keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

597. Interraililla Biarritziin

Jatkamme Ranskan länsirannikon seuraamista tiistaina 23. elokuuta, kun matkustamme kaksi tuntia junalla Bordeaux'sta etelään. Tulemme lähelle Espanjan rajaa, Ranskan lounaiseen kulmaan, Biskajanlahden hienoon rantalomakaupunkiin Biarritziin.
.
Rautatieasemalta poistuttuamme meidän täytyy vain kävellä kauas. Olemme laajassa, yhteen-kasvaneessa kolmoiskaupungissa Biarritz-Bayonne-Anglet ja käytettävissämme on ainoastaan retkeilymajaluettelon summittainen kartta (kuten joistakin kaupungeista luettelossa on), joka näyttää retkeilymajan sijaintia suhteessa juna-asemaan.
.
Hostelli näyttää olevan tunnin kävelymatkan päässä, itse asiassa vasta Biarritzin naapurikaupungissa Angletissa. Osoite: 19 Route des Vignes, Quartier Chiberta, 64600 Anglet. 6 km asemalta, 96 vuodetta, avoinna klo 18-22 ja 8:30-10:00.
.
Biarritz näyttää minusta kuin amerikkalaiselta esikaupunkialueelta. Kauniit, rehevät omakotitalo- tai huvila-alueet jatkuvat loputtomiin. Lämmin ilmasto. Siistinnäköistä, mutta jokainen tarvitsisi oman henkilöauton. Kuljemme hyvin pitkää J.F. Kennedyn tietä ja tulemme jonkinlaiseen keskustaan, jossa on kauppoja ja turisti-informaation toimisto, josta haen nyt kartan.
.
Meillä on tänään kaikki matkatavaramme kantamuksinamme. Juna-asema on niin kaukana retkeilymajasta, ettemme halunneet jättää aseman säilöön mitään. Jatta näyttää väsyneeltä kantaessaan reppuaan, mutta minä tunnen itseni tänään energiseksi ja tarjoudun kantamaan Jatankin reppua, eikä hän kiellä.
.
Kaupungin keskustan jälkeen tulemme rannikolle ja kävelymatkamme jatkuu pitkin upeita uimarantoja, jotka eivät ole mitenkään liian täysiä, koska niitä riittää hyvin pitkälle. Välillä hiekkaranta keskeytyy merelle työntyvään niemeen, jossa on majakka ja pitäisi olla myös merimuseo sekä akvaario.
.
Kavuttuamme ylös niemelle näemme kaunishiekkaisen uimarannan jatkuvan edelleen niemen toisellakin puolella. Näen meressä ihmeellisiä kalliomuodostelmia, kuten kivilohkareen, jossa on tunnelimainen aukko, josta näkee läpi kauemmas merelle. Jotkut nuoret naiset lojuvat auringossa yläosattomissa uima-asuissa ja tuijottavat kameraani tai minua, kun kuvaan karikkoista merta ja sen edessä heitä.
.
Porrasaskelin kerros kerrokselta erikoisesti kohoava hotelli on sijoitettu hyvin lähelle meren rantaa. Jatkamme yhä eteenpäin rantoja pitkin, olemme jo ehtineet Biarritzin naapurikaupunkiin Angletiin. Majakkaniemi taisi olla kaupunkien rajalla.
.
**
ANGLET, tiistaina 23.8.
.
Angletin perukoilta löytyy sitten uusin retkeilymajamme. "Auberge de jeunesse" näyttää suurelta, jonkin verran rinteeseen mukautetulta, yksikerroksiselta huvilalta. Ulkoportaita vartioi koira, ja pihalla on jo muutamia avautumista odottavia rinkkamatkailijoita. Talon avonaiseen kellariin voi näköjään jättää matkatavaroita säilöön päiväksi.
.
Jatta lähtee uimaan. Liityn mukaan muun tekemisen puutteessa ja vartioin hänen tavaroitaan rannalla. Yläosattomat monokinit ovat täällä rantamuotina naisilla, mutta Jatta käyttää vielä bikinejä. Käytyään uimassa Jatta palaa rannalle ja ehdottaa hiekkalinnojen tekemistä. Juttelemme ja katselemme merimaisemaa, Atlantin valtamerta!
.
Retkeilymaja näytti siistiltä ulospäin, mutta makuuhuone osoittautuu siivottomimmaksi, mitä olen koskaan hostelleissa nähnyt! Kanssani asuu epämääräinen joukko nuorukaisia, monilla ihon tummuuden asteilla, espanjalaisia, afrikkalainen, joku vaaleampi ehkä ranskalainen. Huoneeni on maan tasalla, sinne laskeudutaan puoli kerrosta portaita eteisestä ja hostellin receptionista.
.
Kaikki huoneeni vuoteet näyttävät varatuilta! En löydä vuodetta itselleni! Olenkohan edes oikeassa huoneessa? Huoneen numero sanottiin minulle vain ranskaksi, muttei talossa kovin monia huoneita olekaan.
.
Mietin, keneltä kysyisin englanniksi tyhjästä vuoteesta. Kaikki puhuvat keskenään ranskaa tai espanjaa. Kokeilisinko mustaihoista, koska hän on ainoana hiljaa? Hänellä on muusta porukasta erottuvasti erikoisen hieno uudenkiiltävä makuupussi. Jospa hän on eri porukkaa ja englanninkielinen?
.
Katson mustaihoista nuorukaista silmiin tai kasvoihin ja puhua ryöpytän hänelle yllättäen englannin kieltä. Hän suorastaan hypähtää säikähdyksestä puoli askelta taaksepäin, eikä vastaa mitään. Mietin, onko hänellä puhtaat jauhot makuupussissa, vai pelästyikö poliisin tulleen kyselemään?
.
Sitten huoneen puheliain, ranskalaiseksi arvelemani jätkä, joka vaikuttaa olevan humalassa, vastaa yliolkaisesti englanniksi: - Luulenpa, että täällä ei ole yhtään vapaata paikkaa!
.
Vastaaja jatkaa joutavaa ja meluisaa juttelua ranskaksi muun jengin kanssa. He ovat kai kaikki lainelautailijoita, surffaajia.
.
Mutta puhumaton mustaihoinen on saattanut sittenkin ymmärtää minua, vaikka ei sanokaan sanaakaan. Hän tyhjentää yhden vuoteen tavaroista, hän siirtää kamat vain jollekin toiselle petille, ei kuitenkaan omalleen. Näin huoneeseen vapautuu yksi tyhjä sänky. Yöpymiseni on järjestyksessä?
.
Katselen tyhjää vuodettani, siinä ei ole peitettäkään. Sellaisen saatan käydä hakemassa retkeilymajan hoitajalta, kuten kohta teenkin. Mutta katselen paljasta patjaa, jonka päällä ei ole mitään, ei peitettä eikä lakanaa. Patja on todella likaisen ja tahraisen näköinen. Ovatkohan muutkin sängyt samanlaisia, vai sainko huonoimman. Tietenkin sain viimeisen.
.
Mitenkähän muut sietävät likaisuutta? Heillä näyttääkin olevan enimmäkseen omat makuupussinsa, jollaisia ei muissa retkeilymajoissa yleensä hyväksytä ollenkaan. Biarritzin Angletissa suvaitaan mitä vain.
.
Menen pyytämään henkilökunnalta peitettä ja lakanaa. Saan pelkän peitteen, jonka isäntä noutaa jostakin komerosta. Käyn uudelleen pyytämässä lakanaa, opettelen lakana-sanan ranskaksikin ja näytän suorastaan kansainvälisestä retkeilymajaoppaasta mitä tarkoitan.
.
Isäntä osoittaa ymmärtävänsä sanan, mutta on hämmästynyt: - Haluatko todella sellaisen? Siitähän täytyy maksaa ylimääräistä, vuokra on 10 frangia!
.
Yöpyminen tulee täällä kalliimmaksi kuin Bordeaux'ssa, 20 + 7 Suomen markoissa, mutta lakanasta en hirvene säästää etenkään täällä. Isäntä hakee minulle komerosta puhtaan lakanan.
.
Aamulla kuulen Jatan myös pyytäneen lakanaa, mutta häntä ei ollut ymmärretty. Hän oli saanut vain toisen peiton! Hän oli tyytynyt siihen ja säästänyt rahassa.
.
Illan kylmetessä kävelemme Jatan kanssa rantoja ja eri teitä pitkin lähistöllä. Palaamme "Auberge de jeunesselle" kello 21:30. On ihmeellistä, että osaammekin sinne vielä takaisin.
.
Huoneeni näkyy olevan tyhjänä, meluava jengi on poissa. Nyt voin kaikessa rauhassa pestä hampaat ja peseytyä. Minulla on yhä märkää pyykkiä, jota asettelen kuivumaan sinne, missä muutkin kuivattelevat pyyhkeitään, 'ranskalaisen parvekkeen' kaiteelle.
.
Olen nukkunut sängyssäni jo joitakin tunteja, kun herään pauhaavaan radion tai kasettisoittimen meluun. Kelloni näyttää kahta. Nyt vasta huoneeni jengi palaa yöpymään! He kiipeävät sisään avoimen ranskalaisen parvekkeen kautta. Huoneemme on maanpinnan tasossa.
.
Ulkoakin on musiikkia kantautunut kaiken iltaa, mutta etäältä, kuuluen vain vaimeasti. Nyt yöllä klo 2 musiikki soi edelleen ulkona, mutta aivan talon pihassa. Jotkut ulkona jatkavat vielä juhlimistaan, mitä meidän tupaamme tullut jengi itse asiassa ihmettelee ääneen... että ketä siellä vielä on? Huoneeni jengi käy nukkumaan ja minäkin nukahdan uudelleen.
.
***
BIARRITZ, keskiviikkona 24.8.
.
Herääminen on tunnelmallista tänä aamuna. Ranskalaisen parvekkeen ovi on pysynyt auki koko yön. Tuuletus on toiminut ja ilma ollut lämmin.
.
Yksi pihan kesyistä hanhista taapertaa aamulla aikaisin parvekeoviaukon eteen, joka on maan tasalla. Hanhi kurkistelee sisään rautakaiteen aukkojen läpi meitä ja töräyttää aamuherätyksen! Tuntuu eksoottiselta vaihtelulta kuunnella hanhien kaakatuksia aamutuimaan, ikään kuin olisin nyt Ranskan maaseudulla!
.
Käyn aamulla suihkussa. Wc- ja suihkukopit ovat Angletissa yhdessä yhteisessä osastossa ilman sukupuolijakoa. Tullessani pois suihkusta yllätyn korkeasta kynnyksestä alas käytävälle ja "putoan" desimetrin verran alas, ryminällä, vaikkakin pystyssä pysyen, mutta tytöt kuitenkin säikähtävät - tai ainakin kirkuvat!
.
Jatta kertoo, että tyttöjen huoneessa oli myös poikia sängyssä tyttöjen kanssa. Angletissa eletään vapaasti ilman sääntöjä ja valvontaa. Kukaan ei kuulemma puhunut englantia tyttöjen huoneessa. Pari tyttöä puhui saksaa, ja heitä kohtaan tuntuivat ranskankieliset vihamielisiltä.
.
Yöpymisen kalleutta Angletissa selittääkin hintaan kuuluva pakollinen aamiainen! Kahvi juodaan jälkiruokakulhosta, jonka viereen jokainen saa oman 2,5 kupillista vetävän kahvikannunsa! Leipää on vapaasti tarjolla isoissa koreissa, joista saa ottaa lisää. Voinappi ja marmeladipala jokaiselle. Yhteissyöminen isoissa pöydissä on mukiinmenevä ranskalainen kokemus sekin. Minusta tuntuu kuin olisin taas rippikoululeirillä, kuten vain muutama vuosi aikaisemmin Siuntion Syväpurossa.
.
Keskiviikon aamupäivällä 24. elokuuta kävelemme meren rantoja pitkin etelään kohti Biarritzia. Jatta kahlailee merivedessä jättäen reppunsa ja sandaalinsa kuivalle maalle. Mutta vesi on nousemassa tai vyöryy aaltoina, ei tsunamina sentään. Pelastan Jatan repun viime hetkellä kastumasta. Yllättävä hyökyaalto kasteleekin omat kenkäni ja kassini, kun valokuvaan juuri rantaa ja Jattaa. Onneksi olen edes saanut Pariisin pyykkini kuivaksi.
.
Kiipeilemme omituisen muotoisilla kivenjärkäleillä. Alkaa vesisade! Seuraavatko sadepilvet meitä koko ajan, La Rochellesta Bordeauxiin, nyt sieltä tänne? Jatta kaipaa yhä etelämmäs, niin kauas, ettei aurinko petä.
.
Värjöttelemme sateensuojassa Biarritzin Surffausklubin ovella. Sitten kuljemme eteenpäin. Minulla on kertakäyttöinen kelmusadetakki, jota käytän vasta ensimmäistä kertaa, ja vihaan sitä heti! Muovikelmun sisällä hikoaa ja se on hankala ja inhottava riisua märkänä sekä rikkoutuu helposti. Toivon, että olisin ottanut sateenvarjon mukaan.
.
Käymme kirjakaupassa etsiskelemässä jotakin lukemista. Jatta selaa englanninkielisiä novelleja, minä Paulette -sarjakuva-kirjoja, joihin ei ole merkitty hintaa. Ostan Herald-Tribunen, Pariisissa julkaistavan englanninkielisen päivälehden, jota monet pitävät maailman mukavimpana sanomalehtenä. Puolet lehdestä täyttyy tylsästi pörssikursseista, mutta muilla sivuilla uutiset on taitettu ilmeikkäästi ja kirjoitettu viihdyttävästi. Sarjakuviakin on runsaasti!
.
Menemme rautatieaseman vessaan. Miesten puoli on epäkunnossa, joten käyn naisten puolella Jatan perässä. Käynnistä pitäisi maksaa 60 centimeä, mutta pudotan lippaaseen vain minulla olevat 55 centimeä. Mahani on tänään kuralla ensimmäistä ja ainoata kertaa tällä matkalla, selviän todella vaivattomasti muuten. Siivottoman Angletin aamiainenko vaivaa?
.
Olemme tänään eroamassa Jatan kanssa. Kadotan hänet välillä jo aseman hallissakin, mutta löydän vielä uudelleen aikatauluja tutkimasta. Jatta haluaa ehdottomasti lähteä etsimään aurinkoa Espanjasta, mutta minä haluan Rivieralle Monacoon ja sitten Sveitsiin ja Liechtensteiniin, alkuperäisten suunnitelmien mukaan.
.
- Mikä hätänä, kun steppailet niin hermostuneesti laiturilla? Lähtisit vain mukaan sinäkin Espanjaan! Mä haluan ainakin varmaan aurinkoon! Tai jos painostaisit päättäväisemmin, niin voisin suostuakin reittiisi?
.
Tuntuu ilottomalta erota 10 yhteisen matkapäivän jälkeen (ma-ke 15.-24. elokuuta). Olen viihtynyt hyvin, en ole hermostunut häneen. Hän on matkan varrella halunnut yksinäisyyttä, minä en. Mutta olen jo menettänyt reitiltä hugenottien La Rochellen (jonka tosin keksin vasta Jatan halutessa rannikolle) ja haluan pitää kiinni Monte Carlosta ja Vaduzista. Espanjassa olen jo käynyt.
.
Jatta suunnittelee palaavansa myöhemmin Espanjasta Suomeen Sveitsin kautta. Voisimme sattumalta tavata Alppimaassa, hän arvelee optimistisesti. Sveitsissä olenkin myöhemmin monta kertaa näkevinäni hänet... jonkun saman näköisen vain.
.
Vaihdan lisää Ranskan frangeja ja lainaan Jatalle 50 frangia, aiempien kanssa yhteensä 200 frangia, koska hänellä oli liian vähän lähtiessään ja minulta on kulunut vähemmän kuin varauduin. Valuutanvaihto aukeaa klo 14... Biarritzissa on yleensä siesta klo 12:45 - 15:30!
.
Jään seuraamaan katseellani, kun Jatan juna lähtee kohti läheistä Espanjan rajaa, Iruniin. Sitten menen yksinäni asematoimistoon ja varaan itselleni couchetten eli lepovaunupaikan Bordeaux'sta Nizzaan ensi yöksi. Se maksaa peräti 68 frangia, 50 markkaa. On tulossa aiempia kalliimpi yö.
.
Istun odottamaan Bordeaux'hon menevää junaa. En jaksa enää olla kiinnostunut Biarritzin kaupungista. Olen yksin ja on aikaa, joten kirjoittelen paperilapulle tunnelmiani.
.
En ole vielä pitänyt päiväkirjaa matkan aikana. Arvelin, että kirjoittaminen kuluttaisi liikaa kalliita hetkiä ympäristön aistimiselta. Aion kirjoittaa vasta palattuani, mutta niin pian, että muistan vielä mahdollisimman paljon. Jatta on toisinaan kirjoitellut kalenterinsa sivuja täyteen: - Mun on kirjoitettava nyt, myöhemmin ei ole aikaa!
.
Kirjoitan hetken tunnelman: "Ilo loppui tänään, jäljellä matkasta on enää jännitys, rotanjuoksu. Käännyn paluumatkalle pohjoiseen, Suomeen, ajasta on puolet mennyt. Ystävyys, odotteluista huolimatta, oli ihmeellistä: elää päiväkausia peräkkäin toisen kanssa. Miksei hänen hahmonsa enää ilmestykään näköpiiriin, kuten aina lopulta Luxemburgissa, Pariisissa ja Bordeaux'ssa..."
.
Reissuni on käännekohdassa: tähän asti on ollut enemmän tunnelmia ja sattumanvaraisia yllätyksiä. Yksinäni lähden nyt tutkimaan paikkoja kylmän suunnitelmallisesti! Näen ehkä enemmän, mutta mikään ei kosketa enää yhtä paljon. Voin kirjoittaa pitempiä asialistoja, mutta koen vähemmän elämyksiä. En myökään voi kertoa ja jakaa asioita kumppanin kanssa.
.
Katselen ihmisiä Biarritzin asemahallissa. Tyttöset kerjäävät wc-rahaa ja neuvovat itseään vähän isompaa poikaakin - veljeäänkö? - pyytämään eräältä tädiltä, joka lapsineen istuu vieressäni. Poika pyytää kohteliaasti ja saa. Toiset lapset pelaavat soft-ball-palloilla "tennistä" asemahallissa. Mahani kurisee aamun ripulin jälkeen. Tunnen oloni hieman sairaaksi, ehkä kuumeiseksi. Odottelen junaa.
.
****
(589. Interrailin valmistelut
(590. Interraililla ensin Tanskaan
(591. Interraililla Luxemburgiin
(592. Pari yötä Luxemburgissa
(593. Yöksi Tuileries-puistoon
.
(594. Interraililla eksyen Pariisissa
(595. Interraililla Seinen rannoilla
(596. Interraililla Bordeauxiin
(597. Interraililla Biarritziin
JATKUU:
598. Interraililla Monacoon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti