keskiviikko 29. elokuuta 2018

645. Kävely Liminka - Tyrnävä - Muhos

Ajoin yöllä Onnibussin linjalla F8 Helsingistä Turun kautta Länsirannikkoa Liminkaan. Kuljettaja oli jättänyt kuuluttamatta Himangan ja Kalajoen, joten seurasin tarkasti kelloa, karttaa ja maisemaa. Kun bussi ylitti Ouluun vievän junaradan, laskin Liminkaan olevan enää 3 km ja pari minuuttia. Painoin pysäytysnappia jo ennen kuin Liminka sitten kuulutettiin, aamulla klo 6:35, perjantaina 24.8.2018.
.
Läheltä E8-tien pikavuoropysäkkejä lähti luoteeseen 813-tie Lumijoelle, tuttu minulle viime kesältä 2017. Kaakkoon osoitti tienviitta "Ketunmaa 5", asfaltista soratieksi vaihtuvalle, jota lähdin kävelemään. Autoja tuli enemmän vastaani kuin ohitti, muutama polkupyöräilijäkin. Metsäosuuksia ja isoja peltoja Pohjanmaan lakeudella.
.
Vehkamaa etelään, Hanhisuo pohjoiseen. Muutama vesipisara. Sade-ennusteen takia olin aikonut peruakin kuntabongaus-matkan, josta olin maksanut etukäteen heinäkuun alussa 10 euroa internetissä (1 euro Helsinki-Liminka, 8 euroa Oulu-Tampere, 1 euro Tre-Hki). Mutta milloin toiste bongata Tyrnävä ja Muhos?
.
Kello taitaa olla jo 8:15 kun saavutan ensimmäisen maamerkin kaakossa, Nelostien/E75, jonka länsipuolella kulkee onneksi kävelytie. Postilaatikoiden numerot olivat Ketunmaan tiellä pienentyneet ainakin 68:sta ykköseen. Tyrnävälle vievän tien 827 risteykseen on Nelostietä vielä pari kilometriä etelään.
.
*
1) TEMMEKSEN kirkonkylässä asti en voi käydä poikkeamassa, kun matka olisi liian pitkä etelään, 10 km. Saa riittää Ala-Temmes. (Pienen Temmes-joen sillan olen ylittänyt).
.
Nelostieltä (E75) Ala-Temmeksessä tienviitta itään: "Muhos 26, Tyrnävä 5". Asfaltoitu tie 827, jonka nopeusrajoitus on 80 km, joten autot kiitävät melkein sataa ohitseni, onneksi harvakseen. Jos näen lähestyviä autoja jo kaukaa, vaihdan mielelläni tiessä puolta kauemmas autoista, erityisesti rekoista! Näen kaksi kurkiauraa lentämässä tien yli, etelää kohti.
.
Runsas vesisade alkaa jo kello 9 eikä sääennusteiden mukaisesti klo 10 tai 11. Asfaltin pinnalle kertyy usein pieniä lätäköitä valkoisen reunaviivan sisäpuolelle, joskus myös ulkopuolellekin. Toinen tienlaita saattaa olla korkeammalla ja valuttaa vettä vastapuolelle. Vähitellen jalkani kastuvat.
.
Autoilijat jakautuvat: monet sivuuttavat minut keskiviivalla kovaa ajaen, toiset jopa hiljentävät kohdallani välttääkseen veden roiskuttamistakin. Kolmannet pyyhältävät huippunopeutta aivan valkoisen reunaviivan vierestä, kun minä olen väistänyt hiekkaiselle pientareelle.
.
**
2) TYRNÄVÄN kirkonkylään saavun noin klo 9:30. Ensin alkavat jalkakäytävät tien molemmin puolin. Pieni Tyrnävänjoki. Poikkean vanhalle hautausmaalle tuuhean kuusen alle sateensuojaan kaivaakseni kännykän kameran esille. Muutaman ihmisen turistiseurue kiertää hautausmaata ja poistuu ennen minua, mutta tavoitan heidät myöhemmin uudelleen puolen kilometrin päässä kirkon pihalla.
.
Tyrnävän vanhan meijerin rakennusryhmä on minusta kauniin kuvauksellinen! Tyrnävä on muuttunut maitokunnasta perunapitäjäksi. Julisteessa mainostetaan perunankorjuu-juhlaa 30.9. Kotitekoisissa mainoksissa tarjotaan myytävää perunaa ohikulkeville ostajille.
.
Tie vie itään suoraan kohti kirkkoa, josta otan valokuvan sateessakin. Primitiivisen näköinen Hiihtäjä-patsas on pystytetty, koska Tyrnävällä järjestettiin ensimmäiset tilastoidut kilpahiihdot 1879. Liikenneympyrää kirkon luona komistaa eläinpatsas, jota en sateessa poikkea lähempää katsomaan.
.
Kulkemani päätien varrella on kauppa tai pari, mutta kylä ei ole kapea nauha, vaan leviää etelään ja pohjoiseen, jonne en poikkea katsomaan. Kirkon pihasta lähtevä kävelytie vaikuttaa menevän oikotien suuntaan kohti Muhosta ja alan seurata sitä noin klo 10. Oikotien varrella on kylän nuorta pientalokantaa.
.
Tie 827 on Tyrnävän kirkon luoteiskulmalla selkeästi viitoitettu: Muhos 22, mutta tekee 4 km:n päässä koillisesta kaakkoon 90 asteen mutkan, jonka haluaisin oikaista. Käyttämälläni pientalojen reunustamalla taajamatiellä ei ole kuitenkaan mitään tienviittaa Muhokselle. Luotanko karttoihin?
.
En lopulta uskalla riskeerata pitkää harharetkeä hiekkateille, vaan kaarran kylän pikkuteitä pohjoiseen takaisin selkeälle tielle 827. Hukkasin puolisen tuntia ja väsytin jalkojani parilla ylimääräisellä kilometrillä. Ehdin nähdä Tyrnävän kaavoittavan uusia pientalotontteja, uusia ajoteitä ja jalkakäytäviä. Katujen nimistöä on poimittu puutarhoista, kuten Omenatie.
.
Kauan tuntuu kestävän Ängeslevänojan mutkaan (pohjoiseen: "Murto 8") ja sitäkin kauemmin Ylipääntien risteykseen, johon oikotie olisi oikaissut. Viitta: "Muhos 15", klo 11:15.
.
Kilometrit tuntuvat käyvän yhä pitemmiksi ja jaloille raskaammiksi. Sade saattaa tauota viideksi minuutiksi, mutta alkaa aina uudelleen. Uusi sateenvarjo on irronnut jo yhdestä piikistään (mutta ompelen kotona ehjäksi).
.
***
3) MUHOS. Kunnanraja: Tyrnävä jää taakse. Vielä yhdeksisen kilometriä? Kummallisia paikannimiä: Soso ja Lanin Soso. Pitkiä suoria kohti kaukaista ylämäkeä. Odotan saapumista Kajaanin rautatien ylikäynnille? Onkin vartioitu tasoristeys, ensin äänimerkein ja kohta perään laskeutuvin puomien. Auto jää odottamaan puomille. Minulla on vielä kävelymatkaa niin paljon, että matkustajajuna ehtii ohittaa.
.
Enää 300 metriä valtatielle 22, luoteen Oulusta kaakon Kajaaniin ja Muhoksen halki. Kävelytie alkaa jo tieltä 827 ja oikaisee pellon kautta talon ohi kaakkoon. "Muhos 3" klo 13:15.
.
Laskeskelen ehtiväni hyvin Pohjolan Matkan pikavuorolle (klo 14:15), joka on lähtenyt Joensuusta aamulla klo 9. Tai vaihtoehtoisesti 15:25 Kajaanista tulevaan, Ouluun ajavaan bussiin. Kolmas pikavuoro tulisi vasta ilta-kahdeksan jälkeen, mutta hätätapauksessa sekin kävisi.
.
Ison kunnan keskustaajama. Kolme kilometriä ei riitäkään matkahuollolle tai rautatieasemalle asti. Ohitan Koivu ja Tähti -nimisen kulttuurikeskuksen ja aion käydä katsomassa onko siellä myös kirjasto, mutten jaksa kävellä ylimääräistä, kun en näe oviaukkoa missään, ainakaan lähellä.
.
Kirkolle on viitta koilliseen, mutten näe tornia enkä jaksa lähteä etsimään Oulujoen rannalta, vaikka leveän joen mielelläni näkisin. Lapsia ja nuoria valuu laumoittain koulusta bussipysäkille, jolle pian saapuvan bussin otsikkona lukee Koulukuljetus.
.
Tien lounaispuolella on kauppojen ja liikeyritysten ympäröimä tori. Etsin sateensuojaa katoksesta, mutta sade loppuu klo 13:50. Liikerakennuksen kaakkoispuolelta löydän Linja-autoaseman, jonka laitureilla notkuu koululaislauma. Asemarakennuksessa on kahvila tai olutravintola ja kesäterassi asiakkaineen.
.
Talon seinään on kiinnitetty pieni bussien aikataulunäyttö. En näe siinä Matkahuollon internet-sivulta hakemiani pikavuoroja, mutta sen sijaan näen Oulun joukkoliikenteen busseja: seuraavat vuorot klo 14:07 ja 14:55. Pari vuoroa tunnissa.
.
Jälkimmäinen jättäisi minulle tunnin aikaa tutustua Muhokseen, mutta jalkani tuntuvat nyt niin väsyneiltä, etten jaksa. Arvioin kävelyä kertyneen jo noin 38 km, sateessa, jalat märkinä. Kaipaan istumaan bussiin, Ouluun asti.
.
Bussilinja 41K onkin juuri laiturissa ja sen otsikossa lukee Oulu. Lapset eivät parveile sinne, eikä lue koulukuljetus. Kuljettaja puhuu kännykkään ja lopetettuaan tervehtii. Kysyn, ajaako Oulun keskustaan ja paljonko sinne maksaa? Kyllä, 8,30 euroa. (Pikavuoro maksoi netissä 8 euroa). Rikon kympin setelin ja otan oven pielen telineestä aikatauluvihon. Tuntuu hyvältä päästä istumaan sisälle. Mutta sade klo 9:stä klo 14:ään on hetki sitten lakannut eikä toistaiseksi alkanut uudelleen.
.
Kuitissani lukee: Oulun Taksipalvelut. 24.8.2018 Pe 14:05.28 L 41 K Paperilippu Aikuinen ABC (=vyöhykkeet) 8,30 euroa. 15:25 (=vaihtoaika 1 h 20 min.)
.
Linja 41 aikataulukirjassa: "Muhos - Päivärinne - Sanginsuu - Oulu". K= käy kirkonkylän koululla. Matka-aika 67 minuuttia - ajaa Oulujokea koillispuolella myötäilevää tietä 8300, kun taas pikavuoro ajaa joen lounaispuolella valtatietä 22 suoraan Ouluun vain 40 minuutissa.
.
Bussi lähtee aluksi ajamaan kaakkoon (poispäin Oulusta), käväisee junaradan lounaispuolella, kiertelee Muhoksen keskustan, kunnes suuntaa koilliseen kohti Leppiniemeä. Maisemat mitäänsanomattomat, metsikköä ja pientaloja kuten missä tahansa Suomessa. Sightseeing Muhoksessa, tarvitsematta kävellä.
.
Pyhäkosken voimalaitos on kohokohta! Bussi ajaa padon vierestä yhden auton levyistä siltaa Oulujoen yli. Tie alkaa seurailla jokea, mutta vedenpinta tulee vain toisinaan näkyviin, komeasti leveänä kuin kapea järvi.
.
Matkan varren kohteina erotan jonkin koulun, leirintäalueen ja teollisuuslaitoksen. Koululaisia jää toisinaan kotipysäkeilleen ja vanha rouva nousee kyytiin, istuutuen etupenkille juttelemaan joitakin sanoja kuljettajalle.
.
Muhoksen pysäkkien nimiä: Toivolakoti, Perukka, Perhekoti, Montan leirintäalue, Huovilan koulu, Sairaalantie...
.
****
4) OULUN puolella pysäkkejä: Lapinkankaan koulu, Turkka, Sanginsuun koulu, Hintta, Typpitie (Kemiran tehtaat), Merikoskenkatu (Tuira), Toivoniemi (Koskikeskus), Raatti, Toripakka - päätepysäkki korttelin päässä Oulun kauppatorista.
.
Oulun kauppatorilla on meneillään Kansainväliset Markkinat, 4 päivää, myyjiä 30 maasta, kuten Hollannista, keskiössä tivoli. Kirjasto on auki klo 20 asti, Taidemuseo klo 18 asti, Pohjois-Pohjanmaan museo vain klo 16 asti. Yhä kauniimpi puistojen kaupunki, vanhaa arkkitehtuuria ja kävelysiltoja saarelta toiselle. Hyvä matkakohde.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti