torstai 29. huhtikuuta 2010

35. HAMINA

Asukkaita 10 tuhatta (10'004 vuonna 1961), EU-kannatus 75,3 % (1994)

Miksi? Ympyräkaupunki, reserviupseerikoulu RUK

Milloin? Lauantaina 12.5.1990. Sekä useasti myöhempinä vuosina.

Etelä-Suomen Linjaliikenteen (Pukaro) bussi oli lähdössä Helsingistä 8:58, kun siihen ehdin. Lomalipun ojensin. Ensin kuski otti vain 100 km:n lipukkeen ja kysyi: "Yksikö kerrallaan näitä käytetään?" Hän tutki Savonlinjojen lippuohjeiden monistettaan. 170 km:n kupongit annoin.

Bussissa oli vain kolme tyhjää riviä, takaosissa. Hesperianpuistosta tuli matkustaja lisää, ja joka pysäkiltä (Porvooseen meneviä), Itäkeskuksesta jopa 7! Porvooseen tultiin 15 minuuttia myöhässä: "Jatkamme välittömästi!" Ihmisryntäys ulos.

Pukaro ohitettiin huomaamattomasti. Vakiovuoro poikkesi pikkuteille, hiekkaa, yksi kaista, pellon laitaa. Cornwall palasi mieleeni edelliskesältä. En lukenut, katsoin maisemia 3,5 tuntia.

Anjalassa rakennettiin juuri uimalaa, katto oli täynnä kypäräpäitä kuin muurahaisia. Kymijoki oli kauniin sininen Anjalankoskella. Inkeroisissa oli patsas ja 8 matkustajaa poistui klo 11:49, vain minä ja yksi nainen jäi kyytiin. Nainenkin ulos, olen yksin, kunnes yksi lippalakkinen maamies saapuu Metsäkylän seurantalolta 12:07. Haminaan on enää 20 km.

Haminalle minulla on aikaa 6 tuntia. Linjuriasemalla on 9 laituria, odottajia seinustalla. Lähden umpimähkään kävelemään, kuljen mitäänsanomatonta katua pitkin. Aurinkoista. Oho, tori vasemmalla, ruma, iso, suorakaiteen muotoinen, nelikulmainen aukio. Jatkan suoraan.

Puhelinkioski, lähistön kartta revitty pois, kuten aina, mutta Karhulan kartta on saatavilla. Sotilaspukuinen kävelee, kulman takana poliisiasema, edessä jäätelökioski asiakkaita ympärillään. Oho, olenkin raatihuoneen torin laidalla. Kierrän pienintä ympyrää ympäri ja vasta muistan olevani Ympyräkaupungissa.

Komeaa historiallista arkkitehtuuria, raatihuone, tornit, kirkot, Vehkalahden kirkko, ortodoksinen kirkko, puiset porvaristalot. Kierrän Pikkuympyrän ja Isoympyrän kadut. Pää pysyy pyörällä: en koskaan löydä etsimääni Kirkkojärveä! (Sehän onkin kuivattu, opin myöhemmin.) Merenrantaa satamineen käyn vilkaisemassa.

Ympyrät ovat rauhallisia, eivät kovin ihmeellisiä. Roopertinkatu - Galleriaan (Ruutikellari). Löydän ensimmäisen vallinsarven, joka on kuin Suomenlinnasta. Komeita, jännittäviä valleja. Vallien lomiin on sijoitettu vaikkapa urheilukenttiä. Vallinharjalta olisi hyvä katsella kilpailuja. Näen muitakin turisteja sekä Leningradiin menevän bussin.

Kirjaston löydän sattumalta klo 13:30 kääntyessäni Isoympyrän päässä. Auki -14 lauantaina, arkisin 13-19. Paljon kirjoja ahtaassa tilassa. Eteisessä lainaustiski ja poistohylly. Ostan kympillä kiinnostavimman 1700-1800-osan Einar Juveliuksen 7-osaisesta Suomen historiasta.

Tunkeudun kasarmialueen valleille aidanraosta, valokuvaan torneja ja harjoitusmaastoa. Auto ampaisee ohitseni. 2 sotilasta kulkee pyörillä ja 2 jalkaisin. Poistun kerrostalon pihalle ja löysän naruaidan yli. Sotilasalueilla kieltokylttejä siviileille.

Muistan että minulla oli matkalukemisena anarkistilehti Kapinatyöläinen, josta en diggaa, mutta olen lehtien näytekappaleiden keräilijä. Mahtaisivatko jonkun upseerin verisuonet pullistua lehden nähdessään (kansikuvassa hirtettiin porvarillinen pääministeri), jos minut olisi pidätetty kielletyltä alueelta ja reppuni olisi tutkittu.

Rumat maisemapostikortit maksavat Sokoksessa 2 mk 50 penniä. Ostan jäätelöä ja keksejä Mistosta, syön valleilla. Kesäteatteri on juuri rakenteilla. Kierrän RUK:n kasarmialueen ympäri. Upseerikerho ja toimiupseerien oma vastaava sitä vastapäätä. Valokuvaan myös Sotkun, sotilaskodin. Maksan kaksi 5-pennistä Varvara-patsaan käsilaukkuun. Upseerien naisia lapsineen asuinrakennuksen pihalla. Lähden kohti Karhulaa bussilla klo 18:25.

HAMINA 10 k 75,3 Kaup.1653 (r. Fredrikshamn)
K: Uusklassillinen, empire-vaikutteinen tiilikirkko 1843 C.L. Engel
K: Vehkalahden P. Marian keskiaik. kivikirkko 1400 (torni 1828 Engel)
K: Pietari-Paavalin ortodoksikirkko 1837 Visconti
M: Kauppiaantalon museo, Kasarmikatu 6
M: Kaupunginmuseo, kaupungin vanhin talo, Kadettikoulunk. 2
M: Jääkärimuseo, kasarmialueella
M: Reserviupseerikoulun museo, päävartiorakennus 1779
M: Laivamuseo s/s Hyöky, Tervasaaren satama
R: Suomen ainoa ympyräasemakaava 1722
R: Linnoitusvallit yli 3 km pitkät
R: Lipputorni 1790 matkailuopastuskeskus, kauppatori
R: Raatihuone 1798 Brockman, ympyräkaupungin keskipisteessä
R: Reserviupseerikoulun rakennukset
P: Haminan rauhan (1809) muistokivi kirkkopuistossa
P: Kaatuneiden upseerien muistomerkki 1957 K. Kallio
P: Varvara-patsas ja Ahtaajat-patsas, V. Haukkavaara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti