perjantai 14. toukokuuta 2021

725. Kirkkonummelle kävellen 1990

Lähdin Espoon Kaitansista Kirkkonummelle 27.6.1990 klo 5:50. Mopoilija Sammentiellä. Kävelin Kaitaankulman bussipysäkin oikopihan rivitalon käytävää (läpikulku kielletty) ja metsän kallioiden kautta Soukkaan. Millaista maastoa Korhostenkin omakotitalon takana, en ollut ennen käynyt! Olin korkealla, mutta puut peittivät näköalan.

SOUKKA. Jatkoin Soukanpohjan kartanolle kävelytietä lenkkipolun vierestä. Kukko kiekui. Vanhoja ja jopa romahtaviakin rakennuksia. Maaseutu kaupungissa. Taustana metsän yllä Kaskilaakson tornitalot!

*

LAURINLAHTI. Juuri länteen lähtevän Ristiniementien alkuun putkahdin kätevästi Alakartanolta, kunhan ylitin Espoonlahdentien. Ohitin työmaan. Poikkesin etelään: uimaranta ja vesinäköala! Vanha mies pyöräili tyhjiä pulloja keräämään. Sekavia polkuja, mutta viimeksi ohittamalleni kivikkotielle päädyin helposti.

Sitten Ristiniementien toinen pätkä, pohjoiseen. "Korkearannikko", jossa palelin ja söin lihapiirakan ja vanukkaan. Kiipeilin jyrkkiä rinteitä. Upea paikka! Kaupunkiopiston takanako "kaikki talot"? Kuva Amfista (asuintalojen kaaristo) klo 7 aamulla.

Amfin jälkeen uimaranta ja venesatama, kun rantoja seuraten kuljin. Upeaa kaikki näkemäni! Ei uijia, pari tyttöä kunnosti venettä. Heinäsirkka hyppäsi silmälasiini ja antoi katsella pitkään. Ja sai liftin, kun kuljin eteenpäin lasit kädessäni.

**

JORVAKSEN SILTA, 8:30, Espoo loppuu. Helsinkiin 20 km, Kirkkonummelle 11 km, niinkö paljon? No, pari tuntia tai vaikka 2,5 h - lähden! Nopeusrajoitus 100 km/h, 1+1 kaistaa + leveät asfalttireunukset. Monotonisen suora tie! Laskin autot: vastaani tuli 50 autoa /5 minuuttia ja takaani 25 autoa Kirkkonummen suuntaan. Pisin autoton väli kesti puoli minuuttia.

Tienvarret: 1) metsää, 2) peltoakin myöhemmin. Linturanta ym. tienviittoja, yksityistien. Golf-keskus on rakenteilla ja mainostaa. Kunnes JORVAS: suora nousu oikealle viistoon, ensimmäinen tie olisi oikaissut, näin sen jälkeenpäin alamäki-näkymänä.

JORVAKSEN asemalla Kirkkonummella istuin klo 9:30 tunnin verran. Poikkesin sinne vain istumaan. Juna kulkisi vartin yli tasatunnin. Koiratyttötäti, kaksi autoa pysähtyi. S-juna pyyhkäisi aseman ohi 9:48. Juna pysähtyi 10:15, yksi tyttö. Paluujuna 10:20, ei ketään, pysähtyi hetkeksi. Yhä istuin. Tuuli. Siedettävä aurinko, kirkas, muutama pilvenhattara. Ericssonin 7-kerroksinen mahtitalo, edessä pallokenttä ja kaksi golf-reikää. Hutero kävelysilta, nousu, taso, lasku, 8 lankkua ja reunat, pohjoispuolelle, jossa huoltoasema Shell ja ruokakauppa Kotikulma. Tie nousi ylös (silta yli radan vasemmalla) ja laskeutui tänne Jorvaksen seisakkeelle.

Bussi Kirkkonummelta 12 km Kivenlahteen maksaisi kai 8,50 markkaa ja Helsinkiin 31 km 17 markkaa (juna 16 markkaa). Tyhjä Amiraali-olutpullo (Plumridge 1854) ja kaksi Lapin Kultaa, 50 penniä/kpl, otanko? Myös lasinsiruja, pelastanko ympäristöä?

Jorvas oli tosiaan kävelymatkani puolivälissä, viitta "Helsinki 26" kohta sen jälkeen. Palasin päätielle. Kohta riisuin harmaan Jeans Machine -paidan ja laitoin repun sankoihin roikkumaan. Vihreä T-paita kuivui ylläni auringossa. Kukkurakaupan muovikassissa 3¨kolme olutpulloa kolisivat ilmanpyörteissä, mutta kulkivat kevyesti.

***

KIRKKONUMMEN kirkonkylä klo 12. Eritasoliittymä 1991-, työmaa 1990. Asematielle on kävelypolku. Aseman alikulku uusi ja hieno. Elokuvateatteri "Munkkino" on kulmilla: esitteli syksyn filmejään (elokuusta alkaen). Samassa talossa on mielenterveystoimisto. Mopopoika tuli.

Kiertelin puoli tuntia keskustaa. Kirkko on vaikuttava - keskellä kylää! Kauppatorilla 5 myyntikojua, Suomi-postikortit markan kappale. Ruokakauppoja: Pops, K-kauppa, Valintatalo, Sokos - Varuboden, ei ole halpakauppoja (kuten Alepa, Rabatti ja Säästäri). Etsin myös penkkiä, jolle istuisin. Hautausmaallakin kävin. Tuuli pieksi minua. Kirjasto on auki klo 9-20 (15).

Istuin Rovastinpolun penkillä kävelysillan pielessä. Ei ollut vilkasta klo 12:30-40. Inkivääriolut Schweppes Ginger Ale ei paljon maistunut suussa, ellei hiilihapon poreilulle, mutta kyllähän sen joi. Aah! Nestettä vatsaan. Mutustin hampurilaisen, 6,45 markkaa, pakkopulla. K-kauppa Senaattori kai kaupoista halvempi: Ingmanin pienet jogurtit 88 penniä. Sokos Varuboden oli kallis (+50 % verrattuna Alepan hintoihin!), en ostanut mitään!

Kirjastossa työntekijät huutelivat toisiaan. Joku kollega kävi lomallaan katsomassa: "Ettekö te hyllytä kesällä?" Klo 15-18 luin silmäillen Sheila G. Rayn teoksen "The Blyton Phenomenon" (1982). Käydessäni Kirkkonummella edellisen kerran 20.8.1985 luin myös Enid Blytonin elämäkertaa, kaiketi tämän saman? "The controversy surrounding the world's most successful children's writer". George Greenfieldin (1998) ja Barbara Stoneyn (2006) Blyton-kirjat ovat vasta myöhemmin lukemiani.

Illalla kiersin kaupat etsien vielä juotavaa. Ei missään Dr Pepperiä, 1 litra normaalisti 8,45 markkaa, puoli litraa 4,95 ja kolmasosa 4 markkaa. Tarjouksissa vuorotellen Pepsi tai Coca-Cola sisarineen + Jaffat 1 litra 4,90-4,95 markkaa, mutta litran pullo liian iso. Valintatalosta "21" Koff Ginger Ale 3,80 markkaa miinus Schweppes-palautuspulloni. Lopputilkassa oli kuin häivähdys Britanniassa 1988-89 juomistani inkiväärioluista. Join vesiputouksen solinassa. Keksin kruunukorkin avaajaksi "Kodin kansion" avaimen nipustani!

Ajoin bussilla 9 markalla Kivenlahteen klo 19:55-20:10. G-linjan bussi saapui ensin jostakin Kirkkonummen lähiöstä, mutta vaihtoi kaikki viitisen matkustajaansa kirkonkylässä! Auto ajoi Jorvakseen asti suorempaa mäkitietä kuin kävelemäni. (Pvk 27.6.1990)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti