maanantai 28. kesäkuuta 2010

170. KYYJÄRVI

Asukkaita 1 tuhat (3016 vuonna 1962), EU-kannatus 31,3 % (1994)

Miksi? Lintulahden taistelupaikka (1808-09)?

Milloin? Perjantaina 26.6.1987. Sekä kahdesti kesällä 2016.

Ajoin Pohjolan Liikenteen linja-autolla läpi "Kykyjen Kyyjärven" (tienvarsimainos!) reitillä Jyväskylä - Saarijärvi - Karstula - Kyyjärvi - Kaustinen - Kokkola. Vain Saarijärvellä ja Karstulassa ehdin poiketa ulkona, 5 ja 10 minuuttia, nähden kirjaston aukiolon klo 11-19 ja koulun järven rannalla. Matkan varrella näin paljon lehmiä. Keski-Suomen mäet muistuttivat mieleeni Belgian Ardennit, pidin, kiehtova reitti! Tiheitä metsälänttejä mäillä, peltojen keskellä. Lähdin Jyväskylästä 13:30, saavuin Kokkolaan 17:35, neljän tunnin bussimatka.
***
Luin keväällä 2016 mainosviestistä, että Onnibus lisää Jyväskylä-Kokkola -linjalle pysäkin Perhoon, Kyyjärven ja Kaustisen välille. En ollut siellä vielä käynyt, joten katsoin mihin hintaan pääsisin: 1 euron menomatka, 1 euron paluu, ja 1 euro varausmaksua, ainakin lauantaina 23.4.2016.
.
Helsingin Kampissa laiturin 9 oven edessä jonotti tusinan verran ihmisiä klo 6:40-50, kunnes ovi avattiin ja halaileva tyttöpari kiilasi kärkeen. Rovaniemen bussi klo 7, minulle vaihto Jyväskylässä. Useimmat näyttivät lippukoodinsa tabletilta tai kännykältä, mutta minä käsin isosti ja selvästi kirjoittamaltani paperilapulta.
.
Kyyjärvellä klo 12:30 ajetaan liikekeskus Paletin pihaan, 5 minuutiksi. Kirkonkylä isoine järvineen on jossakin idässä, ei näy. Liikekeskuksessa voi ehtiä käväistä.
.
Perhoon on Kyyjärveltä 10-15 minuutin matka. Katselen silmä kovana milloin maalaismaisema muuttuisi kylämaisemaksi, kyllä vain, jo tulee talotihentymä, K-kauppaa, liiketaloja, S-marketia, painan pysäytysnappia. En kuule tai näe mitään tapahtuvan? Ohi ajetaan edelleen uuteen maalaismaisemaan. Mutta olikin vasta kylä nimeltä Möttönen, josta yhä Kirkonkylään 6 km.
***
Myöhemmällä kesämatkallani Kaustiselle pidetään Kyyjärvellä peräti 10 minuutin kahvitauko. Useimmat matkustajat käyvät Paletin liikekeskuksessa, jossa kauppakäytäväverkon varrella on pieniä tehtaanmyymälöitä, Marimekko ym, kahvila ja perällä Salen ruokakauppa. Myös kaksi yksittäistä Asiakasvessaa, joissa ei ole sukupuolijakoa, varattuina, sekä kahvilassa omansa. Sisäpenkeillä istuskelee tai vessoista poistuu seudun vanhusväestöä.
.
Asvalttiin maalatulla bussipaikalla (joita on kaksi) nuori kuljettaja pohtii ääneen, että "10 minuuttia mennyt, lähtöaika lähestyy, onko kaikki paikalla? Oletetaan että on." Lähdetään ajamaan läpi Möttösen kylän ja Perhon kunnan. Veteli on niitä seuraava kunta, mutta siitä ei tien varrelle näy kuin muutama liikerakennus.
.
KYYJÄRVI 1 31,3
K: Kirkko 1954 Veikko Larkas, kirkossa ns. "kerjuu-urut"
M: Kotiseutumuseo, Suomen sodan esineistöä, kk.
P: Otto v. Fieandtin johtaman Lintulahden taistelun muistomerkki
M: Lintulahden talomuseo
M: Tuulimyllyjä Kumpulan Saunakylällä
R: Monitoimitalo
L: Valtakunnallinen erävaellusreitti
V: 22 kosken kanoottireitti Saarijärvelle
V: Kyyjärvi
H: Seurakunta erotettu Karstulasta 1945

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti