tiistai 29. kesäkuuta 2010

188. LEIVONMÄKI

Asukkaita 1 tuhat (2462 vuonna 1962), EU-kannatus 35,1 % (1994)

(Leivonmäki yhdistyi Joutsaan vuoden 2008 alusta)

Miksi? Järveen työntyvä 2 km pitkä kapea harjuniemi

Milloin? Torstaina 17.7.2008

Saavuimme henkilöautolla Joutsasta Leivonmäelle. Näimme kirkonkylässä kotamaisen kirkon, sitten ajoimme siltaa Valtatie 4:n yli ja jatkoimme suoraan länteen. Kiersimme myötäpäivään Rutajärveä, sen Kirkkoselkää, etsien Leivonmäen kansallispuistoa. Löytyikin länsipään pohjoisrannalta Joutsniemi.

Vain pari autoa P-kentällä. Kauniisti rakennetut, uudet metsäpolut käveltäviksi. Loivaa valoisaa kangasmetsää, järvi pilkottaa houkuttelevasti kauempana, mutta pitkään tavoittamattomana. Ihanaa maastoa ja mustikoita! Eri reitit on merkitty punaisella ja sinisellä tehokkaasti, ei tarvitse ajatella suunnistamista itse, voi ajatella tai jutella kaikkea muuta. (Ajatukset pitäisi vain saman tien kirjoittaa, sillä unohtuvat.)

Rannassa 1,5 km:n päässä on tuore, rakennettu nuotiopaikka, varusteineen. Puu-cee, laavu (kapea pitkä bumeranginmuotoinen katos). Viralliset telttapaikat ovat vähän matkan päässä.

Runsas tusina pieniä partiolaistyttöjä ohjaajineen on juuri syömässä. Heidän reppunsa ja makuupussinsa ovat valloittaneet laavualueen. Kaverini jäävät rantakiville istumaan, minä jatkan yhden kilometrin eteenpäin, mielenkiintoiselle luonnonmuodostelmalle, kapealle pikku harjulle, joka kohoaa 2 km pitkällä järveen työntyvällä niemellä! Miten kaunista, vain kapea polku kapealla jyrkällä harjanteella jatkuu ja jatkuu. Järvi molemmilla puolilla, vähän puita välissä alempana. Luontonähtävyys! Miellyttävä retkikohde!

Ajamme vahingossa Rutalahden risteyksen ohi koilliseen, länteen, lounaaseen, luoteeseen, ja päädymme Päijänteen ylittävälle Kärkistensalmen sillalle tänäkin vuonna. Komea korkea silta on viimevuosina korvannut vanhan lossin.

LEIVONMÄKI 1 35,1
K: Moderni kotamainen kirkko 1960 E. Virkkunen
N: Kuhasenmäki 244 m, näköalatorni
L: Kultakuusi, 2,5 km kk:sta Joutsan suuntaan
L: Joutsniemi Rutajärvessä
L: Kirjoituskivi Rutalahden tien varrella
L: Rutajärven hiekkarannat
L: Haapasuon suojelualue, retkeilykohde
L: Vällyhoilo, jyrkkien kallioiden reunustama maisematie

1 kommentti:

  1. Hei, kylläpä kuvailit hienosti retkeilyäsi kansallispuistossamme. Tervetuloa uudelleen!

    VastaaPoista