lauantai 11. helmikuuta 2017

553. Junalla Wormsiin ja Marburgiin

1) Lutherin WORMS.
Perjantai-aamuna 22.8. kävelimme Pension Alphasta asemalle, Frankfurtista klo 9:13 etelään lähtevälle paikallisjunalle. Sillä pääsisi Mannheimin ja Karlsruhen vaihtojen jälkeen Appenweieriin ja sieltä Ranskan Strasbourgiin, mutta matkaan kuluisi paljon aikaa ja olisi pitkä istuminen junassa. Haluaisin kyllä joskus nähdä kauniin Strasbourgin, ainakin kartallaan kiehtovan näköisen.
.
Ajamme junalla vain tunnin matkan Bibliksen pikkuasemalle, jossa on 6 minuutin vaihtoaika Wormsiin menevään pikkujunaan. Tämä näkyykin jo seisovan paikallaan sivulaiturilla, jonne kävelemme tunnelin kautta. Matka Biblis - Worms vie vain 10 minuuttia! Näkyminä peltomaisemia ja Rein-joen ylitys. Ajo länteen ja kaarros etelään.
.
Wormsissa kuluu aikaa pari tuntia n. klo 10:30-12:40. Pylväskartan mukaan valtava tuomiokirkko on lähellä, mutta joelle on pitempi matka. Toisaalta joen näki jo junastakin. Ensimmäinen katu asemalta vie puiston laitaan, jossa näkyy kohoavan suuri Luther-monumentti, johon on kuvattu useita henkilöitä, mm. Melanchton. Aihetta riittää moneenkin valokuvaan. Wormsiin kuulusteltavaksi kutsuttu Luther sanoo yhä patsaansa jalustan tekstissä, että "tässä seison enkä muuta voi".
.
Kaupungin asuintaloihin verrattuna aivan valtavan kokoisen tuomiokirkon eteläpään toinen torni näkyy olevan nyt remontissa, pressujen peitossa. Korkeita torneja on neljä. Kirkkoa katselemme myös sisältä ja valokuvaamme ulkoa. Ostan kioskista pari postikorttia.
.
Wormsissa kuljemme edelleen keskustan kävely- ja kauppakatuja, ohi kauppakeskuksen, puutarhamaiselle, koristeellisen kukkaiselle puistoalueelle, jonka itäisessä päässä on patsasryhmässä 4 kypäräpäistä sotilasta ja länsipäässä Lutherin monumentin puisto.
.
Poikkeamme Penny-nimiseen supermarketiin, jossa on vaikkapa Penny-sipsejä 79 sentillä, Penny-vohveleita ja keksejä 500 grammaa 99 sentillä sekä 19 sentin suklaavanukkaita ja litra kirsikka-banaani-nektariinia 99 sentillä. Istumme rautatieaseman viereisessä puistossa odottelemassa junaa Biblikseen klo 12:47, koska sitä aiempi yhteys Frankfurtiin sisälsi myös bussimatkan, jolla päivän junalippumme ei ehkä kelvanne. Bibliksessä on taas muutaman minuutin vaihto (klo 12:56-13:02) tunnelin kautta sivuraiteelta pääradalle, johon hieman myöhässä saapuu etelästä Regional-paikallisjuna, jolla matkustamme takaisin Frankfurtiin.
.
**
2) BAD SODEN.
Saavumme paluujunalla Frankfurtiin hieman myöhässä aikataulusta klo 13:50. Haaveenamme on ehtiä vielä vaihtaa vain parissa minuutissa pohjoiseen Marburgiin menevään ensimmäiseen junaan. Ensin täytyisi vain löytää informaatiotaulun näytöstä oikea laituri. Nopeasti katsoen näyttää olevan ristiriitaisia tietoja seinälakanan painetussa aikataulussa, mutta laituriko olisi 14? Sillä seisoo vielä S3-juna otsikolla Bad Soden, eikä se edes lähde liikkeelle 10 minuuttiin. Ehkäpä aluksi juna kulkisi tuolla nimellä ja vaihtuisi sitten Regional-junaksi, arvelemme.
.
Paikallisjuna S3 täyttyy odotellessaan vähitellen viimeiseen istumapaikkaan ja seisojiin asti, mutta lähdettyään matkaan alkaa myös tyhjetä yllättävän nopeasti ensimmäisistä väliasemista alkaen. Polkupyöriäkin junassa näköjään kuljetetaan.
.
Junan ikkunoista voimme katsella Frankfurtin eli 'Bankfurtin' pilvenpiirtäjäprofiilia (Main-joen 'Mainhattan', kuin New Yorkin Manhattan?) ja myöhemmin muuta asutusta ja rakennuskantaa. Asemien nimiä ovat Galluswarte, Messe, Westbahnhof, (Nidda-joen ylitys) Rüdesheim, Eschborn, Niederhöchstadt, Schwalbach, Sulzbach Nord, sekä Bad Soden.
.
Perillä pääteasemalla tuntuu kuin olisimme saapuneet vaikkapa johonkin Tukholman esikaupunkilähiöön, tai mikseipä Helsingin Mellunmäkeen. Junamme jää laituriin odottamaan paluulähtöä 10 minuutin tai vartin päästä. Kävelyraitteja näkyy lähtevän pariin kolmeen suuntaan ohi eri liikkeiden ja palvelujen ja luontolänttien. Joitakin erirotuisia kirjavia ihmisiä, muttei ruuhkaisuutta vaan rauhallista väljyyttä.
.
Bad Sodenista palaamme heti ensimmäisellä mahdollisella junalla Frankfurtin Hauptbahnhofille. Juna täyttyy keskustaa lähestyttäessä ja pilvenpiirtäjät tulevat esiin. Näin tuli Frankfurtissa kuljettua myös paikallisjunalla lähiöön ja asemalta jopa kuudenteenkin (!) ilmansuuntaan kohti Taunusvuoria. (Frankfurtista matkustimme Würzburgiin itään, Baseliin etelään, Wormsin lounaaseen, Mainzin länteen, Bad Sodenin luoteeseen ja - seuraavaksi mennään - Marburgin pohjoiseen. Erfurtiin mentiin koillisen, jolloin puuttumaan jää väli-ilmansuunnista vain kaakko?) Käynti Bad Sodenissa hukkasi aikaa 1,5 tuntia.
.
***
3) MARBURG an der LAHN.
Juna Bad Sodenista palasi Frrankfurtiin klo 15:20 samalle laiturille 14, josta oli lähtenytkin. Viereisillä raiteilla laiturilla numero 15 näkyy valmiina juna, jonka otsikossa lukee Marburg! Vaihdamme siihen äkkiä.
.
Uusi junamme lähtee klo 15:30 ja saapuu perille pääteasemalleen Marburgiin klo 16:50. Matkan varren maasto on joka retkellä erilaista, eri ilmansuuntiin matkustellessa. Ennen perille tuloa näkyy lupaavasti korkea vihreä vuori, jonka kyljestä paistaa suuri ruskea linna! Keskiaikainen Marburgin kaupunki jää vielä piiloon, kun se sijaitsee linnaa alempana laaksossa.
.
Marburgin Bahnhofstrassen asfaltti on remontissa. Kuljemme kadun reunoja pitkin kadun länsipäähän arkisesti, mutta sentään yli parin sillan ja yli kapean synkän jokihaaran. Sitten teemme käännöksen etelään, edelleen 'tavallista' nykyajan katua pitkin, mutta ohi vanhan komean korkeatornisen kirkon, joka on omistettu pyhimykselle Elisabetille. Katsomme vain kirkon ulkokuvia, sillä sisälle ei enää ilta-viideltä päässe. Kirkon jälkeen alkaa selvästi parikin kapeaa tietä nousta ylärinteeseen. Lisäksi opasteet viittovat vanhaan kaupunkiin eli Altstadtiin sekä sen linnalle eli saksaksi Schlossille.
.
Kadun varrella on kauniita valkoisia ristikkorakenteisia taloja. Hyvännäköistä ympäristöä, kuvasipa katua ylös eteenpäin tai taakse alarinteeseen. Vilkas kävelyliikenne ja paljon kauppoja: levykauppa, postimerkkiliike, elokuvateatteri jäävät mieleen, kun ne tulevat katsotuiksi.
.
Nousemme useampaankin Y-muotoiseen kolmen tien risteykseen, joissa toinen sakara tulee jyrkästi alhaalta ja toinen jatkaa jyrkästi yläsuuntaan, kun taas Y:n jalka kohoaa maltillisemmin. Haarassa voi olla keskellä koristeena suihkulähde tai kuvapatsas! Baijerin kuuluisa keskiaikaisen romanttinen pikkukaupunki Rothenburg ab der Tauber tulee parhaimmillaan mieleen! Matkaopaskirjoissani mainittiin lyhyesti Marburgin keskiaikaisuus, mutta eipä sitä kehuttu ollenkaan riittävästi! Lento vain Frankfurtiin ja sieltä tunnin matka historialliseen idylliin, hyvin hoidettuun pittoreskiin keskiaikaiseen kauneuteen!
.
Marburgin raatihuoneen tori on kaunis, useine vanhoine taloineen ja suihkulähteineen. Linna pilkistää rinteen talojen välistä korkealla, sinne ei ole jaksaa kiivetä, on valittavana vain portaikkoja tai jyrkkiä mäkiä. Paikallisen seurakunnan Pfarrkirche on sekin komea jollakin rinteen välitasanteella, ulko-ovi on auki ja suntio siitä siivoaa tomuja ulos, mutta kutsuu silti ohi kulkevia vieraita sisään!
.
Edelleen riittää kapuamista ylöspäin linnalle. Jokin yksittäinen henkilöautokin ohittaa meidät. Pariskunta näkyy kantavan kadun yli ruokakasseja ja menee vanhan talon ulko-ovesta sisään, joten jotkut asuvat ja elävät täällä Marburgissa.
.
Ylhäällä linnan edustan tasanteella voimme katsella näköaloja eri suuntiin. Voimme myös kiertää linnan ja tulla eri teitä sisäpihan kautta takaisin. Edemmäs jatkuu edelleen tie, joka ehkä laskeutuu toista kautta alas. Lähimpänä on linnan puisto ja sieltä näköaloja taas yhteen eri suuntaan.
.
Palaamme alas kaupunkiin samoja tulomme teitä ja toteamme klo 18:30 jälkeen levykaupan (tietenkin) jo sulkeutuneeksi. Elokuvateatterissa toisessa kerroksessa alkaisi klo 19 saksankielinen historiallinen epookkielokuva kahdesta sisaruksesta ja runoilija Schilleristä? Se jää harkintaamme eli matkamme jatkuu kohti juna-asemaa.
.
Paluujunaksi on ehdolla nopea vuoro klo 19:32-20:30, joka ei pysähdy väliasemista kuin parilla. Se on kuitenkin alkajaisiksi 10 minuuttia myöhässä ja saapuu lopulta Frankfurtiinkin vasta noin 20:45.
.Odotellessa junaa on aikaa tutustua Marburgin aseman sääntöihin, joiksi ei riitä yksittäinen "pallopeli kielletty, rullaluistelu kielletty tai lintujen ruokinta kielletty", vaan vastaavan laisia kieltoja riittää suuri informaatiotaulu täyteen kolmelle palstalle.
.
Marburgin rautatieasemalle kertyy paljon odottajia. Juna tulee myöhässä jostakin kauempaa, tyhjentää muutamia matkustajia ja ottaa meitä lisää Marburgista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti