lauantai 2. toukokuuta 2015

493. Bio Pallas (Karjaa) ja Kino Vaakuna (Lohja)

Leffakokemuksiani Länsi-Uudellamaalla: Karjaa, Lohja ja Tammisaari


1) KARJAA 2015 (eli Raasepori), Bio Pallas, Nils Grabbenkatu 4
.
Ajoimme etelästä Tammisaaresta tullessa Helsinki-Turku-junaradan ylitse kavennettua siltaa, Karjaan rautatieaseman vierestä ja jätimme auton radan varren pysäköintialueelle. Siellä filmattiin juuri nuorta naista, joka kylpi siirrettävässä ammeessa keskellä asfalttikenttää. Huhtikuun lumettomassa keväässä, lauantaina 25.4.2015.
.
Karjaan keskusta tuntuu aina pikkuruiselta. Kortteli tai pari kävelykadulta länteen ja olimmekin Bio Pallaksen edessä.
.
Rujon ruma kerrostalo näytti pulakaudella sodan jälkeen kyhätyltä. Seinät epämääräisen ruskean harmaaksi likaantuneita. Elokuvateatteri hallitsi selvästi pohjakaavaa, ensimmäistä ja pääosin toistakin kerrosta. Yläpuolella oli pari asuinkerrosta, joiden portaikon alaovelle riitti tilaa teatterin oven vieressä. Vielä liikehuoneistokin mahtui pohjoisosaan pohjakerrosta, kohoavan katsomon alle.
.
Talo oli irrallaan naapureista, sen ympäri saattoi kiertää. Etelässä oli pari poistumisovea katsomosta. Luoteiskulman toisesta kerroksesta lähtivät koneenkäyttäjän tulipalopakoportaat. Ken tuntee Helsingin Lasipalatsin Bio Rexin voi verrata vastaavaa arkkitehtuuria, mutta Rexin funkkis hohtaa puhtaan valkoisen kirkkaana.
.
Bio Pallaksen ympäristö oli autio tuntia ja puoltakin tuntia ennen esitystä. Karjaan nuoriso maleksi korttelin päässä kävelykadulla. Kello 16:40 ilmaantuivat ensimmäiset pari teinityttöä ja kohta toiset kolmekin teatterin eteen. Menimme ostamaan lippuja klo 16:45. Vain käteistä, ei pankkikortteja. Kassarouva kävi takahuoneessa paistamassa pop cornia, jolloin kassalle syntyi jo odottava jono. Liput 9 euroa.
.
Tiskillä oli esillä paperiarkki, johon oli painettu tai kopioitu salin pohjakaava, istuinrivit ja tuolinumerot. Osa paikoista oli jo ympyröity kynällä - varatut paikat! Otimme suunnilleen keskeltä rivin 8 istuimet 9 ja 10. En huomannut laskea, mutta arvelisin paikkaluvuksi noin 320, ehkäpä 18 riviä kertaa noin 18 tuolia.
.
Istuimme näyteikkunan alle yhdelle seinämiä kiertävistä odotuspenkeistä. Katosta roikkui lentokoneiden pienoismalleja ja seinämää koristi metallinkiiltoinen vanha elokuvakone.
.
Eteishalli täyttyi lipputiskille vievästä jonosta, joka joutui kiertymään hevosenkengän muotoon. Kassarouva kävi hakemassa ja jakoi popcorn-pusseja niitä tilanneille. Karjaan nuoriso oli tässä talossa lauantai-iltana klo 16:55. Tapahtuiko pikkukaupungissa muualla mitään? Alle kaksikymppisiä poikia ja tyttöjä, jokunen varhaisteinipoikakin, olikohan ikäraja 12.
.
Varttunut vahtimestari avasi oven ihmisvirralle saliin ja repäisi osasensa paperilipuista. Jos eteishalli oli jo ollut yllättävän siisti verrattuna talon ulkokuoreen, niin itse elokuvasali näytti lumoavan hienolta, remontoitua uutuutta hohtavalta, kauniin sadunpunaiselta. Modernit istuinrivit kohosivat reippaasti takariviä kohti. Jokaiselta paikalta oli varmasti hyvä näkyvyys edessä istuvien päidenkin yli. Pehmeiden penkkien selkänoja jatkui nojana päänuppia varten.
.
Katsojia kertyi arviolta noin 60. Aluksi näytettiin muutama mainosfilmi tulevasta ohjelmistosta. Esityksen päätyttyä 2,5 tunnin jälkeen (filmin pituus 141 minuuttia) poistuminen tapahtui eteishallin kautta eikä poistumisovista etelään ulos.
.
Joss Whedonin ohjaaman elokuvan nimi oli "Avengers 2, Age of Ultron". Marvelin supersankarien tiimiin kuuluivat mm. vihreä Hulk (Mark Ruffalo), Musta Leski (Scarlett Johansson), Kapteeni Amerikka, Iron Man, Thorn ja Haukansilmä. Tekoäly käynnistyi kuulemma ennenaikaisesti ja alkoi tuhota ihmiskuntaa. Sokovian valtio oli Itä-Euroopassa. Tappelurymistelyä riitti! Filmin budjetti 250 miljoonaa dollaria. Karjaalla esitys ei ollut kolmiulotteinen.
.
***
.
2) LOHJA 2012: Kino Vaakuna, Koulukatu 4
.
Ajoimme lauantaina 3.3.2012 Helsingistä Turun moottoritietä 45 minuuttia Lohjalle elokuviin.
.
Kino Vaakuna löytyi etsimisen jälkeen pääkadun kulmasta. Kerrostalo saattoi olla 1950/1960-lukujen taitteesta. Kapea eteisaula oli tyhjä. Salissa oli menossa lapsille jo klo 12:30 alkanut 'Risto Räppääjä'. Odotellessamme kävelimme katua ylös harjulle, josta puiden runkojen välistä avautui näköaloja kaukaiselle Lohjanjärvelle ja muualle.
.
Kello 13:45 teatterin aulassa näytti olevan tusinan verran ihmisiä. Vielä tyhjälle makeis- ja lipputiskille muodostui jo jono. Liput maksoivat 10 euroa. Tyttö repi palasen lipusta. Salin valkokangas sijaitsi pohjoisessa ja sen alla oli poistumisovi, joka vei porttikäytävään ja ulos. Penkkirivejä oli noin 13 ja kullakin noin 15 istuinpaikkaa. Istuimme viidennessä rivissä oikealla, jonne kiersimme tyhjän rivin kautta vähän taempaa. Katsojia oli ehkäpä 30 ja tilaa olisi ollut kenties 200:lle.
.
Elokuva oli uusi ranskalainen mustavalkoinen mykkäfilmi 'The Artist'. Ohjaaja Michel Hazanavicius 2011. Pituus 1 tunti 40 minuuttia. Päähenkilö oli naamioitunut virnuileva viiksiniekka elokuvasankari George Valentin, sivuosassa hänen koiransa. (Sivuosaesittäjiä John Goodman ja Malcolm McDowell). Fanittajatyttö Peppy Miller antoi suukon filmitähdelle. Sitten naisen ura kohosi tanssitytöstä tähdeksi, kun taas miehen kääntyi laskuun ja romahti 1927...1929...1932, kun mies oli jäänyt mykkävelokuvan vangiksi eikä uskonut äänielokuvaan. George menetti vaimonsa ja omaisuutensa. Mutta Peppy Miller hankkii niitä tavaroita itselleen, muotokuvan, lakeijankin. Valentin poltti filminsä, mutta Miller pelasti miehen - lopulta heidän yhteiseen tanssifilmiinsä! Voimakkaasti tunteellinen komedia. Mustavalkoinen ja mykkä (vain hetkeksi äänet esiin). Musiikkitausta toimi hienosti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti