tiistai 27. tammikuuta 2015

488. Stora Herrö, Espoon ulkoilusaari


Ajoin bussilla 550 Otaniemeen, jäin ensimmäisellä, Innopolin pysäkillä, kävelin eteenpäin, poikkesin hiekkakuopalle, olin eksyksissä ajoteistä. Sitten Konemiehentie. Poikkesin Laajalahden luontopolulle pohjoiseen ja katsoin onko muistojeni Otaniemen lintutornilla nytkin ihmisiä, oli kolme.
*
Kuljin rantapolkua, poikkesin teekkarien rantasaunan pitkälle puulaiturille. Näin sieltä jo 'Auroran' laiturinsa päässä ja matkustajiksi aikovia ihmisiä tusinan verran lukitun portin ulkopuolella, klo 8:45.
*
Portti avattiin klo 8:55-9:05 väliseksi ajaksi. Kapteeni tervehti tulijoita. Matruusilla oli puuhaa kiinnittää köysillä, nostaa ja laskea mastoa alittamiemme Lehtisaaren ja Länsiväylän siltojen mukaan. Silloista päästyämme hän rahasti matkasta 4 euroa Sinebrychoffin huvilan kohdalla.
*
Istuin avonaisella takakannella, toisessa tuolirivissä peräpäästä. Takanani kaksi nelikymppistä rouvaa jutteli, toinen oli sijaisopettaja pienille ekaluokkalaisille, aviomiehet Jukka ja Pekka, eilen polkupyöräilivät, Italian matkasta juttua.
*
Pari-kolme uutta matkustajaa tuli Haukilahdesta ja Nokkalasta. Vasikan saarella pitkä pysähdys ja tauko. Vaihdoin sisätiloihin, jossa kovin kapeat pöytien ja penkkien välit, pitkät penkkirivit. Uusi esite vesibussimatkoista. Svinösund eli Suinonsalmi ajetaan taas läpi, aiemmilla reissuilla kuvattua.
*
Stora Herrö, kuulutus siitä, klo 10:45. Minä ja tyttöpari jäämme laiturin luona olevaa karttaa tutkimaan, kun taas 5 muuta matkustajaa alkaa nousta korkeaa paljaskallioista mäkeä ylös. Ei turhan tasainen vaan ulkoilusaarista jyrkin.
*
Stora Herrö on 44-hehtaarinen saari, suorakaiteena sellainen vastaisi 600 m kertaa 700 metrin ulottuvuuksia. Rannat ovat kallioisia, mutta itärannalla on myös matalia, hiekkaisia lahdelmia rantaniittyineen. Saaren metsät ovat pääosin männikköjä kallioilla, mutta kallioiden painanteissa ja rannoilla kasvaa kuusiakin. Saaren eteläosan Södervikenissä on pienehkö suo, saraneva. Osalla rannoista on mökkejä, mutta suurin osa pohjois- ja itärannoista on kaikille avointa ulkoilualuetta.
*
Saaren varustuksiin kuuluu vuokrasauna seuroille, keittokatokset polttopuineen, käymälä, tulentekopaikkoja, veneiden kiinnityslenkkejä, saaristoveneen laituri ja reittiliikenne, näköalatorni. Telttailu on sallittua ja alueella on valvonta.
*
Kaksi polkureittiä on merkitty raitanauhoilla puiden ympärille. Niistä pitempi, 800 metriä, vie saaren toisen puolen rannalle, jossa on keittokatoksia. Lyhyempi, 200 metriä, kääntyy itään, jossa on näköalatorni ja veneiden laituri.
*
Syön mustikoita, joita on runsaasti. Rannalla näkyy olevan joku pariskunta. Myöhemmin perässäni kulkee polkua meluisa seurue vuokrasaunan laiturille. Siirryn pienemmille mustikkapoluille. Rannoilla tulee vastaani kesämökkejä. Eksyn pikkupoluilta metsässä, aina en tiedä missä polku jatkuu, vai jatkuuko? Kohtaan myös saaren suon.
*
Istun auringossa rantakalliolla, allani ilmaisjakelulehti Munkinseutu.Syön kolme karjalanpiirakkaa puolilta päivin, klo 12. Palattuani ensin alkupisteeseen laivalaiturille lähden sieltä toiselle, näköalatornille vievälle merkitylle polulle.
*
Tornista avautuu merinäköala koillisesta etelään asti, mutta muissa ilmansuunnissa näkyy vain saaren sankkaa metsää. Myöhemmin katson rantakalliolta Auroran saapumisen myöhässä laituriin, sen piti tulla klo 14:05. En kuitenkaan aio palata Otaniemeen vaan Espoonlahteen.
*
Heti Auroran perään tuleekin Tuulikki ajallaan, klo 14:15. juuri kun vasta kapuan jyrkkää kalliota alas laitutille. Joku pariskunta on jo valmiina laiturilla. "Minne?" kysyy matruusityttö. "Soukkaan!" vastaan.
*
Istun sisälle peräpenkkiin. On väljästi tilaa, päivä on 9. elokuuta vuonna 2012. Venäläinen pikkupoika leikkii pikkuautollaan ja lelutankillaan.
*
Saavumme Klobbenin laituriin 14:45. Siitä onkin muistamaani pitempi kävelymatka Soukkaan. Onko Mikkolan palanut Alakartano Soukanpohja jo rakennettu uudelleen? Ja Yläkartano purettu, tilalle uusia taloja? Soukan Fidan kirpputorilla olisi lautapelejä 5 eurolla.
*
Kävelen Kaitamäkeen, Riilahdentien varteen on tullut uutta, mutta J. Karjalaisen lapsuuden punatiilitalo on säilynyt. Sammentien entinen Elanto (myöhempi Jehovan Todistajien Valtakunnansali, tukkuvarasto ja kylätalo kirpputoreineen) on purettu, paikalla on monttu auki, kalliota räjäytettävänä, Basso-kivitalo tulossa.
*
Iivisniemessä vuokratalo rapistuu. Käyn katsomassa kesän uinuvaa Kaitaan lukiota isoista ikkunoista. Käytävän avonaulakkojen tilalla on nyt vaatekaapit. Räikeää oranssia väriä.
*
Kävelen lopuksi koko matkan 20 km kotiin Konalaan, jonne ehdin klo 21:05. Reittiä Suomenoja - Merituulentietä 5,5 km Tapiolaan - Oravannahkatorin kautta WeeGeelle, jossa Futuro-talo aidatulla pihalla. Pohjantorin ohi pohjoiseen, bussin 106 reittiä. Grilli Toro yhä. Laajalahden kirjaston risteys. Kävelysilta Tarvontien yli Säteriin. Poikkeaminen Leppävaaran Sellon kirjastossa ja Prismassa. Polkua Kehätien tunnelin päällä ja bussin 23 reittiä Painiityn halki. Kesällä 2012.
*
Muita Kuntabongarin vesibussimatkoja Espoossa:
447. Ryövärin saari, Espoon Rövaren
486. Iso Vasikkasaari, Espoo
487. Gåsgrund, Espoon ulkoilusaari
489. Pentala, laivalla saaristomuseoon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti