lauantai 7. tammikuuta 2017

537. A-alkuiset Elokuvamaat

Elokuvien maailmankarttani, osa A. - Elokuvateattereissa
katsomiani filmejä melkein kaikista maailman eri maista:
.
1) Afganistan, 3 kpl
2) Alankomaat, 2 kpl
3) Albania, 2 kpl
4) Algeria, 3 kpl
5) Angola, 1 kpl
6) Argentiina, 4 kpl
7) Armenia, 2 kpl
8) Australia, 3 kpl
.
*
1) AFGANISTAN 1:
"Kabuli Kid", ohjaaja: Barmak Akram 2008 Afganistan
Perjantaina 18.9.2009 Helsingin Kinopalatsi 6:ssa (86-paikkainen)
.
Ilmakuvia kukkulalta Kabuliin. Taksimies pujottelee torilla ja ottaa kyytiin sinihuntuisen naisen (syntymämerkki nilkassa) ja puolivuotiaan vauvan. Poikavauva jää autoon tuntia ennen
ulkonaliikkumiskieltoa (Curfew). Taksikuski vie vauvan poliisiasemalle, joka on suljettu, vartija vain. Orpokoti taas on vain yli 5-vuotiaille! Taksimies yrittää jättää lapsen jopa toiseen taksiinkin!
.
Taksimiehen kotona on 4 tytärtä, 1 vaimo, ja alle 60-vuotias harmaapartainen vaari. Kun veli kuoli, 24-v. taksimiesveli nai leskivaimon. Vastusti huntuja, Neuvostoliittoa ja Pakistanin talebaneja. Vauvalle annetaan maitojauhetta ja keitettyä vettä cola-pullosta. Avustusjärjestö saadaan lupaamaan radiossa, että äiti saisi sata dollaria, jos tulee radioon. 5 väärääkin huntunaista tulee, mutta myös 6. joka on lapsen oikea äiti! - Paikallisväriä, betonirakennelmien kaupunki. Pituus 94 min. (502. katsomani filmi)
.
.
1) AFGANISTAN 2:
"Leijapoika" (The Kite Runner), Mark Foster 2007 Afganistan, USA
Torstaina 14.10.2010, Malmitalon 2. salissa, jossa irtopenkit, klo 19-21.
(Paljon katsojia, mutta väljästi. Kangas ylhäällä.)
.
Filmi alkaa USA:sta, jossa päähenkilö-kertoja Amir saa kirjansa painosta paketeissa, vaimo vierellä. Mutta puhelinsoitto Pakistanista... johtaa siihen, että elokuvassa palataan vuoteen 1978, jolloin Amir oli 10-vuotias Afganistanissa, kaverinaan palvelijan poika Hassan, hazara-heimoa, ei pashtu.
.
Pojat lennättävät leijaa, pudottavat kilpaa toisten leijoja, hakevat. Isot pojat uhkailevat ja myöhemmin hakkaavat Hassanin. Amirin isä on ruututakkinen mustapartainen Zeus-hahmo. Isän ystävä kannustaa Amiria kirjoittamiseen. Amir kadehtii Hassanin rohkeutta ja lavastaa tämän kellovarkaaksi, palvelija saa sitten lähteä pois. (Amirin äiti on kuollut synnytykseen ja Hassan onkin Amirin velipuoli palvelijattaren kohdusta!)
.
Amir pakenee isänsä kanssa Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin. Isä kuolee. Setä soittaa: Hassan on tapettu! Lapsettoman Amirin on lähdettävä hakemaan veljenpoikapuolensa orpokodista Kabulista - tekoparrassa talebanien takia, jotka ovat kieltäneet jopa leijat! Amirin vaimo on kenraalin tytär, joka ei ollut avioituessaan enää neitsyt, koska oli karannut miehen kanssa teininä. Poika saadaan Amerikkaan, jossa leijaa lennättämään. - Elokuvallista elämyksellisyyttä! (511. katsomani filmi)
.
.
1) AFGANISTAN 3:
"Kello 5 iltapäivällä" (Panj e asr), Samira Makhmalbaf 2003 Afganistan, Iran
Katsottu marraskuussa 2010, Helsingissä (Stoa tai Malmitalo?)
.
Kabul talebanien jälkeen. Koulut on avattu myös tytöille. Noqreh käy koulua salassa partaukko-isältään. Hän vaihtaa jalkineita mustien tossujen ja korkokenkien välillä. Tyttö aikoo isona maansa naispresidentiksi. Hän kysyy Pakistanista paenneilta, onko heidän maansa presidentti mies vai nainen? Pakolais-nuorukainen taas on runoilija. Valokuvat koulun leikkivaalien julisteisiin. Silmälasipäinen Mina on vakava vastaehdokas, hän ei halua kostaa, kuolee. (513. katsomani filmi)
.
**
2) ALANKOMAAT 1:
"Eline Vere", Harry Kümel 1991 Hollanti
Tiistaina 10.10.1995, Illusion? Helsingin uusi ylioppilastalo
.
Haag 1800-luvun lopussa. Lumimaisemia. Eline, 25-v, elää siskonsa taloudessa. Hän haaveilee oopperalaulaja Fabricesta, joka oikeasti on ruma (konsertissa maskitta). + Vincent-serkku (loinen) + porvarillinen Otto + Vincentin amerikkalainen ystävä (Vincent mustasukkainen, ovat homoja). Välillä ollaan Brysselissä. Välit poikki, temperamentti, hullu. Brysseliläisen osake- ja lainakauppoja, porvarillisuus. - Täyteläinen historiallinen filmi. 2 h 5 min. Vain muutama katsoja. (295. katsomani filmi)
.
2) ALANKOMAAT 2:
"Spoorloss" (Vanishing) , George Sluizer 1988 Hollanti
Tiistaina 17.10.1995, Illusion? Helsinki
.
Nuoripari Rex ja Saskia autoilevat kesälomalla Ranskassa. Tulee riita tunnelissa ja sitten sopu. Huoltoasemalla Saskia kuitenkin katoaa. Rex etsii häntä etsintäkuulutuksin kolme vuotta. Rinnakkain kerrotaan leukapartaisesta matematiikanopettajasta Leimornesta, joka (kätensä muka avuttomana siteessä!) yrittää iskeä ja sitten huumata naisia. Leimorne ehdottaa tapaamista Rexille, jolle lupaa selittää katoamisen oikeilla tapahtumapaikoilla, kunhan vain Rex antaa huumata itsensä tiedottomaksi... Hitchcock-maisen huikea tarina elävältä hautaamisesta, mikä on sosiopaatin oma fobia. 1 h 40 min. (301. katsomani filmi)
.
.
***
3) ALBANIA 1:
"Tuleva päivä" (Dne vjen nje dite), Vladimir Prifti 1987 Albania
Keskiviikkona 30.9.1987, Elokuva-arkisto, Orion.
.
(Juoksin Orioniin Jugend-salin "Harrasteena Helsinki" -näyttelystä, ehtiäkseni täyttää Elokuva-arkiston kantakortin, mutta eipä ollutkaan jonoa, Orionin sali oli tyhjempi kuin juuri koskaan? Pari istui tuolla, kuusi tuolla, yhteensä 16-20 katsojaa? Joku toi lisää Albania-tiedotetta...)
.
Värifilmi käynnistyy 1940-50-luvun mahtipontisella valmistajatunnuksella. Sitten nähdään Tiranan katua, jolla aaltoileva, epätasainen katukiveys tai -laatoitus. Rennon-oloinen, Dan Steinbockin mieleeni tuova mieshenkilö ruskeine takkeineen tulee kaupunkiin insinöörinä. Hän etsii ekonomi-ystävänsä, jonka boksin jakaa - asuinhuoneen, jossa on lavuaari. Vinokattoinen käytävä on ahdas. Vanha vahtimestari alaovella. Tanssiravintolassa ällö kiiltäväksi kulunut vaalea puuovi. Kaikki on 1950-luvun tyylistä, eletäänpä vuotta 1987 vai vanhempaa aikaa?
.
Ekonomi Llano Bleta on nousukas, joka nai johtajan tyttären ja unohtaa lääkäri-kihlattunsa maalta, jonne ei ehdi sairasta äitiäänkään katsomaan. Isä ja junttiveli käyvät kuorma-auton romulla Tiranassa ja toisaalta odottavat turhaan hevosen kanssa maalaisasemalla uudenvuodenaattona. Morsian itkee sähkettä Llanosta ja tämän uudesta. Llano kiipeilee rakennuksella: "Miksi tehdään standardi-ahdasta?" Hän hankkiikin hienon asunnon. Hienoja puhelimia ja ulkomaiset tummentuvat snobi-silmälasit. Ystävyys syrjäytyy. Mutta hän joutuu kritiikin kohteeksi työssään. Hän joutuukin ehkä takaisin maalle...
.
- Joitakin kiehtovia maisema-panoraamoja nähdään: tori, jonka sivutaustalla 16-kerroksinen tornitalo. Tai katu. Niukasti liikennettä, jokin bussi. Maalaisnäkymät tuovat mieleen Jugoslavian. Luntakin on. Junat näyttävät koostuvan vanhimmista Suomessa näkemistäni puuvaunuista. Miehillä on teryleenipuvut. "Danilla" on valkea villapaita takin alla, kun hän menee ravintolaan. Naisen asema oli kattaa pöytiä.
.
Filmiesitys Orionissa katkeaa pimenevään katunäkymään, kun Llano on juossut hylänneiden ystäviensä bussin perään. Seuraa 5 minuuttia odotusta ja saadaan kuntoon: nähdään sama näkymä ja heti sen jälkeen: FUND = The End. Naurua!
.
Uteliaisuutta herättänyt filmi, ehkä vähän väsyneen jähmeä. Filmissä oli neukkumaisuutta enemmän kuin eksotiikkaa. 1960-luvun alun tunnelma palautui mieleeni, Pohjois-Haagastani. Pituus 1 h 40 min. (130. katsomani filmi)
.
.
3) ALBANIA 2:
"Kaksoismatti" (Dy here mat), Bujar Kapexhiu 1987 Albania
Perjantaina 2.10.1987, Elokuva-arkisto, Orion. Vain runsaat 10 katsojaa!
.
Komedia. 1960-luvun alun tunnelma. Pikakyytiä autolla (tyylikäs maasturi). Tietyöläinen on tauolla, professorin pitää lapioida sorat pois tieltä päästäkseen autolla eteenpäin. Raitoja maalataan kaupungissa. Shakkiturnauksen mainosta kannetaan. Rantalomakaupunki. Tytär 9-v. voittaa isän shakissa. Isän tiedemieskilpailija tulee shakkiruutuisissa vaatteissa kaupunkiin vaimoineen, sekoilua hotellin hississä (pikkupoika kujeili sähkösilmän kanssa). Kaupungin shakkikerho ryntäilee silmittömästi shakkiruutumiestä vakoillen. (Mitä shakkikirjaa hän lukee? Ulkomaalaista!? Ei ole meidän kieltä!?) Simultaaniottelu on tulossa. Kerholaiset kaatavat veneen mennessään kättelemään uimassa olevaa shakkimestaria. Tämä taas kaataa veneensä paetessaan tiedemieskilpailijaansa (simpukkaviljelys-tutkijoita). Shakkimies tutkii läpi yön tiedeartikkelia. Pelkää poliisia heitettyään kirjan ikkunan läpi. Merivartijat hinaavat hänen veneensä avomereltä. Pikkupioneerien edustajatyttö voittaa shakkiottelun. Fund eli Loppu.
.
- Miljöö muistuttaa siistiä Kreikkaa. Halvalla rakennettua. Kerrostaloissa on ulkoportaikot. Rannalla lojutaan. Jäätelöä ja suklaata myydään katukärryistä. Pituus 1 h 30 min. (131. katsomani filmi)
.
(Albaniaa kuvaa myös "Lamerica", ohj. Gianni Amelio, Italia (Albania), joka 323. katsomani filmi)
.
.
****
4) ALGERIA 1:
"Bab el-Oued-City", Merzak Allouache 1994 Algeria
Tiistaina 31.10.1995, klo 19, Elokuva-arkisto Orion
.
"Kansankortteli" Alger'n kaupungissa keväällä 1989. Leipurioppilas Boualem repii talon katolta kovaäänisen, joka on pauhannut islamistien saarnoja. Saidin 5-päinen islamistijoukkio etsii syyllistä. Hänen Yamina-siskonsa rakastaa Boualemia. Jenkkityylinen kaveri välittää länsitavaraa. Passiton "ranskalainen" islamisti näennäisesti, siirtyy Ranskaan, kuten Boualemkin. - Upeita ilmakuvia! 93 minuuttia. (303. katsomani filmi)
.
4) ALGERIA 2:
"Bled Number One", Rabah Ameur-Zainechu 2006 Algeria
Sunnuntaina 16.11.2008. Yhden euron elokuvasarjaa. Espoo, Bio Rex Sello, Sali 4, rivi 4, paikka 5. (yhteensä 111 istumapaikkaa). (6-salinen Bio Rex Sello avattiin 2008, siirtyi 2014 Finnkinolle.)
.
Päähenkilö Kamel karkotettiin Ranskasta, vaeltelee kotikylässä, Loulouj, 300 km Tunisiasta. Äijät istuksivat, pelaavat dominoa, teurastavat sonnin. Aviomies hakee pikkupoikansa ja heittää vaimonsa autosta erämaahan. Veli pieksää häpeää tuottaneen siskonsa. Vartiopuomi kylän laidalla. Bandiitit ja uskonkiihkoilijat hyökkäilevät. Vaimo halusi laulaa - joutui mielisairaalaan. Palanutta maata, vihertäviä laaksoja, jyrkänteitä. Pituus 100 minuuttia. (496. katsomani filmi)
.
4) ALGERIA 3:
"Barakat!" (Enough!) Djamila Sahraoui 2006 Algeria
Lauantaina 13.3.2010 klo 12, Itäkeskuksen Stoa.
.
Nuori naislääkäri sekä vanha röökimuija ajavat 1990-luvulla maaseudulle etsimään ensinmainitun siepattua toimittajamiestä. Poliisi oli passiivinen. Eukko hoiti itsenäisyystaistelun aikaan korukauppiaan haavat, tämä oli sala-fundamentalisti ja hadzi. Huono tie, automies solvaa ajavia huoria. Naiset ja pyssy yllättävät vartiomiehen, mutta toinen mies heidät - joutuvat vangeksi. Aamulla vapaiksi ilman autoa ja kenkiä! Erakkopappa antaa yösijan ja kyyditsee kärryillä nuoren naisen isän kotikaupunkiin, mutta tämä onkin matkoilla. Baarissa miehet solvaavat, kunnes ase esiin. Taksit eivät uskalla ajaa. Kärryukko löytyy uudelleen ruokalasta ja matka jatkuu. Apteekista on naislääkärin vaikea saada lääkettä. Sovinismi. - Hidas elokuva. Naisten kinasteluja. Ehdin katsoa vain 80 minuuttia 95:stä, kun minulla on meno toisaalle. (509. katsomani filmi)
.
.
*****
5) ANGOLA 1:
"Hero", Zeze Gamboa 2004 Angola
Tiistaina 21.11.2006 klo 19, Lasten Cinema eli entinen Diana
(Kaikki tuolit täyttyivät, joku istui tyynyllekin, minä 7. rivillä 2. vas.)
.
Mitalilla palkittu, 20 vuotta (eli 15-vuotiaasta 35-vuotiaaksi) sotinut Vitorio hakee tekojalan sairaalasta. Hän etsii turhaan työtä, löytää Ritan ja toisen prostituoidun kapakasta. Tekojalka ja mitali varastetaan. Jengi, joka kiusaa Manu-poikaa, jota invalidi auttaa. Manu ostaa jalan romukaupasta. Manun opettajatar auttaa Vitoriota, poikaystävä saa ministerisetänsä innostumaan solidaarisuus-ohjelmasta radiossa, Vitorion jalan palauttamisen puolesta... Happy End. - Luandan kaupunki on mielenkiintoinen! Ilmakuvia alussa ja lopussa! Tasaista parakki-peltoa, pittoreski palapeli. Pituus 1 h 40 min. (474. katsomani filmi)
.
.
******
6) ARGENTIINA 1:
"Polttouunien aika, osa 1" (La hora de los hornos), F.E. Solanas, O. Getino 1968 Argentiina. Torstaina 12.5.1988 klo 19, Elokuva-arkisto Orion. Vain 10-20 katsojaa.
.
"Osa 1, Neokolonialismi ja väkivalta". Mustavalkofilmi. Ensin pimeää ja rummut, sitten 13 lyhyttä erillistä osaa. - Kivaa kuvaa Buenos Airesista. Tykkään filmistä lukuunottamatta lopun 5 minuuttia kestävää still-kuvaa murhaaja Che Guevarasta. Poikaset jonottavat epävarmoina kauniihkon huoran luo. Lehmien teurastusta. Pituus 1 h 30 min. (156. katsomani filmi)
.
6) ARGENTIINA 2:
"Paikka maailmassa" (Un lugar en el mundo), Adolfo Aristarain 1992 Argentiina
Katsottu 14.11.1994, klo 17-19, Latinalaisen Amerikan filmejä (tuleva Cine Maissi). Esityspaikkana Ruotsalaisen Kauppakorkean Hankenin "Evakkorakennus", sisään Lapuankatu 9:stä. - 3. kerros. "Auditorium Maximum" Arkadiankadun puolella. Penkkirivejä tiheästi 15. Istuin 6. rivi vas. Edessäni väkeä, takanani ei juurikaan. Espanjankielinen puhe ja tulkkaus.
.
Filmissä maanpakolaisperhe Espanjasta elää syrjäisessä Argentiinan maalaiskylässä. Ernesto-poika ajaa hevosrattailla kilpaa junan kanssa tasoristeyksen yli ja asemalle. Geologi Hans. Ernesto opettaa tyttöä lukemaan, rakkautta. Lampaita, villaa. Tasankoa, taustalla vuoristo. Pituus 2 h. (278. katsomani filmi)
.
6) ARGENTIINA 3:
"El verano del Potro" (Summer of the Colt), Andre Melancon 1991 Argentiina
Tiistaina 5.11.1996. Latinalaisen Amerikan filmejä (tuleva Cine Maissi). Esityspaikkana Hanken, ranskalaisella koululla Arkadiankatu 22. Maxim-sali, 2. kerros. 10. rivi, 4+8+4 paikkaa, n. 30 katsojaa.
.
Hevostilalla kolme poikaa ja tyttö, joka leikkaa tukkansa. Ratsastuskilpailuja. Aika vaaleita lapsia. Miehet isohattuisia viiksinaamoja. Mafalda wc:ssä. Yöhiipimisiä. Pituus 1 h 40 min. (331. katsomani filmi)
.
6) ARGENTIINA 4:
"Solo por hoy" (Only/Just for today), Ariel Rotter 2000 Argentiina
Ke 22.8.2001, Espoo-Cine, Tapiolan Louhisali, lähes täpötäysi!
.
Buenos Aires. Muutamia lumoavan kauniita hetkiä. Taiwanilaistyttö Aili Chen ajoi lähetin-moottoripyörällään poikaystävänsä kanssa läpi iltaisen kaupungin valomeren, moottorin ääni oli häivytetty, kaunis yöllinen musiikki. Tunnelma, jonka joskus kokee yksinkin Pariisin / Lontoon / Ateenan yössä. Kaupungin valot, illan lämpö - viileyden tuulahduksin... Pituus n. 1 h 40 min. (424. katsomani filmi)
.
.
*******
7) ARMENIA 1:
"Calendar", Atom Egoyan 1993 Armenia
Ke 16.3.2005, Elokuva-arkisto Orion, vapaa pääsy. Istun 4. rivillä 3. vas. Paljon katsojia.
.
1. Vieraantunut kuvaaja (Atom Egoyan itse) valokuvaa kalenteria varten Armenian kirkkoja autiolla maaseudulla. 2. Tulkki (vaimo). 3. Opas (paikallinen). Kuu vaihtuu kalenterissa, samoin AE:n naisvieras, jokainen lankapuhelimeen, AE alkaa kirjoittaa kirjettä. -Pitkästyin! Pituus 74 minuuttia. (452. katsomani filmi)
.
7) ARMENIA 2:
"Paradzhanovin viimeinen kevät", Mihail Vartanov 1992 Armenia
Ke 23.3.2005 klo 19, Elokuva-arkisto Orion, vapaa pääsy, aika vähän katsojia.
.
Vanhan ohjaajan viimeisiä kuukausia ja näytteitä kesken jäävästä sekä entisistä filmeistä. Paksupäinen harmaapartaturri, vankileireillä 5 + 5 vuotta (homoseksualisti), kuvataidetta teki siellä. Pituus 55 minuuttia. (453. katsomani filmi)
.
.
********
8) AUSTRALIA 1:
"Rakkaus veitsenterällä" (The Year of living dangerously) , Peter Weir 1982 Australia
Lauantaina 25.10.1986 Espoo, Kino Tapiola
.
Australialainen toimittaja (Mel Gibson) Indonesiassa v. 1965, kuvaajana kääpiö Billy Kwan (Helen Hunt), rakas Jill (Sigourney Weaver). Kommunistit - Sukarno - muslimikenraalit, levotonta. - Jotain eksotiikkaa Jakartan kaduilta, maalta ilmakuvia pelloista. Ripaus eksotiikkaa, mutta pettymys, koska silti vain tavallinen rakkauselokuva. Pituus 1 h 50 min. (103. katsomani filmi)
.
8) AUSTRALIA 2:
"Harjaniska" (Razorback), Russell Mulcahy 1983 Australia
Torstaina 17.3.1988 KY:n elokuvakerho Tikelo?
.
Villisika terrorisoi syrjäistä "Sisälmykset"-nimistä kylää Australiassa ja syö amerikkalaisen eläinsuojelija-toimittajan. Aviomies etsimään. Tehtailijaveljekset, kengurunlihaa lemmikeille. Ihan mukava filmi heikkouksineenkin. Australian hiekka pölisi. Pituus n. 1 h 50 min. (151. katsomani filmi)
.
8) AUSTRALIA 3:
"Kaivonkatsoja" (The Water Diviner), Russell Crowe 2014 Australia
Toukokuussa 2015, Bio Jännä, Turuntie 5, Salo. Rivillä 5, paikkoja 506.
.
Päähenkilö, leskeksi jäänyt Connor (Crowe) matkustaa vuonna 1919 Australiasta Turkkiin etsimään kolmea Gallipolin taistelussa (1915) kadonnutta tai kaatunutta poikaansa. Juoneen kuuluu siirappinen rakastuminen hotellin emäntään (kauniiseen leskeen, jolla mainio 10-v. pikkupoika, sekä lanko, joka yrittää pakottaa lesken toiseksi vaimokseen), tutustuminen oikeamieliseen turkkilaiseen sotapäällikköön, sekä seikkailuja henkensä kaupalla salaseurojen ja kapinaryhmien tulitaisteluiden keskellä. Pojatkin löytyvät, yksi elossa.
.
- Nautin filmeistä matkoina jonnekin ja tämä toimii sellaisena! Aistimus pikkuhotelliin kirjautumisesta v. 1919 ja kuljeskelusta Istanbulin kujilla! Turistinähtävyyksistä esitellään vain Sininen Moskeija, lisäksi maaseudun maisemia ja pinnanmuotoja. Pituus n. 2 tuntia. (566. katsomani filmi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti