lauantai 26. syyskuuta 2020

686. Toinen risteily Maarianhaminaan v. 2020

Elokuussa ehdin nähdä Jomalan kirkon ja Maarianhaminan museot, mutta luontopolut ja iso osa kaupunkia jäivät kokematta. Lähdin uudelleen syyskuun viikonloppuna: laiva Helsingistä perjantaina 16:30, paluu sunnuntaina 15:15. Perillä lauantaina klo 9-19 (10 tuntia). Viking Gabriella B2-hytti kannella 6 maksoi 44 euroa (Viking Club).
.
Saavuin Katajanokan terminaaliin jo 15:35. Kirjautuminen muutamalla automaatilla, tai jonottaen tiskille. Yläkerrassa ei enää passintarkastajia! Maihinnousukortin näyttö portin lukijalaitteelle itsepalveluna.
Yllättäen odotussalissa oli paljon väkeä, istujia ja seisojia, kuin ennen korona-aikaa! Gabriella oli vasta saapunut Tallinnasta, eikä laivaan päässyt kuin klo 15:50. Turvavälejä pidettiin edellä kulkeviin. Ei matkustajien valokuvausta. (Joku turisti otti vielä viimeisen valokuvan Helsingistä).

Laivan 7. kannen aulassa jaettiin yllättäen paperisia risteilyohjelmia. Hyteistä oli poistettu kaikki taxfree-luettelot. Ainoana paperina hytissä koronaan liittyvä ohjeistus A4-monisteena. Laiva poikkesi illalla Tallinnassa.

MARIEHAMN, lauantaina 19.9.2020 klo 9.

"Uloskäynti tänään ainoastaan autokannelta 3. Risteilymatkustajien on palattava laivaan viimeistään klo 18:30. Laiva ei ole satamassa klo 12-15, koska antaa tällöin tilaa muille laivoille."
.
En kiirehtinyt ensimmäisten joukkoon vaan ajattelin jättää runsaasti turvaväliä. Henkilökuntaa oli opastamassa alimmas vievien portaiden suilla sekä itse autokannella, jossa autojen vieressä ja lomassa poistuttiin sataman maankamaran tasolle. Ulkona nousin jyrkät portaat ylös matkustajien ramppikäytävälle, kuten joku edelläni näytti tehneen, ja muistaen kokemukseni elokuussa. Jotkut epäröivät, mutta seurasivat. Kävelin Vikingin ja Siljan terminaalin halliin.
.
SKILLNADSGATAN eli Erottaja lähtee terminaalilta suoraan itään, kävelin sitä, alkaen klo 9:15. Katu nousi loivaa mäkeä, varrella oli varakkaan tuntuisia, suuria omakotitaloja. Muutama keskustasta tuttu poikkikatu ylsi tänne etelään asti: Västra / Östra Esplanad, Ålandsvägen ja Torggatan.
.
TULLARNS ÄNG -puisto. Erottaja päättyi puistoon, tai Y-risteyksestä lähtivät Parkgatan pohjoiseen ja Östernäsvähen kaakkoon. Kävelin edelleen itään maapohjaista polkua, jolla oli kuitenkin kävelytien liikennemerkki. Opastaulun karttaan oli merkitty neljä nähtävyyttä, joista lähdin etelään katsomaan Bomarsundin linnasta tuotua vanhaa tykkiä (kaliiberi 150 mm, ammus lensi 4 km 8 sekunnissa). Kauniissa luonnonpuistossa tuli vastaani joitakuita hölkkääjiä ja koiranulkoiluttajia.
.
LILLA HOLMEN. Kävelin rantapolkua pohjoiseen pikkusaarelle, jolla oli uimaranta, paviljonki (tanssilava?) sekä pieni eläintarha: kaniineja (suurimmat belgialaisia, jopa 10 kg, elinaika 6 vuotta, pienemmät vanhenivat 12 vuotta), kanala toisinaan kiekuvine kukkoineen sekä ennen kaikkea LINTUTALO, jossa mm. papukaijoja, ulkohäkki ja sisätilat, jotka auki jp. 10-15.
.
Kello 9:50 en malttanut jäädä odottamaan, ajattelin palata iltapäivällä. Lähdin kävelemään pohjoiseen Maarianhaminan itärannikkoa, vilkasta Österleden -autotietä seuraavaa rantapolkua, hiekkapohjaista kävelytietä. Aluksi pysäköintipaikka, sitten Ångbåtsbryggan ja MSF Österhamn, Maarianhaminan Itäsatama.
.
Slemmern-merenlahden yli näkyy koillisessa, lahdenpohjukassa, korkealla kalliomäellä, ryhmä isoja 6-kerroksisia kerrostaloja, kuin Maarianhaminan Pasila? Aion mennä sinne asti katsomaan.
.
SJÖKVARTERET, Merikortteli. Täällä kävin elokuussakin. Punamullan värisiä vanhoja taloja ja venevajoja, merellisiä korjauspajoja, museo ja ravintoloita, laitureita. Tänään lauantaina myös SADONKORJUUMARKKINAT, useita torimyyntipöytiä ulkona, kohtuullisesti asiakkaitakin, ja lisää perheitä tulossa paikoitusalueelta sekä kävelyteitä. Erikoisin nähtävyys on mielestäni pitkänokkainen vanhanaikainen linja-auto, pysäköintialueella. 13 pientä sivuikkunaa, katolla savupiippu ja aurinkopaneeli. Kyljet mainostavat kayntikohteita: HALIFAX - ÅLAND - ULAANBAATAR. Telttatuoleilla istuu iän parkkiinnuttamia maailmanmatkalaisia.
JATKUU seuraavassa tekstissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti