maanantai 19. heinäkuuta 2010

373. TERVO

Asukkaita 2 tuhatta (3731 vuonna 1963), EU-kannatus 36,1 % (1994)

Miksi? Kolun kanava ja Äyskoski?

Milloin? Keskiviikkona 13.8.2014

Lähdin Kuopiosta klo 6:30 Pohjolan Liikenteen bussireitille Karttula - Tervo - Vesanto. Olin ainoa matkustaja, kunnes Karttulasta ja Tervosta tuli kyytiin 20-30 koululaista Vesannon Yhtenäiskouluun ja Lukioon.
*
Karttulan kirkonkylässä poikettuamme ajettiin edelleen luoteeseen valtatielle asti, jota länteen ja luoteeseen, kunnes kaarrettiin lounaaseen ja tultiin Tervon kirkonkylään. Korkea silta yli Rasvankijärven. Käännyttiin vasemmalle, vasemmalle, vasemmalle, kiertäen ABC-huoltamon takapihalle, alas kellarintasolle, järvenrantaan. Siellä oli kahvilan terassi ja matkahuollon toimipiste, johon bussi toi rahtitavaraa rullakollisen. Pihassa oli ruuhkaa jäteautoa myöten, jonka kuljettaja kahvilla.
*
Tervosta jatkettiin 25 km ja 25 minuuttia Vesannolle, kiertäen ensin Niiniveden luoteispään kautta. Vietin Vesannolla pari tuntia klo 8-10. Linja-auto saapui klo 10:20 ja kuljettaja oli sama nuori nainen kuin aamulla klo 6:30 - 8:15. Kukahan sitten oli ajanut edellistä Vesannolta klo 8:20 Kuopioon lähtenyttä bussia? Ostin lipun Tervoon, 6,10 euroa, ja sinne ajettiin 25 minuuttia.
*
Jäin Tervossa ABC-huoltamon takapihalle, kävin korkean autotiesillan alla. Kävelin pikkutietä pohjoiseen, painorajoitettu silta. Talojen 7 ja 9 välissä mainostetaan "avointa pihaa, jossa saa levähtää hetken", kauniin järven rannassa. Siellä istui jo joku. Kirpputorin pihalla myllättiin maata, oliko ovikin auki vain remontin takia. Käväisin Lions-leijonien keräyksellä lahjoittamalla laiturilla, jonka vieressä oli matonpesupaikka (sisämaassa) ja pyykkäreitä ahertamassa.
*
Kun pikkutie päättyi arkisen karuun asfalttitiehen, en jaksanut lähteä pohjoiseen 4 km:n päähän Kolun kanavaa katsomaan, vaan palasin samaa pikkutietä keskustaan. Jatkoin etelään, ohi koulun, koristeelliselle värikkään kirjavalle kivikirkolle, jonka seinässä on vuosiluku 1925. Kävin katsomassa sisältäkin.
*
Heti lähdettyäni kirkosta alkaa sataa ja ukkonen jyrähtelee. Palaan kirkkoon pitämään sadetta, jota kestää ja kestää, 2,5 tuntia. Aina uudelleen ukkonen alkaa jyrähdellä ja laimentunut sade yltyy taas hurjaksi.
*
Sataa vielä kun lähden kävelemään bussipysäkille, ja teillä virtaa vettä siellä missä ei ole suuria lätäköitä, mutta puolen kilometrin kävelyn aikana sade lakkaakin. Bussi on myöhässä, 15-20 minuuttia. Odottelen alhaalla Laituritie 1:n ABC:n rannassa, mutta nousen sieltä pitkät portaat sillalle tähyilemään bussin saapumista ja jään sillan pielen pysäkille.
*
Bussi ajaa klo 15 (toisin kuin aamulla) myös Tervossa koululle, jonne asti näen sillan luota. Sitten se käväisee huoltoaseman rannassa, kunnes saapuu pysäkilleni sillan luona. Kolmannen kerran sama nuori nainen kuljettajana.
*
Ostan 12 eurolla lipun Kuopioon asti, kun äskeisen sateen ja tummien pilvien vuoksi minua ei enää houkuta pysähtyä Karttulaan, jossa olin aikonut viettää kolme tuntia klo 15:20 - 18:15, viimeiselle bussille Karttulasta Kuopioon. Katselen Karttulaa vain ikkunasta. Päivällä on koululaisten lisäksi (aamulta tuttuja naamoja ja hiuksia) myös muutama aikuinen matkustaja. Kuopion linja-autoasemalla kuljettaja pyytää "vielä kerran anteeksi myöhässä olemista" (20 minuuttia) Mikä lienee myöhästymisen aiheuttanut?


TERVO 2 36,1 Per. 1926
K: Punatiilikirkko 1925 Ilmari Launis (italialaisvaikutteinen)
K: Profeetta Eliaan ortodoksinen rukoushuone 1956
R: Kolun kanava 1895, pitkä, yhdistää Pielaveden ja Nilakan Iisveteen
R: Tervonsalmen silta
P: Puuveistos 'Tervon mänty' Eva Ryynänen
L: Tervonsalmi, Hämeen ja Savon ikivanha maakuntaraja
L: Vapaana virtaava Äyskoski
L: Luontopolku 'Hellepolku'
N: Hautomäki ja Haapamäki, torni
V: Kolun kanava 1892-95 Suomen pisin sisävesikanava
V: Nilakka, Rasvanki, Iisvesi, Niinivesi, Virmajärvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti