keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

32. HAILUOTO

Asukkaita 1 tuhat (1384 vuonna 1961), EU-kannatus 41,6 % (1994)

Miksi? Erikoinen saaristoluonto

Milloin? Torstai ja perjantai 17.-18.7.2008

Liityimme Oulunsalossa lauttajonoon torstaina klo 18:40. Tarjolla oli 3 kaistaa: hälytysajoneuvoille, saarelaisille, turisteille. Satamakahvilasta sai erinomaisen kartan ja aikataulut. Jonotusaikana viihdyttivät Rantalakeus-lehti ja 4 tuulimyllyä.

Pikkulautta seisoi sivummalla tyhjillään. Isompi lautta "Merisilta" saapui, lähteäkseen 19:30. Vain yksi autopaikka jäi tyhjäksi, 4 riville mahtui kullakin 15 autoa. Kansimies opasti, reunarivit täytettiin ensin. Lautan länsisivulla oli yläkansikäytävä, jonka alla kaksi vessaa. Tuuli, vesi pärskyi. Matka-aika 25 minuuttia, 7 km.

Saarella poikkesimme pihatielle ja annoimme autojonon takaamme mennä menojaan, jonka jälkeen jäi oma rauha. Autio S-muotoinen asvalttitie kulki saaren halki 20 km. Marjaniemestä on bussiyhteys saaren poikki - Ouluun asti! Bussi tuli vastaan.

Poikkesimme sivutietä rantaan, jossa ensimmäinen autiotupa ja rannalla 7 ihmistä. Tuvassa yksi mies vaihtoi juuri housujaan, kun tempaisimme oven auki. Hän oli yksinäinen 30-v. pyöräilijä, joka aikoi yöpyä. Jatkoimmekin matkaa.

Pitempi vaatimaton sivutie vei Ulko-Karvon vanhaan satamaan, jossa oli Petsamon autiotupa ja yksi mies huoltotöissä: "Aiotteko yöpyä?" Hän pyöräili pois.

Mukava uudehko punamullanvärinen tupa, keskellä kamina, kaksi ikkunaa (pohjoseen ja länteen), kolmella seinällä pitkät penkit, joille mahtuisi 3 aikuista + 3 lasta (tai 6 japanilaista) hyvin. Pinta-ala ehkä n. 4 m x 3,5 m = 14 m2. Ruokapöytä, istuinpenkki, katettu ulkokuisti, puuvaja, puucee pehmopaperein. Söimme ja lämmitimme kaminan.

Vieraskirja kertoi: Kerran tai pari viikossa kävijöitä! Oulusta, Kempeleestä, Namibiasta! "Olimme ehtineet maksaa leirintäalueen mökin, mutta jäimme tänne! MM ja NN."

Rantaan oli 200 metriä vuosisataista mukulakivitietä. Vanha satamalaituri, veneitä, 50 lokkia.

Muuten mukavaa, mutta oli epämukavaa! Penkki oli kivikova nukkua, kun allani oli vain makuupussi ja ohut, vajaan sentin paksuinen patjamuovi. Teltassa on pehmeämpi nukkua, kun maaston epätasaisuudenkin voi sovittaa edukseen. Jokunen tunti tuli nukuttua. Yöllä vieras henkilöauto kävi kääntymässä pihalla. Kova penkki kivisti selkääni. Kävelin ulos niitylle aamuyöllä ihmettelemään heinäkuun valoisuutta ja linnunlaulua.

"Haililuoto" perjantai-aamuna. Keskeltä saarta löytyi kirkonkylä, 2 kauppaa (K ja Sale?), osuuspankki, ravintola, kirjasto, koulu sekä kotamallinen, lasipäätyinen kirkko, vanhan kirkon rauniot.

Länsirannalla on MARJANIEMI. Majakka, tuulimyllyjä, luotsiasema, Hotelli Luotsi. Kilometrien mittaiset hiekkadyynit! Pittoreskin kirkkaan värisiä, sinisiä, punaisia ja vihreitä kalastusaluksia. Haalariasuisia ammattikalastajia. Klo oli 7 aamulla. Museo. Kahvila. Leirintäalue. (Suomen muut dyynialueet: Yyteri, Kalajoki, Lohtaja).

Kävelimme rantaa seurailevia pitkospuita 800 metriä, sekä lisäksi rannassa. Komeita aaltoja. Suurin osa reitistä on rakennettu leveäksi, pyörätuolillakin kuljettavaksi. Lähdimme luontopolkua sisämaahan metsään. Luonto on viehättävää, monimuotoista.
Hailuoto koostuu monesta saaresta, on noussut merestä, saaret ovat yhdistyneet maan kohotessa.

KIRKKOSALMI oli jäänyt parin saaren väliin sisävesistöksi maan kohottua. Linnut viihtyivät sen ruovikossa. Komea 3-kerroksinen lintutorni, jossa kävimme. Alimpaan kerrokseen on tehty 15 metriä pitkä pyörätuoliluiskakin. Pyörätuolipitkospuut vievät myös puuceehen, joka on rakennettu parioviseksi ja helppokäyttöiseksi liikuntarajoitteisillekin.

Kirkonkylässä yritimme kirjastoon, olisiko se ehkä perjantaina klo 10 auki? Ei, vaan pe 14-20! Ulkona nuori laiha pitkätukkainen risuparta, sivarityyppinen hippi, tuli ystävällisesti juttelemaan, tupakkaa poltellen: "Olen kirjastonhoitaja ja samalla viidesosan virasta Hailuodon kulttuurisihteeri, joten tehtäväni on kertoa kaikki Hailuodosta!"

"Tuhat asukasta, talvella hyvin hiljainen. Lauttayhteys täyttää juuri 40 vuotta, ja 40 vuotta sitten paloi vanha kirkko, 2 viikkoa lautan aloittamisen jälkeen. Hailuodolla päätellään, että joku mantereelta tullut kirkon poltti, mutta yhä on selvittämättä kuka. Kulttuurielämää täällä on yksi rokkibändi, jossa soitan... Kysykääpä Terttua päästämään uuteen kirkkoon sisään, siellä on vitriinissä vanhan kirkon esineistöä. Hilkka avaa varmaankin kotiseutumuseon kello 11. Zbigniew tuli Puolasta 30 vuotta sitten, avasi kalaravintolan, jossa kannattaa syödä! Käykää ihmeessä Marjaniemen museossa Luotsi-hotellin vieressä. Kirjaston avaan kello 14..."

HAILUOTO 1 41,6 Per. 1865
K: Kirkko 1972, puukirkon v. 1610 entisöidyt rauniot
M: Kniivilän kotiseutu- ja talomuseo
R: Pajuperä, kalastajakylä
R: Marjaniemi, majakka, kalastajakylä, luotsiasema
R: Tuulimylly
L: Mamren tammisto, 250-v. tammimainen männikkö, päätien varrella
L: Kirkkosalmi, lintuja
E: Suomen suurin maantielautta, 60 autopaikkaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti