maanantai 19. heinäkuuta 2010

397. VAALA

Asukkaita 4 tuhatta (7095 vuonna 1964), EU-kannatus 32,2 % (1994)

Miksi? Erikoisen kaunis Manamansalo

Milloin? Sunnuntaina 17.7.2005

Ajoimme Puolangalta etelään, Väyrylän ja Törmänmäen ohi, Paltamoon. Kainuun tiet olivat hyviä, kivoja ajettavia, viivasuoria, nousten ja laskien vaaralta toiselle. Vaaramaisemia.

Paltamossa kävelin 20 minuuttia muiden juodessa kahvia. Eino Leinon patsas ja satunnainen olutpullo. Sillan alitse kulki kävelytie, retkireitti niemeen. Järvi oli Oulujärvi, johon laski Kiehimäjoki. Rannalla oli pari tyttöä istumassa ja jokunen vene. Nousin tietä ylös järveltä, aurinko paahtoi yhä klo 18. Edempänä näkyi K-kauppa, mutta liian kaukana, että olisin jaksanut paahteessa sinne asti.

Vasemmalla varjon puolella oli Kipa, kirjakauppa. Harry Potter somisti näyteikkunaa, uusin kirja englanniksi, aikaisempia suomeksi. Terhi Within matkakirja kaukoidästä oli myös esillä näyteikkunassa - aha, hän oli paltamolainen (olin lukenut molemmat kirjansa vuorotteluvapaan aikaisista kaukomatkoista, sillä harrastin matkakirjoja).

Ilmoitustaululla luvattiin Anita ja Keijo Korhosen opettavan Meksikon kulttuuria ja tervehdysten espanjaa, oppikirjana matkasanakirja. Paltamon Melalahden suurmies oli entinen ulkoministeri, presidenttiehdokas, Kainuun Sanomien päätoimittaja ja professori USA:ssa.

Ajoimme Paltamosta länteen ja lounaaseen, Vaalan kuntaan, sen suureen Manamansalon saareen keskelle Oulujärveä. Pysähdyimme levähdyspaikalle koillisrannalla. Mahdollinen telttailupaikkako? Ajoimme saarella vastapäivään länsirantaa myötäilevää tietä, toinen tie kulki jopa 5 km:n etäisyydellä itärannalla. Etsimme valmiiksi rakennettuja laavuja, mutta näimme maastossa vain 'Leiriytyminen kielletty' -kylttejä. Kaunis herkkä luonto. Kävelimme. Näimme dramaattisen jyrkkiä, mutta smaragdinvihreitä rinteitä alas pienille lammille. Upean näköistä! Joku harmitteli, ettei voinut telttailla vapaasti ilmaiseksi. Voi katsoa muttei koskea.

Alassalmen lautta yhdisti saaren tiet länteen mannermaan puolelle. Tulimme juuri oikealla hetkellä autojonon jatkoksi, emme aivan viimeisinä. Autot järjestettiin kahteen riviin lossille, joka kulki puolen tunnin välein. Kaikki eivät mahtuneet kerralla kyytiin, rannalle jäi pieni autojono. Matka salmen yli oli lyhyt, viitisen minuuttia. Aika kului ulkokannella Oulujärveä katsellen.

Jatkoimme ajomatkaa kaakkoon, Vuolijoen kunnan puolelle, mutta ohi kylien ja taajamien, suoraan Kajaaniin, Oulujärveä eteläpuolelta kiertäen. Kylmäävän suuria ja tylyjä rakennuksia Kajaanissakin, viehättävän nikkarityylisen puukirkon ja sympaattiseksi kääpiöityneen puisen raatihuoneen ohessa.

VAALA 4 32,2 Per. 1954
K: Vaalan kirkko 1961 D. Englund
K: Säräisniemen puukirkko 1781 J. Suonperä
K: Alttaritaulut 'Kristus ristillä' & 'Ehtoollisen asettaminen' J. Hedman
K: Venetheiton kyläkirkko
K: Manamansalon ulkoilmakirkko, v. 1559 tuhotun 1. kirkon paikalla
M: Säräisniemen kotiseutumuseo
M: Uutelan museoalue, Jylhämä
M: Lamminahon talonpoikaistalo, Järvikylä
R: Jylhämän kartano ja museo
R: Jylhämän ja Nuojuan voimalaitokset
L: Kaunis Manamansalon saari Oulujärvessä
L: Rokuan kansallispuisto, jäkäläharjut, suppalammet
N: Keisarintie, Säräisniemi-Rokua-Oulu, kievaritalo
E: Pelson varavankila
V: Oulujärvi, Oulujoki, Kutujoki, Otermajärvi
H: Entiseltä nimeltään Säräisniemi vuoteen 1954

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti