torstai 22. heinäkuuta 2010

443. ÄÄNEKOSKI

Asukkaita 13 tuhatta (7559+3031 mlk. v. 1964), EU-kannatus 44,7 % (1994)

(Suolahti ja Sumiainen yhdistettiin Äänekoskeen v. 2007, Konginkangas 1993)

Miksi? Siltojen kaupunki.

Milloin? Lauantaina 28.8.1993

Lähdin Iisalmesta klo 11:30 T. Makkosen linja-autolla kohti Pielavettä, Viitasaarta ja Äänekoskea. Bussi ajoi Jyväskylään, minä Äänekoskelle asti. Pielavedelle jäivät puhelias olutsieppo ja hiljaiseksi uinahtanut kaverinsa Sepi.

Viitasaarella tein pikalenkin ulkona. Rannassa oli Porthanin patsas. Kauppapalatseja kuten kaikkialla. Ison liikekylän tuntua. Kunnantalo.

Bussissa kuulin opiskelijatyttöjen juttuja takaani. Edessäni istui lauantai-lapsi sarjakuvineen ja limuineen.

ÄÄNEKOSKI. Keskusta oli ylempänä mutkan takana tai portaita ja junaradan yli. Työväenopisto, elokuvia. Jokeri-kauppa. Etsin kirkon. Koulujen välistä. Mustatakkeja. Hautausmaa, joenrantaa, puistoa. Siltaranta? Silta. Teollisuusalue. Pyörin kaupoissa - marketeissa. Hullu pari tuli vastaan alkoholistiparantolan tiellä, nainen kerjäsi rahaa.

En saanut selvää Suolahden aikatauluista. Myöhästyin ensimmäisestä Jyväskylään menevästä bussista, kun palautin litran pulloa kauppaan. Automaatti ei antanut siitä rahaa, ostin 2 kpl 1,70 markan xylitol-purukumeja.

Jyväskylässä kävelin harjun yli kohti Kortepohjaa. Olikohan portaita pari sataa? Vein espoolaisen paikallislehteni Länsiväylän "Länsiväylä" -nimiseen kauppakeskukseen. Kiertäen löysin Taitoniekantielle, 9 C 7xx... Ei nimeä, valo ikkunassa, 7. kerros eteläpäässä sekä varaportaat alas, jossa ovia, tuoleja, tupakkapaikka jollakulla ja toisen kielto sellaiselle. Keskitornissa kaksi hissiä ja sohvia. Istuin portaassa pitkään. Laitoin kortin Minnalle. Busseja 21, 22, 23:10. Uusia taloja rakennettiin.

Kävelin puoli yhdestä yhteen Jyväskylän keskustaan. Idyllistä vain! Jengiä pyöri linja-autoaseman ympäristössä.

Kello 1:30 saapui bussi Rovaniemeltä. Useita matkustajia kyytiin Jyväskylästä. Joku tyttö oli varannutkin paikkani numero 30. Vantaan lentoasemalle, kuten minäkin.

Kuljettaja-rahastaja huomautti tarjoamastani Bussilomalipun 250 km:stä: "280 km, mutta tuokin riittää, ne 10 km:n laput on niin vähäarvoisia!"

Videoelokuva oli tarjolla, valot sammutettiin, kuljettaja lupasi herätyksen. Näin matkalla Vaajakosken, mutta nukahdin ohi Heinolan. Vierustoverini vaihtui Lahdessa.

Jäin Vantaan lentoasemalle klo 5:30 ja katselin pitkästä aikaa paikkoja. Lentoon lähteviä vilisi. Ressu Redfordin näköinen kaveri oli sanojensa mukaan "ihan pihalla" bussinsa hakemisessa. Etsin hänelle 6:07 -bussin Tiksuun, jossa hänellä oli kuulemma kavereita. Kävelin itse kotimaan terminaaliin ja takaisin. Kotimaan odottajia nukkui penkeillä. Vasta klo 7:05 lähdin bussilla Helsinkiin ja 8:00 Espooseen. Univelka väsytti.

ÄÄNEKOSKI 13 k 44,7 Per. 1912, Kaup.1973
K: Punatiilikirkko 1973 Erkki Kantola
K: Konginkankaan ristikirkko 1866 Lauri Heikki Kuorikoski
K: Alttaritaulu 'Jeesus ristillä' Alexandra Såltin
K: Komelinniemen kesäkirkko, seinähirret viljamakasiinista
K: Hietaman kyläkirkko 1997 Timo Suomalainen
M: Kaupunginmuseo
M: Liimattalan taidekoti
R: Käpykolo, Käpylinna, elokuvaohjaaja Mikko Niskasen talo
R: Pukkimäen puutaloalue 1920-, Markkamäen asuntoalue 1950-luku
R: Hiskinmäki 1890, keskustan vanhin rakennus
P: Kaatuneiden muistomerkki, Jooseppi Manninen, kirkkotarha
P: Venäläiskivi, Suomen sodan 1808 muistomerkki Koiviston kylässä
P: Kaupungintalon (1986) julkisivureliefi 'Kasvu' Veikko Hirvimäki
L: Kapeenkosken maisema ja museokylä
L: Koiviston museotie
N: Äänemäki 190 m, Tärttämäki 188 m, Markkamäki, Matilanvirran silta
V: Äänejärvi, Kuhnamo, Keitele

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti