maanantai 26. elokuuta 2019

665. Elokuvateatterini 103) Itis, 102) Mariella

- Nyt olen katsellut 591 elokuvaa 103 eri salissa.
Viimeisin: 'Yesterday', Itäkeskuksen Finnkinossa.
Edellinen: 'Avengers: Endgame', Mariellan auditoriossa.
.
**
103) Finnkino Itis 1-9, sali 5, Itäkeskus, Helsinki.
'Yesterday', Danny Boyle 2019 Britannia.
.
Pienehkö Finnkinon logo näkyy Itäkeskuksen kauppakeskuksen useammankin ulko-oven yllä. Saavuttuani jokeribussilla 550 lähdin kävelemään sisäkäytäviä itään. Kuulemani mukaan uusi elokuvateatteri oli rakennettu lopetetun Anttilan tavaratalon paikalle, en vain enää muistanut missä sellainen olikaan sijainnut.
.
Nousin toiseen kerrokseen saadakseni paremman näköalan myös alakertaan. Kävelin Stockmannin päätyyn asti ja huolestuin jo, ehtisinkö enää ensimmäiseen näytökseen. Huomasin pohjapiirroskartan ja löysin Finnkinon käytävän puolivälistä.
.
Karkkihyllystö ja lipunmyynti oli kaksikerroksisen teatterikompleksin alemmassa kerroksessa. Parin asiakkaan jono kahdelle kassalle. Vaihdoin joulukuussa ostamani ja viimeisiä päiviä vanhenemassa olevan sarjalippuni viimeisen lipukkeen (hinnaltaan 9,95 euroa).
.
Valitsin näyttöruudulta istuimen 8, tyhjältä riviltä 2 (rivi 3 olisi ollut ehkä parempi). Ystävällinen kassamyyjä neuvoi pyytämättä: "Sali 5 onkin ensimmäisessä kerroksessa suoraan eteenpäin". Näytin lipun koodin automaattisesti avautuvan portin lukijalaitteelle.
.
Käveleskelin tyhjässä aulassa ja näin vierekkäin ovet saleihin 6, 7, 8, 9, sekä portaat ylempään kerrokseen, jossa olisivat Luxe-salit ja suurin sali Imax. Sitten vasta huomasin salin 5 oven heti rivin alussa ennen salia 6. Ovi oli auki ja sisällä istui jo muutama asiakas. (Salit 5-9 ovat 74-paikkaisia.)
.
Valkokankaalla alkoi odotteluaikana tietokonepeli, jossa katsojat saattoivat (aulassa kännykkään lataamansa sovelluksen avulla) siepata putoavia palloja. Pelikierroksia oli 10, joista kahdeksalla ensimmäisellä vain yksi osanottaja, varma voittaja. Peliajan lopuksi luvattiin suklaanappipötköjä palkinnoksi kahdellekin voittajalle.
.
Toisten ihmisten pelaamista on pitkästyttävää katsella uutuudenviehätyksen kadottua parin erän jälkeen ja kaivoin repustani hyvän uutislehden 'The Economist'. Pian seurasi muutama näyte tulevista filmeistä, kunnes alkoi 'Yesterday', ohjaus Danny Boyle 2019 Britannia.
.
Päähenkilö Jack Malik on pakistanilaista sukua oleva kaupan varastomies englantilaisessa pikkukaupungissa. Naispääosassa on tämän osapäivämuusikon manageri, alakoulun opettaja. Sivuosissa kavereita, brittiläistä nuorisoa, pakistanilaista perhettä.
.
Polkupyöräonnettomuuden ja maailmanlaajuisen sähkökatkon jälkeen Jack Malik huomaa kaikkien muiden maailman ihmisten unohtaneen tyystin Beatles-yhtyeen tekemät kappaleet, joita Malik alkaa esittää ja levyttää ominaan, nousten kuuluisuuteen! Jolloin toiseksi miespäähenkilöksi tulee Ed Sheeranin esittämä muusikko Ed Sheeran ja toiseksi naispäähenkilöksi viileän-vaalean häikäilemätön ja ahne amerikkalainen manageri.
.
Elokuvassa on muutamia hauskoja vitsejä, muttei yritystäkään loogiseen selitykseen tapahtuneelle. Beatlesin lisäksi maailmasta katosivat sähkökatkon aikana Coca Cola, Harry Potter ja savukkeet! Ihmiset ja Wikipedia eivät enää muista näitä olleenkaan, mutta mitähän on tapahtunut kaupoissa ja kotona levyille, kirjoille, lehdille ja savukkeille - tai tupakkatehtaille?
.
"Yesterday" kärsii mielestäni siitä, että on toisaalta hyvin realistinen, henkilöt uskottavia ja arkipäiväisen tavallisia, joten sitä haluaisi pitää tositarinana! Sitten tapahtuu jokin liian mahdoton, jota ei osata selittää siten, että sen voisi kuvitella mahdolliseksi. Jos vain Malikin kaveripiiri olisi unohtanut Beatlesin ja Malik voisi väittää heille tehneensä laulut itse, katsoja uskoisi helpommin?
.
(Supersankari-elokuvissa lähdemme siitä, että ei ollakaan realistisessa maailmassa, vaan Gotham Cityssä, jonka ihmiset eivät ole tavallisia naapuri-ihmisiämme. Jos alkaisin katsoa täysin realistiselta vaikuttavaa rikoselokuvaa, ja yllätyksenä paikalle liihottaisi ylivoimainen supersankari ratkaisemaan tilanteen, pettyisin. Kun taas eriskummalliset rikolliset (Jokeri, Pingviini, Arvuuttaja) epärealistisine rikoksineen sopivat täydellisesti Batmanin Gothamiin.)
.
Yesterdayn pituus: 116 minuuttia. 591. teatterissa katsomani elokuva, nähty keskiviikkona 20.8.2019.
.
Poistuminen Kino Itiksestä tapahtui toisesta kerroksesta, nousemalla portaat yläkertaan. Päätin taas yrittää välttää ulkomaalaista viihdelaitosta Finnkinoa ja etsiä parempia, yleensä vanhempia elokuvia vaihtoehtoisista elokuvateattereista.
.
***
.
102) Kino Viking Mariella, Auditorio AUS, kansi 8
'Avengers: Endgame', Anthony & Joe Russo 2019 USA
.
Pitkästä aikaa huomasin elokuvaesityksen Viking Linen laivalla, melkein heti satamasta lähdön jälkeen, eli valitettavasti parhaaseen kesäisten merimaisemien katseluaikaan, elokuussa 2019.
.
Edellisen kerran katsoin laivalla filmin 22,5 vuotta sitten (1997), joten teki mieli uudistaa kokemus, nyt ystävän kanssa. Laivana oli Mariella, viimeksi Isabella.
.
Helsingistä laivan irtaannuttua klo 17:15 emme vielä ihan klo 18:ksi elokuviin ehtineet, mutta Tukholmasta sunnuntaina klo 16:30 lähdettäessä pidettiin varamme ennen klo 17...
.
Elokuvien osoitteeksi kerrottiin kuutoskannen näyttöruudulla vain "Conference-tilat kannella 8". Kokousvieraille on siellä oma palvelu- ja myyntitiski, jolta elokuvaliputkin myytiin, edulliseen 6,50 euron kappalehintaan.
.
Ennen lipun ostoa henkilökuntaan kuuluva mies kysyi, kuin kokousta suunnittelevilta: "Haluatteko katsoa tilat ensin?" Hän avasi oven oikeanpuoleiseen kahdesta amfiteatterista tai auditoriosta (AUB paapuurin ja AUS styyrpuurin puolella). Melko jyrkästi laskeutuvassa katsomossa oli istumapaikkoja jopa 150! Tila kelpasi kyllä!
.
Elokuvan alkamiseen oli vielä parikymmentä minuuttia, joten poistuimme väliajaksi. "Tulen avaamaan viittä vaille!" sanoi vahtimestari. Ja palattuamme klo 16:55: "Teillä on naisseuraa!" Näytökseen oli myyty peräti 3 lippua!
.
Ruotsalainen tyylikäs nuori nainen istui jo yksinään leffaeväineen rivillä kaksi. Ystäväni asettui riville kolme, mutta minä päätin kokeilla kerrankin ensimmäistä riviä. Ehkä se oli kuitenkin liian lähellä kangasta, joten siirryin sittenkin hyvälle paikalle riville kaksi.
.
'Avengers: Endgame', ohjaajina veljekset Anthony ja Joe Russo 2019 USA.
Sunnuntaina 18.8.2019, klo 17-20, Viking Mariella, Tukholman saaristossa.
.
Filmin aluksi jousiampujan tytär, vaimo ja poika katosivat. Sitten Marvelin supersankarit, kuten Iron Man ja Kapteeni Amerikka, kokoontuivat aikoen kostaa pahalle Thanokselle. Sankareista Thor oli alkoholisoitunut. Hulkilla oli silmälasit. Sankarinaisiakin oli, sekä Ant Man. Kun tuntui puuttuvan enää Hämähäkkimies, saapui Peter Parkerkin.
.
Elokuva oli jokin 22. osa Avengers-sarjaa, mukamas sarjan viimeinen, jatkuvine viittauksineen entisiin osiin (kuten oli kai "Uuno Turhapuro, this is your life").
.
Lopuksi Kapteeni Amerikka "hankki elämän", tavallisen tylsän elämän, naimalla tavallisen naisen, jättäen trikoonsa seuraajalle: mustalle nuorukaiselle. Thor jätti valtakuntansa tytölle. Jotkut sankarit kuolivat välillä, mutta palautettiin sittenkin henkiin, kunnes jonkun pikkutytön isä jätettiin kuolleeksi. Isän mieliruoka oli ollut - juustohampurilainen! Vaatimattoman yleisön kosintaa.
.
Filmin pituus: noin 3 tuntia. 590. teatterissa katsomani elokuva, nähty sunnuntaina 18.8.2019, klo 17-20.
.
En ymmärtänyt Avengersien väkivaltaisesta rymistelystä paljon mitään! Toiseksi huonoin koskaan näkemäni elokuva. - Kolmanneksi huonoin on Joss Whedonin ohjaama "Avengers 2, Age of Ultron", joka taisi olla hiukan selkeämpi. Näin Ultronin Raaseporin Karjaalla, Bio Pallas, lauantaina 25.4.2015.
.
(Huonoin filmi on ehkä "Mad Max: Fury Road" (ohjaaja George Miller 2015), joka saattaa olla tympein näkemäni elokuva ikinä, post-apokalyptinen toimintaleffa, dystopia, väkivaltarymistely pahasta tulevaisuudesta, kuvattu edes Namibiassa hiekka-aavikolla. Näin Mad Maxin Seinäjoella, Bio Marilyn, kesäkuussa 2015.)
.
****
.
Vertailun vuoksi muistelen edellisen ja laadukkaamman laivalla näkemäni elokuva-esityksen, tiistaina 15.4.1997 klo 21.
.
54) Kino Viking Isabella, 9. kansi.
'Michael Collins', Neil Jordan 1996 Irlanti.
.
Näin huhtikuussa 1997 Viking Isabellan (Helsinki-Tukholma) infoaulassa ständi-mainoksen elokuvista. Liput saisi kannelta 10, esityspaikkana kabinetti kannella 9. Olin AINOA, joka osti 28 markan elokuvalipun virkapukunaiselta, joka avasi lukosta kabinetin oven, laittoi videon pyörimään ja häipyi. Tilaa olisi ollut 16:lle, neljällä rivillä oli edestä laskien 3, 4, 4 ja 5 istumapaikkaa. Vaihdoinkin takarivistä kakkosrivin keskelle.
.
Elokuvana klo 21-23:10 oli "Michael Collins", nimiosassa Liam Neeson. Irlannin itsenäistymiskamppailun terroria noin vuonna 1920. Michael Collins vaihtoi sotansa rauhaan, mutta omat ampuivat nuoren, vasta 31-vuotiaan. Hänen poliittinen kilpailijansa oli Eamon de Valera. Filmin pituus 2 tuntia 12 minuuttia eli 132 minuuttia. (354. katsomani.)
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti