tiistai 3. syyskuuta 2019

666. Eurojackpotin Siilinjärvi

Saavuin Siilinjärvelle 1 euron Onnibussilla kauniina kesälauantaina 31.8.2019. Onnibussin pysäkki on Radantauksen teollisuusalueen kohdalla, kolmisen kilometriä keskustasta pohjoiseen, jossa moottoritie (E63) on juuri päättynyt ja Kajaanin junarata on alittanut Viitostien, valtatien 5/E63. Pysäkit niin pohjoiseen Kajaanin kuin etelään Kuopion suuntiin on merkitty selvästi Onnibussin punaisin hirvi-tunnuksin. Pysäkkien välillä on Viitostien alittava jalankulkutunneli.
.
Heti etelämpänä moottoritien itäpuolella alkaa kulkea rauhallisena kokoojakatuna tie 559, jonka jalkakäytävää pitkin voi kävellä Siilinjärven keskustaan. Valtatie 75 eli Nurmeksen suuntaan itään menevä poikkitie tulee vastaan keskustan pohjoisrajana. Jo sen pohjoispuolella on ensimmäinen nähtävyys: komea, jo lähes 100 vuotta vanha kivikirkko.
.
Joudun odottamaan pitkään liikennevalon vaihtumista voidakseni ylittää vilkkaan Nurmeksentien. Katsoessani kauas itään yli laakson olen näkevinäni kaukana valkoisen lumisen vuoren. Voisikohan se olla syntynyt apatiitti-kaivoksen kuona-aineksista?
.
Keskustaa halkovan pääväylän Kasurilantien länsipuolella on avara Siilinjärven linja-autoaseman kenttä, jonka pohjoislaidalle on pysäköity viisi bussia. Suuren asemarakennuksen (Toritie 7) odotussali on kesälauantaina suljettu. Talossa on vuokralaisina mm. tilitoimisto Tili-Assari.
.
Toritien eteläpuolella liikerakennukset ympäröivät Siilinjärven kauppatorin, jonka nurkassa on katettu esiintymislava. Muutama joutilas pohjois-savolainen istuskelee lämpimänä kesäpäivänä pihalla. Ympärillä on isoja myymälöitä: Tokmanni, Info-kirjakauppa sekä Lidl - oman arkkitehtuurinsa mukaisessa valmistalossaan. Etelämpänä on valtava S-Market ja vielä etelämpänä K-Supermarket Herkkupata sekä kauimmaisena K-rauta.
.
Keskustan rakennus-komistukset ovat tiiviisti vierekkäin pienellä alueella torin itäpuolella: iso Virkistyskylpylä Fontanella, terveyskeskuksen vuodeosasto, kirjastotalo (kiinni kesälauantaina) ja kaupungintalo, jonka valtuustosali on rakennettu laskeutumaan alarinteeseen. Tälle kohtaa Kasurilantietä rakennetaan juuri liikenneympyrää.
.
Pari katua laskee jyrkästi itään kohti alhaalla pohjois-eteläsuuntaisesti kulkevaa rautatietä. Alhaalta kaikuu toisinaan ohi ajavien junien kiskonkolketta. Satun paikalle rautatieasemalle pohjoisesta tulevan vihreän kaksikerroksisen matkustajajunan pysähtyessä jättämään muutamia matkustajia klo 14, sekä myöhemmin tavarajunan seisahtuessa sivuraiteelle. Matkustajien käytössä on yksi lähtölaituri, Laituri Yksi, sekä odotushuone vanhassa puisessa asemarakennuksessa.
.
Ylitän Savon-radan Nurmeksentietä pitkin, kun lähden etsimään idästä Siilinjärven järvenrantaa (Juurusveden pientä lahtea). Omakotiasutuksen jälkeen kävelytie vie urheilukentälle (tyhjä), pelikentälle (pelipaitaisten tyttöjen futis-ottelu), kesäteatteriin, rantametsäpoluille ja uimarannalle.
.
Kesäteatteri on mainosjulisteen mukaan esittänyt monena näytöksenä Tuomas Kyrön luoman "Mielensäpahoittajan". Katetussa puisessa katsomossa on 10 suoraa penkkiriviä kolmena portaikkojen rajoittamana laivana. Kullekin penkkiosuudelle voi mahtua 8-10 ihmistä eli koko teatteri-esitykseen enimmillään jopa 300 katsojaa.
.
Lähelle lienee joku lapsi rakentanut taidokkaan leikkimaailman, esimerkiksi "käpylehmiä" varten, rajaamalla tikuilla tai oksanpätkillä laidunhakoja sekä reunustamalla sorakivillä pikkuruisen leikkiautotien. Siilinjärven uimarannalla viettää aikaa omina ryhminään nuorukaiskolmikko sekä äiti pikkulapsineen. Rannan varusteina on mm. ryhmä uusia kuntolaitteita ja lasten leikkilaitteita sekä uimareille laitureita.
.
Hiekkainen kävelytie Juurusveden Siilinjärven pohjoisrantaa pitkin vie junaradan alittavaan kävelytunneliin, josta pääsee takaisin kunnan keskustaan Asematielle, jossa uusi kerrostalo rakenteilla. Etsin pylväslapulla mainostanutta Lähetyksen kirpputoria, mutta löydän vain sen erillisen huonekaluvaraston. Hotelli Sandels ja sen kellarissa yökerho Santtu, Toritie 1. Linja-autoasemalla on klo 15 lähdössä Kuopion Liikenteen bussi Maaningan kautta Pielavedelle. Olin vähän suunnitellut katsella myös Maaninkaa, jossa en ole ennen käynyt, mutta aikataulusta tulisi liian tiukka.
.
K-Supermarket Herkkupata on noussut vasta viikko sitten kuuluisaksi, kun siellä kimppakuponkina myyty lottorivi voitti ennätyksellisen lähes 92 miljoonan eli tarkemmin 91'938'695 euron Eurojackpotin, joka jakautuu 50 osallistujan kesken, noin 1,8 miljoonaa kullekin pelaajalle. Siilinjärvellä vastaan käveleviltä voisi kysellä: "Oletko Sinä uusi miljonääri?" mutta kukaan ei näytä sellaiselta!
.
Nuorten lössi viettää kesä-lauantain iltapäivää soittaen pop-musiikkia kannettavasta laitteesta Linja-autoaseman länsisiiven varjossa. K-Supermarket on eilen tarjonnut kakkukahvit valtavan lottovoiton kunniaksi. Myymälän tuloaulassa on hyllykkö kirjojen kierrätykselle, mutta kirjoissa ei ole tänään loistokuntoisia tai erikoisia löytöjä.
.
Tienviitta "Tarinaharjulle" kuulostaa houkuttelevalta ja seuraankin sitä. Ylitän siltaa pitkin moottoritien E63, nousen ylämäen harjulle ja tulen vanhan korkea-ikkunaisen 5-kerroksisen Tarinaharjun parantolan pihaan, jossa on paimenpojan näköisen pillipiiparin patsas. Tuberkuloosi-parantola on Siilinjärvelläkin rakennettu keuhkoille terveelliselle harjulle. Sivurakennuksessa on Sairaalamuseo, joka tilauksesta avataan ryhmille. Harjun laella kulkee länteen kapea kinttupolku halki metsän. Kauempana lännessä pitäisi olla Tarinan Golf-kenttä, laskettelurinteitä ja lenkkipolkuja. Pienen järven tai lammen sinisyys pilkottaa puiden lomitse.
.
Harjamäellä lännessä olisi vielä toinenkin Sairaalamuseo ja sairaala, mutta ehkä jo liian kaukana. Hyvissä ajoin klo 16:n jälkeen palailen kirkon itäpuolista tietä pohjoiseen, päätyen kohta tuloreitilleni tielle 559 ja ohi mm. Räisälän tienhaaran. Koska aikaa on jäänyt vielä runsaasti, käyn kävelemässä Pyylammin suuntaan länteen, ennen kuin menen odottelemaan Radantauksen pysäkille, jonne Kuopion ja Jyväskylän kautta Tampereelle ajava Onnibus saapuu pohjoisesta Iisalmesta vain pari minuuttia aikataulustaan jäljessä klo 17:37. Kymmenen minuuttia aikaisemmin pysähtyi tien toisella puolella Kajaaniin menossa oleva Onnibus.
.
.
SIILINJÄRVI 19 50,5
K: Tiilikirkko 1923 P. Väänänen
K: Alttaritaulu 'Jeesus ristillä' 1931 S. Salokivi
K: Ortodoksinen rukoushuone 1958 I. Ahonen
K: Toivalan tsasouna 1979
P: Sandels: Toivalansalmen taistelujen (1808) muistomerkki 1933
M: Tarinan ja Harjamäen sairaalamuseot
M: Pöljän kotiseutumuseo, Pöljänjärven rannalla
M: Pöljän pysäkkimuseo
M: Karjalan lennoston museokoneita, Rissalan lentokenttä
E: Rissalan lentokenttä Toivalan lähellä
T: Kirkonkylä ja Toivala
V: Juurusvesi, Jännevirta, Kallavesi
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti