maanantai 19. heinäkuuta 2010

379. TOIVAKKA

Asukkaita 2 tuhatta (3279 vuonna 1963), EU-kannatus 35,9 % (1994)

Miksi? Baijerin laakso

Milloin? Sunnuntaina 28.6.2009

Lievestuoreen Nokkakivestä ajoimme pikkuteitä myöten etelämmäs Toivakkaan, GPS-laitteen opastuksella. "Ralliauto" oli törmätä meihin ja heilautti pyrstöään rajussa jarrutuksessa, hiekka pöllysi.

Toivakalla oli nauhakirkonkylä, jonka kaupallinen tarjonta oli Sale sekä K-Market. Tähyilin tien laidalle kirkonkylän pohjoispuolelle merkittyä uimarantaa, mutta en nähnyt autonikkunasta.

Vihijärvellä, 6 km kirkonkylästä etelään, näkyi tien varrella ihastuttava "Baijerin laakso", joka oli kuin Itävallasta tai Etelä-Saksasta. Kotimaassa voi matkailla kuin ulkomailla! (Toisen hienon jokilaakson muistan Kauhajoen varresta.)

Ylitettyämme kuntarajan Leivonmäen puolelle meidät yllätti iloisesti Rutalahti, "vuoden kylä". Koululla sattumalta pysähtyessämme huomasimme tien toisella puolella "Koskikaran kierroksen". Polku laskeutui laaksoon, jossa oli mukava sarja Rutajoen pikkukoskia. Joku meistä kolmesta innostui eniten, jopa kadoten puoleksi tunniksi, kun oli kävellyt niin pitkälle jokilaaksoon, etteivät muut voineet uskoakaan. Jatkoimme matkaa etelään Luhangalle.

TOIVAKKA 2 35,9 Per. 1910
K: Puukirkko 1882 L.J. Lindqvist
K: Kirkon kattomaalaukset 1973 Pellervo Lukumies
L: Siirtolohkarealue Nisulan kylässä
L: 'Baijerin laakso, Päijänteen muinainen laskuuoma, Vihijärven kylä
N: Näköalapaikkoja Huikon, Heiskan ja Riihimäen kylissä
V: Päijänne
H: Kunnan 1. asukas Pekka Toivakainen 1500-luvulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti