torstai 15. kesäkuuta 2017

599. Interraililla Geneve ja Bern

Yöjuna Sveitsin Geneveen lähtee Ranskan Nizzasta torstaina 25.8. klo 20:23. Vaunu 93, paikka 73 MILIEU - siis lukeehan paikan sijainti lipussa: kerrossängyn kolmesta vuoteesta keskimmäinen taaskin.
.
Hytissäni istuu jo ennestään joku poika, joka keskittyy korvalappu-stereoihinsa. Sellainen on mielestäni jotenkin sairasta, skitsofreenista eroamista ympäröivästä maailmasta. Vältyn kommunikaation uhalta, mutta en ymmärrä (jonkun muun kuin itseni) tuollaista sulkeutuneisuutta...
.
Olen taas ostanut lepovaunupaikan junan couchettessa. Sellaisessa pystyn tosiaan nukkumaan ja voin rentoutua tuntien oloni turvalliseksi, vaikka matkustan yksin.
.
Couchetten hyvään palveluun kuuluu samassa vaunussa lähistöllä pysyttelevä hyttipalvelija, joka sijaa illalla vuoteet, ja kerää myös yöksi passit talteen! Hinta on vain turhan kallis, 68 frangia taaskin menee ylimääräistä! Toisaalta aikaa ja rahaa ei mene nytkään yöpymiseen retkeilymajassa.
.
Olen matkustanut Ranskassa 8 päivää, ja lasken kuluttaneeni 540 markkaa (90 euroa) eli 68 markkaa päivää kohti (11 euroa). Menetin pankkikuluihin ja dollarin arvon alenemiseen matkan aikana matkashekkejä vaihtaessani 46 mk, eli 9 prosenttia! 5,80 markkaa tai yhden euron päivää kohti.
.
Suoranaiset pankkikulut olivat Biarritzin Societe Generalessa 13,10 markkaa 30 dollarin shekin vaihtamisesta ja Bordeauxin Banque Nationale de Parisissa vastaavasta erästä vain 5,50 mk, joten pankkien välillä on eroa! Pariisissakin olin eksynyt Societe Generaliin, joka otti 20 dollarin shekistä 8,70 markkaa kuluja. Gare du Nordilla osoittautui edullisimmaksi vaihtaa pieniä eriä, Banque Nationalessa suuria.
.
Yöpymisiini on kulunut keskimäärin 29 markkaa (5 euroa) yötä kohti, yhteensä 233 markkaa (39 euroa), ja ruokiin 19 markkaa (3 euroa) päivässä.
.
Pariisin paikallisliikenne vei yhteensä 55 markkaa (9 euroa) ja postikorttien lähettäminen 37 markkaa (6 euroa). Ostin noin 20 kpl frangin kuvakortteja ja 15 postimerkkiä, jotka kukin 1,50 frangia.
.
Nähtävyyksistä maksoin vain Notre Damen katedraaliin 7 markkaa ja ostin ruoan ja korttien lisäksi vain sanomalehden 4 markalla. Säilytyslokeroihin minulta on kulunut vähintään frangi päivää kohti, joskus enemmän.
.
Maa ja valuutta on taas vaihtumassa. Reppuni sivutaskuun kertyy muovisissa filmikoteloissa isoja määriä kolikoita painolastiksi. En ole osannut päästä eroon niistä! Poistuessaan maasta kannattaisi kuljettaa vain keveitä seteleitä mukanaan.
.
**
GENEVE perjantaina 26.8.
.
Matkustajat virtaavat ulos junasta kohti asemahallia passintarkastuksen tiskin ohitse. Tiskin takana näkyy oleskelevan pari tarkastajaa passiivisina. Ajattelen, että muut junamatkustajat ovat paikallisia, mutta minä olen ulkomaalainen - pitäisiköhän minun näyttää passini? Pidän passia kädessäni ja heilautan sitä, mutta kävelen pysähtymättä ohi.
.
Huomaan silmäkulmastani, että olen saanut eloa aikaan tarkastajassa! Hän kurkottautuu tiskin yli katsomaan perääni, melkeinpä loikkaa tiskin ylitse. Käännyn vilkaisemaan häntä, mutta kävelen edelleen eteenpäin. Hän vain katsoo minkä näköinen olen, ja laskeutuu rauhallisesti alas tiskiltä omalle puolelleen.
.
Etsiydyn heti aluksi kohti Geneve-järven rantaa. Umpimähkäinen suunnistukseni toimii kerrankin hyvin: harhailtuani vain paria sivukatua pitkin löydän jo retkeilymajan, Auberge de Jeunessen, ennen kello kymmenen tapahtuvaa keskipäiväksi sulkeutumista. Ulkona retkeilymajan portailla istuu nuorta porukkaa, sellainenkin on yleensä hostellien jonkinlainen tuntomerkki.
.
Näin aamulla minä olen ehkä ainoa ulkoa sisälle tullut, "checking-in"-pyrkijä, retkeilymajan aamujonossa. Toiset varaavat yöpymiseen toista yötä tai ovat lähdössä pois, "checking-out". He palauttavat pakollista lainattua lakanaansa ja haluavat retkeilymajakorttinsa takaisin.
.
Takaani jonossa kuulen yllättäen suomen kieltä kahden pojan suusta. Toinen heistä hermoilee kansalliseen tyyliin:
- Pitikö ne lakanat nyt jättää tänne, kun ei muillakaan ole...? Ollaanko me nyt väärässä jonossa...?
.
En paljasta pojille kansallisuuttani, sillä paljon mukavampaa on kuunnella salaa! Jonon alussa olevan luukun takana istuu kalansilmäinen, lihavahko intialainen mies, joka osaa englantia. Hän ihmettelee edelläni olevalle tytölle, miksei tämä näytä pirteältä tänään?
.
Saan helposti ostettua yösijani. Miten mukavaa onkaan tulla ja varata peti jo aamulla! Iltapäivällä ei sitten ole mitään kiirettä majalle, eikä ole lainkaan huolta yösijan saamisesta, kun on jo ehtinyt ennen muita. Koko päivä vapaata! Haluaisin aina tulla paikkakunnille varhain aamulla yöjunalla ja varata jo aamulla majoituksen seuraavaksi yöksi.
.
Vuoteen varattuani saan samalla heti mukaani samaan hintaan kuuluvan lakanapussin. Lähden sen kanssa huoneeseeni, jossa jokaista vierasta varten on täällä oma lukittava kaappi! Tämä on Sveitsin ylellisyyttä, jota en ole Ranskassa nähnyt.
.
Kello ehtiikin juuri kymmeneen, kunhan olen käväissyt vielä wc:ssä. Minut häädetään kiireesti ulos. Hyvä, etten sentään joudu maksamaan sakkoa "aamulla viivyttelystä". Sveitsiläisillä on keinonsa, sellaisetkin maksut. Retkeilymajakorttiini lyödään kaunis suihkulähde-aiheinen leima todistukseksi käynnistä Genevessä!
.
Kävelen Jean-Jacques Rousseaun saarelle, istun puistonpenkille ja syön eväitäni. Jotkut ihmiset ruokkivat lintuja. Sen jälkeen linnut lentävät kakkimaan kaupungin kunniakansalaisen, J-J. Rousseaun, patsaan päälle...
.
Katselen Geneven korkeaa ja tunnusmerkillistä suihkulähdettä "Jet d'Eaux", veden keskellä Genevejärvellä. Puistoissa on mielestäni liian vähän penkkejä, aivan kuin haluttaisiin pitää ihmiset liikkeellä ja työssä poissa veltostumasta? Järvellä vilisee purjeveneitä.
.
Katujen varsilla näkyy olevan sivusta avoimia puulaatikoita, joista voi ottaa luettavakseen päivälehden, vaikkapa 'Journal de Geneve'n. Maksu pitää ainakin omantunnon mukaan pudottaa pienestä aukosta samaisen laatikon osana olevaan rahalippaaseen. Minäkin ostan ranskankielisen lehden 'La Suisse'n, ja hämmästyn myöhemmin illalla lukiessani miten paljon saan irti ranskan kielestäkin, jota en ole opiskellut.
.
Lehdessä on artikkeli Sveitsin retkeilymajojen vaikeuksista, "Auberges de jeunesse en difficult". Hostellien käyttöaste on 86 prosenttia, mutta sekään ei riitä. "Geneve: grande ville et grands problemes..." "Tiukat säännöt ärsyttävät asiakkaita, aukioloajat, sukupuolten erottelu, suuret makuusalit..." lehti väittää. Kaupungeissa asiakkaita kuitenkin riittää: Geneven maja on muuttamassa entistä suurempiin tiloihin. Nyt on 266, mutta pian 350 vuodetta.
.
Vaihdan pankissa matkashekkejä. Virkailija näyttää olevan intialaisperäinen mies. Kirjoitan shekkeihini nimeni hänen katsoessaan juuri sillä hetkellä toisaalle, mutta sitten hän pahoittelee, ettei katsonut kun kirjoitin nimeni, joten minun pitää kirjoittaa uudelleen! Teen niin. Tarkkaa ohjeiden noudattamista Sveitsissä, ehkäpä kaikkien yhteiseksi hyväksi.
.
Lähden etsimään Yhdistyneitä Kansakuntia. Löydän entisen Kansainliiton palatsin, mutta se on nyt tiukasti eristetty sotilailla ja siirrettävillä aidoilla. Meneillään on palestiinalaiskokous. Konferenssikaupunki Geneve tuntuu olevan ahdistavan täynnä poliiseja ja sotilaita. - Ranska on vapaa maa, Sveitsi on poliisivaltio! toistelen mielessäni aina välillä.
.
Mielestäni Geneve muistuttaa ikävän paljon kesäistä Helsinkiä... Jokin persoonallisuus puuttuu. Toisin sanoen Genevessä on 1960-luvun laatikkomaisia elementtitaloja aivan yhtä tylsästi kuin Suomessa. Genevellä on toki vanha keskikaupunkikin, mutta se ei korostu tarpeeksi. Alpit näkyvät sentään taustalla upeasti!
.
***
BERN, perjantaina 26.8.
.
Geneveen jo vähän pettyneenä lähden päiväretkelle Berniin, Sveitsin pääkaupunkiin. Junamatka kestää 1 tunnin 45 minuuttia ja junia lähtee aina tunnin välein täsmällisesti samalla minuuttiluvulla, esim. klo 11:58, klo 12:58, 13:58, joskus jopa puolenkin tunnin välein. Junassani kiinnitän huomiota sotilaiden suureen määrään.
.
Bern on yllättävän vilkas pieneksi kaupungiksi, varsinkin sen värikkäästi liputettu pääkatu. Poikkean pieneen kirjakauppaan ostamaan postikortteja. Myyjätär vaihtelee kieltä sujuvasti. Ensin hän sanoo "Merci!" ottaessaan rahat, sitten "Danke schön!" palauttaessaan vaihtorahan. Kuvittelen myyjän vaihtaneen saksaan vain olettaessaan minut saksankieliseksi, mutta huomaan, että minusta riippumatta täällä on tapana käyttää eri kieliä tasapuolisesti limittäin!
.
Tässä 1100-luvulla perustetussa Sveitsin "Karhulassa" on eräs Euroopan parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupunginkeskustoista! Täältä löytyy kaupunkimaista käkikellotunnelmaa, tai Saksankin keskiajan tunnelmaa, niin paljon kuin sitä vain haluaa nähdä. Erikoinen ja persoonallinen kaupunki, siis toisin kuin Geneve tai Zürich!
.
Bernin keskikaupunki on ahtautunut Aare-joen mutkan muodostamalle niemekkeelle. Sen halki olen kulkenut juna-asemalta, tyvestä kärkeen. Kärjessä nousen sillalle, jolta avautuu maalauksellisia keskieurooppalaisia kuvakulmia Aare-joelle.
.
Joidenkin vanhojen talojen seinät nousevat ylös suoraan joesta, kuten Venetsiassa, ja niistä aukeaa portaikon ovi suoraan joelle: oven edessä on vain pieni talon sisään upotettu tasanne, jolle voi nousta veneestä, ja kapeat portaat laskeutuvat sivulta alas veden pinnalle ja edelleen pinnan alle.
.
Siltaa pitkin pääsen joen toiselle puolelle, jossa on vastassa korkea rinne ylöspäin. Oikealla on ensin Bernin tunnuseläimien Karhunkuoppa. Sen vierestä on ostettavissa karhunruokaa, jota karhut, nousten kävelemään takajaloillaan, kerjäävät heitä piirittäviltä turisteilta.
.
Nousen ylös rinnettä, ja ylhäältä avautuu mahtava näköala alas Bernin joen mutkan sisään ahtautuvaan vanhaan keskustaan. Harjakattojen tiilet hehkuvat punaisina ja näyttävät muodostavan sokkeloisia labyrinttejä.
.
Kohtaan saksalaiselta vaikuttavan pariskunnan, joka täällä näköalojen yläpuolella loikoilee penkillä. Myöhemmin kun he sattumalta uudelleen tulevat vastaani alhaalla keskustassa, tyttö tervehtii minua sanomalla "Tschüss!", eli "Hei!" hampuriksi... Olenkohan hänen mielestään ilmeinen saksalainen (taas kerran)?
.
Kuljen vielä Bernin keskustassa, ensin pohjoista tietä, ja sitten menen etelälaidan puistoon katsellakseni Bernin Alppeja. Illemmalla palaan junalla takaisin Geneveen, jossa yösija ja suihku odottavat minua.
.
****
(589. Interrailin valmistelut
(590. Interraililla ensin Tanskaan
(591. Interraililla Luxemburgiin
(592. Pari yötä Luxemburgissa
.
(593. Yöksi Tuileries-puistoon
(594. Interraililla eksyen Pariisissa
(595. Interraililla Seinen rannoilla
(596. Interraililla Bordeauxiin
.
(597. Interraililla Biarritziin
(598. Interraililla Monacoon
(599. Interraililla Geneve ja Bern
JATKUU:
600. Interraililla Liechtensteiniin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti