torstai 10. heinäkuuta 2014

464. SIIKALATVA

464. SIIKALATVA
Piippola, Pulkkila, Rantsila ja Kestilä yhdistyivät Siikalatvan kunnaksi v. 2009.
*
Milloin kävin? Maanantaina 7.7.2014 (Piippola ja Pulkkila).
Torstaina 17.7.2008 (Rantsila).
Perjantaina 18.7.2008 (Pulkkila).
Kestilässä en ole vielä käynytkään.
*
Miksi? Suomen keskipiste! Pulkkilan taistelu (Venäjä hävisi) 1808.
*
Väkiluku 5983 asukasta (vuoden 2012 lopussa). Pinta-alasta 70 % on suota. EU-kannatus oli keskimäärin 30 % (1994)
*
Piippolan asukkaita 1 tuhat (2120 vuonna 1962), EU-kannatus 34,4 %
Pulkkilan asukkaita 2 tuhatta (2473 vuonna 1962), EU-kannatus 31,0 %
Rantsilan asukkaita 2 tuhatta (3579 vuonna 1963), EU-kannatus 29,7 %
Kestilän asukkaita 1 tuhat (3436 vuonna 1961), EU-kannatus 27,2 % (prosentit 1994)
*
Kuntakeskus on Pulkkilan kirkonkylässä Nelostien E75 varrella, Suomen keskiössä.


***
Saavuin Pulkkilan kirkonkylään Onnibussilla klo 7:05. ABC-huoltamon kohdalla bussi poikkesi nelostieltä 88-tielle länteen ja kääntyi heti pohjoiseen kylänraitille, kunnes pysähtyi kilometrin päässä Sale-kaupan edustalle.
*
Kävelin puukirkolle, joka aukeaa kävijöille vain keskiviikosta sunnuntaihin. Kiviaidatussa metsikössä kirkon pohjoispuolella oli Suomen sodan Pulkkilan taistelussa 1808 kaatuneiden joukkohauta muistomerkkeineen. Länsipuolella oli koulukeskus ja kirjasto, joiden länsipuolella virtaa Lamujoki, Siikajoen sivujoki.
*
Kylänraitilla K-Market kilpaili postipalveluillaan osuuskaupan Salen kanssa, joka puolestaan hoiti Matkahuollon palvelut, ovipielessään bussien aikataulut. Edempänä etelässä oli taloustavarakauppa "IKH". Vaatimaton yksikerroksinen Kunnantalo toi mieleeni Lidl-kaupan standardiparakin (mutta Lidliä täällä ei ollut vertailukohteeksi).
*
Sandelsin taisteluvoiton kunniaksi (1808) oli pystytetty luonnonkivistä kivikasa kylänraitin varteen. Vieressä oli havainnollinen selostustaulu.
*
Etelämpänä ABC-huoltamon kohdalla nelostien ylitti tie n:o 88, jota lähdin seuraamaan kaakkoon 12 km kohti Piippolan kirkonkylää. Nopeusrajoitus oli 100 km, joten rekat pyyhälsivät lujaa ohitseni, eräät keskiviivaa pitkin, toiset melkein minua hipoen, kun väistin pientareelle. Rekan toisella puolella saattoi olla häijy ohittava henkilöauto!
*
Aluksi 88-tien lounaispuolella oli Pulkkilan ulkomuseo muutamine hirsirakennuksineen. Museon pihan läpi pääsi hiekkatielle, jota saattoi seurata kolmisen kilometriä etelään. Varrella omakotitaloja, vesilaitos ja hautausmaa.
*
Kun hiekkatie kääntyi viimeisen kerran asvalttitielle lännestä, niin jo toinen hiekkatie kaarsi itäpuolelle. Kartassa siellä lukee "Parviainen". Vuoden 1995 tiekarttakirjaan nämä hyvin vaatimattomat tiet oli vielä merkitty, muttei enää 2010, joten onneksi mukanani oli vanha painos (irtoarkkina). Ohitin maatilan patinoituneita rakennuksia sekä sodan jälkeen rakennetun päätalon.
*
Itäisen hiekkatien itäpuolella oli syvä rotko tai hautavajoama, jonka pohjalla pilkotti vettä ja kasvoi vesakkoa. Vastaava syvänne oli läntisen hiekkatien länsipuolella. Vanhat tiet ja valtatie 88 niiden välissä kulkivat harjulla, jota pitkin Sandelsin sotajoukot olivat perääntyneet 1808 venäläisten edetessä.
*
Asvalttiin kyllästyneenä kokeilin paria muutakin erkanevaa metsätietä ja kärrypolkua. Jouduin rämpimään risukkojen ja suomättäiden yli takaisin valtatielle. Toisen kerran jouduin palaamaan viistosti taaksepäin toista polkua, enkä ollut voittanut metsässä montakaan sataa metriä asvalttitaivalta. Viittoja ja kylttejä: "Ampumarata". "Metsästys kielletty".
*
Matkan puolivälissä kulki aikoinaan Pulkkilan ja Piippolan raja. Siitä en nähnyt enää vanhoja vaakunoita tai muita merkkejä. Uudessa komeassa vaakunassa kohoaa neljä lintua jonossa lentoon.
*
Pari linja-autoa ajoi ohitseni, Käkelän Liikenteen vakiovuoro, jolla olisi maksanut 3,90 euroa ajaa 14 km Pulkkilasta (Sale) Piippolaan (Piippolan vaarin Shell). Kuopion Liikenteen pikavuoron näin myös, se olisi maksanut runsaat 7 euroa pikavuoro-lisineen.


***
Tien varrella Piippolan puolella tuli vastaan toinen, isompi kotiseutumuseo hirsisine ulkorakennuksineen ja tuulimyllyineen, mutta auki vasta keskiviikosta sunnuntaihin.
*
Laitumella märehti 19 lehmää, joista yksi katseli minua ja asteli lähemmäs sähköpaimenen luo töllistelemään. Lähes kaikki muutkin ottivat mallia ensimmäisestä ja lähestyivät minua uteliaina. Maatila oli mutkassa, jossa tie kaarsi jyrkästi itään ja Piippolan kirkontorni alkoi näkyä 2-3 km:n viivasuoran tien päästä.
*
Piippolan Vaarin Shellin edessä nurmikenttällä pyöri yksinään Husqvarnan automaattinen ruohonleikkuri, jota varten oli kentällä kiinteä laturi maahan upotettuna. Valokuvasin ihmevehkeen niin, että sain taustalle Piippolan vanhan puukirkon. Tämäkin "tiekirkko" oli avoinna vain keskiviikosta sunnuntaihin, eikä ovi auennut minulle.
*
Kävelin kirkon ohi kylänraittia etelään. Piippolan kivinen kunnantalo oli hienompi ja komeampi kuin Pulkkilassa. Silta ylitti hiljaisen, kapean ja vähän synkähkön Lamujoen, sama Siikajoen sivujoki täällä kuin Pulkkilassa. Vanha rouva oli liikkeellä rollaattorin kanssa. Tien yli vastakkain olivat ruokakaupat Sale ja K-Market, joista kävin ostoksilla osuuskaupassa. Liikeyrityksiä parturi-kampaamo Pirkko. Pankkikin taisi olla, tai pankkiautomaatti muistona seinässä.
*
Kaksi suurta julkista karttaa oli pystytetty turistien informaatioksi. Huomasin puistopolun seurailevan lyhyen pätkän verran Lamujokea, ohi urheilukentän ja yli puisen jalankulkusillan. Kävin sillan kaarella, mutta joen toinen puoli oli arkisen näköinen omakotitalokatuineen.
*
Piippolan sivukirjasto, jossa on Pentti Haanpään museo, aukeaisi maanantaina vasta klo 15. En malttanut odottaa, vaan lähdin kävelemään paluumatkaa Pulkkilaan. Kokeilin pieniä taajaman teitä valtatien 88 eteläpuolella, mutta jouduin umpikujaan hoitokodille, enkä osannut Anttilantieltä poiketa Jarvankujallekaan, vaan päädyin takaisin suorastaan Piippolan Shellille asti, josta lähdin pohjoispuolista Riihitietä uudelleen länteen, onnistuneemmin.


***
Paluumatkalla Piippolasta Pulkkilaan klo 13:30 - 16:30 keskipäivän aurinko porotti takaani. Joskus pilvenhattaroita suojaksi tai pitkien puiden varjoja metsästä. Sinnikkäät paarmat piirittivät minua, niiden varjot kuvastuivat asvalttiin edessäni.
*
Puolentoista litran juominen Piippolassa ja kävellessä ei riittänyt, palasin janoisena Pulkkilaan. Kävin K-marketissa ja istuin ulkoseinustalle pöydän ääreen. Olvi oli keksinyt 0,95 litran juomapullot, joiden pantti vain 20 senttiä 99 sentin hinnasta. Juomalitra (vajaa) maksoi siten 79 eikä 59 senttiä.
*
Kävin kirjastossa lukemassa Kalevan (kelpo broadsheet-koossa), pikkuisen tabloidin Helsingin Sanomat, sekä viikoittaiset paikallislehdet "Haapaveden" ja "Siikalatvan". Siisti wc oli käytettävissä. Katselin vanhoja nuortenkirjojen sarjoja, mutten nähnyt Anthony Buckeridgen "Jenningsejä", valitettavasti. Kirjastovirkailija askaroi, muutama tuttu asiakas käväisi, sekä pari maataviistäviin tummiin perinnehameisiin pukeutunutta tyttöä, jotka halusivat kirjastokortin.
*
Kello 18:10 menin Salen kohdalle pikavuoropysäkille vartomaan Onnibussia, jota sainkin odottaa 40 minuuttia, kun se tuli vasta puoli tuntia myöhässä. Pysäkillä istui toinenkin lähtijä. Bussissa oli jäljellä enää käytäväpaikkoja, matkustajien kassien ja laukkujen alla.


*****
Pulkkilan kirkonkylän raitin ajoin autossa jo 18.7.2008. Ikkunasta vertailtuna kylänraitti ei ollut yhtä hieno kuin Rantsilassa.
*
Rantsilassa kävin torstaina 17.7.2008. Ajoimme kolmen kaverin porukalla kuurosateessa Rantsilan upean vanhan kylänraitin läpi - kaksi kertaa. Vanha raitti kulki pohjois-eteläsuuntaisesti (tai luode-kaakko), kun taas moderni kauppakatu oli muodostunut sen kanssa poikittain lännestä itään (tai lounaasta koilliseen, jos tarkkoja ollaan).

*** NÄHTÄVYYDET ALUEITTAIN:
K: Piippolan puukirkko 1770 Simo Jylkkä
K: alttaritaulu 'Jeesus kolkuttaa ovelle' 1910 Kaarlo Metsävainio
P: Piippolan sankaripatsas 1921 G. Paaer
P: Piippolan Esipolvien paasi 1946
P: Piippolan Pentti Haanpään hautapatsas 1972 M. Tarvainen
M: Piippolan Metsämuseo
M: Piippolan Kotiseutumuseo Viitainaho, Pappila 1777 Gerh. Snellman
M: Piippolan Hätämaan tietäjän (Juho Luomajoki 1843-1914) museo-osasto aitassa
M: Piippolan Kotimuseo Ikolan talossa
E: Piippolan Leskelän kylässä (nelostiellä) Suomen keskipisteen patsas
***
K: Pulkkilan puukirkko 1909 Josef Stenbäck
K: Pulkkilan alttaritaulu 'Kristus ristillä' Mikael Toppelius
K: Pulkkilan kellotapuli 1843 C.L. Engel
P: Pulkkilassa Suomen sodassa 1808 kaatuneiden joukkohaudat, muistomerkki
P: Pulkkilassa Sandelsin voiton 1808 muistom. 1933 O. Junttola, Haapaveden tie
R: Pulkkilan pappila, Ilmari Kiannon syntymäkoti
R: Pulkkilan Kirkonkylän kyläraitti, vanhaa rakennuskulttuuria
L: Lamujoen laakso, muualla hiekkakankaita ja soita
L: Lehtomäki 145 m, jättiläiskuusi
L: Haapavuoren kalliomuodostelma
V: Uljuan tekojärvi (28km2), kalastuspaikka, näkötorni, luontopolku
V: Vornan koski
H: 'Savolaisten suolatie' kauppatie harjureittiä
***
K: Rantsilan Puukirkko 1785 Simo Matinpoika Jylkkä-Silven
K: Rantsilan Saarnastuolin ja kuorin maalaukset 1788 Mikael Toppelius
M: Rantsilan Kirkkomuseo kellotapulissa, mm. jalkapuu
M: Rantsilan Pitäjänmuseo, vanhassa srk-talossa
P: Rantsilan Kristfrid Gananderin muistolaatta 1956 Ilmari Wirkkala
P: Rantsilan Kristfrid Gananderin patsas 1982, Kirkkopuisto
P: Rantsilan 1. kirkon muistokivi Sipolankylässä
P: Rantsilan Vanhan kirkon (1671-1785) muistomerkki 1 km Siikajoen sillalta alavirtaan
V: Siikajoki
***
K: Kestilän Puukirkko 1855 E. Lohrmann
K: Kestilän Alttaritaulu 'Jeesus ristillä' 1946 P. Leinonen
M: Kestilän Ilmari Mannermaan kotiseutumuseo, sanomalehti- ja rahakokoelmia
M. Kestilän Kotiseutumuseo vanhassa jyvämakasiinissa
P: Kestilän Pähkinäsaaren rauhan 1323 rajapyykki Kilkakalliolla
L: Kestilän Kilkakallio
L: Pelson suo
V: Rivinlampi Mulkuanjoessa
V: Siikajoki, Neittävänjoki




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti