lauantai 24. maaliskuuta 2018

630. P-alkuiset Elokuvamaat

Elokuvien maailmankarttani, osa P. - Teattereissa katsomiani filmejä melkein jokaisesta maailman valtiosta:
.
81) Palestiina, 1 kpl
82) Panama, 1 kpl
83) Paraguay, 1 kpl
84) Peru, 3 kpl
85) Pohjois-Korea, 1 kpl
86) Portugali, 3 kpl
87) Puola, 4 kpl
34) Päiväntasaajan Guinea, 1 kpl
.
(Puuttuvat maat: Oman, Pakistan, Palau, Papua, Qatar)
.
*
81) PALESTIINA 1: (aikajanalla 58. elokuvamaani)
"Satu kolmesta timantista", Michel Khleifi 1995 Palestiina
Keskiviikkona 1.11.1995, Elokuva-arkiston Orion
.
("Hikayat al-jawaher al-thalatta" / "Conte des trois diamants") Nasaret 1950. Gaza syksyllä 1994. Youssef, 12-v, pyydystää lintuja ja rakastuu mustalais-Aidaan. Isä on vankilassa, äiti ja isosisko tapaavat kerran kuussa. Youssef aikoo lähteä Etelä-Amerikkaan etsimään Aidan isoisän kaulakorusta kadottamia kolmea timanttia (oikeasti isoisä kadotti ne Jaffassa). Youssef piiloutuu kaverinsa isän appelsiinitarhassa laatikkoon appelsiinien alle, mutta seisaus keskeyttää kuljetuksen. Sotilaat ampuu, mutta ok. Isä vapautuu, Kaulakoru takaisin Aidan isoäidille, jne. - Meri! Väriä! Pituus 106 min. (306. katsomani filmi)
.
.
**
82) PANAMA 1: (aikajanalla 107. elokuvamaani)
"Curundu", Ana Endara Mislev 2008 Panama(107.) 2009
Torstaina 22.10.2009, Dubrovnik (ent. Andorra 2)
.
Ostan lipun kellariaulan pöydältä, jolloin mies rahastaa 6 euroa ja latino-nainen kirjoittaa lipun kysyttyään: "Curundu?" Se on filmin nimi. "Eka ovi oikealle, baariin, 5 minuutin päästä!" (klo 16:45). Istun aulassa, 5 muutakin odottelee. Nainen repii sitten ovella lipun kannan. Dubrovnik-salissa (entinen Andorra 2) on nyt baaritiski perällä! Baarijakkaroita ja pöytiä! 3 kertaa 7-10 pikkutuolia, sekä loosipenkkejä 2 kertaa 3 riviä. Sivupenkki. 2 punaista kulmanojatuolia, jollaiseen istun. Joku nainen istuu toiseen, kysyttyään onko se vapaa? Hän kääntää tuolia ja syö! Filmin alku viivästyy, teknistä sähläystä. Katsojia tusina. Salin etuosa on pimeä, mutta baaritiski takana valaistu.
.
"Curundu" (Ana Endara Mislov, Panama 2008) Panama City. Dokumentti valokuvailevasta Kennethistä, joka sai luodin suuhunsa, mutta "gringot" operoivat hänet, koska hän oli kanavayhtiön töissä. Pidätetty 6 kk syyttömänä ja pikkurikoksia, esitteli kirjahyllynsä (kirjoja espanjaksi ja englanniksi - koska täytyy olla moderni). Slummin jättitaloja, taustalla upea liikepilvenpiirtäjä. Curundu on huonomaineinen alue, siellä asuva porukan jäsen pidätetään. Äiti elää, veli kuoli. - Pitkästyn! Tyypillinen "etelä", Etelä-Amerikka, jossa "tapetaan mitättömistä asioista, kun vaikka halutaan jokin merkkituote". Poseeraavia lapsia, 50 dollarin merkkilenkkareissa. Ja pikkuisia sambatanssin kuningattaria. Pituus 64 min. (505. katsomani filmi)
.
.
***
83) PARAGUAY 1: (aikajanalla 111. elokuvamaani)
"Seven Boxes", Juan Carlos Maneglia y Tana Schembori 2012 Paraguay
Sunnuntaina 21.10.2012, Andorra
.
Vain kaksi lippua enää jäljellä... Partainen maiharimies yritti palauttaa yhtä liikaa lippua kassalle, tyrkytti sitten yleisölle, nykäisin hihasta. "7 euroa" luki lipussakin. Jono salin ovelle. Rivit 2-3 vielä typötyhjiä, istuin oikeaan laitaan. "Loppuunmyyty", solidaarisuudesta pyydettiin yleisöä tiivistämään, jotta joku myöhäinen mahtuisi vielä reunalle. Seurue viereeni.
.
("7 Cajas"). Kantaja Victor, 17-v, saa 7 laatikkoa Asuncionin kauppatorilla, kun ravintolaan tehdään ratsia. Puoliksi leikattu 100 dollarin seteli toimii kuittina. Laatikossa on paloiteltu ruumis - eikä rahaa. Tyttöystävä 15-v, ja sisar ja tämän poliisi-ihailija. Roistoja. Synnyttävä paksu blondi. Toiminta-thrilleri, äänitykitystä. Neljä ihmistä ammutaan "point-blanck". Ensisuudelma ja hymy TV-kuuluisuudesta. Pituus 110 min. (533. katsomani filmi)
.
.
****
84) PERU 1: (aikajanalla 49. elokuvamaani)
"Juliana", Fernando Espinosa & Alejandro Legaspi 1988 Peru
Keskiviikkona 16.11.1994, Hanken, iso sali, 3. krs.
.
Isäpuolen sortama 10-vuotias tyttö Juliana karkaa pikkuveljensä ammattikuntaan: bussilaulajia ja -soittajia! Vankikarkuri patruunana. Miljöönä Perun Lima: kulunutta espanjalaista rakennuskulttuuria. Aivan alussa oli "Commercial", piirretty! Se pikakelattiin, olisin halunnut nähdä! Elokuvassa ei tekstejä. Pituus 90 min. (281. katsomani elokuva)
.
.
84) PERU 2:
"Paloma de Papel", Fabrizio Aguilan 2003 Peru
Maanantaina 11.3.2013, Monikulttuurikeskus Caisa
.
Peru 1980-luvulla, 11-vuotias Juan maalaiskylässä. Maolainen terroristijärjestö "Loistava polku" sieppaa pojan ja opettaa tämän lapsisotilaaksi. Pojan isä on tapettu ja äitikin tapetaan. Filmin alussa ja lopussa Juan vapautuu vankilasta ja tapaa kylänsä lapset aikuisiässä. Pituus 90 min. (538. katsomani elokuva)
.
.
84) PERU 3:
"Tinta Roja", Francisco Lombardi 2000 Peru (Caisa)
Tiistaina 12.3.2013, Monikulttuurikeskus Caisa
.
("Punainen muste", perustuu Alberto Fuguetin romaaniin). Ajonäkymiä Limasta, 200'000:sta 8 miljoonaan asukkaaseen. Poika Alfonso ja tyttöystävä Nadia harjoittelijoiksi iltapäivälehteen, tyttö viihteeseen ja poika rikosuutisosastolle, jossa vanha kyynikko Don Saul haukkuu ja opettaa. Autossa mukana valokuvaaja sekä kuski Van Gogh, joka siteeraa aina. Aiheina tappoja ja onnettomuuksia. Uutinen osuu omaan nilkkaan: kyynikon oma down-lapsi tapettiin! Pojan eli 24-vuotiaan Alfonso Fernandezin 19 vuotta sitten häipynyt lääkäri-isä jää kiinni väärennetyistä kuolemansyytodistuksista. Kyynikko palaa töihin ja poistaa pojan jutun isästään. - Katsojia ehkä 40. Pituus 120 min. (539. katsomani elokuva)
.
.
*****
85) POHJOIS-KOREA 1: (aikajanalla 114. elokuvamaani)
"Comrade Kim Goes Flying", Kim Gwang Hun 2012 Pohjois-Korea
Tiistaina 20.8.2013, Espoo-Cine, Tapiolan Louhisali
.
Animaatio-alku. Sitten pikkutyttö (+äiti) haaveilee lentämisestä satumaisella niityllä. Hiilikaivosjunaa ohjaava tyttö saa hymyilykuvansa aikakauslehden värikanteen. Isä ja mummo. Tyttö lähtee 1 kuukaudeksi rakennusprikaatiin pääkaupunkiin, jossa "pääsee sirkukseen", jonka trapetsitaiteilija on TV:stä tuttu idoli. Tyttö juksaa kyydin bussille lastentarhaa etsivältä virkamieheltä. Bussissa vieressä istuu sattumalta tytön tuleva pomo. Tyttö opastaa "isoveljen" sirkukseen (2 päivää ennen työnsä alkua), vartija ei päästä myöhässä sisälle ilman lippua, mutta tyttö juksaa häntä. Tyttö tutustuu lopettavaan naistähteen ja tämän miespartneriin. Tyttö yrittää harjoitusnäytöksessä, mutta mokaa. Työprikaatin juhlassa hän kuitenkin menestyy! Mies-akrobaatti hakee lopulta Kim-tytön kaivoskylästä koulutukseen, vaikka aiemmin pilkkasi, ettei kaivostyöläisestä ole taiteilijaksi, ja Kim on jo aikuisen naisen iässä. Opiskelu on rankkaa ja eka näytös epäonnistuu, mutta lopulta onnistuu. Akrobaattipojan äitikin alkaa pitää Kim-tyttöä morsian-aineksena. "Suuri johtaja on neuvonut sirkusväkeä parempaan!" - Kiiltokuvamainen propagandaelokuva - suosittu filmi Pohjois-Koreassa! Pjongjangin tornit, raitiovaunu, väljä liikenne. Vanhat työläisäijät ovat ulkonäöltään kuluneita ikäloppuja kuin kivimies Aarne Saarinen, rykivät "Khrmph!" Nuoret ovat sympaattisen näköisiä. Jokaisella ihmisellä on pakollinen maan johtajan pinssi rintapielessään. Istuin 6. rivillä, lippu maksoi 7,50 euroa. Pituus 81 min. (545. katsomani elokuva)
.
.
******
86) PORTUGALI 1: (aikajanalla 28. elokuvamaani)
"Conversa Acabada", Joao Botelho 1981 Portugali
Lauantaina 17.2.1990, Illusion?
.
("Katkennut keskustelu"). 1900-luvun alkua kulissimaalauksineen. Runoilijaystävykset Mario de Sa Carneiro ja Fernando Pessoa + kertoja (ärsyttävin). - "Tää onkin vaikea, nukahdin, mukavat istuimet", sanoi joku takanani. Joitakin portugalilaisia katsojia. Olin 5/9.rivillä, keskellä. Takanani naispari ilmoitti hra Hattulaisen puolesta, että 40 minuutin jälkeen on 10 min. tauko, jolloin voi jutella... Tauko kestikin 30 minuuttia! Tyttö oikealla puolellani luki sen ajan. Minäkin luin Stockmannilta ostamaani The Guardiania ("How is the world?" kysyi viereeni tullut paksu herra, "minä ostan myös Guardianin!"). Elokuvan jatko oli yhtä tylsä. Carneiro teki itsarin. - Ajateltavaa kyllä! Taiteilijan epätoivo turhuudestaan! Pituus 1 h 40 min + tauko 30 min. (190. katsomani elokuva)
.
.
86) PORTUGALI 2:
"O dia do desespero", Manoel de Oliveira 1992 Portugali
Tiistaina 17.10.1995, Illusion, Helsingin uusi Yo-talo
.
("The Day of Dispair") Pi-itkät hitaat alkutekstit. Kärryn pyörä pyörii sitten vain. Luettiin kirjailija Camilo Castelo Brancon kirjeitä. Sitten näyttelijätär esitteli itsensä ja kertoi esittävänsä rakastajatarta. Valokuvia, kotimuseo? "Jobin valitus", jos tulee sokeaksi. niin tappaa itsensä. Niin teki kun silmälääkäri ei antanut toivoa. Hullu poika pelkäsi ikkunaan iskeviä oksia myrskysäällä. - Katsojia parikymmentä, takapenkiltä alkoivat poistua jo alkupuolella, minäkin aioin lähteä kesken, edessäni tytöt kuiskuttelivat keskenään. 84-vuotias ohjaaja oli syntynyt v. 1908. Pituus 1 h 10 min. (300. katsomani elokuva)
.
.
86) PORTUGALI 3:
"Coitado do Jorge", Jorge Silva Melo 1993 Portugali
Tiistaina 17.10.1995, Illusion, EU-filmejä, 20 markkaa.
.
("Poor George"). Jorge, 35-v, yllättää kotoaan 20-vuotiaan sarja-murtautujan, Erneston, jolla on tapana käydä vain syömässä uhriensa jääkaapeilla varastamatta tavaraa. Jorge on turhautunut keski-ikäistyviin juppi-ystäviinsä ja liittyy nuorten jengiin. Hän livahtaa 36-vuotis-synttärijuhliensa alta, varastaa tuttunsa auton ja sitten jengi murtautuu Jorgen toisen tutun kotiin, kun tämä on juhlissa! Jorge nuorentuu ulkonäöltään leikkaamalla pitkän tukkansa lyhyeksi. Ernesto, jolla on tyttöystäväkin, varastaa Jorgen syntymäpäivälahjaksi saamaan cd-soittimen, mistä Jorge närkästyy ja hakee soittimensa takaisin. Tuttava näkee Jorgen nuorten poikien jengissä ja kysyy tältä: "Oletko sinä ryhtynyt sosiaalityöntekijäksi?" (Tarina on kuin kaverini Jukan elämästä, myös hänen kustantajilta palautuneen romaanikäsikirjoituksensa mukaisesti. Kaikki on keksitty muuallakin, kuten Newton Englannissa ja Leibnitz Saksassa keksivät toisistaan tietämättä samanaikaisesti differentiaalilaskennan.) Pituus 1 h 40 min. (302. katsomani elokuva).
.
.
*******
87) PUOLA 1: (aikajanalla 32. elokuvamaani)
"Pako Kino Vapaudesta", Wojciech Marczewski 1990 Puola
Maanantaina 4.11.1991, Diana
.
Elokuvasensoreille tulee ongelma filmistä, jonka näyttelijät kapinoivat valkokankaalla. Naurua. Ja teatterinjohtaja lauloi... ja apulaissensori. Sensorin palttoo varastettiin esitykseen. Culprints! - Puolan ystävyysseuran elokuvaesityksiä. Pituus 90 min. (208. katsomani elokuva).
.
.
87) PUOLA 2:
"Kruunupääkotkasormus", Andreij Wajda 1992 Puola
Keskiviikkona 17.11.1993, Maxim 2
.
Isosilmäinen tasapainoilee isänmaallisena tukeutuako kommunisteihin Varsovan kansannousun jälkeen, mutta ampuu itsensä lopuksi. (- Vaksi piti Maxim 2:n parven ovea auki klo 16:30. Parvella oli kaksi riviä ja väljää, kun permannolla enää muutamia vapaita paikkoja. Istuin 5. oikealta, vasemmalla ehkä 10 paikkaa.) Pituus 1 h 30 min. (257. katsomani elokuva).
,
.
87) PUOLA 3:
"Paperiavioliitto", Krzysztof Lang 1991 Puola
Keskiviikkona 17.11.1993, Maxim 2
.
Kaunis puolatar matkustaa Lontooseen lääkärisulhasensa luo. mutta tämän äiti peruuttaa avioliittohankkeen. Vastaanoton pornobisnesmies suostuu 1000 punnan palkkiosta avioitumaan. Rakkaus kehittyy (älykäs, hauska...) Pituus 1 h 30 min. (258. katsomani elokuva).
.
.
87) PUOLA 4:
"Girl Guide", Juliusz Machulski 1995 Puola
Keskiviikkona 27.11.1996, Maxim 2
.
Boheemi yksityinen englanninopettaja saa asiakkaaksi erääseen amerikkalaiseen ihastuneen tytön. Jenkki onkin bulgaari-agentti, joka katoaa, mutta aseen ohjauslaukku jää. Vuoristolaisia. Väläys Krakovaa. - Sujuva itäkomedia. Pituus 90 min. (335. katsomani elokuva).
.
.
********
34) PÄIVÄNTASAAJAN GUINEA 1: (aikajanalla 119. elokuvamaani)
"Where The Road Runs Out", Rudolf Buitendach 2012 Päiväntasaajan Guinea - Equatorial Guinea
Lauantaina 14.5.2016, Kino Sheryl, Arabianranta, klo 12:20-14.
.
Mustaihoinen tiedemies luennoi Hollannissa. George ja valkoinen kollega Martin juovat liikaa. George lähtee kuolleen 3. kaverinsa tutkimusasemalle Päiväntasaajan Guineaan. Taksikuski kuljettaa Malabosta tutkimusaseman lähikylään. Perillä odottaa talo. Virnistelevä rampa poika Jimmie kainalosauvoineen lyöttäytyy kaveriksi ja tutustuttaa myös lähistön orpokodin naiseen, johon G. rakastuu. Martinkin saapuu paikalle myytyään G:n talon Hollannissa. Kun G. vie orpotyttöä sairaalaan, Jimmie vahtii juopon unta nukkuvaa Martinia (joka oli pelannut avustusrahat, jotka G. oli tarkoittanut lähettää Afrikkaan). Öljylamppu kaatuu ja polttaa poroksi koko talon. G. muuttaa asumaan orpokodin naisen luo. - Liian hidastempoinen filmi! Puolipilvistä, viileän näköistä pensastoa. Pitkästyin! Pituus 91 min. (577. katsomani filmi)
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti