torstai 19. lokakuuta 2023

784. MYLLYKOSKI, Kouvola 2023

Myllykoskella järjestettiin heinäkuussa kolmannet Kymi Libri -Kirjamessut, torstaista lauantaihin 20.-22.7.2023. Edelliset olivat vuosina 2021 ja 2019, kahden vuoden välein, neljännet tulossa 2025.

Myllykoski on 6000 asukkaan taajama Kouvolan etelälaidalla, vuoteen 1974 asti Sippolan kunnassa ja vuosina 1975-2008 Anjalankosken kaupungissa. Myllykosken seisakkeelle on 11 minuutin junamatka Kouvolasta ja puolisen tuntia Kotkasta.

Vantaalaisen antikvaarin iso pakettiauto ajoi Myllykoskelle jo keskiviikkona 19.7.2023 lastinaan yli 50 banaanilaatikollista hyviä kirjoja. Myllykoskella ensimmäinen pysähdys torilla, jota ympäröivät isot myymälärakennukset: S-Market, K-Supermarket, Vaatekauppa Lehto, useiden erikoisliikkeiden talo posti-pisteineen, bensiiniasema, Koti-Pizza.

Viereisen Kenraalintien länsipuolella oli vielä lähikauppa K-Market. Korkein kerrostaloalue oli eteläpuolella: kortteli 4- ja 7-kerroksisia punatiilitaloja!

Ruokailun jälkeen ajoimme Kenraalintietä pohjoiseen ja käännyimme itään liikekadulle korkeatornisen Myllykosken kirkon puiston jälkeen. Kadulla rivi kaksikerroksisia taloja vajaan sadan vuoden takaa, alakerroissa kaikilla liiketila, yhä käytössä tai tyhjänä. Mukava pikkukaupungin hiljainen tunnelma.

Pysäköinti Reunan Kirjakaupan eli Kulttuuritalo Wanhan Rautakaupan eteen, (Myllykoskentie 17). Harmaan-valkoisen myyntiteltan pystytys sisäpihalle kirjakauppatalon länsireunalle. Autolla pystyi tuomaan tavarat pihalle asti.

Pihan itälaidalla on katettu näyttämölava esiintyjille, keskellä pitkien nojattomien yksinkertaisten puupenkkien muodostama katsomo ja etelälaidalla rakennus "wanha kirjahalli", jossa kauppiaiden myyntipöytiä sekä sisällä että hallin pohjoisella ulkoseinustalla. Lisäksi useita telttoja pihan länsilaidalla.

Irtopöydille on tilaa telttojen ulkopuolellakin, mutta niitä uhkaavat sadekuurot. Ulko-kirjalaatikoita täytyy joskus evakuoda teltan sisään, ja teltan ylös käärityt seinämät pitää laskea alas sateensuojiksi.

Kirjamessujen epävirallinen toimitusjohtaja on Nappi-niminen kissa, joka vaeltaa pihalla, katoaa ja löytyy, nukahtelee mielellään johonkin tyhjään pahvilaatikkoon. Illalla kun teltan seinät lasketaan alas ja suljetaan tiiviisti vetoketjuilla, Nappi yrittää kätkeytyä telttaan yöksi. Kauppiaat lähtevät hotelleihin, joita ovat lähimpinä Myllykoskella Leo ja Rauhala.

*

HOSTEL RAUHALA INN on "Museo-Majatalo", Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut matkustajakoti (vuodesta 1934). Sen valkoinen funkkistalo on 1930-luvun alussa rakennettu aivan entisen (jo puretun) Myllykosken asemarakennuksen viereen, rautatien itäpuolelle.

"Rauhala" on kuulemma ollut Suomen yleisin matkustajakotien nimi. Myllykosken Rauhalassa ovat yöpyneet sodanjälkeisen ajan kiertävät esiintyjät, kuten Olavi Virta, Aku Korhonen, Esa Pakarinen ja Tapio Rautavaara.

(International Youth Hostel Handbook 1987/88: Finland. Anjalankoski. Retkeilymaja Rauhala. Itäasemantie 17, 46800 Myllykoski. Number of beds: 5. Bednight fee: 38-76 FIM. Members' kitchen provided. Meals provided. Family rooms available. Railway station: Myllykoski 100 m.)

Ajamme tunnelissa rautatien ali itään ja käännymme etelään. Vehmas villi metsä reunustaa Itäasemantietä talolle 17. Kansainvälinen retkeilymajojen tunnuskuvio ja Hostel-viitta puiden ja tuuheiden pensaiden välissä aukolla, josta voi ajaa pihalle. Inn, Matkustajakoti, Rauhala. Monta nimeä esillä. Ikkunoista loistavat värikkäät neon-valot ja myös neon-kellonaika ulos!

Majatalon isäntä, eläkkeellä oleva opettaja, opastaa uudet vieraat kuistin kautta sisään. Ulkokengät on tapana riisua eteiseen. Pohjakerroksessa on oikealla pohjoisessa keittiö, jossa on avonaulakko huoneiden avaimille. Rauhalan pinta-ala on 200 m2.

Nousemme natisevia portaita yläkertaan. Pohjois-etelä-suuntaisen keskikäytävän varrella on rinnakkain neljä huonetta ikkunat länteen (n:rot 2-5) ja kaksi itään (päissä). Käytävän varrella on penkki ja kummassakin päässä vieraiden käyttöön jääkaappi ja mikroaaltouuni. Yleisten tilojen valot toimivat liikekytkimellä.

Itäpuolen huoneiden välissä on portaikko, sekä wc (uusituin posliinein) ja suihkukomero. WC:n lattialle jää aina lätäköitä suihkukomerosta. WC:n ovi suljetaan sisäpuolelta yksinkertaisella pienellä metallisella koukulla. Käymälän vihreää käsipyyhettä ei vaihdeta päivittäin, jos koskaan. Valot sammuvat runsaan minuutin välein ja sitten on huidottava käsillä, jotta ne syttyisivät uudelleen.

Makuuhuoneen raskaat puiset huonekalut ovat vanhoja. Seinillä on valokuvia 1950-luvun suomalaisista viihdetaiteilijoista ja muita koristeita, kuten jouluporoja neon-valokuvioina ikkunoissa ja pieni hohtava luuranko wc:ssä. Lattiaa ei ole imuroitu. Kaapin ovessa roikkuu eksoottinen japanilainen kylpytakki, kai käytettäväksi, vaiko koristeeksi?

Huoneen 4 ikkunasta on näköala junaradalle, jota kulkevat monet pitkät tavarajunat ja lyhyet henkilöjunat Kotkan ja Kouvolan välillä. Huoneessa on todella KUUMA heinäkuussa, kun ikkuna on ollut koko päivän kiinni! Ikkunan lisävarusteina ovat rullaverho ja pitsiverhot.

Majatalon omistaja kertoo mielellään talon historiasta ja näyttää huonetta numero 2, jossa asui pitkään Kitty Linder, jota Mannerheim kuulemma kävi tapaamassa tullen salonkivaunu-junalla 100 metrin päähän asemalle. Paperitehtaan omistajista kenraali Rudolf Walden suosi yhteisöä, kun taas Björnberg halusi vain rahaa. Kirkon 45 metriä korkean tornin huipulla on kauas näkyvä, neon-valaistu risti, koska Walden oli nähnyt sellaisen Keski-Euroopassa ja viehättynyt.

Vantaalainen antikvaari onnistuu ostamaan yhden vanhan pöyälampun talon isännältä, ja tämä puolestaan poikkeaa messuilla ostamassa vantaalaiselta Tapio Rautavaaran vinyyli-äänilevyn.

**

INKEROINEN on seuraava juna-asema ja taajama Myllykoskelta etelään. Ajamme sinne illalla kello 17. Inkeroisissa on enemmän palveluita kuin Myllykoskella, kuten hotelli Kantri, monia ravintoloita, kirjasto, tavaratalo Tokmanni ja ruokakauppa Lidl. Tuolla näen Inksun Baarin, täällä Inksun Kuntosalin. Omistaakohan joku "Inksuksi" kutsuttu Inkeri tai Inka puolet kylän yrityksistä? Kävelen länteen Kymijoen ylittävälle sillalle katsomaan jokimaisemaa. Viereinen tie Lauttatie muistuttaa ehkä ajasta ennen siltaa.

***

LIIKKALAN VALLIT ovat sotahistoriallinen nähtävyys Liikkalan VPK:n luona, lyhyen automatkan päässä Inkeroisista. Venäläinen sotapäällikkö Suvarov kunnosti ne 1792 Katariina Suuren aikaan. Vallit tulivat jo 1808 tarpeettomiksi, kun Suomi oli liitetty Venäjään, ja ne näkyvät enää kumpuiluna vuosisatoja kasaantuneen maan ja ruohon alta. Heinikkoon on niitetty polku käveltäväksi. Ilman taustatietoja en olisi nähnyt mitään erikoista. - Vitsailin Hattujen ja Myssyjen taistelupaikasta, josta löytyisi yhä kaivauksissa myssyjä sekä hattuja.

****

MYLLYKOSKEN KIRKKO (1936, W.G. Palmqvist), on päätytornillinen, valkoiseksi rapattu, tiilistä muurattu pitkäkirkko, kaunis nähtävyys. Kirkon 45-metrinen torni on niin korkea, että toimii hyvänä maamerkkinä, näkyy joka suuntaan puiden ja talojen yläpuolella. Tornin huipulla loistaa neon-risti! Kirkon länsipuolella on kaunis puistikko ja toriaukeama. Illalla huomasin kirkon olevan auki ja ovista tuli ulos sotapoikia. Armeijan soittokunta oli esiintynyt. Joku pariskunta keksi mennä sisään, minulta jäi menemättä.

*****

KYMI LIBRIN kirjallisuustapahtumassa kävin lauantaina. Vihreäliivinen vartija myi portilla 15-20 euron lippuja. "Wanhassa kirjahallissa" esiintyi kirjailijoita ja palkittiin novellikilpailun voittajia. Esimerkiksi aiheena oli sauna: kilpailija luki ääneen sauna-novellinsa. Kirjahallin seiniä peitti lattiasta kattoon kirjahylly, joka oli täynnä käytettyjä kirjoja, koristeeksi.

Ulkona pihalavalla palkittiin paikallinen "vuoden yrittäjä": Jawa-moottoripyörien kauppias- ja maahantuoja-pariskunta. "Miksi yrittää juuri Myllykoskella? Miksipä ei!"

Makkara-peruna-katuruoan ja kirjojen kauppa kävi, vantaalaiselta antikvaarilta osti parhaimmillaan eräs pariskunta 3 muovikassillista kirjoja 130 eurolla. Sadekuurot pakottivat kauppiasta välillä siirtämään kirjojaan teltan suojaan.

Kello 15 loppui ohjelma ja alkoi kirjojen pakkaaminen banaanilaatikoihin sekä teltan purkaminen. Esiintyjien "Backstagelle" oli jäänyt ylimääräisiä syömättömiä lohileipiä ja juustoleipiä, joita jaettiin sitten kauppiaille.

Paluumatkalla ajoimme Korian, Kausalan, Nastolan ja Lahden kautta. Matkan varrella ohitettiin "Kymi Ring"- autorata, jossa oli kilpailu meneillään. Lahdentieltä menimme Vihtiin Nummelan varastohallille. Päivä päättyi kotiinpaluuseen klo 22.

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti