tiistai 5. kesäkuuta 2018

637. Tukholman ilmaiset museot 12-17

Kolme edellisiä pitempää päiväretkeä D, E, F,
joilla kävellään ilmaisiin museoihin 12-17,
ohittaen myös joitakin maksullisia museoita.
.
(Jatkoa edellisestä osasta, jossa päiväretkillä A, B, C kävelin ilmaisiin museoihin 1-11.)
Valtion museot ovat olleet pääsymaksuttomia vuodesta 2016 ja ovat edelleen vuonna 2019 ja 2020.
.
Retki D)  Museopuisto / Gärdet:
12) Merimuseo / Sjöhistoriska museet
13) Urheilumuseo / Riksidrottsmuseet
14) Kansatieteen museo / Etnografiska museet
+ Poliisimuseo / Polismuseet (60 kruunua!)
+ Tekniikan museo / Tekniska museet (150 kr!)
.
.
Retki E)  Keskustasta luoteeseen:
15) Bonnierin taidehalli / Bonniers konsthall
16) Hagan puistomuseo / Haga parkmuseum
.
.
Retki F)  Yliopistoalue pohjoisessa:
17) Luonnonhistorian museo / Naturhistoriska Riksmuseet
+ Kasvitieteellinen / Bergianska trädgården (20-80 kr!)
.
.
************
D)  Museopuisto / Ladugårdsgärdet:
.
Edellisten retkireittien mukaisesti kävelen suorinta tietä Berzelii-puiston Nybroplanille (jonne pääsisi myös kävelemättä Emelie-laivalla Stadsgårdenin laiturista,Vikingin laivan itäpuolelta).
.
Nybroplanilta kävelen venelaiturien ohi rantaa pitkin itään, kohta jo miljonäärien asuttaman Strandvägenin esplanadin keskellä kulkevaa puistokäytävää pitkin, suojassa toukokuun 2018 auringon paahteelta. Djurgårdsbrunin sillan kohdalla on harmillisesti poikettava keskeiseltä puistokäytävältä kadun reunalle.
.
Nobel-puisto tulee vastaan, sen rantapolkuja itään. Kesälläkin ovat esillä kyltit: "Varokaa heikkoja jäitä!" Nobelgatan ja Diplomatstaden, mm. Amerikan suurlähetystön tähtilippu liehuu. Folke Bernadotten rantapolku. Paidattomia hölkkääjiä (miehiä).
.
Merimuseon kapea valkoinen rakennus (Ragnar Östberg 1935) loistaa avaralta niityltä kaartuen kuin bumerangi tai ankkuri (koverana länteen). Nousen puuportaita pihalle, näen joitakin turisteja sisäänkäynnin portailla. Olen kävellyt laivalta tunnin ja 15 minuuttia.
.
.
*
12) Merimuseo / Sjöhistoriska museet
(Djurgårdsbrunnsvägen 24, ti-su 10-17 ainakin)
.
Sisällä on tyhjän tuntuista, vahtimestari vain kävelee aulan poikki juttelemaan informaatiotiskin naiselle. Menen ensiksi suoraan itään syvennykseen, jossa on esillä Kustaa III:n fregatin Amphionin peräsalonki ruokakattauksineen. Seinällä on merenkulkijaperheiden muotokuvia, esim. John Jenningsin perhe.
.
Eteläsiiven näyttelyssä kuvataan mm. merimatkaa Göteborg - Cadiz - Kapkaupunki -.Jaava - Kiina. Kaikki matkalle lähtevät eivät selviä hengissä, joten näemme purjekankaaseen käärityn ruumiin. Eksoottisten satamien elämää elävöitetään. "Siirtomaassa naiset viettävät aikaansa mieluummin orjien kuin miestensä kanssa." Talon eteläpäässä on liukuoven takana ravintola.
.
Pohjoissiivessä on valtavasti sotalaivojen pienoismalleja, joista en jaksa innostua. Pohjoiskärjessä on kirjasto, jonka kellarissa valokuva-arkisto.
.
Merimuseo tuntuu pienehköltä, koska en satu huomaamaan portaita toiseen kerrokseen, jossa olisi eteläpuolella näyttely Shipping & Shopping, sekä pohjoispuolella tilapäinen näyttely. Kellarissakaan en käy, siellä olisivat arkistot, naulakot, käymälät, auditorio sekä tilapäisesti suljettu pelihuone Saltkråkan. Aikaani kuluu museoon vain puolisen tuntia toukokuussa 2018.
.
Edellisen kerran kävin Merimuseossa bussilla 69 Päivin kanssa, maaliskuussa 1999, jolloin pääsymaksu oli 40 kruunua ja museossa (kahviloineen) kului meiltä 2 tuntia. Tervantuoksuisia veneitä purettiin. Merimaalauksia. Yläkerrassa pienoismalleja ja kajuuttaesityksiä. Lena Ringbom (1913-65) toimi merimiehenä 1931 Gustav Erikssonilla, lehtijuttuja naisesta NY Times ym., myöhemmin kuvataiteilija. Kellarissa oli telakan pienoismalli.
.
***
Merimuseoon kuuluu kesäisin myös Venehalli ja laivatelakka Galärvarvet vajaan parin kilometrin päässä, Djurgårdenin saaren länsirannalla, Vasa-laivan museon ja Astrid Lindgrenin huvipuiston Junibackenin välillä. Kävin Venehallissa "Båthallen 2" syyskuussa 2015, kun se oli viimeisiä päiviä auki.
.
Ovimiehet tervehtivät minua iloisesti, koska olin päivän ensimmäinen asiakas! En jäänyt ainoaksi, sillä perässäni tuli pieni seurue, joka kuitenkin pyörähti hyvin nopeasti ympäri hallin ja häipyi, kun minä olin perustellisempi. Esillä oli veneitä. Pöydän päällä ja hyllyssä oli antikvaarisia kirjalöytöjä! "Susi-Larsen" ja lastenkirjojakin. Käsikirja Suomen satamista ruotsiksi.
.
Hallin yläkerrassa oli esillä huviveneitä sekä suuri määrä perämoottoreita: ainakin Johnson, Evinrude ja Husqvarna, joita muistan 1960-luvun mainoksista. Ulkoseinässä oli kaiteellinen näköala-aukko länsisuuntaan merelle. Valokuvaava pariskuntakin houkuttui piipahtamaan sisälle. Saksalainen mies empi juuri ovella, kun minä poistuin, ja ovimiehet houkuttelivat häntä eri kielillä tulemaan sisälle.
.
Laituriin kytketyt jäänmurtaja St. Erik ja majakkalaiva Finngrundet (1903) oli suljettu talveksi jo elokuun lopussa, enkä päässyt käymään. Katsoin Galärvarvetin kirkkomaan vanhoine hautoineen sekä Estonian uppoamisen (28.9.1994) muistomerkin satoine hukkuneiden nimineen.
.
TÄYDENNYS: Käydessäni Tukholmassa sunnuntaina 18.8.2019 'Venehalli 2' oli suljettu ja sen paikalle odotetaan vuonna 2020 avautuvaa uutta Hylkymuseota!
Museolaivojen laituri oli vielä auki. Katsoin miinanraivaajan vain laiturilta, mutta kävin jäänmurtaja St. Erikissä ja majakkalaiva Finngrundetissa sisällä, ulkokansilla, komentosillalla ja ruumassa, kuten muutama muukin vieras.
Erikoisinta olisi kai ollut kiivetä kierreportaita korkealle laivan majakkatorniin, mutta sen jätin tekemättä. Pelkäsin vähän, että katuisin laskeutuessani? Kiipeämiseen ei kehotettu eikä sitä kielletty, mutta ovi oli kutsuvasti auki.
Muuten laivat oikeastaan muistuttavat toisiaan: tilat ovat pakosti vähän ahtaat. Olen 30 vuotta sitten asunut yhteensä kuukauden verran tutkijahytissä 5 vanhalla merentutkimusalus Arandalla.
.
.
**
13) Urheilumuseo / Riksidrottsmuseet
(Djurgårdsbrunnsvägen 26, ti-su 11-17 ainakin)
.
Kolmen minuutin pituinen suorin tie Merimuseosta itään Etnografiseen museoon kulkee rakennusryhmän läpi, jossa majailee kolme muuta museota: Urheilumuseo (ilmainen), Poliisimuseo (60 kruunua) ja Tekniikan museo (150 kruunua).
.
Urheilumuseo ja sen pihamaa näyttävät autioilta. Käyn ensin Etnografisessa museossa. Paluumatkallani näen parin tytön istuvan Urheilumuseon ulkoportailla nautiskelemassa toukokuun 2018 auringonpaahteesta. Nousen portaat heidän ohitseen ja avaan ulko-oven. Toinen tytöistä lähtee perääni sisälle ja tervehtii: "Välkommen!" Hänen puseronsa rintamuksessa kiiltelee nimilaatta, joka todistaa hänet virkailijaksi eikä lomailijaksi.
.
Museokauppa ja infotiski ovat oikealla idässä ja näyttely alkaa vasemmalta kohti länttä ja pohjoista. Esillä on sarja Olympialaisten julisteita. Pysähdyn saliin katsomaan filmiesityksiä vuoden 1948 urheilujuhlista, Göteborg raitiovaunuineen esittäytyy mustavalkoisena, hattupää-herrat paksuine palttoineen ovat menossa stadionille, jossa kiskaistaan kuulia ja keihäitä. Välillä tapahtumapaikka vaihtuu Malmöksi.
.
Näyttelyssä on esillä urheiluasuja mallinukkien päällä, taitoluistelijatytöstä jättiläismäisiin jääkiekkoilijaan ja hiihtäjään. Museokävijälle olisi tarjolla pulssimittareita ja useita erilaisia laitteita oman fyysisen kunnon testaamiseen, mutta kengät otettava pois ensin. En osallistu mihinkään. Olen ainoa museovieras.
.
Reitti kääntyy jo takaisin itään kohti ulko-ovea ja museokauppaa, mutta vielä nousevat portaat pohjois-suuntaan, toiseen kerrokseen. Yläkerrassa voi katsella värillisiä urheilufilmejä, muutaman minuutin lajia kohti: pöytätennis, uinti, nyrkkeily, paini jne.
.
Dioraamoihin tai vitriineihin on rakennettu pienoismalleja, kuten kaupunginosa junaratoineen, urheilukenttineen ja liikuntamahdollisuuksineen. Pohdittavaksi asetetaan kysymyksiä: "Onko kaikilla varaa harrastaa?" Urheiluvälineitä kuten vanhoja tennismailoja on näytteillä.
.
Pihalla katsellessani olin nähnyt kiinnostavasti umpinaisen siltakäytävän johtavan Urheilumuseon toisesta kerroksesta naapuritaloon, mutta käytävään vievät pariovet huomaan nyt visusti suljetuiksi. Ennen poistumistani (puolessa tunnissa) katselen vielä joitakin - yllättävän viihdyttäviä - urheilufilmin pätkiä!
.
.
***
14) Kansatieteen museo / Etnografiska museet
(Djurgårdsbrunnsvägen 34, ti-su 11-17 ainakin)
.
Etnografisen pihaa koristavat intiaanien toteemipaalu sekä muutamat puupaalut muistoksi Neuvostoliiton vallasta vapautuneesta Itä-Euroopan maasta. Kukaan ei ole menossa sisälle museoon, mutta kahvilan ulkoterassi on täynnä iloisia kesäihmisiä toukokuun helteellä 2018.
.
Käyn ensin eteläpihalla katsomassa ikkunoista sisälle Japanilaiseen teehuoneeseen, joka ei ole toukokuussa vielä auki. Talon ympärillä on aidattu japanilainen kivipuutarha, jossa vesi valuu bambuputkesta lammikkoon. (Suomessa Vantaan Meiramitien Viherpajassa on parempi Japanilainen puutarha teehuoneineen!)
.
Kun kävelen Etnografisen ovesta sisään, päähuiviin kietoutunut somalialainen virkailijatyttö juttelee juuri infotiskillä ainoan muun asiakkaan kanssa. Kävelen kivipatsaiden galleriakäytävää itään, oikealla etelässä on ravintola, vasemmalla "Kaukaa haettujen" näyttelyhalli.
.
Alakerran kohokohtia: "Maailma kapsäkissä". "Magasinet", vanhanaikainen osasto, jossa vitriineihin kapeiden käytävien varsille on tiuhaan sullottu 6000 yli sata vuotta sitten kerättyä esinettä eksoottisista maista. Useita filmiesityksiä: Benin City väreissä (5 min), liikenne kulkee ohi norsun syöksyhampaiden portin ja sitten ajetaan mopolla pitkin afrikkalaista katupahaista, jota reunustavat yksikerroksiset avoimet kauppakojut.
.
Mv-filmissä (15 min.) ruotsalainen lähetyssaarnaaja saapuu kantotuolilla Kongon kylään sata vuotta sitten. Valkoinen vetää hampaita, punnitsee lapsia, rokottaa, kastaa, vihkii ja siunaa alkuasukkaita, jotka rakentavat ahkerasti lähetysasemaa. Toisessa filmissä Australian aboriginaalit muistelevat kriittisesti ruotsalaisen tutkimusmatkailijan käyntiä.
.
"Beninin aarteita", komeita mustia patsaita (joitakin on eri aikoina sensuroitu verhoamalla sukupuolielimiä, kerrotaan esittelyteksteissä). Lasten toivekammiossa (kuin Mustanaamion luolassa), johon aikuinen yli 140-senttinen mahtuu vain kääpiökäynnillä, kummittelevat hämärässä luolassa erityisesti pelottavat, irvistelevät, isohampaiset kiinalaisten tai meksikolaisten epäjumalat tai naamiot.
.
Portaat yläkerran keskushalliin. Länteen on rakennettu Afrikasta kertova moderni käsikirjasto, kaiketi maahanmuuttajia varten. Pohjoisessa esitellään niin Amazoniaa kuin arktista jäätikköä dioraamoin jääkarhuista ja jäävuorista, sekä Australiaa uskomattomine Ayers Rock- eli Uluru-vuorineen.
.
Etelässä on japanilaisen pientalon malli vitriinissä ja esityksiä ainuista, No-teatterista, tee-seremoniasta, sekä Amerikan intiaanien elämästä, niin täysikokoinen tiipii-teltta kuin pueblo-intiaanien kivitalokylän pienoismalli. Villin lännen TV-sarjafilmin tunnusmusiikki soi "rattata-tattan-taa-taaa!" ja Buffalo-Billin, Karl Mayn, Edward S. Ellisin ym. intiaaniaiheisten seikkailukirjojen kansikuvia heijastetaan vuorotellen esille.
.
Toukokuussa 2018 viivyn museossa tunnin. Lokakuussa 2016 viihdyin siellä 2 tuntia. Alakerran peräosa portaikon liepeillä oli 2018 tyhjillään ja porakoneiden ääni kertoi uuden näyttelyn rakentamisesta. Edellisellä kerralla tilassa oli näyttely sukupuolten eroista ja yhtäläisyyksistä.
.
Huhtikuussa 1985 kävin (bussilla 69) Etnografisessa opiskelija-alennuksella (5 kruunua). Alakerrassa oli Japania, yläkerrassa savimajoja. Intiaani-tinasotilaita vitriinissä. Alkuasukkaiden veneitä kerrosten välillä. Koululuokka ekskursiolla. Ostin eksoottisia esineitä kuvaavia postikortteja.
.
.
****
+ Poliisimuseo / Polismuseet (60 kruunua!)
(Museivägen 7, ti-su 12-17 ainakin)
.
En näe oven käyvän Poliisimuseoon. Ohitse vain kuljen itsekin, saman talon länsipään Urheilumuseon ja naapuritalon Etnografisen välillä. Pihalla on pieni lasten liikennepuisto, johon saisi vuokrata polkuauton Poliisimuseosta. Talon itäkulmalla on mainio kuvauskohde: poliisin helikopteri kolmen metrin korkeudessa pylvään nokassa. Valokuvan taustaksi voi valita Kaknäs-tornin ja taivaan sinen Gärdetin niityn yllä.
.
.
*****
+ Tekniikan museo / Tekniska museet (150 kruunua!)
(Museivägen 7, ma-su 10-17 ainakin)
.
Tekniikan museo (Etnografista museota vastapäätä) on toimintapainotteinen, kuten Vantaan tiedekeskus Heureka, siksi hintava. Kävijä ei vain katsele vaan saa itse kokeilla laitteita tai käyttää luovuuttaan. Museon itäpuolen pihamaalla leikkii paljon lapsia ulkona jonkinlaisella pelilaudalla, jossa kuljetaan paikasta toiseen ylittäen sallittuja rajoja tai kiertäen kiellettyjä rajoja. En ole käynyt Tekniikan museossa sisällä.
.
.
************
E)  Keskustasta luoteeseen:
.
*
15) Bonnierin taidehalli / Bonniers konsthall
(Torsgatan 19, ke-su 12-17 ainakin)
.
Olen kulkenut Torsgatania Bonnierin kustannusliikkeen tornitalon ja - taidehallin ohi, mutten ole tajunnut poiketa. Vaikka on helposti lähestyttävä ja kutsuva kohde - pohjakerroksessa heti avarien ikkunoiden ja lasiovien takana.
.
Kadun toisella puolella on Sabbatsbergin sairaala-alue, jonka kävelyteille poikkesin lokakuussa 2017 etsimään vanhan puisen kirkon sekä Aistien puutarhan / Sinnenas trädgårdin. Puutarha on kyltitetty. Joitakin rouvia oli puutarhassa kävelemässä. Valitettavasti kasvien valikoima ei enää syksyllä tuoksunut.
.
Aistien puutarhan pohjoispuolella on iso monipuolinen Vasaparken, jonka itäpäässä Dalagatanin varrella II kerroksessa heti kauppaliikkeiden markiisikankaiden yläpuolella asui puoli vuosisataa ja kirjoitti lastenkirjansa Astrid Lindgren, jonka huoneistoon on suunniteltu kotimuseota.
.
.
**
16) Hagan puistomuseo / Haga parkmuseom
(Hagaparken, Mellersta koppartältet, Solna, pe-su 11-15 ainakin)
.
Kävin Hagan puistossa maaliskuussa 2001 Päivin kanssa. Ajoimme bussilla Roslagstulliin ja kävelimme luoteeseen ohi Wenner-Gren Center -tornin, Norrtullin, Stallmästaregårdenin ja Karoliinisen sairaalan, kunnes saavuimme Hagan englantilaistyyppiseen puistoon. Brunnsvikenin rantapuistossa oli huvimajoja, kiinalainen pagodi, Ekotemplet, kaksi linnapalatsia, raunioita ja erikoiset turkkilaiset sotilasteltat maalatuista metallilevyistä, Kupariteltat (Despretz 1787), Kupariteltoista keskimmäisessä oli kahvila, jossa joimme kahvit. Palasimme Solnasta bussilla Tukholman keskustaan.
.
.
**********
Retki  F) Yliopistoalue pohjoisessa:
.
***
17) Luonnonhistorian museo / Naturhistoriska riksmuseet
(Frescativägen 40, ti-su 10-17 ainakin)
.
Lähdin joulukuussa 2017 Vikingin laivalta klo 10 kävelemään mahdollisimman suoraan kohti Frescatia, pohjoisen yliopistoaluetta. Kuninkaanlinnalta keskimmäinen silta Norrbro ohi Keskiajan museon. Kustaa II Aadolfin tori. Regeringsgatan luotisuoraan pohjoiseen, liittyy aikanaan Birger Jarlsgataniin, jonka rinnalla kulkee myöhemmin Roslagsgatan ja kumpikin päättyy Roslagstulliin, jossa Valhallavägenin liikenneympyrän jälkeen Roslagsgatan jatkuu maaseudulle koilliseen kohti Norrtäljeä, vierellään kävely- ja pyörätie.
.
Runsaan puolentoista tunnin kävelymatka laivalta saattaa tuntua pitkältä, mutta aikanaan päädytään Frescatiin. Tien itäpuolella näkyy yliopiston rakennuksia ja niiden jälkeen "majesteetillinen" Luonnonhistorian museo (Anderberg 1907-16), Pitkä julkisivu länteen, mäki kohoaa pääovelle. Keskushalli kupolitornin alla on 25 metriä korkea, sillä siihen oli tarkoitus sijoittaa Foucaultin heiluri.
.
Kävelen ensin suoraan itään, jossa on lisärakennuksessa pyöreä teatteri Cosmonova.
.
Näyttelysaleissa vasemmalla:
.a) Fossiilit, evoluutio ja dinosaurukset, komeita luurankoja! Luokallinen tai useampi pieniä koululaisia haluaa istua vuorotellen liskon päällä. TV-ruudussa tiedepoika selittää miksi elämä yhtäkkiä purskahti valtavasti runsaammaksi? - Happea tuli ensiksi jostakin lisää!
.
b) The Human Journey: Eritasoisia esi-isiä, uroot naaraiden perässä. Homer Simpsonia muistuttava mulkosilmä houkuttelee 2-3 naarasta komealla riikinkukon pyrstöllään! c) Picnic-kaistale. d) Diversity of Life, Elämän monimuotoisuus, erilaisia asioita vitriineissä, kuten Etnografisessa museossa.
.
e) Pitkä käytävä pohjoiseen, josta pääsee alakertaan osastolle Polar Regions, jossa on esillä hylkeitä, valaita ja valkoturkkisia petoja. g) A Souvenier for Life, näyttelykaistale d-kaistaleen rinnalla.
.
Portaikkoa yläkertaan. Etelään: c) The Human Animals, e) Expeditions (löytöjä vitriineissä). d) Aarteita maan sisältä. g) Tilapäiset näyttelyt. Lasten peuhupaikka. Edelleen: a) Ruotsin luonto. Hirvi ja muita täytettyjä eläimiä dioraamoissa ja vitriineissä. b) Elämä vedessä. Ruotsin luonnosta palaan peräportaita takaisin Evoluutioon. Viivyn museossa yhteensä runsaan tunnin. Aion tulla toistekin!
.
.
****
+ Kasvitieteellinen / Bergianska trädgården (20-80 kruunua!)
(Gustafsborgsvägen 4, Frescati, ma-su 11-16 ainakin)
.
Luonnonhistorian museolta länteen, moottoritien ja junaradan toisella puolella on Bergianin kasvitieteellinen puutarha. Ulkosalla voi kulkea ilmaiseksi, mutta Victorian kasvihuoneeseen on pääsymaksu 20 kruunua ja Edvard Andersonin kasvihuoneeseen 80 kruunua.
.
Joulukuussa 2017 kävelin puutarhasta Brunnsvikenin itärannan luonnonpuistoisia polkuja ja kävelyteitä takaisin etelään Tukholman keskustaan. Matkan varrella ennen Norrtullia näin ulkoa kuvanveistäjä Carl Eldhin (1873-1954) ateljeemuseon (Lögebodavägen 10, Bellevue). Pihalla on Strindbergin patsas, eräs monista. (Pääsymaksu 80 kruunua, auki kesäisin ti-su 12-16, puolen tunnin esittelykierrokset alkavat täysin tunnein.)
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti