lauantai 17. huhtikuuta 2010

31. HAAPAVESI

Asukkaita 8 tuhatta (8633 vuonna 1961), EU-kannatus 32,2 % (1994)

Miksi? Järvenrantakaupunki

Milloin? Tiistaina 22.7.2014
*
Lähden Haapavedelle bussilla Kärsämäeltä. Rytkönen & Co. -yhtiön 6-rivinen, 25-paikkainen pikkubussi saapui Pyhäsalmen kautta Iisalmesta Kärsämäen Nesteen ja "Paanulinnan" takapihalle ja jatkaa klo 7:15 Kärsämäeltä Raaheen. Olen ainoa matkustaja, maksan 7,40 euroa 32 kilometristä Haapavedelle. Ajoreitti kulkee 5 minuuttia alussa ja lopussa asfalttiteitä, mutta puolisen tuntia hiekkateitä peltojen halki, Alajoki, Koirikivi, Aittokylä, Kytökylä, myötäillen itäpuolelta Pyhäjokea.
*
Haapaveden kaupungissa klo 7:50 käännytään 90 astetta vasemmalle ja taas vasemmalle Urheilutie 49:n yksikerroksisen liiketalon pihaan, taksiaseman viereen (4-5 kuljettajaa autoineen rupattelemassa). Tien toisella puolella on iso urheilu- ja uimahalli sekä autogrille, joka vetää päivällä rakennusmiehiä aterialle.
*
Kävelen etelään kohti keskustaa ja järveä, Haapajärveä. Tärkeimmässä risteyksessä on jalankulkijain alikulku. Oikealla lännessä näkyy torin ympärillä Kaupungintalon (jossa Kela), kahden pankin, paikallislehden ja Haapakannel -hotellin rakennuksia, valtava raivattava tyhjä tontti sekä S-Market, joka vastaa tässä kaupungissa tavarataloa. Siellä on isot vaate- ja kirjaosastot kuin Helsingissä Prismassa tai Sokoksessa. Pitkät jonot kahdelle kassalle ennen kuin kolmas avautuu.
*
Maantie 793 Nivalaan laskeutuu jyrkästi Haapajärveä kohti. Vasemmalla jököttää Hiihtäjän patsas koulumuseon pihassa, hautausmaan ja palossa säästyneen tapulin yläpuolella. Silta ylittää Haapajärven. Kylpyläsaaren länsipuoli on varattu leirintäalueelle (myös 2 talviasuttavaa mökkiä). Saaren itäpuoli on vapaata luontoa ilmaisin telttapaikoin laihialaisille.
*
Kaukana idässä häämöttää tehdasrakennuksen profiili korkeine piippuineen, olisiko siellä Euroopan suurimman turvetruotantoalueen turvevoimala?
*
Järven pohjoisranta sillalta länteen muodostaa kauniin nurmikkoisen puiston, jossa sopii istua isoilla kivillä puiden varjossa ja katsella maisemaa ja leirintäalueen touhuja lahden yli. Onneksi omakotitalojen tontit eivät ulotu rantaan asti. Haapaveden Opisto on lännempänä minimaalisine uima-hiekkarantoineen.
*
Sillan itäpoulella levittäytyy mäellä suuri valkoinen moderni kirkko seurakuntatiloineen. Sen alapuolella on pieniä punatiilisiä luhtikäytävällisiä kerrostaloja ja rannassa vanha puupappila, jossa taidenäyttely. Tienviitta kotiseutumuseolle terveyskeskuksen lähellä.
*
Kävelen Urheilutietä itään kohti kirjastoa, ohi nuorisotalon, urheilukentän, päiväkodin ja koulun. Ystävä soittaa, kertoo äitinsä kuolleen, eilen aamulla. Hän kuulostaa järkyttyneeltä. Aika kuluu, joka hetki. "Kesä jatkuu. Kesä", siteerasi rehtori Reino Nieminen Lauri Viitaa oppilaidensa kuollessa.
*
Kirjasto on portaiden yläpäässä toisessa kerroksessa. Pari äänekästä lasta, keski-ikäinen ja vanha lehdenlukija sekä minä edessäni alueen valtalehti "Kaleva", joka on yhä suuri sanomalehti, broadsheet.
*
Haapaveden "Kauppa-Matti" -liiketalon Matkahuollon asiamiespisteen edessä odottaa kolme naista Rytkösen pikkubussia, joka saapuu tyhjänä Kärsämäeltä. Kaikki ostavat lipun (normaalihinta 7,40 euroa) päätepysäkille Oulaisiin, jonne ajetaan 34 km peltolakeuksien halki klo 12:05 - 12:50, lopuksi junaradan ali kaupungissa.
*HAAPAVESI 8 k 32,2 Per. 1866, Kaup.1996
K: Moderni kirkko 1984
K: (Entinen kirkko 1784 Siimoni Jylkkä-Silvén, paloi 17.6.1981)
K: Laestadiolaisten rukoushuone 1885
M: Kotiseutumuseo, Pohjanmaan vanhin maalaiskansakoulurak.
R: Haapaveden Opisto, päärak. 1925 Wivi Lönn
R: Ruustinnanhovi, kotitalousoppilaitoksen entisöity päärak.
P: Sankarihaudat ja 700:n nälkään kuolleen muistokivi
P: Hiihtäjäpatsas 1965 Kalervo Kallio
L: Käräjäpaikka Käräjäsaari, Pyhäjoessa Kärsämäen rajalla
L: Piipsanneva, suuri turvetuotantoalue
V: Pyhäjoki, lintujärvet Ainali (Kalmansaari) ja Osmanki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti