tiistai 27. tammikuuta 2015

491. Mustasaareen vesibussilla


Seurakuntien jäsenlehti 'Kirkko ja Kaupunki' on kai useimpina kesinä mainostanut aukeamankin jutulla Seurakuntayhtymän Mustasaaren toimintakeskusta ja ulkoilupuistoa, pienen mukavan venematkan päässä Helsingin Töölöstä länteen. Kerran nähtävä sekin?
*
Taiteiden yön perjantaina 22.8. lähden Taivallahteen, jossa Eteläinen Hesperiankatu jatkuu vielä Mechelininkadun jälkeen länteen ja luoteeseen niemelle. Mustasaareen kuljettavan vesibussin laituri löytyy niemen pohjois- tai koillisrannalta. Laivaa odottavia onkin juuri rannassa jonkin verran. Olen aiempana vuotena käynyt kerran katsomassa veneen lähdön, jääden silloin itse vielä mantereelle. Huiskuttamattakaan lähtijöille.
*
Perinteinen, tai vanhanaikainen, puunruskea vesibussi 'Walhalla' saapuu mereltä, lähteäkseen klo 13:15. Matka-aika Mustasaareen on 20 minuuttia, pitempi kuin Pihlajasaareen 10 minuuttia tai Suomenlinnaan 15 minuuttia? Edestakainen maksu 4 euroa. Miehistöstä poika rahastaa, kun tyttö ohjaa venettä.
*
Vesibussissa on alakansi takaosassa, yläkansi etuosassa ohjaamon jälkeen, sekä ulkokansi takana alakannen yläpuolella, siis kuin kerrokset 1, 1½ ja 2. Ulkokannen reunat tulevat täyteen matkustajista. Päädyn itse alakannelle. Reitti kulkee pitkin Seurasaaren selkää, Lauttasaaren ja Seurasaaren välistä.
*
Mustasaaren sijainti on Lauttasaaren Katajaharjunniemen koillispuolella sekä aivan Kaskisaaren itäpuolella, josta katsoen välissä on vain kapea salmi. Lauttasaaren pohjoiskärjestä kulkee kävelytie siltaa pitkin Kaskisaareen ja Kaskisaaresta jatkuu autotie siltoineen luoteeseen Lehtisaaren eteläkärkeen. Kaskisaaren kävelytien rakentamista vastustivat lähistön asukkaat Lauttasaaressa, tunnetuimpina Lenita Airisto ja Spede Pasanen, peläten liikaa ohikulkijoiden vilinää nurkilleen.
*
Veneen tultua Mustasaareen kaikki matkustajat lähtevät kulkemaan jonossa peräkanaa kahvilarakennukseen, tai mikä lienee päärakennus muutenkin, paitsi minä. Mahdollisiin tapahtumiin en ole aikeissa osallistua, olkoonpa päivärukous, Taize-rukoushetki, Jumalanpalvelus tai vaikka pallopeli.
*
Kävelen yksin lounaaseen, kartalta katsoen kiinnostavimpaan paikkaan, lähes saareen kiinnikasvaneeseen, aivan sen viereiseen Hevossaareen! Ylitän sinne kuitenkin sillan ja avaan lammasportin! Nähtävyytenä on myös iso siirtolohkare.
*
Lampaita laidunnetaan Hevossaaressa ja maasto on täynnä mielenkiintoisen näköisiä lampaiden papanoita (kun ei niitä tavallisesti näe). Britanniassa olen kuljeksinut aitojen ja porttien sisäpuolella lampaiden laitumilla, mutta Suomessa vain ohittanut lampaita aitojen ulkopuolelta ja hyvin harvoin.
*
Kiviä pitkin pääsee edelleen jatkamaan lounaaseen, kolmanteenkin saareen, edellisiä yhä vielä pienempään Haapasaareen. Siellä joku nuori kundi lojuskelee keskellä saarta. Olkoon omassa rauhassaan.
*
Kierrän ympäri koko Mustasaaren. Rannalle on varusteltu erityisiä "muistelupaikkoja".ym. Puihin on kiinnitetty kysymyksiä vaikkapa karhusta tai esim. "Minne matkustaisit jos...? Uimarannalla on nyt sinilevävaroitus. Joutsenpari ui luokseni.
*
Mustasaaren länsikärki kurottaa pitkälle kohti Kaskisaarta, salmessa on leveyttä arviolta 30 metriä ja venelaiturit kummallakin puolella. Nähtävyytenä veden yli näkyvät hyvin vaikkapa kilpa-autoilija Kimi Räikkösen makkaramiljonäärin perijältä ostaman erittäin kalliin yksityistalon ja sen parin naapuritalon ruohokentät. Käyneekö paparazzeja?
*
Katselen seuraavan venevuoron klo 14 - 14:20 saapumisen, se tuo saareen vain 7 matkustajaa. Veneen tytöllä on kuulemma pissahätä, lastenratasnainen jää odottamaan häntä.
*
Kello 14:40 lähden täydestä kahvilasta poistuvan venetytön perässä vesibussille. Laiva on pitänyt 20 minuutin taukonsa Mustasaaressa ja lähtee paluumatkalle Taivallahteen klo 15:ksi noutamaan uusia matkustajia saareen.
*
Jatkan mantereella Taiteiden Yön kohteisiin, käyn Ruoholahdessa Valokuvamuseossa ja Ravintolamuseossa, jonka vieraskirjasta lasken vain noin 3 kävijänimeä /päivä. Nytkin lisäkseni on vain yksi pariskunta. Opin että etnisistä ravintoloista Fen Kuan aloitti jo 1950-luvulla. Muistan 1970/1980-luvulla sarjakuvakaupan nuoren myyjän tunnelmoineen lounasseteli-lounaistaan Fen Kuanissa. El Greco on myös vanha. Eniten minua kiinnostavat museoon sisustetut pari hotellihuonetta.
*
Kansallismuseon korkean "kirkontornin" ikkunoissa näyttää vilisevän ihmisiä, mutta "torniryhmät ovat jo täynnä!" myös klo 19 ja 19:30, vain suljetulle sisäpihalle pääsisi - klo 20. Ortodoksien pikkukirkossa Senaatintorin takana Unioninkadulla käyn, sen pihalla jonotetaan Borsch-keittoa 5 eurolla. Tennispalatsin kaksi museota katson taas läpi. Jaskan Grillillä ooppera-aarioita klo 22, 23.
*
Mustasaaressa kertakäyntini yksin 22.8.2008 on toistaiseksi riittänyt, vaikkei liene hullumpi ajanviettopaikka sopivassa seurassa kauniina kesäpäivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti