lauantai 11. helmikuuta 2017

554. Frankfurtin toreilla

1) FRANKFURT am MAIN, viides matkapäivä.
Lauantaina 23.8. neljäs ja viimeinen hotelliaamiainen Pension Alphassa, klo 7:40-8:20 - ollut joka päivä tarjonnaltaan samanlainen. Sama rouva täyttää noutopöytää arkisin ja lauantaina. Portieereina on vaihdellut 3-4 miestä. Jälkikäteen muistellen he olivat mielikuvissani "Zulfikar Ali Bhutto", "Viiksi", sekä "Baijeri".
.
Lähdemme ilman mitään kantamuksia lauantain suurelle Kirpputorille, joka levittäytyy joenrannalle, Museumsuferille, Mainin etelärannalle, kahden kävelysillan välimaastoon, niin puistokäytävälle kuin autoliikenteeltä suljetulle kadulle ja jopa kerrosta alempana veden partaalla kulkevalle rantapolulle, jonne emme kuitenkaan poikkea, vaikkakin erikseen istumme siellä vesirajassa vasta iltapäivällä.
.
Kirpputorin tarjonnasta erottuvat suuret määrät vaikkapa kenkiä. Pientä rautatavaraa on rakentamiseen tai remontteihin. Vaatteita, kirjoja, elektroniikkaa, joitakin lautapelejä, laukkuja, pieniä Eiffelin torneja ja sarjakuvia on tarjolla. Nippu saksalaisia kauhulehtiä. Lucky Lukea, Asterixia, sarjiksia albumeina. Halpoja, ohuita, isokokoisia taidekirjoja, 50 senttiä. Frans Hals kiinnostaisi aina, mutta ei ole nyt kovin kauniisti taitettu nidos ulkoasultaan. Reppuni tuntuu jo täydeltä entuudestaan. Samoin 50 senttiä maksaa DDR:n julkaisema 12 maalauksen salkku Martti Lutherin elämästä, muotokuvat hänestä itsestään, äidistään sekä isästään (nimeltään Hans Luder). Matkatoverini ostaa moisen toisella käyntikerralla, minä taisin häntä yllyttää.
.
Käväisimme välillä Pension Alphassa klo 10:30-11:30, pakkaamassa, hakemassa matkatavaramme, suihkussa, lepäämässä. "Nopea lähtöselvitys" mainosti hotelli, viimeistään klo 12 mennessä. Jätimme avaimen viimeisen kerran, kerroimme lähtevämme, toivottivat hyvää matkaa! Lähdimme uudelleen Museorannalle.
.
Joen rannassa on rivi suuria museoita, kuten Museum für Angewandte Kunst, 9 euroa, ei auki klo 9:50, vasta klo 10 alkaen. Sen takapihan takaa löytyy pienemmästä rakennuksesta Bibelhaus Erlebnismuseum, 5 euroa, jossa matkatoverini viettää tunnin klo 12-13, kun minä katselen rantaa ja joen saarta sekä istun museoiden puistossa ja kevennän (syömällä) kassiani.
.
Kuljemme etelärantaa itään ohi suuren retkeilymajan, josta lähtee lähimmälle bussipysäkille perässään pyörällisiä matkalaukkuja vetäviä tyttöjä. Uusi silta joen yli, melkein toinen silta vieressä. Pohjoisrannalla veden partaalta kuuluu meteliä, käynnissä polttarit tehtävineen ehkäpä, katselemme touhua hetkisen.
.
Etsimme kauppahallia kartan Grossmarkthallelta idästä, joka lienee kuitenkin ollut tukkutori ja nyt purettu, tilalla suuri rakennustyömaa nostureineen. Sen pohjoispuolella Paul-Arnsberg-platzin aukiolla on runsas kirjahyllykkö avattavien läpinäkyvien liukuovien kahdelta sivulta suojaamana. Kirjojen kierrätyspiste! Samanlainen kuin Nördlingenissä perusteellisemmin kuvaamani.
.
Kuljemme Frankfurtin katuja länteen ohi juutalaisen hautausmaan ja synagogan kohti Kleinmarkthallea, joka on kuin Helsingin kauppahallit, vilkas, ruuhkainen, ahdas, ruoilta tuoksuva. Tiskien ulkopuolella on useita nuorehkoja henkilöitä (kauppiaiden sukulaisia?) sisäänheittäjinä neuvomassa ja mainostamassa ja maistattamassa. Matkatoveri ostaa pari isoa pussillista mausteita.
.
Frankfurtin keskustan vanhat kaupunginmuurit purettiin aikanaan ja niiden tilalle syntyi viehättävä puistovyöhyke, joka kiertää vanhaa keskustaa puolikaarena joelta joelle. Sieltä koimme makupaloiksi muutamia idyllejä suihkulähteineen, lammikoineen, joutsenineen, muine lintuineen, tuuheine puustoineen, idässä, pohjoisessa ja lännessä, vaikkemme koko mitaltaan kulkeneet puistoa päästä päähän. Pohjoisessa on ainakin yksi muurin torni jäljellä.
.
Keskustassa pääkohde oli vielä näkemättä: restauroitu tai uudelleen rakennettu Goethen kotitalo. Se leveni kadun ylle kerros kerrokselta. Kohdallemme sattui turistiryhmä ja sen englanninkielinen opas, joka mainitsi Goethen pääteoksen olevan "The Sorrow of Young Werther". Hän kysyi, onko kukaan lukenut sitä? Yksi hänen seurueensa naisista nosti epäröiden kätensä: "Kauan sitten..." Niin, olen minäkin sen suomeksi lukenut, samoin Goethen matkakertomuksen Italiasta, ja Goethen muistelmat, Tarua ja totta. Sekä V.A. Koskenniemen kirjoittaman Goethe-elämäkerran.
.
Menen jo sekaisin peräkkäisten toriaukeamien ilmansuunnista, Goetheplatz, Rathenauplatz, Börsenplatz, en ole uskoa kompassiani. Yhdellä torilla on mainio suihkulähde, joka koostuu n. 21:stä Geysiristä, jotka purkautuvat satunnaisesti, nollasta kymmenkuntaan suihkua yhtä aikaa. Odotin lapsia leikkimään ja kohta niitä tulikin, useita sisaruksia samoista perheistä. Kukaan heistä ei kastunut, ainakaan housuistaan, kun he juoksivat äkkiä tasaisen märkien laattojen vyöhykkeen läpi, isommat sisarukset rohkeammin kuin pienimmät.
.
Lähdemme kolmannen kerran rannan kirpputorille vielä klo 17, mutta siellä on jo pillit pantu pussiin ja autoliikenne pääsee kulkemaan kadulla. Istuskelemme alhaalla joen partaalla, ensin etelärannalla ja sitten vielä pohjoisrannalla. Joessa kulkee paikallisia risteilylaivoja, kaikuvin selostuksin. Aamulla näin joella myös pienen pyöreän 8 matkustajan pöydällisen paatin, kuin Linnanmäen Hurjakurusta. Sellaisia oli muutamia vuokrattavana rantapaviljongista.
.
Taivas tummeni ja hurja saderyöppy yllätti meidät, sateenvarjonikin rajuudellaan rikkoen, vaikka kohta tauoten. Lähdimme etuajassa juna-asemalle, jonka kirjakaupasta ostin sarjakuvalehdet Futurama ja (Simpsonien) Doktor Frink, lehden 1. numero saksaksi. Maksoivat 2,90 - 3 euroa kappaleelta.
.
Lippuautomaatista ostamme klo 18:30 vain tavalliset kertaliput lentoasemalle. Ne maksavat 4,35 euroa kappaleelta. Junan S8 vuoroja lähtee klo 18:32, 18:47 ja 19:02. Lentoaseman kellarin laituri on ruuhkainen klo 18:50, jolloin junamme vähän myöhässä saapuu. Junan reitillä on väliasema Stadion, jonne asti olisi selvinnyt halvemmalla vyöhykelipulla. Lipuntarkastus ei osu kohdallemme. Liputtomille määrätty sakko olisi 40 euroa.
.
**
2) PALUULENTO Lufthansalla.
Frankfurtin lentoasemalla oleskelemme noin klo 19-22.20. Tiedot lähtöterminaalista tulevat näyttöruutuun vasta pari tuntia ennen, noin klo 20:30. Odottelemme ensin väljemmällä saapuvien matkustajien puolella. Koodi syötetään automaattiin. Nyt istumapaikkamme arvotaan perältä, rivi 27 EF (yhteensä 30 rivistä). Terminaali 1 A, pitkän pitkä käytävä, kolme peräkkäistä eri juoksua liukuhihnojakin, portille 52 asti. Turvatarkastus jossakin välissä.
.
Odotuspenkkejä on väljästi. Yhteinen lehtihyllykkö, josta otan USA Todayn, Frankfurter Rundschaun sekä arvokkaan Die Zeitin, jätän Süddeutche Zeitungin, Handelsblattin ja International NY Timesin, jonka aiempi numero on repussani. Ei mahdu mukaan.
.
Aikani kuluu huomaamattoman nopeasti sanomalehtiä lukiessa, portille jo kuulutetaan ja jonotetaan klo 21:50, jolloin yritän alkaa tunkea lehtiä reppuuni. Jään jonon hännille. Lipun koodineliö näytetään itse automaatin luettavaksi. Portin jälkeen menen alas muiden matkustajien jäljessä. Pitkä nivelbussi odottaa, enää seisomapaikka perällä on jäljellä minulle, vaikken aivan viimeinen ole.
.
Pitkä ajomatka bussilla lentoaseman talon alla ja avoimella kentällä lentokoneelle. Siellä suurin osa matkustajista menee etuportaille, mutta minä ja harvat muut takaportaille. Olen ensimmäisiä sisällä, minulla on lyhyt matka takaa. Rivimme käytäväpaikka jää lopulta tyhjäksi, sille aluksi istuneen miehen siirryttyä tyhjän rivin ikkunapaikalle vasemmalle. Suomea puhutaan edessämme ja takanamme.
.
Lufthansan lentokoneessa on tarjoilun valikoimana pehmeät rukiiset kolmiovoileivät, Orange Juice, toisesta tarjoilusta Apple Juice, en ottanut kahvia tai colaa. Ulkona sade, pisaroita ikkunoissa. Taivaalta näen asutuksen valoja. Lennämme Berliinin ja Puolan Gdanskin yli, kertoo kapteeni. Kahden tunnin lento, Vantaalle saavutaan klo 01:20, terminaalissa sitten pitkä kävely ulko-ovelle klo 01:40. Maa on Suomessa hyvin märkä sateiden jälkeen.
.
PALJONKO MAKSOI?
Lennot Frankfurtiin 146 euroa m/p (Lufthansa)
Hotelli 94 euroa/hlö  (4 yötä x 23,5 euroa) 'Pension Alpha'
Lennot ja hotelli yhteensä 146+94 = 240 euroa
Muut kulut 204 euroa, matka yhteensä 444 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti