torstai 22. heinäkuuta 2010

412. VESANTO

Asukkaita 3 tuhatta (5002 vuonna 1964), EU-kannatus 43,0 % (1994)

Miksi? Torpparimuseo?

Milloin? Keskiviikkona 13.8.2014

Pohjolan Liikenteen linja-auto reitille Karttula - Tervo - Vesanto odotti Kuopion linja-autoaseman laiturissa 7, jo 5 minuuttia ennen lähtöaikaa 6:30. Olin ainoa matkustaja, kunnes koululaisia alkoi tulla kyytiin Karttulasta ja Tervosta. Ehkä heitä kertyi luokallisen verran, kaikki Vesannon Yhtenäiskoululle ja Lukiolle asti. Tytöt istuivat yleensä bussin etuosaan, samoin tiede- ja tekniikka-aiheiseen keskusteluun kaverin kanssa suuntautuvat pojat, kun taas poikien muu lössi valui bussin perälle. Kuljettaja oli tummatukkainen nuori nainen aurinkolaseissa.
*
Kuopiossa reitti myötäili junarataa ja moottoritietä lounaaseen, ohi Yliopiston, teknologiatornin ja liikekeskusten, kunnes käännyttiin länteen ja seurailtiin Kallaveden pitkää kapeaa lahtea. Karttulan puolella Pihkainmäki oli ensimmäinen asutuskeskittymä. Bussi vaihtoi asvaltilta pitkälle Ilopuron hiekkatielle, turhaan. Sitten valtatien yli etelään, jolloin Syvänniemen kirkko putkahti eteen yllättäen. Pian alkoi koululaisia tulla kyytiin, yksi, kaksi tai useampi kerrallaan.
*
"Karttula 2 km", poikettiin sinne, lounaaseen. Bussi pysähtyi hetkeksi huoltoaseman pihaan kadun varteen. Sitten ajettiin edelleen luoteeseen valtatielle asti, jota länteen ja luoteeseen, kunnes kaarrettiin lounaaseen ja tultiin Tervon kirkonkylään.
*
Tervosta jatkettiin 25 km ja 25 minuuttia Vesannolle, kiertäen ensin Niiniveden luoteispään kautta. Vesannolla silta vei yli pienen joen, joka laski Kurjenjärvestä Vesantojärveen. Keltaisen puukirkon kohdalta käännyttiin pohjoiseen ja käytiin Vesannon Yhtenäiskoulun ja Lukion portilla kääntymässä. Kaikki koululaiset jättivät bussin ja olin taas ainoa matkustaja.
*
Vesannolla klo 08:15 bussi pysähtyi hetkeksi torille, jossa oli taksiasema ja sadekatos odottajille. Jäin siinä, vaikka huoltoasema ei ollutkaan Teboil, kuten Matkahuolto oli päätepysäkin nimennyt. Teboil olikin vasta puoli kilometriä edempänä lännessä, mutta syrjemmässä, jonne bussi jatkoi matkaa tyhjänä, käväisin paikan myöhemmin katsomassa.
*
Heti tien toisella puolella oli Vesannon kirjasto, joka aukesi klo 9. Kävelin itään, sillan yli ja hetken kaakkoon, jossa olisi Torpparimuseo. Sillankorvasta alkoi moottorikelkkareitti mm. Karttulaan asti. Leveä, heinittynyt, sateen kastelema polku ja leveä silta yli kapean joen, luonnonmetsää.
*
Kävelin pikkuteitä, Gunnarintietä, Vesantojärven länsirantaa pitkin etelään, jossa oli venelaituri ja uimalaituri, jolta ei saanut hypätä. Sekä turvaköysi että nurinpäin olevan Y:n muotoinen laituri rajasivat sisäänsä pienen hiekkaisen uimarannan.
*
Veneilijöille mainostettiin palveluja, mm. wc, juomavettä, keittokatos. Ylöspäin avoimen betonirenkaan sisällä oli risuja ja vieressä halkoja. Vajan seinään oli kiinnitetty pelastamisohjeita, "rauhoita uhria". Rannalle jyrkästi laskeutuvan Rantatien varrella oli pari palvelutaloa, joista toisen päässä ulkopenkillä istui jo kolme ikämiestä juttelemassa keskenään.
*
Poikkesin sisällä keltaisessa puukirkossa. Puiden takia oli vaikea ottaa ulkokuvaa. Kävelin satoja metrejä pohjoiseen (kohti koulua, ohi urheilukentän) nähdäkseni hyvin pienen ortodoksisen rukoushuoneen, keltaisen kivitalon.
*
Vesannon erikoisuusko oli, että useilla pienillä hiekkateillä kiellettiin liikennemerkillä autolla ajo klo 22-06. Niin omakotitalojen "Gunnarinteillä" kuin myös kirkolta rukoushuoneen ohi kouluille vievällä tiellä.
*
Piipahdin kirjastossa, jonka tuulikaapissa oli runsas valikoima asiakkaiden kierrättämiä aikakauslehtiä, kuten Apu, Burda ja Cosmo.  Etsin nuortenkirjojen osastolta Anthony Buckeridgen Jennings-sarjaa, mutta Blytonin ja Burroughsin väliltä ei löytynyt. Vilkaisin Helsingin Sanomia, kun muita sanomalehtiä en huomannutkaan, olikohan vain Maaseudun Tulevaisuus. Muitakin asiakkaita kävi, kirjastonhoitaja puhelimessa, pari nettikonetta ja kolmas ovisuussa kirjavalikoiman hakemiselle.
*
Kävin K-kaupassa ostamassa Pirkan suklaisen jäätelötuutin, 60 senttiä. Puhuin mobiilipuhelimessa ja kävelin Teboilille, mutta palasin torin pysäkille. Sadekatoksessa, jonka käyttö kiellettiin muilta kuin bussin tai taksin odottajilta, istui jo keski-ikäinen tai vanhempi mies, joka osti sittemmin bussilipun 17 eurolla Kuopioon.
*
Linja-auto saapui pysäkille hieman jälkeen klo 10:20 ja kuljettaja oli sama nuori nainen kuin aamulla klo 6:30 - 8:15. Kuka sitten oli ajanut edellistä, Vesannolta jo klo 8:20 Kuopioon lähtenyttä bussia? Ostin lipun Tervoon, maksoin 6,10 euroa, ja sinne ajettiin 25 minuuttia.


VESANTO 3 43,0 Per. 1871
K: Puukirkko 1857 C. Ziegler
K: Ortodoksinen rukoushuone 1960
M: Torpparimuseo, vanhainkodin ranta-alue, 3 km kk:sta
P: Kaskikivet, osuustoiminnan muistomerkki, Anu Matilainen
N: Vesamäki 217 m
H: Emäpitäjä: Rautalampi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti