tiistai 21. kesäkuuta 2016

517. Onnibus 1 eurolla Perhoon

Luin keväällä mainosviestistä, että Onnibus lisää Jyväskylä-Kokkola -linjalle pysäkin Perhon kuntaan, Kyyjärven ja Kaustisen välille. En ollut siellä vielä käynyt, joten katsoin mihin hintaan pääsisin: 1 euron menomatka, 1 euron paluu, ja 1 euro varausmaksua - ainakin lauantaina 23.4.2016.
.
Helsingin linja-autoasemalla klo 6:35 poimin Suutarin kierrätyskirjoista Rex Stoutin pokkarin englanniksi, ja jätin Alvin Tofflerin painavan kovakantisen illaksi, mutta se oli silloin jo mennyt, kuten tavallisesti käy, vilkas kiertonopeus.
.
Laiturin 9 oven edessä jonotti tusinan verran ihmisiä klo 6:40-50, kunnes ovi avattiin ja halaileva tyttöpari kiilasi kärkeen. Rovaniemen bussi klo 7, minulle vaihto Jyväskylässä. Useimmat näyttävät lippukoodinsa tabletilta tai kännykältä, mutta minä käsin isosti ja selvästi kirjoittamaltani paperilapulta.
.
Jyväskylässä risteävät Onnibussin linjat Helsinki-Oulu, Turku-Kuopio, Lappeenranta-Vaasa sekä Joensuu-Kokkola (ja päinvastoin), vaihtoaikaa vähintäänkin 15-30 minuuttia klo 10:30. Bussit jättävät poisvaihtavat ja taukoa pitävät saapumislaituriin, kunnes siirtyvät lähtölaitureihin 3,4,5, kuhunkin parikin bussia peräkkäin.
.
Huomasin Joensuusta tulleen bussin kadonneen ennen lähtöaikaansa. Olisiko mennyt tankkaamaan tai tyhjentämään vessan? Kaartoihan se lähtölaituriinsa ennen lähtöaikaa. Mutta olipa jo hermostuttanut amerikkalaisen opiskelijatytön, elokuvista niin tutun tumman pienen kiharatukkaisen juutalaisen, ehkä, joka juoksenteli bussin edessä monta metriä hyppien ja huitoen käsiään, kunnes Onnibussin savoa puhuva laukunpakkaaja tempaisi hänet äkäisesti pois ajoradalta laiturille, että pois sieltä, elä sie alle jiä!
.
Poikittaislinjalla kulki Onnibussin pienempi bussimalli. Alakerrassa oli vain 3 paikkaa aivan kuskin takana, muut ylemmässä kerroksessa, allaan vain matkatavarasäiliöt. Tilaa riitti hyvin. Bussi ajaa Jyväskylästä ensin jonkun 50 km 4-tietä pohjoiseen Oulun suuntaan, Tikkakosken lentoaseman ohi, melkein Äänekoskelle asti, ennen kuin 13-tie kääntyy luoteeseen kohti Kokkolaa. Maaperä ja maisema tuntuu muuttuvan samalla: tasaista isoa peltolakeutta ja laajaa suoseutua.
.
Saarijärven kaupunkiin (tien laidan pysäkille, SEO Rantakivi) jäi monta matkustajaa tunnin päästä klo 11:45. Keskustaajama tuntui jatkuvan kilometrejä eteenpäin, kirkko pilkotti, avara järvimaisema oli kaunis. Aikataulu Jyväskylästä Kokkolaan on laadittu väljäksi, pysäkeille jäädään 5 minuutin tauoille. Nautin, minulla ei kiire.
.
"Kykyjen" Kyyjärvellä klo 12:30 ajetaan liikekeskus Paletin pihaan, 5 minuutiksi. Kirkonkylä isoine järvineen on jossakin idässä, ei näy. Liikekeskuksessa voi ehtiä käväistä. Siellä kauppakäytävien pienen verkon varrella on pieniä tehtaanmyymälöitä, marimekkoja yms, kahvila ja perällä Salen ruokakauppa.
.
Perhoon on Kyyjärveltä 10-15 minuutin matka. Katselen silmä kovana milloin maalaismaisema muuttuisi kylämaisemaksi, kyllä vain, jo tulee talotihentymä, K-kauppaa, liiketaloja, S-marketia, painan pysäytysnappia. En kuule tai näe mitään tapahtuvan? Ohi ajetaan edelleen uuteen maalaismaisemaan. Mutta olikin vasta kylä nimeltä Möttönen, josta yhä Kirkonkylään 6 km.
.
Perhossa vastassa liikenneympyrä (ensimmäinen kahdesta), jonka luona pysähdytään huoltoaseman asvalttipihaan noin 12:45, kilometrin keskustan kaakkoispuolelle. Ehtisinköhän käydä kävellen Möttösessäkin, jonka suunnalta tulee juuri jalkaisin tyttöpari? Ehkä en, mutta kiertelen ensin etelässä, jossa on teollisuusaluekin. Menen sivutietä lounaaseen Perhonjoen 15 tonnia kantavalle puusillalle, jota ennen on pieni terveyskeskus ja ryteikköisessä ympäristössä kirjava tönökokoelma.
.
Terveyskeskuksen vieressä lojuu pieni rivitalo, ovikyltillä "Kotihoito", merkitseeköhän samaa kuin "avohoito". Yksi miesasukki huojuu pienellä omalla pihallaan klo 13 lauantaina ja saarnaa kuuluvalla äänellä raamatun apokryfikirjojen mukaan. "Apokryfikirjoissa sanotaan... että te joudutte Hel-vettiin joka ikinen! Kaikki Joutuu Hel-vet-tiin!" On syytä uskoa.
.
Toinen pikkutie vie länteen pientaloalueelle, jossa puuhailee rouva pihatöissä. Naapurinmies kävelee ohi autolleen ja tervehtii. "Ukko karkasi ostoksille!" kertoo rouva kuulumiset. Edessä lisää tieverkkoa ja taloja. Perhonjoki mutkittelee kuin käärme ja kohtaan sen taas.
.
Maaseudun Nykyisyys: pikkukunnissakin panostetaan puistoihin ja virkistysalueisiin! Kaartelevaan jokivarteen on rakennettu mutkitteleva kävelytie koivukujineen ja kävelysilta ja pikkuinen tuontihiekasta rakennettu uimarantakin kaksiosastoisine pukukoppeineen! (Muutaman neliömetrin kulmikas hiekka-alue on luotu auringonottajille kauas rannasta, ettei jokitulva veisi mukanaan.) Minun lapsuudessani maalla ei ollut yhteiskunnalta kuin mutkainen maantie ja joutomaalla urheilukenttä. Junttilan isännän perintöpellot vuodelta 1678 olivat tukkeena kaavamuutoksille. Maalla ei tuhlattu yhteiseen turhuuteen, kaupunkilaispojan muistikuvien mukaan.
.
Tyynen joen leveimpään eli levennettyyn kohtaan heijastuu vastarannalta ja hautausmaalta vanhan puisen kirkon keltainen hahmo, kellotapuli, punamultainen lainajyväaitta sekä veistoksellisia, kapean-korkeita havupuita harvakseen. Jokirinteeseen on aseteltu tukkeja portaiksi. Kevättulvat leviäisivät alavamman vastarannan niitylle.
.
Valtatie 13 hidastuu keskustassa kylätieksi, joka seuraa jonkin matkaa tiiviisti Perhonjokea. Kolme pärinäpoikaa ajelee puolen kilometrin matkaa jatkuvasti edestakaisin, edestakaisin, vuorotellen "keulien", etupyörän ilmaan kohottaen.
.
Tien ja joen väliin mahtuu juuri ja juuri rivi pientaloja, joenrantaan ulottuvin pikku takapihoin. Asuisiko täällä Perhon ydinkeskustan kerma. Toisella puolella jokea, mutta vasta etäällä tulvaniityn takana lounaassa, on "Jokirannan taloyhtiö" joukolla asuville kuntalaisille.
.
Urheilukentältä tien toiselta puolelta, ydinkeskustan koulukeskuksen vierestä, kantautuu joelle epämääräisiä kuulutusten ääniä. 2000-luvulla syntyneet pojat pyöräilevät kävelysillan yli ja päivittelevät näkemäänsä: "No Ei Oo Vähän Pal-jon Väkeä!!"
.
Lauantain suurtapaus on pesäpallo-ottelu: Alajärven Ankkurit vastaan Pattijoen Urheilijat, Pattu. Raahelaiset häviävät. Katsojia seisoskelee ohut rivistö ympäri kenttää, ehkä heistä saisi harvan risuaidan venytettyä koko tontin rajaksi.
.
Urheilijoiden touhujen katselu on todella pitkästyttävää, en jaksa sitä monta minuuttia edes erikoisuuden vuoksi. Kävelen kunnan koilliseen vievää pääkatua (poikittainen valtatielle) perhos-vaakunaisen Perhon kunnantalon ja urheilukentän välistä, mutta se muuttuu pian uuden rakennettavan pientaloalueen pihakaduksi. Etelämpänä alkaa liikunta-alue talven hiihtolatuineen, kesän lenkkipolkuineen.
.
Vielä metsäänkin kantautuu kuulutusten ääniä, mutta erilaisia, kuin keskenään kilpaillen! Aivan, Perhossa on meneillään samanaikaisesti toinenkin kaiuttimista selostettava tapahtuma, koulukeskuksen kaakkoispuolella: hevosten katsastus! Kinnulaan vievällä rauhallisella 7520-tiellä näin jonkun ratsastajankin, sekä alkavaa peltolakeutta.
.
Kylän kaupallinen ja hengellinenkin keskusta on pohjoisemman (luoteisemman) liikenneympyrän kohdalla. "Arsin rinki" on autojen kiertämä kehä nimeltään, jättiläisen kuula on koristeena ympyrän laidalla. Perhosta lienee kotoisin liinapäiseksi muistelemani yleisurheilija Arsi Harju. Sukunimi näytti yleiseltä, kun katselin seurakunnan hautakiviä.
.
K-Market, S-Market, sekä ravintola Hullu Hevonen, Crazy Horse (suljettu, lopetettu), ja muita liikehuoneistoja itäpuolella. Lännessä mäen harjalla kirkko (vuodelta 1903), rönsyillen ulokkeina moneen suuntaan, korkeine torneineen keskeltä kattoa. Vieressä kellotapuli (1799) ja hautausmaa, sekä alarinteessä kotiseutumuseo - vanhassa puisessa vilja-aitassa, missäpä muualla.
.
Pesäpallo-ottelun loppuessa soitetaan ämyreistä Tina Turnerin laulu: Simply the Best, better than all the rest. Väkijoukot hajaantuvat, makkaroiden ja juomien myyjät pakkaavat tavaroitaan, linja-autot odottavat koulurakennuksen varjossa pelaajajoukkueita. Kierrän koulukeskuksen mäen, kirjastokin aukeaisi arkipäivinä.
.
Odotellessani paluubussia katselen tarkemmin missä Perhon pysäkki onkaan: St1-asema, jossa Matkahuolto lukee ovessa. Rengasliike ja K-maatalous (joskus erehdyn ihmettelemään, onko kylässä toinenkin K-kauppa?) Kuppila tarjoaa pannukakkua hillolla, yhdellä eurolla. Pihalla on leikkimökki ja iso opaskartta, joka on vuosien kuluessa vanhentunut tiedoiltaan. "Tarkista tiedot yrityksistä", kehottaa lisätty lappunen.
.
Onnibussi ajaa paikalle liikenneympyrän ja huoltoaseman takapihan kautta ympäri kääntyen. Nyt minä, pihan ainoana ihmisenä ja lähtevänä matkustajana, heilun ja huidon turhanpäiten, kuten amerikkalaistyttö Jyväskylässä. Bussi pysähtyy, jopa muutaman minuutin tauolle. Kuljettajana Kokkolasta on yhä sama mies joka ajoikin Kokkolaan.
.
Möttönen, Kyyjärvi, Saarijärvi, tuttuja paluumatkalla. Bussissa hieman arabilta näyttävä mies soittelee useita ranskankielisiä puheluita ja yhden suomeksi vaimolleen: jätti kissalle ruokaa moneksi päiväksi parvekkeelle ja parvekkeen oven raolleen, ei lämmitystä, joten ei maksa taloyhtiölle mitään. Jyväskylään saavutaan 20 minuuttia etuajassa, väljä aikataulu, ja väljä on vielä Helsingin-bussikin, johon vaihdan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti