tiistai 4. kesäkuuta 2024

816. Tukholma 46. Hytti yläkannella, 2017

Lähdin Viking Mariella -laivalla Tukholmaan 22.3.2017. Minulle osui B2-sisähytti 6933, peräosassa kuudennella kannella, harvinaisesti Mariellan korkeimmalla hyttikannella! Kuudennen kannen keulassa olivat laivan isoimmat hytit, joista suurimpina kuusi sviittiä. Keskiosassa oli sisääntulon pääaula, informaatiotiski, lasten leikkihuone, Seaside Cafe, Spa sekä Taxfree-myymälä.

Pieni B2-hyttini, josta maksoin 4 euroa, sijaitsi perältä laskien toisen poikkikäytävän keskellä, vasemmalta laskien neljäntenä kahdeksasta vierekkäisestä samankokoisesta hytistä (rinnakkaiset hytit ovat toistensa peilikuvia).

Mariellan pohjapiirroksesta laskin, että kuuden sviitin lisäksi 6. kannen reunoilla oli 44 ikkunallista ensimmäisen luokan A-hyttiä, joista 14 keulapäässä oli tavallisia A-hyttejä suurempia, ehkä niillä oli eri nimikin markkinoinnissa. Toisen luokan neljän vuoteen B4-hyttejä oli kuutoskannella 44 kpl ja pienimpiå kahden petin B2-hyttejä 59.

Viidennelle kannelle mahtui 116 A-hyttiä, 125 B4-hyttiä ja 70 B2-hyttiä. Neljännelle kannelle oli mahdutettu 112 A-hyttiä, 115 B4-hyttiä ja 50 B2-hyttiä. A-hyttejä laivalla oli yhteensä 228, isoja B-hyttejä 280 ja pieniä B-hyttejä 179. Autokannen 3 alapuolella, kannella 2, oli 70 kolmannen luokan C-hyttiä sekä vielä 15 säästöhyttiä, jotka olivat ilman omaa kylpyhuonetta.

Laivan infotiskin valuuttakurssit 22.3.2017: eurolla saisi 8,845 kruunua, tai 10,17 kruunulla saisi yhden euron.

Yllättävästi laivalla kuulutettiin minun sukunimeäni, joka ei ole tavallinen, vaikkei harvinainenkaan. Etunimi oli minulle outo: Miro. Kävin ulkokannella klo 17:45, tuntui tuulevan kovasti. Matkapuhelin toimi vielä. Iltalehti: Lontoon parlamentin edessä ammuttu. Menin sisälle laivan peräaulaan. Ovesta tuli juuri ulos mies, jonka nainen seisahtui ovelle, jolloin tulin talloneeksi häntä varpaille.

Hytissäni oli pieniä puutteita: puuttui 2 kpl Marianne-karkkeja! Niitä oli vuosikausia ollut pöydällä tervetuliaislahjana (Vikingin puna-valko-väreissä) yhtä monta kuin hytissä oli vuoteita. Alemman petin yölampusta puuttui kupu. Kylpyhuoneen suihku vuoti.

*

Aamulla 23.3.2017 uloskäynti laivalta Tukholmaan tapahtui vain kannelta 6 (jolla hyttini siis olikin) klo 10:05. Yöllä laiva oli keinunut huomattavasti. Ehkä kova vastatuuli oli myöhästyttänyt laivaa, joka sitten säästi ajassa Tukholman Masthamnenissa jättämällä keulan kääntämisen kohti itää tehtäväksi vasta lähtiessä iltapäivällä.

Vasemman laidan uloskäynti oli kahvilan ohittavalta poikkikäytävältä. Monet odottivat ulospääsyä istuen syömättäkin kahvilan pöydissä. Television ruudussa: "Paavo uransa huipulla" sanottiin, kun Arhinmäki oli 4. suosituin Helsingin pormestariksi. "Varmaan Sinnemäki tai Vapaavuori valitaan", kommentoi noin 25-vuotias matkustaja. "Let's go!" kehotti 75-vuotias rouva ukkoaan, joka vastasi: "Sano suomeksi!". Iäkäs rouva paheksui laulaja Dannya (74 v, 2017) siitä että tämä esittää 20-vuotiasta vasta oikeasti 20-vuotiaan Erika Vikmanin kanssa. "20 ei ole paha ikä!" kommentoi parikymppinen mies.

Pääsin ulos maihin jo klo 10:10 ohiteltuani muita. Kuljin poikki pysäköintikentän (Tegelviksplan) kaakkoon. Ensimmäisessä bussilaiturissa oli Vikingin transfer-bussi keskustaan. Liftaripari pyrki ajoväylän puomilla rekkojen kyytiin, osoitekyltti käsissään. Nousin kiviportaat etelään ja alikulun kautta Tegelviksgatanille etelään.

**

Jätin tuomani HS-Metro-lehden pysäköintikatokseen jonkun suomea osaavan iloksi: tuoreita uutisia Suomesta. Edempänä oli sisarlehden Tukhoman Metron jakelukaappi. Aurinko porotti, tuli kuuma aluksi, mutta kylmä tuuli viilensi. Maaliskuu. Laivalla ennustettiin Tukholman lämpötilaksi päivällä yhtä plusastetta.

Bussi linjanumerolla 2 päästi juuri ulos toukkaparven, päiväkotilapsiryhmän, joka oli menossa Lelu- ja Raitiovaunumuseoon. Lapset töytäilivät sinne ja tänne; pujottelin lössin läpi, sitten kaksi aikuista hölkkääjää juoksi minua vastaan. (Förlåt vai Ursäkta?)

Katukioski myi lippuja Emelia-laivalle, jolla pääsisi Norrmalmille asti. Lossi Lisen (tai sen sisaralus Lotten) oli kello 10:23 jo ylittämässä Hammarby sjö'tä etelään Luman laituriin, en ehtinyt vuorolle mukaan, enkä jaksanut odottaa seuraavaa. Kävelinkin sitten Södermalmin etelärantaa pitkin länteen.

***

Kuljin kolmen vierekkäisen, eri-ikäisen sillan alitse: Skansbron, Skanstullsbron ja Johanneshovsbron. Ensin Thaiboat, Norra Hammarbyhamnen, laivaravintola ja rakennettu hiekkaranta! Istutuksia maakannaksella, joka vei laivalle. Konttoritalon kiertäminen. Rautatie epämääräisenä kaarteena luoteeseen. Kanava Hammarby Sluss.

Eriksdalsbadetin iso kiinteistö siltojen länsipuolella. Kylpylän ulkoaltaissa pulikoitiin jo maaliskuussa. En osannut lähteä pohjoiseen, josta meni pää-kävelyreitti uimalalle, vaan kuljin rantapolkua.

Urheilu-areenan (jolla hieno katsomo pohjoispuolella) jälkeen kuljin polkua siirtolapuutarhan laitaa pitkin, sekä portaita pohjoiseen. Anna Åbergssons väg ja toisenkin Annan tie sivuavat. "Siirtolapuutarhaan on 10-15 vuoden jonotuslista. vain 2-5 palstaa vapautuu vuosittain. Joten kärsivällisyyttä!" pyytää informaatiotaulu.

Eriksdalsgatanin poikkikadut Gräs-, Vete-, Havre-, Råg- Timotej- ja Vickergatan vievät pohjoiseen Ringvägenille. Alhaalta puistikon läpi olisin voinut oikaista. Kävelytie etelään jo toiselle uimalalle; Eriksdalshallen. Katsoin tavarankuljetusrautatietä alapuolella. Rautatietunnelin oviaukko oli kiinni. Kuljin siltojen ali ja portaita Götgatanille.

****

Blekingegatan 4 / Götgatan 79: "Myrorna" kirpputori, kellarissa lelut ja lautapelien oma pieni huone, pelit hyllyillä kyljellään. "Junapeli" kiinnostavin. Suomenkielinen Aku Ankka -lautapeli 65 SEK. Kuukautta aiemmin näkemäni "Reportterit"-peli oli myyty / poissa.

Pilvenpiirtäjä Skrapan, sitä ennen Ring-kauppakeskus ja Söderin Åhlens-tavaratalo. Juoksutapahtuma oli alkamassa Götgatanilla klo 13-14, tiedotuskyltin tukipuita sahattiin klo 12. Poikkesin Emmaus-kirpputorilla Peter Myndes Backenilla, Kaupunginmuseon kulmilla.

Gamla Stan. Järntorget, Österlånggatan, Benickebrinken, Baggegatan, Själagårdsgatan, aikoinaan tyhjäksi palanut Brända Tomten. En löytänyt avointa porttia suurkortteliin, jonka sisäpihan haluaisin katsoa. Hienossa, 1970-luvulla kirjakaupassa myydyssä kartassa oli suurkorttelin reunatalot piirretty nähtävyydeksi. Kirjakauppa: Wiklands Bokladen, Kindstugagatan 6, tai jossain 2-18?

Bollhusgränd ja Kuninkaanlinna. Norrmalmilla Kungsträdgårdin länsipuolta. Hamngatan. Hallwylskan museon sisäänajotien lasiovesta näkyi sisäpiha. Ketään ei kulkenut portista.

*****

Kulturhuset. pop-up-kirjaston aiemmat tilat pohjakerroksessa olivat nyt tyhjät. Kirjasto suljettu. En viitsinyt nousta 4. kerrokseen, jossa parhaillaan vuosikausia remontoitavan National Museumin näyttely. Olisikin esillä Eero Aarnio! Löysin alatasolta info- ja esittelyhuoneen, jossa lasilattian alle oli rakennettu Tukholman 3D-pienoismalli.

Sergelgatan, Konserthuset (Suomen Eduskuntatalon malli), Olof Palmen katu, Holländargatan, Adolf Fredrikin kirkkokatu ja Myrorna-kirpputori. Drottninggatania ohi Strindbergin kotitalon August-antikvariaatin. Observatoriolundenin ohitse lounaasta. Odenplan.

Karlbergsvägen. Sankt Eriksplan ja -gatan. Tomtebygatan 5: osoitteessa ei enää olekaan kirppuoria, se on muuttanut muualle. Kuljin Torsgatania ja Odengatania. Vasaparken, Astrid Lindgrenin ikkunanäkymä.

******

Stadsbiblioteket, pohjoinen ovi. Kirjojen kierrätysastiana tynnyri! Miten väärän muotoinen pyöreäpohjainen  tynnyri on kirjojen muotoa ajatellen! Ei tynnyrissä ollutkaan kuin yksi ainoa pehmeäkantinen taskukirja pohjalla.

Kirjaston pääportaikosta haarautui väylä oikealle ja vasemmalle. Kapeat portaat ylös korkealle. Pyöreä keskushalli oli hieno. Sivuhuoneen pöydät ja tuolit oli kaikki varattu vähintään takein, jos ei istuja itse ollut paikalla. Selailin Tukholma-kirjoja klo 14:15-14:40. Suomen maantiedettä oli 2x puoli hyllyä, Norjaa ja Tanskaa samoin. Jolo Olsson Suomessa - kooste Dagens Nyheterissä julkaistuista lehtijutuista.

Kävelin Sveavägeniä etelään ja tietä Kulttuuritalon rakennuksen halki, Brunkebergin torin työmaalle. Västerlånggatan, Sven Vintappare gatan, Seriebodenin ulko-ovi auki, mutta ei asiakkaita. Comics Heavenin ulkolaatikoissa kaikki maksoi 10 SEK, oli kivannäköinen naissarjakuva "Venus". Kello oli jo 15:25, laiva odotti.

Slussenilla menin jalankulkutunneliin. (Miksi ihmeessä olin paluumatkoilla laivaan välttänyt sitä reittiä ja kulkenut etelämpää?) Rantareittiä oli suljettu lisää Slussenin uudistavan työmaan vuoksi.

Fotografiska, poikkesin länsipäädystä sisään museokauppaan. Otin ilmaislehden. Selasin valokuvakirjoja. Useita asiakkaita.

Viking-terminaaliin klo 15:55-16:00. Remontti, kiertoteitä, automaattiportit siirretty. Ramppi laivan 4. kannelle oli suljettu. Rullaportaita pääsi 6. kannen korkeudelle, josta laivaan, suoraanpa hyttikannelleni tällä kertaa.

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti