perjantai 21. toukokuuta 2021

727. Jämsään elokuussa 1990

Aamulla lauantaina 11.8.1990 vakiokiire bussimatkalle: heräsin klo 5, nousin klo 6, ehdin syödä vain kylmää puuroa, 3 lihapullaa, wc 5 minuuttia. Satoi vettä klo 7:15, P. Tyllilän bussi Helsinkiin ja linja-autoasemalta Sukulan Linjan Express-bussi klo 8.

Erikois-pikavuoro oli puolitäysi tullessani, jäin penkille 21 vasemmalle, kun bussiemäntä oli rahastamassa seuraavalla rivillä. Bussiemäntä vaihtoi autoa Tuusulantien haarassa, jonne toinen Sukulan bussi kääntyi. Tumma taivas ja saderyöppy, vielä Mäntsälässä satoi vähän.

Lahden ohi vastapäivään klo 9:20. Vääksy 9:35 - siellä markkinoiden vilinää!? Luin Ilta-Sanomat. Torkkumisen yritystä klo 9-10, muillakin matkalaisilla, joku nainen söi kelmukääreestä voileipää. 

PADASJOKI, Taulu, klo 9:55. Bussista poistui 5 matkustajaa. Poikettiin vain hiekkaisen sivutien kautta Kesoilin huoltoasemalle, josta suoraan takaisin tielle.

KUHMOINEN 10 minuuttia klo 10:20. Rankkasade! Valot paloivat autossa. Grillikahvila markiisikatoksen vieressä.

JÄMSÄ noin klo 11. Tihkusade. Kirkastui. Tihutti. Selkeni. Satoi loputtomasti ja kastuin. Lits! Läts! (klo 14:30-19:30). Kiersin tontin, pissasin lätäkköpolun varteen, katselin lintuhäkkejä. Kauppatori vilkas vieressä. Linja-autoaseman katoksen alla vietti aikaa joukko deekuja, samoin puistonpenkillä puiden alla lintuhäkkien takana.

Etsin postin, minulla oli kolme lähetettävää kirjettä mukanani. Tyhjennys klo 6 lauantai- ja sunnuntai-aamuina. Ylitin sillan ja näin Vapaakirkon kivirakennuksen, entinen pankkitalo, "Kivipankki". Kiinnitin nastoilla ilmoitustaululle espoolaisen pienyrityksen mainoksia.

Jokirannassa oli Leo-setäni kaupan näköinen talo? Entäpä Topi-setäni entinen kotikerrostalo? Kirjaston löysin vasta toisesta koulusta, suihkulähdelammen yläpuolelta. Tilausajobusseja ja koulun ruokalassa urheilija-nuoria tai -lapsia. Waldenin patsas: paperirulla ja puunrunko (tehty betonista). Uimaranta lammessa.

Näin tutun Sukulan bussin #6 Jämsän linja-autoasemalla, ja tutun bussiemännän. Ehtinytkö jo takaisin? Ei vaan: se toinen tuntia hitaampi tavallinen pikavuoro. Express-bussini oli #19.

Jämsän kauppoja K-halli, Tenna ja Seppo (Sokos), josta vain ostan, kalliita! 300 grammaa suklaa-täyte-Marie-keksejä 10,50 markkaa. Mansikka-Eskimo-puikko 1,50 markkaa, putosi kadulle Sepon ulkoroskiksen edessä, pyyhin hiukan ja söin, huippuhyvä! Postikortit kesän ja talven säissä, surkeita!

Leo-sedän rintamamiestalo löytyi mutkien takaa, Joonaantie 4. Valokuvasin ja kävin pihalla. Nimi ulko-ovessa. Pihakeinu kuin ennen. Vastapäätä punatiilinen vanhustentalo. Koulu tien toisella puolella muistikuvistani tuttu.

Jämsä on mälsä. Puiston lammikot eivät enää innosta. Kirkko korkealla mäellä näkyy hyvin etäälle. Laituri joessa. Ei muuta.

Haasiapolkua etsin, mutta väärältä puolelta. Kun sade sakeni olin puhelinkopissa. Näin Keskussairaalan ja kävelin sieltä polkua Jämsän kirkolle - aivan oikein! Polku kaartui ylös korkealle. Lauantaina kirkko suljettu! Samoin kuin kirjasto! Satoi vain, olin ovikatoksen suojassa.

Lähdin Jämsän kirkolta kävelemään Jämsankoskelle. Siitä toisaalla:

"Kuntabongari 89. JÄMSÄNKOSKI" (julkaistu 2010: kesäkuu).

Jämsästä lähdin paluumatkalle Helsinkiin klo 19:30 Jyväskylästä saapuneella Linjaliike Rajalan pikavuorolla. Kuljettaja ihmetteli kastunutta Bussilomalippuani ja kyseli, paljonko kuponkeja ottaisi siitä? - Yhden 250 km:n kupongin! En saanut kuittia.

Lauantai-illan linja-auto oli väljä. Istuin penkillä 38. Taempana oikealla istui mies ja häntä 2 riviä edempänä tyttö, sekä minua 2 riviä edempänä toinen tyttö. Kuhmoisissa seisottiin 10 minuuttia ja Padasjoelle poikettiin sivutielle 2 km, eikä pysähdytty vain valtatien varressa Taululla.

Aurinko pilkotti, maa ei ollut enää märkä ja Padasjoen tyttöparit istuivat kynnyksellä linja-autoasemallaan. Vääksyssä 3 minuutin pysähdys klo 21:05, sotkua markkinoiden pitopaikalla. (Päiväkirjasta 11.8.1990)

Eri matkoja Jämsään:

"Kuntabongari 88. JÄMSÄ" (1.10.1990) (julkaistu 2010: kesäkuu)

"Kuntabongari 671. Jämsä Onnibussilla elokuussa 2019" (julkaistu 2020: heinäkuu)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti