maanantai 14. kesäkuuta 2010

73. JALASJÄRVI

Asukkaita 9 tuhatta (12710 vuonna 1961), EU-kannatus 32,1 % (1994)

(Jalasjärvi on liitetty Kurikkaan 2016)

Miksi? Suuri ulkomuseo?

Milloin? Maanantaina 23.7.2007. Torstaina 30.8.2018.

(Jalasjärveä kolmostien varrella tuli nähtyä Tampere-Vaasa -pikavuorojen ikkunoista jo kesällä 1987, kulkiessani monesti Kokkolaan.)

Heinäkuussa 2007 astuin Jalasjärven kamaralle, kun vaihdoin siellä linja-autoa, Helsingistä Vaasaan menevästä Seinäjoelle kulkevaan. Ensimmäinen linjuri jumittui jonoihin. Pari rekkaa oli jonon kärjessä. Juustoportille jäi joku matkustaja. Klo 11.23 vihdoin Jalasjärven pysähdys. Toinen bussi oli odottamassa tyhjänä.

Minä ja ainoa toinen vaihtaja, teini-ikäinen kundi, steppailimme odottavina ulkosalla Jalasjärvellä, kun kuljettajat vaihtoivat keskenään rahtitavaroitaan. Sitten: "Sisään vaan". Istuin eteen toiselle riville, odottaen että kuljettaja keräisi vaihtolipun, mutta sitä hän ei tehnyt, ennen kuin muisti Seinäjoella 12.00. Reitti oli tapahtumaköyhää metsää 30 km ja matkustajia olimme vain me kaksi, ei yhtään välipysähdystä. Seinäjoelle pääsee nopeammin junalla, mutta halvemmin bussilla.
.
***
Jalasjärvelle Onnibussilla torstaina 30.8.2018.
.
Onnibus pysähtyy vasta 3 km Jalasjärven keskustan jälkeen Jalastuuli -taukopaikan pihassa klo 12:45. Kuljettaja: "Kolme minuuttia! Jos käytte ostoksilla, pitäkää huoli että ehditte, emme voi odottaa..." Nainen kiiruhtaa ulos tupakoimaan. Tauko venähtää 4-5 minuutiksi - vilkuilen taakseni bussia, kun lähden kävelemään etelään.
.
Jalastuuli on Seinäjoelle vievän 19-tien eteläpäässä. Asfalttikenttä jatkuu etelään Korpelan Lihan myymälän pihaan ("kassillinen makkaraa kympillä"), sitten on käveltävä 19-tien laitaa jokunen kymmenen metriä Kolmostien (E12) risteykseen. Autot tulevat Vaasan, Tampereen tai Seinäjoen suunnista pieninä jononpätkinä. Välillä syntyy tauko, jolloin voin ylittää tyhjän valtatien, jonka länsipuolelle on rakennettu kevyen liikenteen väylä.
.
Puolitoista kilometriä etelään käveltyäni alkaa tien länsipuolella iso hautausmaa. Itäpuolella suuri harakka-mallinen tuulimylly houkuttelee ulkomuseoon. Ylitän taas kolmostien, kun liikennevirta hetkeksi hiipuu. Museotontin matalammassa eteläkulmassa näkyy tallattu polku pihaan.
.
"Suomen laajin paikallismuseo", jossa yli 30'000 esinettä. Opastus koulujen kesäloman aikaan klo 12-17. Museorakennuksia sanotaan olevan yli 30, mm. Pelimannitupa, kuvanveistäjä Elias Ilkan syntymäkoti, Hongiston kyläkauppa Köykkä-Ventelä, talonpoikaistalo, Takalan torppa, Vierikon lutti, Emännän puori, aitta, paja, riihi, savusauna, piilopirtti, korsu, kaksi tuulimyllyä, joista pienempi on Linnusmaan jalkamylly. Myös tykki sekä pelimanni Friikolin eli Köykkä-sukuisen seppä Jaakko Frigård-Rautasen (1843-1913) muistomerkki.
.
Ylitän suotta kolmostien takaisin länteen, koska jo heti hautausmaan eteläpäässä alitan kolmostien tunnelissa itään. Alkaa 6920-tie eli Jalasjärven Keskustie, jolta haarautuu pikkutie museolle. Kirkolle on matkaa vielä 1,5 km. Puolivälissä ennen kirkkoa tienviitta koilliseen: "Sikakylä 4". Poliisiauto ajaa kyltin ohi juuri kun valmistelen valokuvaamista.
.
Kirkonkylän Keskustien ruokakauppa on S-Market, vieressään K-Rauta, mutta K-Supermarket on rakennettu kauemmas länteen näkymään Kolmostielle. R-kioski ja Jalasjärven kirjasto ovat samassa rakennuksessa. Matkahuollon entisessä talossa toimii pieni kirpputori, jossa näen käyvän useita asiakkaita, minäkin käyn. Vaatteita olisi, hiukan kirjoja, pari peliä: Upwords, Kimble.
.
Komean puukirkon pihalla on sankarihautausmaa muistomerkkeineen. Pienten säännöllisten ristien suuri määrä tekee kauniin ja komean vaikutuksen. Vieressä on rapistuneessa komeassa puutalossa seurakunnan kirpputori. Kirkon länsiovi on avattu, mutta ulkoportaiden edessä on tietyömaan puomi aitana. Itäovikin on avoinna, mutta klo 15:05 rouvashenkilö lukitsee oven. Ehkä "tiekirkkoon" olisi päässyt kolmeen asti.
.
Kävelen Keskustietä eteenpäin aina numeroon 43 asti, joka on Jalasjärven Kinon elokuvapalatsi. Koneenkäyttäjän portaat ulkoseinässä talon takana lännessä. Näyteikkunassa idässä pyörii kahdella näyttöruudulla trailereita elokuvista ja paikallisia mainoksia. Myös mainoslakanoita esillä monista filmeistä, kuten brittikomediasta "Death of Stalin" ja Timo Koivusalon syksyn uutuudesta "Olavi Virta".
.
Entisessä koulussa, monikerroksisessa kivitalossa, toimii Kierrätyskeskus. Vieressä on tienviitta länteen: "Uimaranta". Kävelen pienen Lamminjärven rantaan, jossa on hienoa hiekkaa, penkki jolla istuu koulupoika, rapistunut vaja jossa pari soppea uimapuvun vaihtoon, yksittäinen wc-koppi, sekä useita pieniä urheilukenttiä lentopallon tai tenniksen pelaamista varten.
.
Jalasjoki on keskikokoinen, ei kovin leveä, muttei aivan kapeakaan. Vedenpinta on hyvin tyyni. Poikkesin aiemmin yhdelle autosillalle jokea katsomaan ja nyt näen joen uudelleen Lamminjärven luona.
.
Lasten liikennepuisto löytyy Lamminjärven länsirannalta ja on ohjetiedotteen mukaan yhä käytössä, vaikka näyttää kuluneelta ja rappeutuneelta kuin jostain Neuvostoliitosta. Hyvin vaatimaton lajissaan. Ankeassa asfalttikentässä erottuu joten kuten kuluneita kaistamaalauksia ja kauan sitten tasaiseen pintaan vain köyhästi maalattuja "viheralueita" (muka) teiden välissä. Liikennemerkkejä ei ole kuin vaivaiset kolme pylvästä eli liikenneympyrän kiertosuunnan merkit kolmelta suunnalta!
.
Jalasjärvestä saan hiukan rapistuneen vaikutelman. Taloudellisiin vaikeuksiin joutunut kunta on 2016 pakkoliitetty viereiseen Kurikan pikkukaupunkiin.
.
Käyn kirjastossa, kuten moni muukin näyttää pikaisesti käväisevän. Eteisen tuulikaapissa on varsin kiinnostava valikoima huonoon kuntoon kuluneita kirjastopoistoja. Ihastuttava englanninkielinen värikuvateos Euroopan nähtävyyksistä 1980-luvulta, yksi kohde aukeamaa kohti, mm. Stonehenge, Brugge, Mykene, Elsinore (Helsingör), Coimbra. Dik Brownen sarjakuvien valikoima "The Best of Hägar the Horrible" (Harald Hirmuinen). Selailen vain, en halua kuljetettavikseni.
.
Paluumatkalla pohjoiseen kävelen opastettuja pikkuteitä mutkitellen uudelleen museoaluetta katselemaan. Poistun oikaisten epävirallista reittiä Kolmostien ylittäen. Kävelen pohjoiseen Seinäjoentien risteykseen, jonka ylitän vahingossa varomattomasti. Pysähtyneeseen asuntoautoon kannetaan makkarakassillista Korpelan Lihasta.
.
Tulen Jalastuulen pihaan jo hyvissä ajoin, 20 minuuttia ennen Onnibussia. Sisällä rakennuksessa on kioskimyymälä, Kotipizza sekä virkistäytymistiloja autonkuljettajille. Katselen Kurikan ja Jalasjärven karttataulua kentän laidalla. Seinäjoelta tuleva Onnibus pysähtyy pihaan viiden minuutin tauolle klo 16:50, jatkaakseen sitten kohti Tamperetta.
.

JALASJÄRVI 9 32,1
K: Kirkko 1800 Salomon Köykkä-Köhlström
K: Alttaritaulu 'Kristuksen kirkastuminen' A. Såltin
K: Kirkon kattomaalaus Mikael Toppelius
K: Koskuen kylän kyläkirkko
P: Jääkärirykmentti 58:n muistomerkki
P: Vapaussodan sankaripatsas, Elias Ilkka
P: Viime sotien muistomerkki, Viljo Savikurki
P: Veistos 'Poika ja kala' Koivisto, kirkkopuisto
R: Kunnanvirasto 1975 Veikko Voutilainen
R: Koski-Lammin maalaistalo ja Vilholan monitoimitalo, vanhaa tyyliä, kk.
M: Museonmäki, 19 rakennusta, kala-aitta 1621, 15'000 esinettä
P: Tokerotien tekijän muistom. T. Martiskainen, Taivalmaan mäki
L: Isovuoren Pirunpesä, pystyrapautuma (2,4 miljoonaa vuotta vanha)
L: Ilvesjoen kanjoni
L: Ponsijärvellä linturikas suoalue

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti