Asukkaita 8 tuhatta (9016 vuonna 1961), EU-kannatus 46,9 % (1994)
Miksi? Suomen rikkaimman (1918) Alfred Kordelinin Mommilan tila
Milloin? Perjantaina 15.9.2006
Kävelen Kärkölän Järvelästä Hausjärven Hikiälle klo 12-18. Päiväkävelyksi tulee 30 km. Mommilan kartanon kuntien rajalla ohitan muuten huomaamatta, paitsi valtavat satojen hehtaarien peltolakeudet.
Pursijärvellä on aktiivinen kyläyhdistys, ilmoitustauluista ja pylväsilmoituksista päätellen. Ripustetulle arkille on listattu paikallispalvelut: Tauno Peltonen myy polttopuuta, Mari toimittaa voileipäkakut pienempiin juhliin, tarjotaan myös traktoriajoa, on autokorjaamo, kauppa-auto, jäätelöauto sekä Mommilan juna-aikataulu. Maisemana kapea ja jyrkkä järvenranta, tynnyrisauna ja muita mökkejä.
Saavun Oittiin klo 15. Iso kylä, jalkakäytävätkin tehty. Koulun pihalla odottaa 3,5 Ventoniemen bussia, puolikas pikkubussi lähti itään. Kauppoja riittää: Valintatalo, K-Extra, S-Market, ostan Ingmanin suklaatuutin 0,39 eurolla. Pohjoisempana on Matkahuolto, mutta komea kirjasto on suljettu perjantaina koulutuspäivän vuoksi.
Kuljen kylätietä länteen. Valitsisinko pikkutien vai 54-tien (joka on jo ruuhkainen)? Jalkakäytävätieni onkin entinen asvalttiajotie, tien nykylinjausta syrjempänä, kasvillisuus on levinnyt sen reunoille kävelyväylää kaventamaan. Tie Tolpon kirkolle (vuodelta 1789). Kaunis liikenneympyrä.
"Hikiä 4 km" -viitan näen klo 17. Ohitan mahtavan opistotalon. Hikiällä Tarmo-kauppa (liian kalliita minulle), viereinen kirjasto on suljettu sekin koulutuspäivän vuoksi! Kirkolla on aidattu hautausmaametsä. Kello on 18. Loppuaikaa riittää kulutettavaksi radan ylittävällä sillalla. Neljä tyttöä metelöi asemalla.
Yksi sotapoika tulee lisäkseni junalaiturille n:o 1 ja junaan klo 18:38. Naiskonduktööri hiipii huomaamattani ohitseni etummaisessa osastossa, kunnes kääntyy paluumatkalle. "Oitista?" hän kysyy. "Eikun tästä, Hikiältä!" Maksan 6,40 euroa CDEF-vyöhykkeiden lipusta Keravalle asti (tai siis Korsoon).
HAUSJÄRVI 8 46,9 Per. 1611/1868
K: Puukirkko 1789 Martti Tolpo
K: Alttaritaulu 'Jeesuksen ylösnousemus' R.W. Ekman
K: Pietarin radan rakentajien hautausmaa, Syvänoja, Oitti
K: Siunauskappeli 1954 Nordenswan
M: Kotiseutumuseo, rak. 1853
R: Lähetyskoulu Ryttylässä, erikoinen rakennusryhmä
R: Eskon koulu Erkylässä, Suomen vanhin kansakoulu, per. 1857 J.R. Munck
P: Sankaripatsas
P: Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Hutri
P: Alfred Kordelinin patsas Mommilassa
P: Olympiavoittaja Elmer Niklanderin muistomerkki Rutajärvellä
P: Turkhaudan markkinoiden muistomerkki
L: Valkjärvellä kunnan virkistysalue
L: Haukankallio, kirkonkylä
L: Hikiän Pirunpelto
L: Erkylän lukko, Salpausselän harjun jyrkkäreunainen umpilaskeuma
L: Nummen, Pässin, Karhin, Kupparlammen ja Liinalammen lukot
T: Oitti, Ryttylä, Hikiä
V: Puujoki, melontaa
tiistai 4. toukokuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti