lauantai 17. maaliskuuta 2018

629. N-alkuiset Elokuvamaat

Elokuvien maailmankarttani, osa N. - Teattereissa katsomiani filmejä melkein jokaisesta maailman valtiosta:
.
77) Neuvostoliitto, 4 kpl
78) Nigeria, 1 kpl
79) Norja, 5 kpl
80) Norsunluurannikko, 2 kpl
(Puuttuvia: Namibia, Nauru, Nepal, Nicaragua, Niger)
.
.
*
77) NEUVOSTOLIITTO: 1 (aikajanalla 7. elokuvamaani)
"Oblomov", Nikita Mihalkov 1980 Neuvostoliitto
Lauantaina 13.12.1980, Kino Kosmos 1 (Hotelli Presidentti)
.
Lähdin uuteen neuvostoliittolaiseen teatteriin katsomaan venäläistä elokuvasovitusta mieliromaanistani, Ivan Gontsharovin 'Oblomovista'. Elokuvalippu maksoi 18 markkaa (3 euroa). Venäläisille vuonna 1980 rakennetun synkän hotellin sisäpihan kulmassa oli 2 lasiovea ja kulman molemmin puolin filmien mainosvitriinejä. Elokuvasalit hotellin kellarissa. Sali 1 oli myös kongressikäytössä, siinä oli 16 riviä x 23 istuinta ja sivukäytävät, n. 370 paikkaa? Avara aula, isossa 1-salissa avara tuolimeri.
.
Oblomovin lapsuutta kuvattiin paljon - äidin ja hoitajan rakkautta. Oblomov loikoo kirjeen päällä. Hän ei anna lämmintä kättä kylmään käteen. Kelmimpi vieras puuttuu filmistä. Palvelija Zakar laahustaa. Pölyä on, muuten kummallisen siistiä. Saksalainen ystävä Andrei saapuu ja kuljettaa Oblomovia kutsuilla ja virkatöissä. Oblomov rikkoo Olgalla kulhon. Oblomovin ja Olgan rakkaus, upseerin rukkaset. Kotikylän rauha muistoissa - Oblomov ja Olga ja Andrei olivat onnellisimmat kolmistaan yhdessä. Sitten kerrotaankin Oblomovin naineen jonkun lesken ja kuolleen halvaukseen 7 vuotta myöhemmin. Kuvaus siirtyy Oblomovin lapseen - Andrein ja Olgan kotona, jossa eletään rauhallisesti, rakkaus ei leisku. Andrein tyly lähtö ja liikutus, hänen isänsä saksalainen kovuus-episodi. Aleksejevin loistavat ilmeet.
.
Tunsin Ivan Gontsarovin klassikon kirjana. Jotenkin filmi latisti tarinaa. Oblomovin ja Andrein vastakkaisuutta ei kärjistetty. Oblomovia ryöstäneet roistot oli unohdettu. Oblomovin ja Olgan rakkautta ja sen loppua, lopun syytä, ei kiteytetty. Kaunista "Siperiaa" näytettiin kyllä, mutta sisäkuvat olivat jotenkin epäaidon hienoja. Yleisö nauroi, enkä pitkästynyt, mutta vaikeata on kuvata kirja oikein. Vasemmisto-yleisöä(?) oli aika paljon. Istuin 6. rivillä aika keskellä, yksinäinen tyttö ja naposteltavan-käryinen pariskunta sivuilla. Pituus 2 h 15 min. (15. katsomani filmi)
.
.
77) NEUVOSTOLIITTO: 2
"Dersu Uzala", Akira Kurosawa 1975 Neuvostoliitto
Sunnuntaina 19.4.1981, Kino Kosmos 2, (Hotelli Presidentti)
.
Palasin Kosmokseen I pääsiäispäivänä, nyt pikkusaliin 2, jossa oli 63 paikkaa, 7 riviä x 9 istuinta, käytävä vain vasemmalla. Maksoin lipusta 19,50 markkaa - yhä kalliimpaa, 4 kuukautta aiemmin isoon saliin pääsi 18 markalla. Elokuva oli Akira Kurosawan 'Dersu Uzala' (Neuvostoliitto 1975),
.
Venäläinen kapteeni tutustui tutkimusmatkoillaan vuosina 1901 ja 1907-08 siperialaiseen metsästäjään Dersu Uzalaan. Upeat kuvat taigalta, metsää ja metsää, auringonlaskun värejä, lumesta esiin työntyvää vehreyttä, jäätä, vuolaita virtoja, metsäisiä kukkuloita. Katsojia oli alle 20, mutta filmin loputtua maailman hitaimmin poistuvia, sillä kaikki kyrilliset tekstit piti tavata loppuun asti! Pituus 2 h 20 min. (23. katsomani filmi)
.
.
77) NEUVOSTOLIITTO: 3
"Syysmaraton", Georgij Danelija 1979 Neuvostoliitto
21.10.1981, Elokuvakerho Click, Formia
.
Halusin katsomaan Leningradia (nostosillat ylös yöksi), mutta yllätyin komedian sisällöstäkin. Kääntäjää Andrejta revitään eri suuntiin. On hyväsydäminen eikä tahtoisi loukata ketään. Nuori rakastajatar ja lihonut vaimo. Vodkan pakkojuontia ja sienestysretki. Tytär miehineen 'pohjoisnavalle'. Jonot puhelinkioskiin! Ahtaat asuinsijat! Hirveä rämisevä herätysrannekello. Väkivaltaa, kun Andrej oli jäädä kuorma-auton alle. Kuski, sivullinen toveri ja Alla-tyttökin tappelivat. Naisen tunteiden sekamelskaa. Elokuvan nimi tuli aamuhölkästä tanskalaisen kääntäjän Hansenin kanssa. Politiikkaa: "Hän on antanut rasistisen lausunnon, kuinka voisimme nyt julkaista häntä, aivan kuin tukisimme häntä?" Pituus 1 h 34 min. (27. katsomani filmi)
.
.
77) NEUVOSTOLIITTO: 4
"Pietari Suuri" I-II, Vladimir Petrov 1937-38 Neuvostoliitto
Lauantaina 22.10.2005, Elokuva-arkisto Orion
.
Elokuvaa ennen "1700-luvun seuran" kolme esitelmää klo 10-11:40, prof. Hannu Salmi, tutkija Jari Sedergren ja FL Rainer Knapas. Elokuvan osa I klo 12:30-14:15 ja osa II klo 14:30-16:35.
.
(Pjotr Pervyi). I osan alussa Narvan taistelu v. 1700, Venäjän häviö. "Opimme karvaasta tappiosta". Kirkonkellot sulatetaan. Vanhauskoiset partaukot ulisevat. Aleksei-poika luihutukka - palaisi uskontoon ja Moskovaan. Menshikov tarmokas apuri. Jekaterina on verevä nainen, ensin Fedkan sotasaalis, sitten marsalkka ottaa hänet, ja sitten Pietari. Petrograd rakennetaan liejulle.
II osan alussa Pultava vuonna 1709, Kaarle XII häviää ja pakenee Turkkiin. Aleksei pakoilee Roomassa, kreivi Tolstoi ja rakastajatar juonivat palaamaan Venäjälle, senaatti tuomitsee kuolemaan. Uralin tehtailija hukuttaa varastamansa pakkotyöläiset kellariin, ettei paljastuisi. Fedka pelastuu ja ryhtyy Donin kapinallisten atamaaniksi. Leibnitz neuvonantajana, Karlsbadissa käydään. Pietari on kuin Stalin. Sovitettu Aleksei Tolstoin romaanista. Pituus 103 min.+ 122 min. = 3 h 45 min. (462. katsomani filmi)
.
.
**
78) NIGERIA: 1 (aikajanalla 123. elokuvamaani)
"Half of a Yellow Sun", Biyi Bandele 2013 Nigeria
Tiistaina 29.11.2016, Korjaamo-kino, elokuvasali
.
Töölön raitiovaunuhallien länsipäähän, Raitiovaunumuseon pohjoispuolelle, lopetetun Korjaamon Gallerian paikalle avattiin helmikuussa 2016 kaksi 124-paikkaista elokuvateatteria. Sisäänkäynti pihan välikaistaleelta etelästä. Avarassa aulassa tuoleja ja pöytiä. Lännessä ravintola. Keskellä avoin infotiski, jolta jonotetaan elokuvalippuja. Pohjoisseinällä oviaukon yllä kirkas neonvaloteksti "Kino". "Elokuvasali" on pysyvä, siinä on digiprojektori, tummat seinät, nouseva katsomo ja esiin-vedettävät tarjottimet pikkusyötäviä varten (viereisestä ravintolasta). Kakkosteatteri "Kulmasali" on irtotuolein varustettu monikäyttötila.
.
Leffaliput tulostuivat hitaasti, vaikka useimmat jonottajat ilmoittivat nettivarauksen koodin. Maksoin käteisellä 8 euroa, Afrikkalaisen elokuvan festivaalin HAFF:in erikoishinta. Normaalihinta 12 euroa. Sitten 10 minuuttia pysähtynyttä odotusta parissa epämääräisessä jonoutumassa kohti "Kino"-tekstiä. Paljon valkoisia opiskelijaneitosia ja muutamia mustia miehiä. "Kinon" ovi avattiin vasta klo 20 jälkeen. Kävelin jonossa kapeaa käytävää pohjoiseen, sitten kapeaa pohjoisikkunallista käytävää itään, kunnes ovi etelään päästi saliin itäseinän elokuvakankaan vasempaan kulmaan. Kukaan ei tarkastanut lippuja tällä kertaa.
.
Punaiset penkkirivit kohosivat länteen. Varauloskäynti vastapäätä kankaan eteläpuolelta. Tulokäytävämme siis kiersi elokuvasalin seinien ympäri takaa ja sivulta. Noin 10 x 12 istuinta, yhteensä 124 paikkaa. Salissa kaarsin eteläistä sivukäytävää rivin 4 paikalle 3. Rivit tulivat melko täyteen, mutta kukaan ei istunut viereeni. Viimeiset katsojat saapuivat pimennettyyn saliin.
.
Nimi "Puolikas keltaista aurinkoa" tarkoittaa Biafran valtion lippua vuosina 1967-1971. Alkuperäinen Chimamanda Ngozi Adichien romaani vuodelta 2006 on käännetty suomeksikin. Elokuvaohjaajana debytoi 2013 Biyi Bandele. - Mietin tunnistivatko kaikki elokuvamusiikin, Sibeliuksen Finlandia-hymnin, ja tiesivätkö, miksi se soitettiin, kaksikin kertaa?
.
Tarina kertoi mustan yläluokkaisen nigerialaisen eli biafralaisen sisarparin (kaksosten) tarinan Nigerian itsenäistymisen alkuvuosilta 1960-luvulta Biafran sodan (1967-71) loppuun. Elokuvan loppupuoli oli jyrähtelevää sotaa pommituksineen ja teloituksineen, mutta alkupuoli saippuaoopperaa.
.
Siispä perhe- ja sisarusriitoja! Mustaihoinen kirjallisuuden professori pettää oppinutta morsiantaan Olannaa yksinkertaisen maalaistytön kanssa, joka synnyttää lapsen. Kostoksi morsian Olanna pettää miestään - oman sisarensa Kainenen valkoihoisen miesystävän kanssa!!
.
Englannissa opiskelleet mustat elävät brittiläisen yläluokan tyyliin 1960-luvulla. Toinen sisar on perheen liikenainen ja hänellä on ammattitaitoinen musta hovimestari Harrison. Ensimmäisellä sisaruksella on palveluksessaan uskollinen "houseboy" Ugwu ja välillä anopin tuoma keittiöpiika, josta hirviöanoppi haluaisi pojalleen maalaisemman vaimon. Pariskunta adoptoi piikatytön aviomiehelle synnyttämän lapsen.
.
Mustaihoisten igbo-heimolaisten brittiläisen tapahienostelun ja päivällisten kohdalla minusta tuntui kuin katsoisin afrikkalaisen teatterin esitystä, jossa paikalliset mustat vain näyttelevät valkoisen näytelmäkirjailijan valkoisia henkilöitä, eivätkä tarkoitakaan esittää afrikkalaisia! Amerikkalaisen saippuaoopperan lokalisoitu versio mustin näyttelijöin afrikkalaiseen televisioon?
.
Kokonaisuutena kumminkin nautin värikkään elokuvan katsomisesta! Alkava sisällissota toi filmiin jännityksen ja historiallinen tausta syvyyttä. Väliin oli lisätty tapahtumakarttoja ja aitoja television mustavalkoisia uutisfilmejä! Nuori sotakirjeenvaihtaja Frederick Forsyth selosti! (Jo ennen menestysromaania "Shakaali" häneltä käännettiin suomeksi "Biafran tarina", jonka luin vuonna 1972).
.
(Ibo- eli Igbo-heimon Nigeriasta irrottama öljyrikas Biafran valtio omaksui kansallislaulukseen Sibeliuksen Finlandian. Suomalaiset lehdet julkaisivat järkyttäviä uutiskuvia Biafran nälkää näkevistä lapsista. Liberaali arkkitehtiylioppilas Ville Komsi aloitti Biafra-radikaalina ja pääsi käymään Biafrassa avustuslentokoneen mukana. Joku maalasi Temppeliaukion kirkon kallioon sanan Biafra.) Pituus 111 min. (582. katsomani filmi)
.
.
***
79) NORJA 1: (aikajanalla 31. elokuvamaani)
"Tiennäyttäjä" ("Ofelas"), Nils Gaup 1987 Norja (saame)
Torstaina 18.4.1991, elokuvakerho Tikelo?
.
Vähän katsojia. Vaikuttava elokuva! Taas nautin! Lumi tuntui jaloissa! Tapahtui vuoden 1000 tienoilla. Tsudit tappoivat saamelaisperheen, isän, äidin, tyttären, mutta poika näki ja pääsi pakoon. Heimo pakeni rannikolle, poika ja 3 muuta taisteli, poika jäi henkiin, suostui oppaaksi, puukottikin koko tusinan joukon vuorenrinteeltä. Morsian odottaa. Taivaallinen poro-enne. Kivannäköiset nuoret. Eläydyin! ("Maailman ensimmäinen saamelainen tai pohjoissaamenkielinen pitkä elokuva") Pituus 1 h 25 min. (204. katsomani filmi)
.
.
79) NORJA 2:
"Sotilaan sydän", Leidulv Risan 1992 Norja
Lauantaina 28.11.1992, Diana
.
("Krigerens hjerte"). Norjalainen vapaaehtoinen sairaanhoitaja Ann-Mari Suomen talvisodassa 1939-40 rakastuu suomalaiseen Markukseen. Siirtyvät Pohjois-Norjaan, jylhä Bovaen. Markus lähtee jatkosotaan ja kuolee, ei vaan pakenee. Ann-Mari yrittää itsemurhaa, mutta saksalainen arkkitehti-luutnantti pelastaa. Markus puukottaa saksalaista ja yrittää itsemurhaa, mutta Ann-Mari pelastaa molemmat, ja kaikki kolme (+ pikkulapsi) pakenevat Ruotsiin. Pituus 101 min. (235. katsomani filmi)
.
.
79) NORJA 3:
"Tunturin testamentti", Paul-Anders Simma 1994 Norja (saame)
Sunnuntaina 27.8.1995, Espoo-Cine, Tapiola-sali
.
("Duoddara arbi", Norja, Ruotsi, Suomi). Saamelaispoika, 18-v, jatkoi syöpään kuolleen isänsä poromiehen ammattia. Lopettamisrahaa olisi saanut 5 vuotta x 80'000 kruunua. Naapuri rikkoi aidan, tappoi poroja? Tapahtuu vuonna 1993, 30 poron tilaus Lillehammerin talven 1994 Olympialaisiin. Oiva Suomesta apuna. - Lapin elämää arkisesti, maisemat. Englanninkieliset tekstit vain. Pituus 84 min. (289. katsomani filmi)
.
.
79) NORJA 4:
"Schpaa" ("Bunch of Five"), Erik Poppe 1998 Norja
Sunnuntaina 14.11.1999, Kino K-13, Katajanokka
.
Oslolaispoikia 14-15-v, Jonas, jugoslaavi Emir, pakistanilaisia siirtolaisia. Velkoja, rahakeikka: olisi hakattava A ja vietävä heroiini B:lle. Tekevät päinvastoin! Riehunta eläinmuseossa. Siirtolaistytön ja -pojan automaatti-valokuvat vaihtuvat. Heittävät vankilaan kolikoita muurin yli. Keikka videoliikkeeseen. Lopputeksteissä tulevaisuus: eräs pyörätuoliin, eräs palaa Pakistaniin jne. Pituus 70 min. (404. katsomani filmi)
.
.
79) NORJA 5:
"Kon-tiki". Joachim Rönning 2012 Norja
Maanantaina 29.4.1913, Flamingo 3
.
Finnkinon Flamingo 1-6 aloitti vuonna 2008 Vantaalla. Viihdekylpylä Flamingon rakennus Jumbon itäpuolella oli kuin jokin YK:n torni New Yorkissa. Kuljin kävelyteitä etelässä ja menin sisään idästä. Lapsille oli huvipuisto "Naurusaari", aikuisille hohtokeilausta ja kauppoja.
.
Toisessa kerroksessa oli Finnkinon lipputiski karkkimyymälöineen, yksi myyjä. Elokuvasalit olivat kolmannessa kerroksessa. Valokattoaulan ympärillä salit 1-6, joista ykkösessä 347 paikkaa, kakkosessa 200 paikkaa ja muissa neljässä (3-4-5-6) 101 paikkaa. Kolmossali oli luoteessa, jos oikein laskin ilmansuunnat. Sain elokuvalipun lahjaksi arvosteltuani erilaisten lamppujen tehoja mielipidetutkimuksessa Mätäjoen puistossa Kannelmäen länsipuolella talvella 2013.
.
"Kon-tiki", Norjan kallein elokuva, kertoi seikkailijan tai tutkimusmatkailijan Thor Heyerdahlin elämästä ja lauttamatkasta yli Tyynen valtameren vuonna 1947. Retkeilijämiesten oma mustavalkoinen dokumenttifilmi voitti Oscarin! Nyt näyteltiin väreissä. Kaikki osallistujat olivat jo kuolleet vuosien 1966-2009 välisenä aikana, eräskin oli hukkunut Titicaca-järveen. Istuin rivillä kolme, paikalla kuusi. Taempana istui tusinan verran muita. Rivejä ja istuimia oli ehkä 10 x 10. Pituus 2 tuntia (542. katsomani filmi)
.
.
****
80) NORSUNLUURANNIKKO 1: (Aikajanalla 10. elokuvamaani)
"Mustaa ja valkoista väreissä", Jean-Jacques Annaud 1976 Norsunluurannikko
Tiistaina 6.10.1981, elokuvakerho Tikelo, Astra
.
("La victoire en chantant"). Vuonna 1915 tieto maailmansodasta saapuu kuukausia myöhässä muutamien ranskalaisten siirtokunnalle Afrikassa. Joku sotilas, kauppiaita ja 'idioottiveli', 2 vaimoa. 2 pappia, luonnontieteilijä-nuorukainen. Isänmaallisuutta, lähdetään heti kolmea saksalaista vangitsemaan, ojan yli. Alkuasukkaita koulutetaan, mutta kuoppiin, pelkoa. Nuorukaisesta johtaja, alkuasukasmorsian, kunnioitusta. - Alkuasukkaiden tanssit ovat pomppimista kuin Carl Barksin sarjakuvassa "Ikilasi" (Aku Ankka 8/1964: "Roope-setä 'lasittaa' rahasäiliönsä"). Muslimi sieppasi rukousmattonsa sisään pappien tullessa ristikaavussa merkkejä tehden. Viimein britit tulevat (intialainen upseeri), vanginneet jo saksalaiset. - Kiehtova ruoho- ja pensasmaisema, savanniako? Neekerinaisia, mustia naru kaulassa jonossa. Afrikkaa! Niukahkosti yleisöä /340 paikkaa. Pituus 1 h 32 min. (24. katsomani filmi)
.
.
80) NORSUNLUURANNIKKO 2:
"Au nom du Christ", Roger Gnoan M'Bala 1993 Norsunluurannikko
Perjantaina 22.10.1993, Elokuva-arkiston Orion (15 markkaa).
.
Sikojenkasvattaja putoaa jokeen, saa näyn ja ryhtyy profeetaksi: "Magloire I, Kristuksen serkku". Nauttii naisista, nousee ristille ammuttavaksi. Synkkää varjoa. Kääpiö. Pituus 85 min. (250. katsomani filmi)
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti