torstai 10. syyskuuta 2009

16. ASIKKALA

ASIKKALA
Asukkaita 8 tuhatta (8363 vuonna 1960), EU-kannatus 53,5 % (1994)

Miksi? Vääksyn kanavan sulut. Kaunis Pulkkilanharju (eri reissulla).

Milloin? Perjantaina 2.8.1985

Noustuani pedistä jo klo 4:30 ja ajettuani ensimmäisellä Suvisaaristosta klo 5:05 lähteneellä bussilla ehdin nähdä Helsingin linja-autoasemalta jo klo 5:45 lähtevän normaalivuoron Lahteen, mutta ajan itse vasta Sukulan huippuhienolla linja-autolla klo 6:00 - 7:30.

Kierreltyäni ensimmäisen kerran (siis vuonna 1985) kunnolla Lahtea, myös sen antikvariaatteja, kiiruhdan seuraavaksi klo 16 lähtevään linja-autoon kohti Asikkalan Vääksyä. Vesivehmaan kautta kulkee reittimme, maisemana on peltoja ja kuljettajana nuori juntti.

VÄÄKSYN uudessa keskustassa jää jo moni pois. Ylitettyämme kanavan virityin - milloinkahan pitäisi painaa nappia? Kylien olosuhteista ei koskaan tiedä, ellei ole käynyt ennen, ajetaanko hyvin äkkiä läpi vai onko linja-autoasemaa tai edes Matkahuolto ja pysähtyykö auto tilaamattakin?

Sitten linja-autoasema näkyykin, painan samassa silti nappia ja muitakin jää pois. Kello on 16:35.

Katselen Vääksyn torin, pankkeja ja kauppoja. Kaksikin K-kauppaa on vierekkäin, Ekin puoti ja K-halli Toivonen. Käyn jälkimmäisessä. Jogurttitarjous on eilinen. Istun syömään Päijänteen rannalle. Venevalkamassa on roskakori.

Rannoilta on melkoinen ylämäki... koulukeskukseen, jossa ovat kaikki koulut, työväenopisto, urheiluhalli, muttei kuitenkaan kunnankirjastoa, joka löytyy vasta kunnanvirastosta. Näen sen kirjat ikkunasta. En kiirehdi kirjastoon, koska aukioloaikaa riittää klo 13 - 19 asti (keskiviikkona klo 15:een).

Lähden kanavasuluille valokuvaamaan miten vedenpinta ja veneet nousevat tai laskevat sulkuporttien välissä. Autotiesilta nousee pystyyn, kun Suomi-laiva saapuu loppumatkallaan Jyväskylästä kohti Lahtea. Sulkujen info-kioskilla on hyvä kartta Vääksystä.

Kirjastossa klo 18:30 - 50 lueskelen Suomen Kuvalehteä. Joitakin nuoria näkyy lehtisalissa, mutta virkailijoina on kaksi iäkkäämpää naista, enkä näekään nuorta kesäsijaista Kirsiä. Lähden etsiskelemään opettajaperheen kotitaloa Rantakulmantieltä. Osaan helposti - painettuani mieleeni näkemäni kartan.

Uudehko ja kaunis punatiilinen kolmikerrostalo löytyy. Vaikka asutaan maaseudun rauhassa, ei porrashuoneeseen asti ole pääsyä soittamatta jonkun asukkaan summeria, esimerkiksi 3 A 1. Talon ikkunoista vehmaspuiselta ja korkealta mäeltä on hieno näköala kohti auringonlaskua länsipuolisen Vesijärven ulapalla. Alempana on rivitaloja.

Kiertelen Vääksyä. Uudessa keskustassa on ihmeen paljon kauppoja, pellon laidassa alhaalla. Kirkkoa ei ole, kirkonkylä on luoteessa vasta kahdeksan kilometrin päässä.

Kello 20 kirjoittelen kanavan laidalla postikorttia Riitalle ja klo 20:30 kuljen Myllymuseon kautta linja-autoasemalle. Jätän espoolaislehden 'Länsiväylän' tiedonhaluisten maalaisten luettavaksi puhelinkioskiin.

Linja-autoasemalla on vilkasta: kaksi tyttöä odottelee penkillä, yksi poika muuten reppuineen ja torilla kulkee kolme tyttöä.

Nousen Rajalan linja-autoon kuljettajan ollessa avaamassa takaluukkua. Kaikki muut maksavat sitten jo etuovella, minä vasta Lahdesta eteenpäin jatkettaessa kuljettajan kiertäessä käytävällä ja hämmästyessä minusta.

Ajomatkalla luen ja olen väsynyt. Tyttöpari meluaa takanani. Ehdin Helsingissä Soukka - Kivenlahti -bussiin klo 23:15. Se tulee perjantai-iltana täyteen ja olen ensimmäinen ja ainoa poistuja Soukan kallioleikkauksella.

ASIKKALA 8 53,5 Per. 1848
K: Sekatyylinen tiilikirkko 1880 Georg Wilenius (1000 paikkaa)
K: Alttaritaulu 'Ristiinnaulittu' R.W. Ekman
M: Urajärven kartano 1653, kartanomuseo, Vesivehmaa
M: Kotiseutumuseo viljamakasiinissa, kk.
M: Danielsson-Kalmarin huvila ja patsas, näyttelyitä, Vääksy
M: Tupalan talomuseo
R: Vääksyn kanava 1871, kunnan keskustaajama Vääksy
R: Kalkkisten kanava 1878/1965
L: Pulkkilanharju 8 km, Käkisalmen 150 m ja Karisalmen 240 m sillat
N: Aurinkovuori, hiihtokeskus, ulkoilureitti, Vääksy
V: Vesijärvi, Päijänne
H: Anianpelto, syys- ja talvimarkkinat v. 1727 alkaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti