ARTJÄRVI (ruotsiksi Artsjö)
Asukkaita 1 tuhat (3027 vuonna 1960), EU-kannatus 36,8 % (1994)
Miksi? Kolmen järven saartama kirkonkylä.
Milloin? Torstaina 1.8.2002
Lähdin Helsingistä Porvoon Liikenteen bussilla klo 9:30. Matkaa Artjärvelle kertyi 107 km, mikä maksoi 14,60 euroa (2002).
Reitin varrella olivat Mellunmäki ja 170-tien pysäkit. Kommunikaattoriaan naputellut Humlefors-nainen löysi pari riviä edempää lompakon penkkirivien välistä ja vei sen kuljettajalle.
Porvoossa pysähdyttiin 10 minuuttia. Etupenkissä istunut rouva huusi kuljettajalle, että tämän kännykkä soi! Mutta se olikin rouvan oma kännykkä joka soi! "Kuka mulle tänne osaa soittaa?" rouva ihmetteli.
Porvoossa ajettiin Sibeliuksen bulevardia ja pohjoiseen. Pyhälistö ja Juornaankylä olivat ohitettuja paikkoja.
Myrskylässä ajettiin kirkon ohi ja pysähdyttiin Matkahuollon bussipysäkille jopa 14 minuutiksi klo 11:20. Vasemmalla oli rakennustyömaa ja oikealta kuului ukkojen turinaa. Pari äijää tuli muovikassit huojuen Salesta tai Siwasta.
ARTJÄRVI klo 11:48. Toinenkin matkustaja jää. On Matkahuolto ja Sepon Saluuna.
Artjärvellä oli Uudenmaan läänin alhaisin EU-kannatus, täällä kannatettiin ennemminkin perussuomalaisen maaseudun puolueen poliitikkoa, emäntä Helvi Koskista.
Lähdin kävelemään pohjoiseen, Säyhteenjärven lintutornille, joka oli kaksikerroksinen, ekaan kerrokseen luiska.
Kunnankirjasto oli auki ti ja to klo 10-15, muutoin iltapäivisin. Vanhoja, kuluneita kirjoja. En löytänyt Juhani Ahoa. Lehtiosastolla äiti, lapsi ja joukko miehiä. Esitteitä löytyi eteisestä.
Kirkkotie vie itään yli joen, joka yhdistää Säyhteen ja Pyhäjärven. (Pohjoisimpana on Villikkalanjärvi). Jokitie on koukku. Helle paahtaa niin kovasti, että päätän, etten yritä kävellä 17 km Myrskylään kolmessa tunnissa klo 12:40 alkaen.
Ehdin sitten mennä kirkolle, joka on vaaleanruskea ja ristipohjainen. Luen Helsingistä matkaani tarttuneet ilmaiset päivälehdet "Metron" ja "Satasen", jättääkseni ne maalaisten lukuiloksi. Lähetän tekstiviestin Suville. Poimin mustikoita rinteestä. Vietän leppoisaa kesäpäivää maalla.
Bussille klo 15:05 saapuu yksi perhe sekä minä. Porvooseen maksaa 7,90 euroa. Ajamme Porlomin eli Porlammen kautta, ensin kirkon ohi itään ja kaarros myötäpäivään, sitten vielä Käkikoski.
Ukkosmyrsky riehuu Myrskylässä, jossa pysähdymme 10 minuuttia. Kuski ja toinen heppu käyvät tupakalla katoksen alla. Nyt huomaan Lasse Virenin patsaan juoksemassa vasemmalla eli itäpuolella, bussipysäkin kohdalla! Mummo muistaa vaihtonsa Orimattilan bussiin itsekin. Tiilää ohitetaan ja Porvooseen saavutaan klo 16:40.
J.L. Runeberg -laiva lojuu epäkuntoisena jo kolmatta päivää paikallaan jokirannassa. Kiertelen kolme varttia Porvoota, kunnes sovittu Jaguar-merkkinen avoautokyytini saapuu Rantatielle klo 17:25 ja lähdemme 170-tietä Helsinkiin, kuitenkin matkalla Sipoon Kalkkirannassa poiketen.
ARTJÄRVI 1 36,8 Per. 1866 (r. Artsjö)
K: Puukirkko 1839 A.F. Granstedt
K: Alttaritaulu 'Kristus Getsemanessa' Matilda Wulffert
M: Kotiseutumuseo Ratulan kartanon luona
M: Viljamakasiini, kk.
P: Sankaripatsas, O. Jauhiainen, kk.
P: Sibeliuksen suvun muistomerkki, kk.
P: J. Alfred Tannerin muistomerkki, Ratula, Villikkalan kylä
L: Haavistonkallio, jyrkkä rinne, kumpumaastoa, Salmela
V: Pyhäjärvi, Säyhteenjärvi, Villikkalanjärvi
torstai 10. syyskuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti