perjantai 21. toukokuuta 2021

728. Toisten Berliini, Kreeta ja Tukholma 1990

A) Kaverin autoilu BERLIINIIN heinäkuussa 1990.

Juuso suunnitteli Veskun kanssa ajelun Saksaan. Maanantaina 16.7.1990 klo 10-20 Vikingin autolautalla Turusta Tukholmaan, sitten ajo Opelilla E4-tietä Tanskaan. Juuso lainasi saksan sanakirjan ja kertasi saksan oppikirjaa ja osti minulta 40 Tanskan kruunua.

Juuso palasi Suomeen torstai-iltana 26.7.90. Tukholmassa ensiksi eksyivät. Menomatka Jyllannin kautta, Esbjerg, sitten Saksaan. "Halt!" - olivat ajaneet ohi Saksan rajan. Juuso halusi kiertää Jyllannin kautta ja maksoi lauttamaksun 200, mutta Veskukin kiitteli reittiä myöhemmin. Näkivät Atlantin dyynit. Römön saari.

Hirvein retkeilymaja oli Tanskan Helsingörissä, suuri makuuhuone täynnä ja tien melu kuului yksilasisen ikkunan läpi - Juuso ei saanut unta. Ruotsissa hän oli nukkunut autossa Veskun ajaessa enimmäkseen. Juuso ajoi vain öisin - ei ollutkaan ajanut vuosikausiin.

Berliinissä sunnuntaina 22.7.1990. Juuso osti kameran DM 1200, ja ruokailuvälineitä 12:n sarjan. Vesku söi kolme ateriaa joka päivä ravintoloissa. Juusolta kului rahaa 6000 markkaa (1000 euroa). Toi esitteitä Tanskasta, Odensesta ja Esbjergistä.

Retkeilymajan tiskillä lojui Saksassa hylättyjä Suomen, Ruotsin ja Norjan kolikoita, joista Juuso sieppasi itselleen Suomen ja Ruotsin lantit. Kun hän soitti yleisöpuhelimella kotiin, automaatti palautti 1 DM:n maksusta 2 Saksan markkaa!?

Berliinissä englantia osaamaton mies vaati hotellissa passin esittämistä. Juuso sanoi passinsa jääneen autoon. Hän oli jo täyttänyt majoituskortin. Auto oli pysäköintihallissa eikä löytynyt helposti, koska samalla kadulla oli kolme parkkihallia. Kohtauspaikkakaan ei löytynyt, mutta autollaan Vesku ja Juuso tapasivat.

Lauenburgissa oli paras retkeilymaja, saivat kaksistaan neljän hengen huoneen. Eivät älynneet varata majapaikkoja Berliinistä eteenpäinkään. Majoituksen etsimiseen kului sitten ylimääräistä aikaa!

Maanantain 16. ja torstain 26.7. väliset 10 yöpymistä olivat seuraavat:

1) ma: Ruotsissa moottoritiellä. 2) ti: Tanskan puolella Helsingörissä, huono retkeilymaja. 3) ke: Kööpenhaminassa, OK, käynti Tivolissa. 4) to: Esbjerg, Römö. 5) pe: Kiel, Saksa. 6) la: Lauenburg Länsi- ja Itä-Saksan rajalla, paras retkeilymaja! 7) su: Berliini, nuorisomaja, vastaanotossa idiootti-ukko! 8) ma: Lauenburg paluumatkalla uudelleen. 9) ti: Maribo, Tanska, Juuson pyyhe unohtui, eivätkä palauttaneet, vaikka Juuso postitti 3 Tanskan kruunua kolikoina postimaksuun. 10) ke: Ruotsissa moottoritiellä - torstaiksi Tukholmaan autolautalle.

Valokuvia matkalta: Riben kaupunki. Römön saaren rantaa. Joutsenia. Helsingör. Neljä näkymää Kööpenhaminan Tivolista, mm. pagodi-kuva kuin muka olisivat käyneet Kiinassa. Berliinin muurin ohuus. Matkamuistoksi mukana palanen Berliinin muuria muovipussissa.

**

B) Siskon lento KREETALLE syyskuussa 1990.

Liisa ja Heidi Kreetalla maanantaista maanantaihin, 3.-10.9.1990. Agios Nikolaos. Tuliaisina appelsiinikarkkeja ja Ta Nea -sanomalehti kokoelmiini.

Ajoivat prätkällä lähikaupunkeihin ja kävivät kreikkalaisten kotona - istuivat pienessä eteisessä, kun lapset toisessa huoneessa sängyllä katsoivat televisiota. Asunto kuin hotelli - kevyt ovi. Nuoriltakin puuttuu takahampaat ja aukkoja hammasrivissä.

Nukkuivat aamuisin klo 5-11. Kävivät kaupoissa. Yksi uintikerta. Pieni parveke hotellihuoneessa nyt. Lämpö 30 astetta, kerran oli pilvistä.

Heidi löi pahasti leukansa diskon pimeydessä. Sairaalassa ei ollut lääkkeitä, vaan ne piti hakea apteekista. Apteekki oli kuin sekatavarakauppa.

Ensi vuonna ehkä Espanjaan, Torremolinos?

***

C) Äidin laiva TUKHOLMAAN elokuussa 1990.

Siljan laiva Silvia Regina (1981 Wärtsilä Turku). "Vanha laiva natisi ja kitisi. Ilmastointi aiheutti vetoa ja nuhaa." Matkatoverina Lea. Liisa ajoi bussille, Pekka toi kotiin. Jaksoi kantaa vain 1,5 litraa alkoholijuomia. Suolapastilleissa oli etsimistä.

TUKHOLMASSA perillä 1,5 tunnin kiertoajelu: kuninkaanlinna, rantakatu kuin Kaivopuistosta (Strandvägen?), lopuksi Sergelin torille. Kolme tavarataloa (olivatkohan NK, PUB ja Åhlens?) ja vanhakaupunki. Ajoissa takaisin laivalle. Rahaa kului 700 markkaa, lopun valuutan vaihtoi takaisin. Vaihtokurssi Siljalla: kruunu oli 0,6666 markkaa (Vikingillä 0,7). (Pvk 1990)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti