torstai 22. heinäkuuta 2010

408. VEHKALAHTI

Asukkaita 12 tuhatta (11823 vuonna 1964), EU-kannatus 64,9 % (1994)

(Vehkalahti yhdistyi Haminaan v. 2003 alusta)

Miksi? Keskiaikainen kivikirkko (Haminassa)

Milloin? Maanantaina 15.7.2013

Kävelin pari-kolme tuntia Vehkalahdella samana päivänä kuin kävin linja-autolla Virolahdella, Miehikkälässä ja Haminassa.

Vähän ennen Haminaa n. klo 9:45 pikavuoron kuljettaja mainitsee Summan pikavuoropysäkin, joka ohitetaan pysähtymättä ja jota en itse löydä, ainakaan kyltillä merkittynä. (Entisen Vehkalahden kunnan aluetta.)

Haminan ja Vehkalahden rajoilla erottuu Valintatalo ja muita liikkeitä isossa kauppakartanorakennuksessa. Sitten kaksi isoa siltaa komeasti vierekkäin johtaa liikenteen Haminaan ja oikealla etelässä satamassa on mahtava puinen "Troijan hevonen" vai onko se Haminan puulehmä!

***

Katsottuani karttaa klo 14:30 suunnistan Haminan kirjastosta etelään satamarantaan, ensin siltojen alitse, sitten sillan yli länteen, ohi troijalaista muistuttavan puulehmän. Entisen Vehkalahden kunnan puolella kaksi teinipoikaa pyöräilee vastaani kävelytiellä kysyen: "Hei sori onk'sulla yhtä tupakkaa?"

Kävelen 4-5 km Summan paloasemalle asti ja etsin bussipysäkeiltä pikavuorotekstiä, mutta en näe sellaista. Paikallisbussi numero 1 ajaa kyllä tunnin tai puolenkin välein Kotkasta Haminaan.

Kävelen Vehkalahden Summassa tai Uudessa-Summassa Tehdastietä etelään. Summan tehtaiden korkeat savupiiput näkyvät hyvin meren yli Haminaan, mutta eivät metsän yli. Omakotitalot ovat pienempien sivuteiden varrella, mutta missähän asti Alvar Aallon suunnittelemat kerrostalot? Petkeleen asutusalueella? Lähempänä merenrantaa?

Vaihdan vilkkaammalle etelään vievälle päätielle, rekkojen käyttämälle Satamatielle, ja kävelen 3 km satamaan viittaavaan tienristeykseen asti, kunnes klo 16:20 käännyn turhautuneena takaisin. Etelässä näkyy komeita tuulimyllyjä (iso seisoi, pienet pyörivät) ja matkan varrella poikkitiellä oli Uuden Summan koulu, Siwa-myymälä ja baari, sekä pari teollisuusaluetta, mutta ei minkäänlaista kylän tai taajaman monumentaalikeskusta.

Kävelen puoli tuntia klo 16:20-16:50 takaisin pohjoseen isolle tielle (moottoritien suuntaiselle entiselle valtatielle) ja sitten itään 40 min. klo 17:30 asti takaisin Haminaan. Pitkä turhahko harharetki Vehkalahdella, en ole tyytyväinen. Täytyyneekö palata vielä toiste tarkemmin karttatiedoin etsimään "Alvar Aallon Summaa"?

VEHKALAHTI 12 64,9 Per. 1336 (r. Veckelax)
K: Pyhän Marian keskiaikainen kivikirkko 1400, Haminassa
K: Alttaritaulut 'Taivaaseen astuminen' ja 'Pyhä ehtoollinen'
M: Koulutalomuseo Husulan Kustaanmäellä
R: Summan, Vilniemen ja Brakilan kartanot
R: Summan tehtaiden Petkeleen asuinalue, Alvar Aalto
R: Kuorsalon ja Tammion entiset kalastajakylät
P: Sankaripatsas Myllykylän hautausmaalla
P: Leirikankaan muistokivi
P: Riihikallion leipäpuu, vanhojen vesimyllyjen muistomerkki, Reitkalli
P: Talonpoikaispurjehduksen muistomerkki, Neuvottoman koulun piha
L: Tontinvuori, muinaisen idäntien vartiotorni
L: Ulko-Tammion saari, Itäisen Suomenlahden kansallispuisto
N: Pyötsaari, Kannusjärven Sileävuori, Reitkallin Suurvuori
T: Summa, Salmenkylä, Metsäkylä, Neuvoton, Kannusjärvi
H: Vehkalahdesta irrotettu Kymi, Sippola ja Hamina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti