maanantai 25. kesäkuuta 2018

639. Tukholmassa 15 kirpputorille kävellen

Käydessäni 55 kertaa Tukholmassa olen tutustunut ainakin 15 kirpputoriin, joista yksi on Punaisen Ristin, toinen Emmauksen, kuusi Stadsmissionin ja seitsemän Pelastusarmeijan (ketjunimellä Myrorna) ylläpitämiä kirppareita.
.
Muistan poikenneeni sisällä ainakin kolmessa kirja-antikvariaatissa: Kornhamnstorg, Rönnells ja August, sekä katselleeni neljän muun näyteikkunat: Wiklands Boklåda, Antikvariat Verklikhetsflykt, Ryös Antikvariat ja Aderton.
.
Sarjakuva-antikvariaateista olen käynyt ostoksilla viidessä: Seriehuset (1983: Hornsgatan 142), Comics Heaven, Serieboden, Serieslussen ja Alvglans sekä vieraillut katselemassa kolmessa muussakin: Mickes Skivor eli Mickes Serier (Långholmsgatan 20), Serier & Sånt eli entinen Seriegrossisten (Upplandsgatan 87) ja Nostalgipalatset (St. Eriksgatan 101).
.
Kirpputorit ja antikvariaatit muistuttavat museoita, koska näytteillä on vanhoja esineitä menneisyydestä. Lisäksi valikoima on runsas, koska jokaista nimikettä on yksi kappale, uuden tavaran kauppojen täyttyessä kymmenistä tai sadoista saman kirjan kopioista.
.
Yhdellä päiväkäynnillä Helsingistä Tukholmaan, jossa Viking Line viipyy laiturissa kuusi tuntia klo 10-16:20, ehtii käydä muutamalla kirppiksellä, jotka ovat samalla suunnalla. (Muutama antikvariaattikin osuu reiteille.)
.
.
Ryhmä A) SoFo, Söderin eteläpuoli, kirpparit 1-3.
.
*
1) Stadsmission, Skånegatan 75, löytyy lähimpää Vikingin satamaa (1,5 km), Söderin Nytorgetin kulmassa. Selkein reitti laivalta: Folkungagatania ylämäkeä länteen, Renstiernas Gata (4 korttelia etelään), Skånegatanin pohjoislaitaa 1 kortteli länteen. Tämä on kuitenkin kirpputoreista vaatimattomin, pieni puoti katutasossa. Jopa sen omassa kirjahyllyssä mainostetaan parempaa valikoimaa Stadsmissionin muilla toreilla. "Kultaisia" lasten kuvakirjoja ruotsiksi huomasin (Suomessa Tammen julkaisemia).
.
**
2) Röda Korset Kupan (Punaisen Ristin Kontti), Östgötagatan 65. Kävely äskeiseltä kirpputorilta länteen 2 korttelia (400 metriä) ja Itägöötankatua 200 metriä etelään, yli viiston Katarina Bangatanin. Isot näyteikkunat nauhana katutasossa. Isossa kellarissa paljon kirjoja ja myös leluja ja lautapelejä (tavallisesti 20 Skr, ostin "Haren & Sköldpaddan").
.
(Sarjakuvien antikvariaatti "Alvglans Comic Book Shop", Östgötagatan 19, pohjoiseen, moskeijan luona. Ulkona koreissa lehtiä "Acke" eli Justus 2-3 kruunua, tai "Knasen" eli Masi-värialbumeita 30 kruunulla.)
.
***
3) Myrorna, Götgatan 79. Äskeiseltä kirpputorilta 250 metriä Blekingegatania, joka lähtee länteen melkein Punaisen Ristin ovea vastapäätä, vain hiukan pohjoisempaa. Iso liike Blekigegatanin ja leveän Görgatanin kulmassa toimii sekä katutasossa että kellarissa, jossa on paljon kirjoja, leluja ja lautapelejä.
.
.
Ryhmä B) Hornsgatan, Söderin länsipuoli, kirpparit 4-7.
.
****
4) Emmaus, Götgatan 14, Korttelissa Hornsgatan / Peter Myndes Backe, Remontoitavaa Kaupunginmuseota melkein vastapäätä. Hornsgatanin jälkeen Götgatania ylämäkeen etelään ja seuraava kuja länteen ylämäkeä ovelle. Keskikokoinen kirpputori, myös kohtuullinen omanlaisensa kirjavalikoima järjestyksessä hyllyköissä länsireunalla, jossa myös sarjakuvalaari on ollut ikkunan alla.
.
*****
5) Stadsmission Mariatorget, Hornsgatan 58. Slussenilta 700 metriä isoa Hornsgatania länteen, hiukan Mariatorgetin ohi, kadun pohjoispuolella. Melko iso liike ulottuu katutasossa syvälle talon sisälle, perällä on kirjoja ja sarjakuvalehtiä. Tämä oli pitkään mieli-kirpparini, jonne oli helppo osata Hornsgatania ja josta ehtii kävellä laivalle 25 minuutissa, melko suoraan itään. Usein olenkin poikennut Mariatorgetilla juuri paluumatkalla laivalle, jos on ollut jäljellä ylimääräistä aikaa. Olen ostanut mm. Puolan Krakovaa esittelevien pelikorttien tuplapakan 20 kruunulla, sarjakuvalehtiä 4 kpl 10 kruunulla ja 10 kruunun Knasen (Masi) värialbumeita.
.
(Antikvariaatit: Mariatorgetin etelälaidan Sankt Paulsgatanin kulmassa Bellmansgatan 26A on sarjakuvien Antikvariaatti Serieslussen (kauppias Erkki Häkli puhui puhelimeen suomea). Olen ostanut 15 kruunulla vampyyriankan sarjakuvalehden "Dracurella". (SerieWikin mukaan liike on 2018 lopettamassa, koska nuoret eivät enää lue tarpeeksi sarjakuvia.) Hornsgatanille vievällä Bellmansgatanilla on vieressä toinen ahtaampi sarjakuvakauppa Staffars Serier, joka aukeaa klo 12.
.
******
6) Myrorna, Hornsgatan 96. Edelliseltä kirpputorilta 700 metriä suoraa tietä länteen. Helppo osata, mutta suora tie voi olla yksitoikkoistakin. En ole käynyt kovin usein Hornsgatania pitkin täällä asti, mutta joskus kävellyt kaartuvaa Ringvägeniä tänne kirpputorilta 3). Olen saattanut tehdä 5-6 kirpparin lenkin järjestyksessä (1)-2-3--6-5-4!
.
*******
7) Stadsmission, T-Liljeholmen. Olen käynyt pari kertaa, samalla kun nousin Nybohovshissen-rinnehissillä Nybohovshöjdenin kukkulalla! Keskikokoinen kirppari on tavallisilta reiteiltäni syrjässä lännessä ja lounaassa, Liljeholmenin Tunnelbana-aseman kauppakeskuksessa. Kävelyä edelliseltä kirpputorilta 6) tulee yli kaksi kilometriä, ensin Hornsgatania länteen, sitten Liljeholmsbron lounaaseen. Täällä voi käydä vaihteen vuoksi, jos muihin toreihin ehtii kyllästyä. Tai jos valitsee nimenomaan ryhmän B sarjan 4-5-6-7.
.
.
Ryhmä C) Gamla stan ja Kungsholmen, kirpparit 8-10.
.
********
8) Stadsmission, Köpmangatan 15, Gamla stan. Vanhankaupungin vanhalle kauppakadulle löytää mm. kävelemällä Skeppsbronin läheistä Österlånggatania Slussenilta pohjoiseen ja nousemalla mäelle vasemmalle länteen. Köpmangatan kulkee itä-länsi-suunnassa Suurtorille. Pienehkö kirpputori, mutta taitaa sisältää valikoidumpaa ja erikoisempaa tavaraa, enemmän keräilijöille ja turisteille kuin arkisille paikallisille pienituloisille kaduntallaajille. Olen käynyt täällä vasta yhden kerran, kun joissakin muissa 10-20 kertaa.
.
(Gamla stanin Antikvariaatit: Wiklands Boklåda, Kindstugagatan 6, ja Antiquarian Escapism / Antikvariat Verklikhetsflykt, Storkyrkobrinken 14, olen katsellut ulkoa. Centralantikvariat, Österlånggatan 53, on jäänyt huomaamatta? Antikvariat Kornhamnstorg 47, josta ostin 1990-luvulla, on lopetettu.)
.
(Gamla stanin sarjakuvakaupat: Kåge Mobrandtin "Comics Heaven", Stora Nygatan 23. Edellisen kadun poikkikujalla on Eric Anttilan "Serieboden", Sven Vintappare gränd 2 /Västerlånggatan 26-28. SerieWikin mukaan "Serieboden drivs av Jorma".)
.
*********
9) Stadsmission, Hantverkargatan 78, Kungsholmen. Kävelymatkaa 3 km Vanhan kaupungin kirpparilta. Ensin Vasabron tai Norra Järnvägsbronin kävelytie Gamla stanista luoteeseen ja Kaupungintalon luokse. Siitä vain suoraan Kungsholmenin "kauniimpaa" pääkatua Hantverkargatania länteen. hiukan yli Kronobergsgatanin, kohti St. Eriksgatania. (Matkan varrella aukeaa klo 11 Ryös Antikvariat, Hantverkargatan 21.)
.
**********
10) Myrorna, Fleminggatan 89, Kungsholmen. Fleminggatan on Kungsholmenin "rumempi" pääkatu länteen (kirjailija Lena Anderssonin mukaan), mutta sitä pitkin ei tarvitse paljon kulkea kuin pätkä länteen, jos kävelee ensin Hantverkargatanilta St. Eriksgatania, 700 metriä edelliseltä kirpputorilta n:o 9).
.
.
Ryhmä D) Hagsätra ja Vasastaden, kirpparit 11-14.
.
*
11) Myrorna, Kolargatan 2, Hagsätra. Kaukaisin tuntemistani kirpputoreista! Ehtiäkseni otan ensimmäiseksi kohteeksi tai en ollenkaan! Sijaitsee lähellä Siljan terminaalia (Värtahamnen) tai Ropstenin metroasemaa, jonka eteläiseltä uloskäynniltä voi kävellä lyhyen pätkän etelään Kolargaranille. Minä tulen kuitenkin Vikingiltä kävellen reittiä Stureplan (jossa melkein matkan varrella voisi poiketa isossa Antikvariaatissa Rönnells, Birger Jarlsgatan 32), Humlegårdenin ohi, Sturegatan, Stadionin ohi, Lidingövägen (kuninkaallisten tennishallien ohi), Norra Länken -moottoritien ääreen.
.
Pohjoisessa näkyy valtava voimalaitoksen rakennusmöhkäle: Värtaverket. Täytyy vaihtaa kadun kaakkoispuolelle, jotta pääsee risteyksen yli pohjoiseen, voimalan länsipuolelta pohjoiseen kulkevalle hiljaiselle Jägmästargatanille. Kolargatan lähtee heti voimalan takaa itään ja pian alamäkeä kohti moottoritietä. Päättyvä tie, jonka numerossa 2 on kolmikerroksinen tiilitalo tekstillä Myrorna.
.
Ovi portaikkoon, josta keskikerrokseen. Väljät, siistit, avarat tilat. Perällä paljon kirjoja hyvässä järjestyksessä. (Mieleeni tulee Espoon Kierrätyskeskus Kutojantie 6). Kirjat maksavat 25 kruunua; mutta pokkareita kolme /45 Skr tai yksi 20 SEK. Tarjolla (maaliskuussa 2018) "American Teacher's Book", pilailukirja historianopetuksesta, mukana presidentti Svinhufvud. Hakuteos lastenkirjojen keräilijälle, jossa kerrotaan ensipainosten hinnat, mukana Tove Jansson, Anthony Buckeridge ja 8 sivua Enid Blytonia!
.
Kolmannessa kerroksessa on leluja ja lautapelejä, joiden aiheina mm. laiva tai koululuokka! Kuka saa vähiten muistutuksia (kuiskailu, lunttaus, purukumi?) "Ope ragee!" Vuorotellen kukin pelaaja opettajana. Hinta 40 SEK, normaalisti pelit vain 20 SEK! Kulutan 2-3 kerroksissa aikaa 30+20 minuuttia, pohjakerros jää katsomatta kalusteineen. - Miellyttävä kirpputori, hankalan matkan päässä! Jatkan täältä Hagagatanin kirpputorille (Lidingövägen - Valhallavägen - Odengatan).
.
**
12) Stadsmission, Hagagatan 3, Vasastaden. Odengatanin ja Observatoriolundetin pohjoispuolella kulkee Hagagatan (Norrtullsgatanin ja Sveavägenin välissä). Kellaritila. Hinnat tuntuvat minusta kalliilta? Kuitenkin kolme taskukirjaa (20 SEK) saisi täällä kahden hinnalla (40 Skr). Olen käynyt vain kerran. (Unohdin etsiä läheltä Antikvariaatin: Surbrunnsgatan 58.)
.
(Hagagatan on kätevän lähellä pääkirjastoa, jonka erillisessä lehtisalissa Odengatanilla poikkean lukemaan Oslon Aftenpostenin, jossa on torstaina 48+32=80 sivua. 6 värillistä sarjakuvaa = 1 sivu. Lopussa muistokirjoituksia kuolleista peräti 2 sivua! Suomesta on tilattu luettaviksi Helsingin Sanomat ja Hufvudstadsbladet.)
.
***
13) Myrorna, Norrtullsgatan 9, Vasastaden. Vain 300 metriä etelään edellisestä kirpparista. Odengatanin ja Observatoriogatanin välissä, pääkirjaston ja Observatoriolundetin puistomäen länsipuolella. Kirjaosasto on peremmällä, lännestä pohjoiseen. Kirjojen hyllykön takana lännessä on leluosasto, jossa ylähyllyllä monta metriä lautapelejä kyljillään kapea laita ulospäin. Olen käynyt monesti. (Antikvariaatti Aderton on vieressä: Norrtullsgatan 13. Ikkunan alla on ulkona laatikossa 10 kruunun kirjoja.)
.
Katu jatkuu mutkan jälkeen etelään nimellä Drottninggatan. Strindbergin kotimuseon talossa, 500 metrin päässä, sijaitsee Antikvariaatti August, Drottninggatan 85, johon toisinaan alennusmyynti (jopa -60 %) vetää runsaasti asiakkaita, kaverinikin osti sieltä monta kirjaa.
.
****
14) Myrorna, Adolf Fredriks Kyrkogatan 5-7, Norrmalm. Drottninggatanin poikkikatu itään, kilometri edelliseltä kirpputorilta etelään tai puoli kilometriä Strindbergin kotitalosta. (Adolf Fredrikin kirkossa on filosofi Descartesin muistomerkki ja kirkkomaalla punaruusuin kukitettu, salamurhatun pääministerin Olof Palmen hauta) Runsasvalikoimainen, vähän ahdas kirpputori katutasossa ja kellarissa. Käyn usein, mielikirppareitani lautapeleineen. Näyteikkunoissa vanhoja leluja, vaikkapa lapsuuteni Märklin-junarata komeassa kotelossaan.
.
*****
Lopetettu: 15) Myrorna, Tomtebogatan 5, Sankt Eriksplan, Vasastaden, oli tyhjillään, kun viimeksi 2017 yritin käydä. Syksyllä 2012 löysin sen kellarista 200 kruunulla suuren kuvateoksen Saksan kaupungeista vanhojen väripiirrosten esittäminä. Postikortit maksoivat 1 Skr, muovikassi 2 Skr.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti