torstai 12. lokakuuta 2023

783. Loviisa - keräilymessut 2023

Loviisan Antiikki- ja keräilymessut järjestettiin elokuun viimeisenä lauantaina ja sunnuntaina 27.8.2023. Tapahtumapaikka oli ruotsinkielisen lukion Svenska Gymnasiumin komea jugend-talo (Magnus Schjerfbeck, 1908), Brandensteininkatu 27, Loviisanlahden pohjukassa.

Jo perjantaina 25.8.2023 klo 7:30 lähti vantaalaisen antikvaarin pakettiauto hakemaan Nummelan varastosta Vihdistä parikymmentä banaanilaatikollista keräiltäviä kirjoja sekä sarjakuvia, äänilevyjä, karttarullia, tauluja, julisteita, kankaita, astioita, lasivitriinejä, pöytälamppuja, Aalto-tuoleja, kristallikruunun, sotilaskypärän.

Iltapäivällä innokkaimmat kauppiaat kokoontuivat klassisen kauniin koulutalon pihalla Loviisassa. Oppilaita kulki sisään ja ulos. Kauppiaat päästettiin taloon vasta klo 15. Juhlasalissa oli vantaalaisen myyntipaikka. Suorat portaat ovelta ensimmäiseen kerrokseen, käännös ja portaat toiseen kerrokseen. Laatikoiden kantamista pihalta asti, kun ei voi ajaa autolla sisään juuri oikealle paikalle, kuten isojen kaupunkien messuhalleissa.

Näyttämön eteen 4 + 6 vantaalais-antikvaarin pöytää. Talon kalusteita ja kauppiaiden tuomia omia pöytiä. Näyttämöä saattoi hyödyntää lisätilana tavaralle. Flyygeli oli työnnettävä pyörillään nurkkaan. Itäkulmaan tulivat äiti ja tytär vuonna 2023 ainoan kerran myymään, ensi vuonna aikovat pelkästään ostaa. Pöytien varustamista klo 15-18.

*

KOSKENKYLÄ, Forsby. Pieni turistimatka illan piristykseksi. Auton navigaattorin neuvoilla kapean kärrytien päähän katsomaan vanhalta pikkusillalta koskea. Toinenkin auto pysäköi pihassa tien päässä, kalastajia. Virtaavassa vedessä on ainakin enemmän tunnelmaa kuin kuukautta aiemmin Kouvolan Anjalankoskella, Liikkalan valleilla, jotka olivat enää epämääräisiä kasaantuneen maan pyöreitä kohoumia maastossa.

PERNAJAN KIRKONKYLÄ. Keskiaikainen kivikirkko, Mikael Agricolan patsas, hautausmaa. Olen käynyt kerran aiemmin, eikä uusi käynti tunnu miltään.

**

"PEACEFULL PERNAJA", Segersbyntie 181, internetissä varattu yöpymispaikka, 13 kilometriä Loviisasta. Mikael Agricolan Pernaja on liitetty Loviisaan. Garpgård on kylä tai kartano kartassa, Pernajan kirkolta luoteeseen. Pernajanlahden koillisrannikolla mutkittelee kapea hiljainen tie, jolle mahtuu auto kerrallaan ajamaan. Onneksi ei ole kertaakaan vastaantulijoita. Ei osu silmiin edes levennyksiä, kohtaamispaikkoja autoille.

Aikanaan tien varrelta löytyy, puiden ja pensaiden takana piileksivä, vain ajoportin aukosta pihan ulkopuolelle näkyvä, salaperäisen arvoituksellinen kaksikerroksinen harmaantuvasti valkoinen kivitalo, suunnilleen yhtä korkea kuin leveä, funkkis-tyyliä 1930-luvun alusta.

Etupihalla seisoo ahtaasti villiintyneen kasvillisuuden keskellä monta henkilöautoa ja pari moottoripyörää, sekä kirjava joukko ihmisiä pulisemassa keskenään. On vähän hippikommuunin tuntua ja sen kaiken keskellä häärii Jeesuksen näköinen parrakas, hyvin pitkätukkainen talon omistaja, joka tulee kättelemään uusia asiakkaita ja opastaa nämä sisälle taloon.

Pitäisiköhän ottaa ulkokengät jalasta eteisessä? aprikoimme (Kouvolan Myllykosken matkustajakodissa "Rauhalassa" oli sellainen tapa). "IHAN vapaasti kuten vain haluaa!" sanoo majatalon isäntä kuulostaen suurpiirteiseltä.

Huoneemme ovi onkin jo eteisessä heti ensimmäinen vasemmalla. Se on leveä pariovi: talon kirjastohuoneen läpinäkyvät lasiovet. Ovien sisäpuolella on molemmin puolin verhot, jotka voi vetää ovien eteen, jos ei halua näkyä eteiseen kuin olisi näyttämöllä.

Eteisen toisella puolella on lähin käymälä, jonka kalusteet ovat uusia ja siistejä. Ovessa ei ole lukkoa, vaan pieni metallinen koukku sisäpuolella, jolla oven voi sulkea. Täsmälleen samanlainen ratkaisu kuin Myllykosken matkustajakodissa, joka oli varsin samannäköinen ja samanikäinen 1930-luvun alun kaksikerroksinen funkkis-talo. Talon yläkerrassa on kylpyhuone, joka on varustettu porealtaalla.

Kaikki hotellihuoneemme seinät ovat täpötäysien kirjahyllyjen peittämiä lattiasta katonrajaan asti. Huoneeseen on ahdettu ainakin iso kirjoituspöytä tuoleineen, nojatuoleja, lipasto, taulu-televisio sekä vielä sänky. Isäntä tuo petivaatteet ja toiselle vieraalle ylimääräisen varavuoteen, joka sitten melkein täyttääkin vähäisen jäljellä olleen tyhjän lattiatilan. Jää enää kapeat käytävät liikkua kirjastohuoneessa.

Kirjakauppiasta kiinnostavat tietysti huoneessa olevat monet tuhannet kirjat, tuoleillekin kiiveten, katonrajaan kurottamaan yltääkseen. Aihepiirejä riittää maasta taivaaseen. Paljon yhteiskunnallista ja hengellistä kirjallisuutta monista uskonnoista. Useita uusia kappaleita Sari Näreen kirjoittamia kirjoja, sekä vanhoja Meurmanin sukuun liittyviä kirjoja.

Minua kiinnostaa eniten päätoimittaja Kari Hokkasen kirjoittama juhlakirja "Ilkan sata vuotta" eli Vaasassa ja myöhemmin Seinäjoella ilmestyneen maalaisliittolaisen Ilkka -sanomalehden historia, koska laihialaissyntyinen isoisäni toimi 1910-luvulla lehden taloudenhoitajana eli toimitusjohtajana. Uutena tietona minulle selviää, että isosetäni, laihialainen maanviljelijä ja neljän kirjan kirjailija. on työskennellyt myös toimittajana Ilkassa. En ehdi lyhyessä ajassa lukea kaikkia satoja sivuja Ilkan levikkitaistelusta kokoomuslaisen Vaasa-lehden, myöhemmin Pohjalaisen kanssa, eikä Hokkasen kirjaa ole pääkaupunkiseudun kirjastoissa, Finlandia-kirjalla kylläkin.

Aamiainen on tarjoilla viereisessä ruokailuhuoneessa yleensä klo 8 alkaen, mutta aikaisen kirjakauppiaan pyynnöstä jo klo 7:30. Kaurapuuroa, mustikka- ja omenamehua, kahvia, karjalanpiirakoita, neljää lajia leipää, kuumia kananmunia, juustoa, tomaattia, kurkkua. Kasvis-aamiainen, ei leikkeleitä tai makkaraa. Talon isäntä ohjaa sivutoimisesti myös joogatunteja.

Majatalossa pitäisi olla neljä vierashuonetta, mikäli kirjastohuone ei ole improvisoitu viides. Muita vieraita näyttää elokuun viimeisenä viikonloppuna olevan pariskunta Suomesta sekä yksinäinen nainen Italiasta, Ensimmäisen illan ruuhka pihalla saattoi johtua opiskelijapojan lähtötouhusta moottoripyörällä Lappeenrannan yliopistoon.

***

LOVIISAN KERÄILYMESSUT ovat auki kymmenestä alkaen, 7 tuntia lauantaina ja 5 tuntia sunnuntaina. Kauppiaat haluavat viimeistellä pöytiään jo kello kahdeksasta aamulla. Myyntipöytiä on sokkeloisesti koulun eri luokissa ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa.

Majatalon isäntäkin aikoo käydä messuilla Loviisassa. Hän ehtii italialais-vieraansa oppaana koulun juhlasaliin sunnuntaina sulkemisaikaan kolmelta ja ostaa vantaalais-antikvaarilta kolme kirjaa parillakympillä.

Sunnuntain lopuksi runsas tunti pöytien purkua ja banaanilaatikoiden kantamista pihalle autoihin. Naapurikauppiaat äiti ja tytär kierrättävät kollegoilleen myymättä jääneitä painotuotteita, kuten Anttilan postimyyntiluettelon vuodelta 1974. 

****

LOVIISAN NÄHTÄVYYDET 2023:

1) IDÄSSÄ:

Lähdin kävelemään koululta itäkaakkoon Loviisanlahden rantapuistoon.

RUUSUPUISTOSSA kasvatetaan monenvärisiä lajikkeita. Pieniä polkuja sokkelona korkeiden pensaikkojen seassa. Veistoksia.

RANTARAITTI, pitkä kävelytie etelään Laivasillalle. Palasin sitä sunnuntaina Laivasillalta koululle.

KELLUVAA SILTAA pitkin pääsevät jalankulkijat ylittämään Loviisanlahden pohjukan itään, Asuntomessujen alueelle. Toinenkin turisti kulkee puusiltaa edelläni.

KELLUVA TALO on rakenteilla vastarannalla, ensimmäinen suunnitellusta yhdeksän pientalon ketjusta. Ulkopuolelta valmis, sisätyöt kesken, pääsy kielletty talon omalle sillalle. Lähellä rannalla on Asuntomessujen rivitalo, lasiseinä omille pihaterasseille meren suuntaan. Sisämaassa Asuntomessujen korkea kerrostalo merinäköaloin.

LEIKKIPUISTO vieressä rannalla. Kiipeilyseinä, josta selviävä lapsi pääsee yläkannelle ja liukumäkeen. Seiniin kytkettyjä palikkatehtäviä lapsille. Tarzanin liaani heilahtamisiin liukuradalla. Parasta mielestäni ovat kokeilemani maahan kaivetut kaksi pientä trampoliinia, joilla kaksi lasta voi yhtä aikaa kilpailla hypyillään. Aamupäivällä ei ole muita leikkijöitä.

ASUNTOMESSUJEN reunalla kävelen SAARISTOTIETÄ kaakkoon. Lounaispuolella on upouusien pientalojen alue, palaan myöhemmin takaisin niiden pihateitä pitkin. Asuntomessut ovat päättyneet, joissakin taloissa asutaan, toisia voi katsella ulkoa tyhjinä. Laiturilla tai aallonmurtajalla voi käydä. Etelämpänä vastaan tulee pari vanhaa omakotitaloa, jolloin Asuntomessualue loppuu.

LUONTOPOLKU rannalla synkän tuuheassa metsikössä. Laitureita ja suojavalleja aallokkoa vastaan, Niitä pitkin voi kävellä meren syliin kauemmas rannasta.

KUNINGATTAREN PUISTO. Ruotsin prinsessa on kutsuttu vihkimään Viktorian aukio uuteen puistoon. Taulukartta monista kohteista. Rantaruovikkoon lähtee viehättäviä pitkospuureittejä. Opastauluissa matkan varrella selitetään luonnon ihmeitä, kuten sudenkorentoja. Kaislikoksi luullaan usein ruovikkoa! Lapsiperhe kulkee polkua riemuissaan leikkipuistoon. Minä kuljen toista pitkosreittiä lounaaseen kohti pohjoisen jokisuita, jossa lahdenpohjukassa enää tärkeän autotien Mannerheiminkadun silta.

*****

2) POHJOISESSA:

JOKISUISTON vihreä nurmikkolaakso Mannerheiminkadun pohjoispuolella on avaruudessaan miellyttävä viheralue keskustan tuntumassa, joten siellä kulkee enemmän ihmisiä kuin Kuningattarenpuistossa.

UNGERN, Loviisan keskeneräisistä linnakkeista komein rauniomuuri, vanha nähtävyys ja kesäjuhlien pitopaikka.

EHRENSVÄRDIN POLKU yhdistää upeasti historiareitin ja luontopolun! Kuljen osan lauantaina ja kokonaan sunnuntaina. Ulkotauluissa selostettuja kohteita on reitin varrella 18. Valitettavasti luontevin lähtöpaikka Ungern on kohde numero 13, kumpaan suuntaanko lähteä siitä? Toisaalla tulisi vastaan 12, toisaalla 14. Kun kuljen kohti pienempiä numeroita, on mentävä aina loogisesti päinvastaiseen suuntaan kuin pystytetty nuolitolppa näyttää, mikä on paikoin hankalaa, eksyin reitiltä lauantaina. Nuoli tarkoittaa kääntymistä, esim. oikealle, yleensä 90 astetta. Päinvastainen suunta ei ole suinkaan vasemmalle, vaan oman selän suuntaan, jos näkee nuolen oikealle edessään.

Ehrensvärdin polun alku on sijoitettu pohjoisimmaksi eli kauimmaksi keskustasta. Lähtöpisteessa on postilaatikon näköisessä muovikotelossa vieraskirja sekä jaossa ilmaisia A4-kokoisia monistettuja reittikarttoja. Siellä niiden levikki on varmasti pienin, vain koko reitin kulkijoille! Nuoliviitat voivat riittää opastukseksi ilman karttaakin.

Kohteet 1-4 ovat luoteessa vaikeimmalla luontopolku-osuudella, jonka huonojalkainen voi sivuuttaa helpolla vaihtoehtoreitillä. Mäkimaasto. Ihana lehtimetsä! Tammea, jalavaa ja vaahteraa! Nähtävyyksiä Kuninkaanlampi, laaja kuoppa, jossa ei ole nyt vettä. Ehrensvärdin piti rakentaa linnoitusta tännekin, mutta maaperä oli liian huonoa, paalutuksia, työt jätettiin kesken.

Kohde 6 on kartassa Raveliini, n:o 7 linnoituksen ulkokehä, 10-11 on Rosen-nimisessä toiseksi parhaassa rauniolinnakkeessa. Sieltä etelään Ungernille (13), josta länteen suistopuiston halki keskimmäiselle jokihaaralle, jonka itärantaa koilliseen.

GARNISON on historiallinen entinen varuskunta-alue läntisen joen haarojen välissä, vanhoja pientaloja, kauneimmillaan nähtävyys kaikilla jokirannoillaan, joita voi seurata polkuja pitkin, kuljin niitä mielelläni kahtenakin päivänä peräkkäin!

******

3) ETELÄSSÄ:

MYLLYHARJU, jatkuu keskustasta etelään, mäntymetsää, terveellinen kävelykohde jo Loviisan entisen kylpylän vieraille. Söin rinteestä 150 mustikkaa, lopetin vasta kun ampiainen pisti minua päähän tukan alle, pistopaikka tuntui vuorokauden kipeältä. Uusi kokemus.

KUKKUKIVI, punainen takorautainen näkötorni kolmella kerroksella kapein, ahtain kierreportain, Myllyharjun eteläpäässä. Ylös asti oli kiivettävä. Korkea puusto vähän rajoittaa näkymiä. Olen käynyt Kukkukivellä muillakin vuosikymmenillä.

PLAGEN, uimaranta Kukkukiveltä kaakkoon, luontopolkua pitkin metsän halki, pari tietä ylittäen. Lukittuja kauniita uimakoppeja kahdeksan. Katsoin autiota hiekkarantaa, ei ollut yhtään uimaria elokuun viimeisenä sunnuntaina! Ravintola-asiakkaita.

TULLISILTA, niemi itään ja laituri merelle, laivat laituriin tänne, kun maa nousi ja lahti mataloitui pohjoisempana. Vanhan satamakaupungin tunnelmaa hiljaisesti.

LAIVASILTA, laivalaituri, josta vesibussi Svartholman linnoitukselle ja johon "J.L. Runeberg"-laiva risteilee Helsingistä heinäkuussa torstaisin. Ravintolaterassien keskittymä, Yhdessä viereisen SUOLATORIN kanssa Loviisan toinen vilkas kesätori.

*******

4) MUSEOT:

KOMENDANTINTALO, Loviisan kaupunginmuseo pohjoisessa. Ilmaispäivä! Minulla Museokortti. En ollut käynyt aiemmin. Vain muutama muu vieras. I krs: Vaihtuva näyttely: Suola ja muut mausteet, kiinnostava! Myös videoesitys tv-ruudulta. II krs: Sibelius Loviisassa ja kylpyläkaupunki. III krs: Tinasepän paja ja hopeasepän paja lavastettu ullakolle kapeiden portaiden yläpäähän. Viihtyisä museo, jossa käyn uudelleen, jos voin!

HYÖTYPUUTARHA Komendantintalon edessä, kadun itäpuolella. Kiinnostavia lajikkeita, minulle ennennäkemättömiä.

MERIMUSEO Laivasillalla, punaisessa puisessa makasiinissa. Museokortilla. Positiivinen yllätys, antoi enemmän kuin odotin, laivoihin liittyviä asioita, mukava kierros kahdessa kerroksessa. Tulisin toistekin tilaisuuden tullen.

HOMETALON MUISTOMERKKI. Leikkimökin kokoinen pikkutalo, joka oli rakennettu Loviisan entisestä kaupunginkirjastosta poistetuista homehtuneista kirjoista. Pystytetty kauppatorilta etelään kulkevan puistokadun nurmikolle. Katsottavissa vain ulkopuolelta. Havaitsin tuttuja kansikuvia.

********

5) TAPAHTUMAT:

LOVIISAN VANHAT TALOT -PÄIVÄ, kävelykierros. Kävelin kauppatorille ja ihmettelin, miksi pitkät jonot kahdelle puiselle kioskille? Toisessa myytiin rannekkeita, joilla pääsee sisälle tapahtumaan osallistuviin yksityistaloihin. Toisessa vaihdettiin internetissä etukäteen ostettuja lippuja rannekkeisiin. Taloja kiertäviä pariskuntia ja seurueita ja naispareja tuli laumoittain vastaani sekä Garnisonin että Laivasillan suunnilla. Oli selvä naisenemmistö. Näytettävät talot oli merkitty hyvin ja katselin niitä kaduilta tai joskus pihoilta.

KIRPPUTORIMYYJIÄ torit, puistot ja jalkakäytävät täynnä etelässä lauantaina. Kierrätyspäivä. En ole mahtua puistojen käytäville pysähtelevien ostajien tungokselta. Liikaa hulinaa Loviisan keskustassa.

Olen käynyt Loviisassa monta kertaa eri vuosikymmeninä: Runeberg-laivalla, linja-autoilla, pikkuautoilla, kerran jopa erikoisjunalla Lahdesta! Olinko jo nähnyt Loviisaa tarpeeksi? - Enpä ollutkaan! Loviisa oli kehittyvä pikkukaupunki virkeimmillään! Kesän 2023 parhaita yllätyksiä.

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti