maanantai 28. kesäkuuta 2010

174. KÖYLIÖ

Asukkaita 3 tuhatta (4063 vuonna 1962), EU-kannatus 35,1 % (1994)

(Köyliö, Kiukainen ja Säkylä aikovat yhdistyä Euraan vuoden 2011 alusta)

Miksi? Soutu Kirkkokarille

Milloin? Lauantaina 17.6.2006

Ajamme Köyliönjärven itärantaa matkalla Vampulasta Poriin. Kyliä: Karhia, Yrttilä, Tuohiniemi. Poikkeamme Yrttilän jälkeen länteen Kirkkosaareen, jossa vanha puukirkko. Pysäköintialueella pyörähtää muitakin autoja.

Jatkamme itärantaa. Hra "Valasvesi" yrittää muistella lapsuutensa kesäpaikkaa, oli tuuhea kuusiaita. Äidin pikkuserkkuja. Setä sulki hänet perunakellariin. Ajamme edestakaisin eteläänkin, ei löydy Edla Valasveden mökkiä 1960-luvulta, pikkuserkkujen piha autiona kuitenkin, eivät kotona. Ajamme taas kirkolle ja kirkolta länteen, toinen silta, sitten koivukujaa, joka ei ole niin ihmeellinen kuin kuvittelin.

Vielä kolmannenkin kerran etsimme idästä Edlan mökkiä ja löydämmekin sen sivuhiekkatieltä. - Kuusiaita on kaadettu, valkoiset seinät on maalattu punaisiksi. peltoniitty onkin pienempi kuin miltä lapsena näytti. Talo oli myyty porilaisten kesämökiksi, eivät ole paikalla. Valokuvia. Iso koivu, jonka isä ja poika 40 vuotta sitten istuttivat.

Ajamme Köyliönjärven pohjoisrannalle. Ladon laidalla on merkitty pysäköintialue ja opasviitta Pyhän Henrikin haudalle. Varjoton peltotie johtaa 500 metriä rantaan ohi lammaslaitumen! Rannassa on soutuvene. Pieneen saareen soutumatkaa 200 metriä. Kaislikko, näkinkenkiä. Pieniä aaltoja, keinuntaa. Saaressa laituriin kiinni. Lähellä Pyhän Henrikin hauta, jonka monumentti on pystytetty vasta 1955. Saaressa näyttää olevan piisamin pesä? Soudamme takaisin. Naapurimökin laituri ja ihmisiä näkyy. Mannerrannalle on rakennettu isokin ateriapaikka retkeilijöille.

KÖYLIÖ 3 35,1 (r. Kjulo)
K: Puukirkko 1752, nykyasu 1890 Sebastian Gripenberg, Kirkkosaari
K: Alttaritaulu 'Ristiinnaulitseminen', v. 1750 jälkeen Italiasta
R: Köyliön Vanhakartano (alunperin talonpoika Lallin), Kirkkosaari
M: Torpparimuseo Tuiskulan kylässä
P: Piispa Henrikin muistokivi 1955 Kirkkokarilla
V: Köyliönjärven Kirkkokari, katolilaisten pyhiinvaelluskohde
V: Pyhän Henrikin messu 18.6.-päivää lähimpänä sunnuntaina
V: Kuninkaanlähde Kankaanpään kylässä
V: Köyliönjärvi, soutuvene tarjolla ilmaiseksi Kirkkokarille
T: Kepola-Pajula
H: Lalli surmasi Henrik-piispan Köyliönjärven jäällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti