maanantai 19. heinäkuuta 2010

363. SÄKYLÄ

Asukkaita 5 tuhatta (4282 vuonna 1963), EU-kannatus 47,8 % (1994)

(Säkylä, Kiukainen ja Köyliö aikovat yhdistyä Euraan v. 2011 alusta)

Miksi? Säkylän Pyhäjärvi

Milloin? Lauantaina 27.6.2009

Ajelimme Aurajoen länsirantoja pitkin, kunnes Oripään pohjoispuolella Virttaalla käännyimme luoteeseen kohti Älykästä, takaperin luettuna Säkylää. Tien oikealla puolella oli eksoottisen kiinnostavan näköistä mäntykangasta, Säkylänharjua. Retkeilyreittejä? Armeijan harjoitusmaastoa?

Poikkesimme Säkylän Huovinrinteen varuskuntaan etsimään sotilaskotia "Sotkua", joka oli eräälle seurueemme jäsenistä tuttu varusmiesajoilta. Silmukkatie, asuinalueita. Emme löytäneet. Eikö joku opi armeijassa suunnistamaan edes Sotkuun? Hän ei tuhlannut kahviin ja munkkeihin.

Auringonpaahteinen Säkylä oli avara, väljästi levittäytyvä nykyajan ökykylä. Isoja teollisuus- tai varastohalleja, laaja keskusta. Sivutien päässä kaunis puistoranta. Uimaranta, jossa lapsi pesi shampoolla. Laituri. Vesiaihe - kanavia vedetty rannasta kaupungintalon pihalle, jossa kasvoi pallomaisia salavia.

Kaupungintalon puistosta avautui järvinäköala, kaunis ja avara kuin Espoon Westendistä Suomenlahdelle. Pyhäjärvi oli kooltaan 10 km x 25 km, 'Satakunnan meri'. Kaupungintalolta oli vesimatkaa vastarannalle etelään 18 km. Vehreät pikkusaaret koristivat ja elävöittivät maisemaa.

Suomessa on kymmeniä tuhansia järviä, joista suurin osa on samanlaisia kuin ennenkin nähdyt, mutta Säkylän Pyhäjärvi on persoonallinen elämys, kuten osoittautui olevan myös meteoriittijärvi Lappajärvi. Pitäisikö laatia tai äänestyttää järvien 10 kärjessä -lista?

SÄKYLÄ 5 47,8
K: Puukirkko 1776 Antti ja Mikael Piimänen
K: Alttaritaulu 2-os. 'Naulitseminen' ja 'Ehtoollinen' G. Pryckthen
R: Harakkatyyppinen tuulimylly, pitäjän tunnus (vaakunassa)
M: Kotiseutumuseo Pyhäjärven rannalla
P: Myllynkiven hakkaajan muistomerkki, Lännen Tehtaat
L: Lentohiekkakenttiä Vampulan tien varrella
E: Porin Prikaatin varuskunta-alue
L: Pyhän Henrikin matkailu- ja retkeilyreitti
V: Pyhäjärvi ('Satakunnan meri'), hiekkarantoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti