maanantai 19. syyskuuta 2016

519. Onnibus 9 eurolla Ylistaroon

"Tavastehus - Hämeenlinna!" Kello 8:40. Lauantaina 17.9.2016 Helsingistä Tampereelle ajanut bussinkuljettaja luki kuulutukset ensiksi ruotsiksi. Hämeenlinna oli uusi Onnibussille sallittu pysäkki, joten enää ei kiidettykään hiljentämättä moottoritien tunnelissa Goodmanin kauppakeskuksen alitse, vaan noustiin itään Kaivokadulle pysähtymään.
.
"Irwinin" fasadissa luki yhä isosti konkurssitavaratalon nimi "Anttila". Vexin nimen oli aikoinaan varannut Espooseen K-kauppias Veikko Still, jonka uraa oma poika vielä jatkoi Leppävaaran Sellon City-Marketin kauppiaana isänsä kuolemaan saakka. Helsingin Sörnäisten Kalasatamaan nousee liikekeskus Redi, miksei "Fredi", entisen ylipormestarin puolison mukaan, läheistä Kolmatta Linjaa muistellen?
.
"Tietokoneeni mukaan Hämeenlinnassa pitäisi jäädä kyydistä kaksi matkustajaa, mutta on jäänyt vasta yksi! Ei kai vain ole käynyt niin, että joku nyt nukkuu?" Odotusta, turhaan. Sitten hitaasti liikkeelle. - Ettei vain joku ollut ostanut halvimman lipun lähimmälle pysäkille, aikoen jatkaa jäniksenä vaikka Vaasaan asti, luottaen ettei kuljettaja huomaa tai muista, saati tarkasta uudelleen matkalippujen koodeja - eipä ainakaan tällä kertaa.
.
Tampereen Hervanta klo 9:35. Vaihtuva kuski kiertää yläkerran läpi tarkastaen että pakolliset turvavyöt ovat kiinni! Muutama saa muistutuksen. Uusi kuljettaja Vaasaan kuuluttaa nimekseen Jouni, vaasalainen.
.
Tampereen Kaleva klo 9:45-55. Pysäkki on mustanaan ihmisiä! Ilokseni he odottavatkin vasta klo 10:n vuoroa Helsinkiin. - Kaikki Onnibussit pysähtyvät Kalevassa samalle jalkakäytäväsuoralle. Meidänkin automme kiertää lähtiessään silmukan umpeen Prisman tavaratalon ympäri päästäkseen takaisin Hervannan valtaväylälle ja sitä myöten Paasikiven tielle Näsijärven rantaan.
.
On mukava katsoa Tamperetta joskus pohjoisestakin: Milavida eli entinen Näsinlinna ja puistonsa patsaineen. Pispalan pohjoisrinteen talopalapelin olisin toivonut ehtiväni valokuvata. Punainen Haulitorni. Pispanranta - no siitä viis. Lielahteen nouseva suuri kerrostaloalue ja tietöitä.
.
Hämeenkyrö - Ikaalinen - Parkano - Jalasjärvi. "Jalastuulessa pysähdytään 10 minuuttia, ehtii vaikka kahville. Tai voi tilata netissä etukäteen valmiiksi nimelleen Hesburgerin. - - - Nyt löysin Hesburgerin puhelinnumeronkin: xxx". (Sielläkö oppaalla serkku?) Tuolla Jalasjärven Nesteasemalla, heti käännyttyämme 19-tielle Seinäjoen (33 km) suuntaan, on myös Kotipizza. Useimmat matkustajat, minäkin, vähintään jaloittelevat ulkona, ja vihreätukkainen peikkotyttö polttaa savukkeen, klo 12.
.
Seinäjoella mutkitellaan Törnävän läpi, liikenneympyröissäkin. Kartanomuseota länsipuolella ja ulkoilmamuseon rakennuksia itäpuolella on mukava katsella. Runsas vuosi sitten ohitin ne yön pimeydessä. Kyltit viittovat Kasperiin. Hetken pysähdys juna-aseman Matkakeskuksen laiturissa.
.
Seuraavaksi vuorossa matkani pää: Ylistaro klo 12:50... Täytyypä kurkotella joko näkyisi. Autotie ja rautatie pitkään rinnakkain. Tienviitta Ylistaron juna-asemalle. Linja-auto ajaa St1-bensiiniaseman pihaan 12:55.
.
Parin minuutin pysähdys, jonka aikana ehdin jo kävellä pihan läpi seuraavalle pikkutielle ja 150 metriä pohjoiseen. Asulanko liikealue? Paloasema ja tehdas. Kohta tulen T-risteykseen, josta jo näkyykin S-Market, seuraava bensiiniasema sekä liikenneympyrä, jonka keskellä kukat kuihtuvat syyskuulla.
.
Alkaa "ympäristöpainotteinen taajamatie" Kaukolanraitti, joka on vuonna 1996 saanut "Tie paikallaan" -palkinnon! Mutkittelee leppoisasti. Vanha silta yli kuivuneen jokipahasen ja uudempi kävelysilta rinnallaan. Rakennusmiljöö keskinkertainen, ei tee vaikutusta.
.
Kaukolanraitti 5: entinen kunnantalo (Ylistaro on liitetty Seinäjokeen). Valkoinen U-mallinen rakennuslaatikko sisältää kunnanvirastoja. Sadekatoskäytävä pihalla vie kirjaston ovelle U:n pohjukkaan. Aukioloaikoja 12-19, pe 10-17, lauantaina kiinni. Kirjasto on muuttanut taloon kesäkuussa. Naapuritalossa ravintola Taro.
.
Seuraavaksi raitilla Apteekki, Siwa-marketti ja etupihalla kauppatori, jossa lauantaina kaksi myyntipaikkaa: vihannespakettiauto sekä henkilöauto, jonka takaluukun edessä myyntipöytä ympärillään 3 miestä. En etäältä havaitse myyntiartikkelia.
.
Raitilta lähtee sivuille pitkiäkin teitä itään ja lyhyitä kujia länteen, jossa vastaan tulee äkkiä esteeksi Kyrönjoen ranta. Kaukolanraitti 24:ssä on linja-autoasema eli Matkahuollon asiamiespiste. Takapihalla seisoo kaksi Härmän Liikenteen pikkubussia (n. 13-17-paikkaisia), ovissaan nimet Talonpoika ja Apupoika, toinen liikennemerkittynä koulukyydityksiin. "Härmän Liikenne" lukee kyljissä, joiden värikkäissä pilapiirroskuvissa poseeraa komia pohjalainen isäntämies, auton perässä pohjalaisneitoineenkin.
.
"Härmän Liikenne" on Helsingissäkin päivittäinen tuttu Iskelmäkanavalta (kaapeli-TV:n kanava 17), jossa ohjelmaa ahertavat Harju ja Pöntinen niin klo 1, klo 2, klo 3, kuin yhä vielä klo 21, 22 ja 23, elikkä työtä vuorotta 24/7. Arja Korisevien ja Kari Tapioiden laulujen kuvitukseksi tulee yhtenään Härmäläisten bussi- ja autopesulayhtiöiden mainos kenoasentoisine puukkojunkkareineen.
.
"Halpa-Aitta" suurine ruskeine puurakennuksineen sekä Ylistaron Kipa, täyden palvelun kirjakauppa, rapistuvassa rumanharmaassa kivitalossa, molemmat kaksikerroksisia, tulevat vastaan raitilla myös. Ja fysioterapeuttiyrittäjä, jolta rollaattorimummo käy kysymässä hukkaamaansa tavaraa, joka löytyy.
.
Kirjakaupalla on huonot näyteikkunat, mutta uusi Harry Potter kuitenkin houkuttimena. Tai olisiko suurin houkutin Alkon noutopiste. Kahtena arkipäivänä viimeistään ennen klo 14 jätetyt juomatilaukset voi noutaa samana päivänä klo 17 jälkeen.
.
Tien toiselta puolelta lähtee itään "Puhelinkuja" - jostakin mieleeni jäänyt kadunnimi? Takana on valtava kännykkämasto. Ai niin, Ylistaron elokuvateatterin osoite! "Matin-Tupa" lukee ruskeassa puutalossa, jonka yksi nurkka on valkoista kivitaloa, helposti syttyvien filmikelojenko tähden?
.
Leffat esitellään ilmoitustaulussa. Joka päivä vähintään kaksi näytöstä, mutta tänään lauantaina viisi, neljästä eri filmistä. Ensiksi klo 14 ja 15:30 seikkailee kauhistuttava Rölli-peikko (Allu Tuppurainen), jota ehtisin katsomaan, jos uskaltaisin... Klo 17, 19 ja 21 näytetään kolme eri elokuvaa aikuisille..
.
Teatteritalosta on useita poistumisteitä, valkokankaan molemmilta ääriltä länteen ja itään sekä koneenkäyttäjälle eteläpäädyssä kiviseinästä. Sisäänkäynti on talolaatikkoa pienemmästä eteishallisiivestä. Sivuovien ulkopuolella voi kuunnella sisältä kantautuvia vuorosanoja ja musiikkia, kuten olen lokakuussa 2003 kuunnellut Keith Emersonin (ELP) Nice-yhtyeen konserttia Cambridgen entisen jyvävaraston konserttisalin sivuoven takana, paikallisen Beatles-moppitukkaisen opiskelijan hämmästykseksi.
.
Bussipysäkeistä parilla on sadekatokset. Seinille kiinnitetyt julisteet mainostavat konsertteja sekä paidatonta nyrkkeilyottelua. Juuri tänään, lauantaina 17.9.2016, Seinäjoella ottelee 35-vuotias Juho Haapoja Kauhavalta unkarilaista Tamas Lodia vastaan, ja voittaa.
.
Kaukolanraittia eteenpäin: vasemmalla tulee vastaan Koskenrannan yläaste ja lukio, aivan Kyrönjoen Kirkonkosken partaalla. Kirkonsillan pielessä itäpuolella on historiallinen Kriikun mylly. Kosken kivillä seisoskelee yksi kalastaja. Sillan pohjoispuolella kohoaa keinotekoisella kummulla, jonka autotie kiertää, vanha sankarihautausmaa, jossa on laaja sodissa 1918 ja 1939-45 kaatuneiden alue muistomerkkeineen, jotka ovat Eljas Ilkan ja Kalervo Kallion suunnittelemat, sekä myös Isonkyrön Napuen taistelussa 19.2.1714 kaatuneiden muistomerkki ja joitakin yksittäisiä vanhoja hautoja.
.
Lähden autotonta puukujaa, Sankaritietä, länteen kohti Ylistaron 'Komiaa Kirkkoa', jonka torni on jo aiemminkin paikoin tullut näkyviin matalampien esteiden yläpuolelle kohoavana, vaikuttaen olevan aivan lähellä. Oikealla pohjoispuolella on Kirja-Matin koulu ja sen edessä ylistarolaisen kirjankeräilijän Matti Pohdon (7.3.1817-30.7.1857) muistomerkki, 40-vuotiaana kohdatun murhakuoleman satavuotispäivältä. "Minkä Turun palo tuhosi kirjallisuutta, sen Matti Pohto keräten pelasti". Pohto lahjoitti Helsingin yliopistolle noin 5000 niteen kokoelman.
.
Kirkon suunnalta tuntuu kuuluvan pätkittäin kaiuttimen kuulutusääniä. Olisiko yleisötapahtuma? Myöhemmin selviää, että selostukset kantautuvat peltolakeuden yli kilometrin tai parin päästä luoteesta Mäki-Pohdon raviradalta, Tuulivuorentien varrelta.
.
Intendentti Ernst Lohrmannin piirtämä ja Jaakko Kuorikosken rakentama mahtava kivikirkko on toisella puolen valtatien 16, jolla kielletään kävelemästä, mutta jota kummallakin sivulla seurailee erillinen kävelytie, joita yhdistää kävelytunneli. Lähempää katsoen kirkko kohoaa aina vain isompana, ollen tosiaan Suomen suurimpia. Lehtereitäkin on kahdessa tasossa ja 2500 penkinpainajaa mahtuu sisään. En pääse mittaamaan, koska ovet on lukittu. Läheisestä seurakuntatalosta tulee mustiin pukeutunutta hautajaisväkeä, mutta pikkulapsensa villiintyvät pihalle päästyään. "Ei saa kiivetä auton päälle!"
.
Seurailen kävelytien myötä valtatietä 16 etelään. Lännessä mustaksi möyrittyä peltolakeutta, jonka ylitse kirkko näyttää entistäkin mahtavammalta. Idässä Kyrönjoki levenee Kirkonlahdeksi. Tulen valtatien Kyrönjoen sillalle, mutta lähden ensin joen pohjoisrannan maantietä kohti länttä. Sillan pielessä on yleinen rantalaituri, hatarat puuportaat rinnettä alas, istumapenkkejä ja picnic-pöytiä. Kyrönjoen rannassa asutusta pihoineen. Tien toisella puolella on verkkoaidattu monirakennuksinen puutuotetehdas. Kyllästyn maantiehen, joka muuttuisi kauniiksi museotieksi kilometrien päässä, ja palaan Kyrönjoen sillalle.
.
Lännenpuoleinen kävelytie erkanee sillan jälkeen valtatien 16 vierestä puukujaksi ja kaartaa oikealle myötäilemään jokea, kunnes yhtyy joen etelärannan paikallistiehen, jonka erottaa vedestä vain kapea rantaniitty. Otan valokuvan peilityynestä vedestä, vielä vihreästä kasvillisuudesta ja pilvettömästä sinitaivaasta symboloimaan yhtä viimeisistä kesäpäivistä syyskuussa 2016. Pärinäpojat pöristelevät mopoilla vanhojen pohjalaisten puutalojen A, B, C yhteispihaan. Kävelen itään risteykseen, jossa valtatie 16 Lapualta yhdistyy valtatiehen 18 - Seinäjoelta Vaasaan.
.
Tiellä 18 on leveä piennar kävellä St1-huoltoasemalle. Etsiskelen lounaispuolelta "pikavuoropysäkkiä" Seinäjoen suuntaan ja sellainen leventymä löytyy lähempää risteystä kuin bensiiniasemaa. Sininen bussikyltti ilman pikavuoromerkintää, mutta tolpassa todisteena kaksi punaista Onnibus-tarraa!
.
Koska aikaa vielä riittää, kävelen toiseen kertaan huoltoasemalta paloaseman ohi T-risteykseen ja liikenneympyrään ja Kaukolanraitille, aina kirjakaupalle ja Matin-Tuvalle asti, kuuntelemaan elokuvaa ja valokuvaamaan linja-autoasemaa. Palatessa tulee hiukan kiire, mutta onhan reitti jo tuttu kahdeltakin kerralta, suoraan samaa tietä takaisin vain, ohi S-Marketin ja ohi Asulan tienviitan.
.
Matka alkoi tuntua oudon pitkältä ja olinko tullessa huomannut koillisenpuoleista rivitaloa? Sitten oli alkamassa asumaton niitty- ja metsätaival, jota en mitenkään muistanut? Minuutit jo tiukilla, kiireesti nyt eteenpäin! Vaiko äkkiä heti takaisinpäin? Juoksentelen edestakaisin kumpaankin suuntaan, kunnes palaan Asulan tienviitalle ja käännyn siitä paloasemalle ja huoltoasemalle.
.
Juoksen pysäkille 16:38, taulutettu bussiaika 16:40 ja jo näenkin maiseman ruskean-vihreästä lakeudesta erottuvan punaisen kaksikerroksisen bussin lähestyvän lännestä risteystä, josta kääntyy luokseni kaakkoon ja pysähtyy 16:42. Kuljettajana jälleen, kuten 4 tuntia sitten, Jouni, vaasalainen, Tampereelle asti.
.
Paluumatkalla Seinäjoella 10 minuutin tauko. "Laittakaa turvavyöt kiinni, taikka minä tulen laittamaan!" Hämeenlinnassa pysäkki Helsingin suuntaan on Eureninkadulla, Goodmanin liikekeskuksen lounaiskulmassa, josta vain yksi uusi matkustaja. Lauantai-ilta ei vaikuta matkustussesongilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti