) Valtakatu 19
Vantaa: Bio Grand (1984-) 184p Kielotie 7 **
Vantaa: Flamingo 1-6 [Finnkino] (2008-) 347p200p101p Tasetie 8 **
Vantaa: Kino Myyri [Bio Jaseka] (1993-) 188p Kilterinraitti 6 **
Vantaa: Martinus kulttuuritalo, Martinlaaksontie 36 **
Vantaa: Rekolan Kino (1950--2012, 2018- ajoittain) Rekolantie 43
Varkaus: Maxim 1-2 [Savonkinot] 190p78p Kauppakatu 27 *
Vehmaa: Kuva-Tähti [Kuva-Tähti] (1955-) 58p Vinkkilä, Ilmaristentie 10
Vihti Kirkonkylä: Vihdin Kino (1946-) Riihitie 2 *
Vihti Nummela: Kino Akseli (2001-12) avattu uudelleen 2019- Vihdintie 4-6 *
Viitasaari: KinoSaari (Kinoklaffi) [Funkinos] Koulukuja 8
Vimpeli: Kino Vimpeli, Patruunantie 12
Virrat: Virtain Pirtti, Virtaintie 15
Ylistaro-Seinäjoki: Matin-Tupa, Puhelinkuja 4 *
Ylitornio: Kino Väylä, Kunnantalon auditorio
Ylivieska: Akustiikka Kino, Ylivieskatalo
Ähtäri: Sun Kino (Kino Linna) 132p Pirkanlinna Lukiontie 3
Äänekoski: KinoMikko [Funkinos] (2006-) 94p Kalevankatu 2
*
Kiertävä: Bio Sydväst (Parainen, Nauvo, Korppoo, Houtskari, Iniö)
Kiertävä: Filmipyörä (Hämeenkyrö, Lempäälä, Pirkkala, Pälkäne, Ylöjärvi)
Kiertävä: Kino Metso (Keski-Suomi, Hartola)
Kiertävä: Movie Company Alatalo (1951-) (Ylivieska, Haapajärvi, Kalajoki, Kannus, Kiuruvesi, Muhos, Posio, Pyhäjoki, Salla, Savukoski, Sievi, Toholampi, Vaala, ym.)
*
Lisätietoja? Oikaisuja? Kommentteja?
*
*****
*
Olen käynyt elokuvissa jo seuraavilla 15 paikkakunnalla:
.
Espoo, Kino Tapiola ym. - ks. pitkä lista muiden kuntien jälkeen.
Helsinki, Orion ym. - ks. pitkä lista muiden kuntien jälkeen.
Karjaa-Raasepori, Bio Pallas 2015
Karkkila, Kino Iglu 1993
Kauniainen, Bio Grani 1988
Kirkkonummi: Kino Bio Kirkkonummi 1 (1-2) 2018
Lahti, Kino Ilves 1993, Kino Iiris 2016, Kuvapalatsi 4 (1-6) 2016
Lohja, Kino Vaakuna 2012
Salo, Bio Jännä 2015
Seinäjoki, Bio Marilyn 2015
Sodankylä, Kino Lapinsuu 1997
Tammisaari-Raasepori, Bio Forum 2011
Tampere, Kino Nordia 1989
Turku, Kino Julia 2003
Vantaa, Bio Grand Tikkurila; Finnkino Flamingo 3 (1-6); Heurekan Verne-teatteri; Kino Myyri.
Kulttuuritalo Martinus
***
Porto-Portugali 2006
Itämeri-Tukholman saaristo, Viking Line, Mariella 2019
Suomenlahti-Itämeri Viking Line m/s Isabella 1997
***
ESPOO:
Bio Rex Sello 2,3,4,5 (1-6) - Finnkino Omena 3 (1-3)
Kino Espoonlahti - Kino Tapiola - Kino Tuomarila
Ruotsin Hanasaaren kulttuurikeskuksen auditorio
Tapiolan kulttuurikeskuksen Louhisali ja Tapiolasali
KannuKino (Espoon keskus), Karasali (Karakallio),
Sellosali (Leppävaara).
.
HELSINKI:
Ad-Kino - Amanda 2 - Andorra 1,2 - Astra
Bio-Bio - Bio City 1,2,3,4 (1-7)
Bio Formia - Bio Rex, Bristol 1,2
Caisa - Cinema - Cinamon Redi - Corona
Diana - Dubrovnik - Eurooppa-sali
Finnkino Kinopalatsi 1,2,6,8 (1-10)
Finnkino Tennispalatsi 2,11 (1-14)
Forum 1,5,7 - Gloria - (Goethe-instituutti)
Hankenin Cine Maissi - Helios Malmitalo
Illusion - Kanneltalo - Kiasma-teatteri
Kino Arena 1 (1-2) - Kino Engel 1,2 -
Kino Haaga (Arita) - Kino K-13 Katajanokka
Kino Kosmos 1,2 - Kino Nordia 1,2 (1-3)
Kino Ritz - Kino Sheryl Arabia
Kino Tulio - Korjaamo Kino 1
Lasten Cinema - Malmisali
Malminkartanon kirjasto - Maxim 1,2
Merano - Metsätalon Cine Maissi
New York 1 (1-2) - Orion
Pirtti - President 1 (1-2)
Ranskan kulttuurikeskus Ruoholahti
Savoy - Sininen Kuu - Stoa Itäkeskus
Vanha Ylioppilastalo - Vuosali.


494. Leffakokemuksia: Karkkila, Lahti, Sodankylä


Elokuvakokemuksia matkoilla
(Tampere, Lahti, Karkkila, Sodankylä, Turku, m/s Isabella)
.
1) TAMPERE 1989,
elokuvateatteri Nordia, sali 4 (lakkautettu, Finnkino), Hallituskatu.
.
Maanantai-ilta 26.6.1989. Moderni nelisalinen leffateatteri talon toisessa kerroksessa, avara halli, kahvila, pallomeri. Peliautomaattipaikasta kuului pettynyttä kiroilua. Salit 3 ja 4 olivat vierekkäin. Kourallinen odottajia. Sisään 18:50. Vain 5 riviä, joilla kullakin 11 istumapaikkaa. Tampereen tytön kanssa tungimme aikaisempien ohi 3. rivin perälaidalle. Kaksi eturiviä olivat tyhjinä.
.
Elokuva oli Andrew Soltin ohjaama 'Imagine - John Lennon'. Kooste paljolti tutuista filminpätkistä. "Koska käytte parturissa?" "Kävin eilen", vastasi George Harrison. Epstain kuoli 32-vuotiaana. Applen kattokonsertti. Cynthia, Yoko, May Pang vuoden, Ono. Mielenosoitus vuoteessa pysyen. Väittely sarjakuvapiirtäjä Al Cappin kanssa. Filmin pituus 1 tunti 40 min. klo 19-20:40. Lippu maksoi 25 markkaa.
.
***
.
2) LAHTI 1993,
elokuvateatteri Ilves 1-4 (lakkautettu 2007, Finnkino) Aleksanterinkatu 4
.
Kävin ensin Lahden historiallisen museon 'Pelicasino'-näyttelyssä lauantaina 29.5.1993 klo 14:30-16:30. Sitten elokuviin.
.
Klo 18:01 lipunrepijätyttö näytti taskulampulla minulle tietä jo pimeään saliin numero 2. Istuin viimeisen (6.) rivin vasempaan reunaan paikalle 1. Paikkoja oli yhteensä 60 eli kymmenen rivillä. Kolme viimeistä riviä olivat melko täysiä.
.
Elokuva oli "Elossa!" Piers Paolo Readin kirjasta. Kertoi pelijoukkueesta, jonka lentokone rysähti huonossa säässä Andeille vuonna 1972. Lunta, kylmyyttä, lumivyöryjä, 29 ihmistä kuoli mutta 16 pelastui lopulta, elettyään kannibaaleina syömällä ihmislihaa. Kaksi miehistä ylitti Andit itse, muut haettiin helikoptereilla. Yllätyksetön, mutta jännä seikkailu.
.
Lippu maksoi 35 markkaa. Poistuessani klo 20 oli ruuhkaa aulassa. Muut Ilveksen salit: 1) 150-200 paikkaa, 3) 60 paikkaa, 4) 100 paikkaa, kirjoitin muistiin. Teatterihuoneisto on vuosikausia 2007-2015 odottanut uutta käyttöä.
.
***
.
3) KARKKILA 1993,
Kino Iglu, Högforsin tehdas (/siirtynyt /tilapäinen)
.
Kaurismäen veljesten tavallista erikoisempi elokuvateatteri vanhassa Högforsin tehtaassa. Katsomon kalustus oli kirjavaa kierrätystavaraa. Etualalla matalina puupenkkejä (4+4)4 paikkaa, takana 5 x 10 pehmustettua paikkaa. Katsojia kertyi kymmenkunta sunnuntaina 25.7.1993. Liput maksoivat 10 markkaa.
.
Elokuvana afrikkalainen 'Yaaba' Burkina Fasosta, ohjaaja Idrissa Ouedraogo. Pituus 1 h 30 min, klo 14-15:40, väliaika 10 minuuttia klo 14:55. Tyttö ja poika leikkivät. Noita-täti neuvoi. Tyttö sairastui jäykkäkouristukseen. Huijariparantaja syytti noitaa. Joku haki lääkkeitä. Uhkeaperäisiä naisia, uskottomuutta, lapsille raivoavia setiä. Ruoho- ja hiekka-aavikoita.
.
***
.
4-6) SODANKYLÄ 1997,
Kino Lapinsuu (entinen Kuvakota) (1948-!) Jäämerentie 17
.
Kävin Sodankylän elokuvajuhlilla 13.-14.6.1997 ja katsoin perjantai-iltana kolme filmiä.
.
4)   Kino Lapinsuussa saksalainen 'Der Komantsche', ohjaaja Achternbusch, klo 20:15-21:50
Tullessani sisään lippujen myynti oli siirretty jo alakerran eteisestä yläkerran odotushalliin. Yllättävän moderni teatteri sisältä, uusittu. 200 paikkaa. Punaiset penkkirivit laskeutuivat takaa alemmas kohti valkokangasta.
.
Aki ja Mika Kaurismäki esittelivät ohjaajavieraan, joka kuulemma tekee filmejä itselleen, mm. pyöreäkuvaisen, koska oli ihmetellyt, miksi kuva olisi suorakaiteen muotoinen, vaikka kameran linssi on pyöreä. Filmi oli väriltään punainen, koska päähenkilöllä oli punaiset piilolinssit.
*
*
5)   Teltassa (600 hengelle), selkänojattomalla penkillä, islantilainen 'Pirunsaari', ohjaaja Fridriksson, klo 23-01. Vauhdikkaan viihdyttävä, tehokkaan raju katsottava, kuin moottorisaha tai motskariajelu, entisen amerikkalaisen tukikohdan paikalle syntyneen slummin asukkaista.
*
*
6)   Sodankylän koulun salissa muovituolilla tanskalainen 'Pusher', ohjaaja N.W. Refn, klo 01:15-03! (ohjaajan haastattelu esityksen päätteeksi pidensi noin kahden tunnin filmiä: "Miksi teit tämän?" "Kuvasin yksinäisyyttä".) Huumediilerin kujanjuoksu. Väkivaltaista elämää koko ajan. Korvia hakkaava musiikki, piti minut hereillä aamuyöllä (unettoman junamatkayöni jälkeisenä yönä). "Esiintyjinä oli oikeita rikollisjengiläisiä eikä näyttelijöitä". Vauhdikas, tehokas, ainaista väkivaltaa.
.
***
.
7) TURKU 2003,
Kino Julia 1-5 (lakkautettu 2009) (Finnkino) Eerikinkatu 4
.
Eksyimme ensin matkalla, saavuimme myöhässä. Teatteri sijaitsi Kauppatorilta itään, toisessa kerroksessa. Kulutin Joululahjalippuvihkoani. Sisään saliin 3 klo 14:38, esitys oli alkanut 14:30. Pimeässä hapuilin sokkona eteenpäin keskikäytävää. "Pois edestä!" joku nainen jo huusi, oli pyörätuoli-potilas. Istuin 7. riville vasemmalle, muut 6. riville vasemmalle ja 4. riville oikealle. Paikkalippumme olivat riville 8, paikat 10-12. Vasempaan ja oikeaan laivaan jakautuneessa salissa oli arviolta 10 riviä, joilla 14 paikkaa, yhteensä 140. Roman Polanskin ohjaama 'Pianisti' (2002) kesti 2,5 tuntia. Selviytymistarina Varsovan ghetoista 1940-luvulla.
.
.
***
.
8) SUOMENLAHTI 1997,
Kino Viking, laiva m/s Viking Isabella, 9. kansi
.
Lähdettyäni 15.4.1997 klo 18 Helsingistä kohti Tukholmaa näin Vikingin laivan infoaulassa "ständimainoksen" esitettävistä elokuvista. Liput saisi ostaa kannelta 10, esityspaikkana jokin kabinetti kannella 9. Kapusin kansia ylös klo 20:30 jälkeen. Kolme vierasmaalaista katseli uteliaana esityspaikkaa, mutteivät ostaneet lippuja. "Mikä filmi?" kyseli yksi englantilaistyttö.
.
Olin loppujen lopuksi ani-ainoa ostava asiakas! Lippu 28 markkaa virkapukunaiselta, joka avasi avaimella kabinetin oven, laittoi videon pyörimään ja lähti pois. Tilaa olisi ollut 16:lle, neljällä rivillä oli edestä katsoen 3, 4, 4 ja 5 istumapaikkaa. Vaihdoin takarivistä kakkosrivin keskelle, kun ketään muuta ei todellakaan tullut (eivät matkatoverit Lissu ja Lassekaan).
.
Elokuva oli Neil Jordanin tuore 'Michael Collins', pääosassa Liam Neeson. Irlannin itsenäistymiskamppailun terrorismia n. 1920. Michael Collins vaihtoi sotansa rauhaan. Omat ampuivat nuoren 31-vuotiaan. Kilpailija oli Eamon de Valera. Filmin pituus 2 tuntia 10 minuuttia, klo 21-23:10.



493. Bio Pallas (Karjaa) ja Kino Vaakuna (Lohja)

Leffakokemuksiani Länsi-Uudellamaalla: Karjaa, Lohja ja Tammisaari


1) KARJAA 2015 (eli Raasepori), Bio Pallas, Nils Grabbenkatu 4
.
Ajoimme etelästä Tammisaaresta tullessa Helsinki-Turku-junaradan ylitse kavennettua siltaa, Karjaan rautatieaseman vierestä ja jätimme auton radan varren pysäköintialueelle. Siellä filmattiin juuri nuorta naista, joka kylpi siirrettävässä ammeessa keskellä asfalttikenttää. Huhtikuun lumettomassa keväässä, lauantaina 25.4.2015.
.
Karjaan keskusta tuntuu aina pikkuruiselta. Kortteli tai pari kävelykadulta länteen ja olimmekin Bio Pallaksen edessä.
.
Rujon ruma kerrostalo näytti pulakaudella sodan jälkeen kyhätyltä. Seinät epämääräisen ruskean harmaaksi likaantuneita. Elokuvateatteri hallitsi selvästi pohjakaavaa, ensimmäistä ja pääosin toistakin kerrosta. Yläpuolella oli pari asuinkerrosta, joiden portaikon alaovelle riitti tilaa teatterin oven vieressä. Vielä liikehuoneistokin mahtui pohjoisosaan pohjakerrosta, kohoavan katsomon alle.
.
Talo oli irrallaan naapureista, sen ympäri saattoi kiertää. Etelässä oli pari poistumisovea katsomosta. Luoteiskulman toisesta kerroksesta lähtivät koneenkäyttäjän tulipalopakoportaat. Ken tuntee Helsingin Lasipalatsin Bio Rexin voi verrata vastaavaa arkkitehtuuria, mutta Rexin funkkis hohtaa puhtaan valkoisen kirkkaana.
.
Bio Pallaksen ympäristö oli autio tuntia ja puoltakin tuntia ennen esitystä. Karjaan nuoriso maleksi korttelin päässä kävelykadulla. Kello 16:40 ilmaantuivat ensimmäiset pari teinityttöä ja kohta toiset kolmekin teatterin eteen. Menimme ostamaan lippuja klo 16:45. Vain käteistä, ei pankkikortteja. Kassarouva kävi takahuoneessa paistamassa pop cornia, jolloin kassalle syntyi jo odottava jono. Liput 9 euroa.
.
Tiskillä oli esillä paperiarkki, johon oli painettu tai kopioitu salin pohjakaava, istuinrivit ja tuolinumerot. Osa paikoista oli jo ympyröity kynällä - varatut paikat! Otimme suunnilleen keskeltä rivin 8 istuimet 9 ja 10. En huomannut laskea, mutta arvelisin paikkaluvuksi noin 320, ehkäpä 18 riviä kertaa noin 18 tuolia.
.
Istuimme näyteikkunan alle yhdelle seinämiä kiertävistä odotuspenkeistä. Katosta roikkui lentokoneiden pienoismalleja ja seinämää koristi metallinkiiltoinen vanha elokuvakone.
.
Eteishalli täyttyi lipputiskille vievästä jonosta, joka joutui kiertymään hevosenkengän muotoon. Kassarouva kävi hakemassa ja jakoi popcorn-pusseja niitä tilanneille. Karjaan nuoriso oli tässä talossa lauantai-iltana klo 16:55. Tapahtuiko pikkukaupungissa muualla mitään? Alle kaksikymppisiä poikia ja tyttöjä, jokunen varhaisteinipoikakin, olikohan ikäraja 12.
.
Varttunut vahtimestari avasi oven ihmisvirralle saliin ja repäisi osasensa paperilipuista. Jos eteishalli oli jo ollut yllättävän siisti verrattuna talon ulkokuoreen, niin itse elokuvasali näytti lumoavan hienolta, remontoitua uutuutta hohtavalta, kauniin sadunpunaiselta. Modernit istuinrivit kohosivat reippaasti takariviä kohti. Jokaiselta paikalta oli varmasti hyvä näkyvyys edessä istuvien päidenkin yli. Pehmeiden penkkien selkänoja jatkui nojana päänuppia varten.
.
Katsojia kertyi arviolta noin 60. Aluksi näytettiin muutama mainosfilmi tulevasta ohjelmistosta. Esityksen päätyttyä 2,5 tunnin jälkeen (filmin pituus 141 minuuttia) poistuminen tapahtui eteishallin kautta eikä poistumisovista etelään ulos.
.
Joss Whedonin ohjaaman elokuvan nimi oli "Avengers 2, Age of Ultron". Marvelin supersankarien tiimiin kuuluivat mm. vihreä Hulk (Mark Ruffalo), Musta Leski (Scarlett Johansson), Kapteeni Amerikka, Iron Man, Thorn ja Haukansilmä. Tekoäly käynnistyi kuulemma ennenaikaisesti ja alkoi tuhota ihmiskuntaa. Sokovian valtio oli Itä-Euroopassa. Tappelurymistelyä riitti! Filmin budjetti 250 miljoonaa dollaria. Karjaalla esitys ei ollut kolmiulotteinen.
.
***
.
2) LOHJA 2012: Kino Vaakuna, Koulukatu 4
.
Ajoimme lauantaina 3.3.2012 Helsingistä Turun moottoritietä 45 minuuttia Lohjalle elokuviin.
.
Kino Vaakuna löytyi etsimisen jälkeen pääkadun kulmasta. Kerrostalo saattoi olla 1950/1960-lukujen taitteesta. Kapea eteisaula oli tyhjä. Salissa oli menossa lapsille jo klo 12:30 alkanut 'Risto Räppääjä'. Odotellessamme kävelimme katua ylös harjulle, josta puiden runkojen välistä avautui näköaloja kaukaiselle Lohjanjärvelle ja muualle.
.
Kello 13:45 teatterin aulassa näytti olevan tusinan verran ihmisiä. Vielä tyhjälle makeis- ja lipputiskille muodostui jo jono. Liput maksoivat 10 euroa. Tyttö repi palasen lipusta. Salin valkokangas sijaitsi pohjoisessa ja sen alla oli poistumisovi, joka vei porttikäytävään ja ulos. Penkkirivejä oli noin 13 ja kullakin noin 15 istuinpaikkaa. Istuimme viidennessä rivissä oikealla, jonne kiersimme tyhjän rivin kautta vähän taempaa. Katsojia oli ehkäpä 30 ja tilaa olisi ollut kenties 200:lle.
.
Elokuva oli uusi ranskalainen mustavalkoinen mykkäfilmi 'The Artist'. Ohjaaja Michel Hazanavicius 2011. Pituus 1 tunti 40 minuuttia. Päähenkilö oli naamioitunut virnuileva viiksiniekka elokuvasankari George Valentin, sivuosassa hänen koiransa. (Sivuosaesittäjiä John Goodman ja Malcolm McDowell). Fanittajatyttö Peppy Miller antoi suukon filmitähdelle. Sitten naisen ura kohosi tanssitytöstä tähdeksi, kun taas miehen kääntyi laskuun ja romahti 1927...1929...1932, kun mies oli jäänyt mykkävelokuvan vangiksi eikä uskonut äänielokuvaan. George menetti vaimonsa ja omaisuutensa. Mutta Peppy Miller hankkii niitä tavaroita itselleen, muotokuvan, lakeijankin. Valentin poltti filminsä, mutta Miller pelasti miehen - lopulta heidän yhteiseen tanssifilmiinsä! Voimakkaasti tunteellinen komedia. Mustavalkoinen ja mykkä (vain hetkeksi äänet esiin). Musiikkitausta toimi hienosti!

492. Vanhin elokuvateatteri: Bio Forum,Tammisaari

Leffakokemuksia: TAMMISAARI 2011:
Bio Forum (1912-!) Helene Schjerfbeckin katu 5
Satavuotiaan(!) elokuvateatterin nostalginen rauha...
.
Perinteiset yksisaliset elokuvateatterit ovat vaihtuneet kaupungeissa puoliteollisiksi huvikeskuksiksi, joissa voi olla parikymmentäkin katsomokoppia tiuhana rykelmänä. Levottomassa, meluisassa aulassa paukkumaissi levittää raskasta rasvankäryä makeisten huumaavan sokerintuoksun sekaan. Sähköiset pelikoneet rätisevät kakofonisesti ja nuorisolauma velloo pirteästi hälisten keskipäivästä aina myöhäisiltaan.
.
Mutta jossakin on vielä vanhoja rauhallisia pikkuteattereita, arkkitehtonisia muistoja vuosikymmenten takaa! Lähdimme tavallisena torstain arki-iltana Helsingistä Tammisaareen asti katsomaan Suomen toiseksi vanhinta toimivaa elokuvateatteria Bio Forumia (vuodesta 1912), joka oli jo täyttämässä sata vuotta!
.
Tammisaaren pikkukaupungin idyllistä pääkatua reunustivat kaksikerroksiset puutalot, yläkerrassa asuntoja ja alakerrassa liikehuoneita. Pääkatu teki kuvauksellisen mutkan. Edempänä näkyikin jo vanha keskustori, jonka varrella kaupungintalo, joka tosin oli elokuussa 2011 remontissa muovien alla.
.
Edellisestä käynnistä oli taas vuosia. Kaupungin nimikin oli ehtinyt muuttua Raaseporiksi. Mutta mielen pohjalla häilyi muistikuva, ettei Raatihuoneentorilta tarvitsisi ottaa montakaan askelta merelle päin ennen kuin vanha leffateatteri tulisi vastaan?
.
Oikein! Vaikka osoitekin on vaihtunut Suokadusta Helene Schjerfbeckin kaduksi, jalat veivät epäröimättä torilta parin pikku puutalon matkan alamäkeen, jossa pilkottikin poikittain jalkakäytävälle Bio Forumin maalattu kyltti. Puutalon katosta kohoutui teatterisalin korotettu holvi. Ulkoseinien lasilaatikoissa oli filmien mainosjulisteita.
.
Kiirehdimme ajoissa ostamaan lippuja, ettei "Apinoiden planeetan synnyn" viimeinen näytös jäisi näkemättä. Lastenfilmi "Autot 2" päättyi juuri ja päästi pienen tulvan perheitä ulos teatterista. Sitten katu autioitui, samoin kuin teatterin aula. Lipputiskin takanakaan ei ollut ristinsielua. Muuan rouva vain siirteli kalusteita lasten jäljiltä.
.
Perinteisen ohuen haaleanvärisen paperilipun paikkanumero oli tyhjä. "Voitte istua minne vain, keskelle salia", ehdotti liput myyvä rouva. Hinta oli silti nykyaikaa, 8,50 euroa. "Ovet avataan kymmentä vaille."
.
Puoli kahdeksaan oli yhä puolisen tuntia. Rantapuistikkoon ja venelaiturille käveli parissa minuutissa. Katu oli jatkuvasti autio. Epäilin, ettei muita katsojia tulisikaan, kunnes tarkasti kymmentä minuuttia vaille saapui kolmen nuoren tytön seurue. He valtasivat teatterin takarivin.
.
Kahdellatoista rivillä oli kullakin kahdeksan taittuvaa kangastuolia. Katsojia mahtuisi jopa 96. Puolivälin kuudetta riviämme edemmäs ei istunut ketään, mutta taemmas saapui viime hetkellä muutama poika ja nuoripari. Katsojia oli lopulta täysi tusina.
.
Alun mainosfilmi kertoi "Herra Popperin pingviineistä". Kenenkään pää ei ollut tiellä eturivillä, yleisö oli hiljaista ja vakaan rauhallista. Tuntui kuin olisin palannut 1960-luvun tunnelmiin, jolloin kävin Meranossa, Ritzissä, Kino Haagassa ja parissakymmenessä muussa teatterissa Helsingin puolen sadan valikoimasta. Tuntui viihtyisämmältä kuin pitkään aikaan.
.
Katsoimme elokuvan lopputekstien äärille asti, jolloin kaikki muut hätäisemmät nuoret olivat ehtineet jo poistua. Liput repinyt vahtimestari piteli edelleen ulko-ovea auki ja kiitti käynnistä ystävällisesti!
.
Pikkukaupungin elokuinen ilta alkoi hämärtyä tunnelmallisesti, kun lähdimme paluumatkalle Helsinkiin. Virisi halu kokea vanhanaikaisia elokuvatunnelmia pian uudelleen? Esimerkiksi Karjaalla muistin nähneeni vanhan teatterin, samoin kuin Loviisassa 'Kino Marilynin'. Joskus oli kai Porvoossakin...
.
Helsingin vanhin leffateatteri oli 2000-luvulle Diana (entinen Edison, entinen Lyyra) vuodelta 1910. Kansallisen Audiovisuaalisen Instituutin Elokuva-arkiston isännöimä Orion (entinen Athena) periytyy vuodelta 1928. Espoossakin on remontoitu vanha kunnon Kino Tapiola (1955). Hyvinkäältä voisi lähteä etsimään autiota Arenaa (1914) ja toimivaa Kinomaa (1955).
.
Muita pitkään säilyneitä vanhoja elokuvateattereita ovat
Riihimäellä Sampo (1917)
Mäntässä Säde (1918)
Joensuussa Tapio (1927)
Savonlinnassa Olavi (1936) ja Killa (1954)
Raahessa Huvimylly (1937)
Salossa Bio Salo (1938)
Oulussa Star eli Kuohu (1938)
Lappeenrannassa Kino-Aula (1938) ja Nuijamies (1954)
Kuopiossa Kuvakukko (1939)
Raumalla kahdeksi jaettu Hannu (1941)
Sodankylässä Lapinsuu (1948)
Paimiossa Kino (1955)
Vehmaalla Kuva-Tähti (1955)
(Listan lähde: Outi Heiskanen: Elohuvia. Elokuvateatterien kotimainen kulta-aika. Otava 2009)