maanantai 21. kesäkuuta 2010

109. KARTTULA

Asukkaita 3 tuhatta (5361 vuonna 1961), EU-kannatus 37,0 % (1994)

Miksi? Kuttakosken kanava? Syvänniemen kirkko?

Milloin? Keskiviikkona 13.8.2014


Pohjolan Liikenteen linja-auto reitille Karttula - Tervo - Vesanto odotti Kuopiossa laiturissa 7 jo 5 minuuttia ennen lähtöaikaa 6:30. Olin ainoa matkustaja, kunnes koululaisia alkoi tulla kyytiin Karttulasta ja Tervosta. Ehkä heitä kertyi luokallisen verran, kaikki Vesannon Yhtenäiskoululle ja Lukiolle asti. Tytöt istuivat yleensä bussin etuosaan, samoin tiede- ja tekniikka-aiheiseen keskusteluun kaverin kanssa suuntautuvat pojat, kun taas muu poikalössi valui bussin perälle. Kuljettaja oli tummatukkainen nuori nainen aurinkolaseissa.
*
Kuopiossa reitti myötäili junarataa ja moottoritietä lounaaseen, ohi Yliopiston, teknologiatornin ja liikekeskustan, kunnes käännyttiin länteen ja seurailtiin Kallaveden pitkää kapeaa lahtea.
*
Karttulan puolella Pihkainmäki oli ensimmäinen asutuskeskittymä. Paljon pieniä koululaisia tai päiväkotilapsia äiteineen oli liikkeellä, muttei bussiin tullut vielä ketään. Bussi vaihtoi asvaltilta pitkälle Ilopuron hiekkatielle, turhaan. Sitten valtatien yli etelään, jolloin Syvänniemen kirkko putkahti eteen yllättäen ja ohimennen kauniina. Bussille oli oikein kiertopysäkki katoksineen. Pian sen jälkeen alkoi koululaisia tulla kyytiin, yksi, kaksi tai useampi kerrallaan.
*
Valtatiellä taas, näkyi viitta lounaaseen: "Karttula 2 km", poikettiin sinne. Kirkkoa tai rukoushuonetta en keskustassa nähnyt, se jäi kai liian lounaaseen, kun bussi kääntyikin jo luoteeseen ja ajoi pitkää suoraa pääkatua. Olikohan se Kissakuusentie, jonka varrelle tuntui tiiviisti keskittyvän Karttula? "Kirjasto" luki vasemmalla houkutteleva otsikko. Koulu myös tien lounaispuolella. Paljon ihmisiä liikkeellä jo ennen puolta kahdeksaa. Bussi pysähtyi hetkeksi huoltoaseman pihaan kadun varteen.
*
Karttulasta n. klo 7:30 ajettiin edelleen luoteeseen valtatielle asti, jota länteen ja luoteeseen, kunnes kaarrettiin lounaaseen ja tultiin Tervon kirkonkylään noin 7:50, josta vielä Vesannolle klo 8:15.
*
Lähtiessäni klo 15:n jälkeen paluumatkalla Tervosta ostan 12 eurolla lipun suoraan Kuopioon asti, koska pitkän rankan sateen ja yhä tummien pilvien vuoksi minua ei enää houkuta pysähtyä Karttulaan, jossa olin aikonut viettää kolme tuntia klo 15:20 - 18:15, tähdäten viimeiselle bussille Karttulasta Kuopioon. Katselen siis Karttulaa vain ikkunasta mennen-tullen. Päivällä on koululaisten lisäksi (aamulta tuttuja naamoja ja hiuksia) myös muutama aikuinen matkustaja. Kuopion linja-autoasemalla kuljettaja pyytää "vielä kerran anteeksi myöhässä olemista" (20 minuuttia).


KARTTULA 3 37,0
K: Syvänniemen kirkko 1925 J.W. Strömberg
K: Alttaritaulu 'Ristiinnaulittu' A. Heickell
K: Ortodoksinen kappeli Syvänniemessä
K: Kirkonkylän rukoushuone 1930
K: Karttulan vanha puukirkko keskustan Pörönmäellä paloi 1920
M: Kotiseutumuseo keskustassa
M: Riuttalan talomuseo
L: Autuaankangas, luonnonsuojelualue, Virmasjärvi
L: Paaloisjärven saaressa luola, Vommon linna
L: Ilopuron metsätietopolku, Syvänniemi
N: Lyytikkälän kylän Honkamäki 239 m
V: Kuttakosken kanava 1895

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti