Frankit ylittivät Main-joen Frankfurtin kohdalla ja voittivat saksit. Frankkien ja saksien heimonimistä periytyvät valtioiden nimet Ranska ja Saksa. Frank-furtin "furt" tarkoittaa kahlaamoa (englannin ford). (Main-joen Frankfurt am Mainin lisäksi on idässä Oder-joella pienempi Frankfurt an der Oder.)
.
*
1) MENOLENTO.
Ajoimme taksilla Vantaan lentokentälle, ykkösterminaaliin, tiistaina 19.8. yöllä klo 04:30-05:00. Siellä Lufthansan, SAS:n ja Tap:n yhteiset lähtöselvitysautomaatit. Automaatilla piti kirjoittaa 6-kirjaiminen koodi. Täytyi myös merkitä "V", todistaakseen, että on lukenut ohjeet. Tämän ehdon kuulimme neuvojalta, kun emme muuten päässeet eteenpäin.
.
Molempien matkustajien tiedot tulivat esiin monitoriin yhdellä kerralla. Paikoiksi kone arpoi riviltä 4 etuosasta istuimet C ja D, käytävän ylitse käytävän viereiset paikat! Molemmat matkustajat saivat a) Boarding Cardin b) kuitin c) edellisen kanssa yhdenmuotoisen selitysliuskan. Lufthansan lennot, meno-paluu, maksoivat 146 euroa hengeltä.
.
Turvatarkastus oli väljä ja rauhallinen. Yhteen koriin takki, toiseen reppu (sivutaskussa vesipullo, sateensuoja), nestepussi, vyö, kello, lompakko, avaimet, "Onko tässä kaikki nesteet?" Olin vähän hidas, mutta helposti sitten pääsin läpi. Ensin ei ollut muita meidän liukuhihnalla, mutta perään tuli.
.
Ajantappamista terminaalissa, kauempana kuin porttimme 17, klo 5:00-5:50. Keskustelun aiheina Anthony Buckeridgen "Jennings", arkunkanto sekä Pitäjänmäen kirkkoherranvaali. Hain käymälästä pullooni viileää vettä. Pyttykopissakin oli oma pieni pesuallas. Olin koko käymälässä yksin, kun toinen vieras lähti.
.
Portilla 17 pitkä jonotus 5:50-6:20. Eksoottisia ulkomaalaisia, joku kuin rabbi tai iranilainen Ali mustine partoineen. Ulkomaalainen nainen oli matkalla Müncheniin eikä Frankfurtiin, porttivirkailija käännytti, ettei joutunut väärään lentokoneeseen. Kaksi virkailijaa ja kaksi eri jonoa rampille. Kaveri nappasi luettavakseen Kauppalehden, minä International New York Timesin (entisen Herald Tribunen) lehtihyllyköstä.
.
Lentoaika kesti 2 h 40 minuuttia, kello 6:20-9:00 Suomen aikaa (=8:00 Saksan aikaa). Istuinrivejä lentokoneessa oli 30, vierekkäin istui 3+3 matkustajaa. Etuseinässä luki Business Class, mutta verhoa ei ollut välissä. Olin itse rivillä 4.
.
Kävin koneen etupään vessassa klo 8:10-8:14. Lentoemännät istuivat silloin verhon takana, samoin stuertti tai perämies, joka meni minun jälkeeni vessaan. Näköjään vauvan hoitopöydän sai laskettua pytyn ylle. Yllättävän tilava wc lentokoneessa. Vesi tuli hanasta, saippuavaahdon sai hanasta. Flip-kantinen roskasäiliö oli pöytäpinnan tasalla.
.
Ruoaksi tarjottiin leivoslaatikossa 110 g:n pizzapulla sekä täytepulla, kuumat! Orange juice ja Coffee, sokeripussi, kermasäiliö, muovinen sekoitustikku. Käytetyt pakkaukset laitoin verkkopussiin. Suomalaiset pariskunnat istuivat vieressämme, vasemmalla ja oikealla, nuoremmat ja vanhemmat, wc-kävijät, eli välillä väistettävät.
.
Toisella rivillä istui nuori nainen, joka niisti usein ja niiskutti, joten lentoemot kävivät juttelemassa hänelle, koskettivat häntä käsivarteen. Luin Lufthansa Magazinea: Nico Rosberg, intiaanit. Edessäni olevalla rivillä 3 suomalainen vaaleahiuksinen rouva "Leena" kertoili viereiselle somalipariskunnalle tietojaan kaupungistaan Pariisista ja antoi vielä puhelinnumeronsa, että somalit voivat soittaa ja kysyä lisää.
.
Laskeutumisaikaa klo 7:40-8:00, jolloin turvavyöt kiinni. Laskeutuminen klo 7:45, kone rullasi kentällä pitkään, jopa klo 8:05 asti.
.
**
2) FRANKFURTIN KENTÄLLÄ.
Yllättävän kauan kestävä bussikuljetus terminaaliin. Joku suomalainen nuorukainen soittaa kännykällään, hänen pitäisi ehtiä vaihtaa Pariisin-koneeseen, jonne on vaihtamassa muitakin suomalaisia.
.
Kävelemme suureen matkalaukkujen tulohalliin. "Passia ei ole nyt tarkastettu kertaakaan!" huomaa matkatoveri. Tänään riitti pelkkä passin kannen näyttäminen ennen turvatarkastusta.
.
Etsimme Matkakeskuksen. Kaksi lippuautomaattia on sen nurkassa vapaina, rauhassa muilta käyttäjiltä, ja vielä olisi lisää muita samanlaisia laitteita käytävillä. Sen sijaan virkailijoiden tiskille on pitkä jono.
.
Lippuautomaatti ei huoli tällä kertaa 50 euron seteliäni. Matkakumppani maksaa kortillaan. Päivälippu Saksan juniin, 18 tunnin ajaksi (klo 09-03), nimeltään "Quer-durchs-Land Ticket", maksaa 52 euroa kahden henkilön seurueelle eli 26 euroa /henkilö. Ostajan nimi kirjoitetaan lippuun pölkkykirjaimin. Lippu tarkastetaan junissa 3 kertaa, mutta sama konduktööri ei tarkasta kahdesti, vasta virkaveljet.
.
***
3) MAINZ, 2 tuntia perillä.
Otamme ensimmäisen junan klo 9:24-9:50 lentokentältä läheiseen Mainzin kaupunkiin. Junamatkan kohokohta on Reinin ylitys siltaa pitkin. Roomalainen teatteri on Mainzissa ensimmäinen pysäkki, sitten Hbf eli pääasema, Hauptbahnhof. Siellä pitää ensin nousta laiturilta portaat korkealle ylös, sitten täytyy laskeutua jälleen alas. Ulkona on opasteeksi taulukartta kaupungista.
.
Kuljemme L:n muotoisen kävelyreitin joelle, jossa en sitten näe mitään ihmeellistä. Ensin kuitenkin kadulla runoilija Schillerin (1759-1805) patsas, kukkainen puistikko katujen välillä, sitten Gutenbergin patsas taustallaan valtava katedraali, jonka sivulla on myyntikojuinen kauppatori. Poikkeamme Domissa eli Tuomiokirkossa, josta ei sitten näköjään pääsekään jatkamaan päätysivulta eteenpäin kohti jokea, vaan päästäkseen ulos on palattava samasta sivuovesta torille.
.
Joelta palatessa menemme Gutenberg-museoon. Talolla on moderni lasiseinä, en ota siitä valokuvaa. Esillä on painokoneita ja 42-rivisiä raamattuja vv. 1452-55. Paljon on entisajan kirjoja näytteillä lasien alla pöydillä. Pääsymaksu 5 euroa. Takki ja reppu laitetaan säilöön lokeroon, jonka avain irtoaa 1 euron panttia vastaan. Museokaupassa on erikoinen kirja: 1400-luvun tyylin mukaelma. Irrallisia kirjasimia ja painettuja irtolehtiä on myynnissä. Opin museossa, että Luther hyötyi painotaidon innovaatiosta. Jotkut kirjastot eivät aluksi huolineet painettuja kirjoja! Painettaessakin varattiin kirjan sivuille tyhjiä tiloja taiteellisen koristeellisten alkukirjainten piirtämistä varten!
.
****
4) KOBLENZ, 2 tuntia perillä.
Junalla jatkamme eteenpäin Koblenziin klo 11:51-12:53, siellä pitäisi olla vaihtoaikaa 13:16 asti. Aiomme jatkaa pohjoiseen, entiseen Länsi-Saksan pääkaupunkiin Bonniin asti. Junan ikkunasta näemme upeat Reinin rannat, vihreitä kukkuloita, joskus linnan ylhäällä tai rinteessä. Näemme viininviljelykset, pikkukaupungit, jokilaivat sekä vastarannan itärannan junaradan. Meidän junamme kulkee Reinin länsirannalla.
.
Koblenzissa yritän äkkiä kävellä joelle ja takaisin vain 5+5 minuutissa, mutta en ehdi sinne asti. Matkatoverini tyytyy istuskelemaan asema-aukiolla. Sitten aikomamme junan lähtö Bonniin ja Kölniin myöhästyy ensin 10 minuuttia, sitten 20 min, sitten 30 minuuttia. Kyllästymme odottamaan.
.
Jäämmekin viettämään aikaa Koblenziin. Kuljemme eri teitä ristiin rastiin rantaa tavoitellen, poikki turhauttavan tylsän kaupungin, kun sadepisaroitakin hetken ropisee niskaan. Turistien katujuna kulkee ohitsemme. Jokin suuri palatsi kohoaa rannassa. Sen takaa löytyy vihdoin joki Rhein.
.
Seuraamme joenrantaa pohjoiseen, josta löytyy vihdoin "Deutsches Eck". Saksan kulmassa Mosel yhtyy Reiniin. Kummastakin joesta näyttää tulevan eriväristä vettä, jotka virtaavat hetken rinnakkain ennen sekoittumistaan. Linnoitus tai valtava muistomerkki kohoaa ylempänä jokia erottavassa maakärjessä.
.
Jatkamme Moselin rantoja länteen tai lounaaseen, kohti rautatiesiltaa ja rataa. Portaat nousevat ylös kaupunkiin etelään. Näemme junaradan varsia. Rautatieasema tulee vastaamme yllättävän pian, mutta onkin silloin väärä asema, kävelymatkamme saa jatkua vielä, jäljellä "600 metriä", aikaa 8 minuuttia. Näemme arkikaupunkia kivitaloineen, liikkeineen. Ehdimme niukasti junaan 15:02 kohti Frankfurtia, jonne saavumme klo 16:45.
.
*****
5) PENSION ALPHA.
Frankfurtissa kävelemme asemalta Internetistä varaamallemme hotellillemme noin kello 17. Nimikyltti "Pension Alpha" näkyy selvästi kadulle, osoitteessa Karlsruherstrasse 7. Portieeri on piilossa korkean tiskin takana. Vain huoneen varaajan nimi kirjoitetaan asukaskorttiin.
.
Kahden hengen huoneemme maksaa yhteensä 188 euroa = 4 yötä kertaa 47 euroa, jaettuna kahdelle, eli 23,50 euroa hengeltä /yö. Huokeaa, kun sisältää aamiaisenkin! Huoneeseen saamme vain yhden avaimen, joka tulee jättää receptioniin aina ulos mennessä, tämä sääntö lukee monessa kyltissä.
.
Huoneemme numero on 103. Se sijaitsee pohjakerroksen aulaa kerrosta ylempänä, jonne vie kolme porrassuoraa (kaksin välitasantein). Hissi lähtee ylös vasta ylemmältä tai alemmalta välitasanteelta. Itäkäytävällämme (kadun puolella) on 4 huonetta, numerot 101-104, reunimmaiset käytävän päissä ja niiden välissä numerot 102 ja 103. Länsikäytävä on itäkäytävän peilikuva. Hotellissa on kuusi kerrosta, pohjakerrosta lukuun ottamatta pitäisi olla siis 5x8=40 huonetta (35 sanotaan huoneita olevan). Käytävää avartaa peili.
.
Huoneemme on pieni. Kaksi erillistä sänkyä sinne mahtuu, minulla on niistä idempi ikkunan alla. Pohjoisseinällä on vaatekaappi ja pöytä, jolla TV, jossa kanavina mm. Disney ja CNN, ei Saimaan. TV-uutisissa Fergusonin mellakka-öitä ja Irakissa Isis katkaisi kaulan länsimaiselta journalistilta. Kaksi vesilasia tarjottimella. Pakkaus paperiliinoja. Sängyn peitto on valkoisessa pussilakanassa pinkkana kolmin-kerroin, toinen peitto on kaapin päällä. Vessa ja suihku ovat luoteiskulmassa. Kolme ikkunaa ulos, ne aukeavat sekä ylhäältä että sivulta. Karlsruherstrassen katunäkymä, jossa bussin 64 päätepysäkki. Vastapäätä hotelli ja parturi, mustaihoiset kokoontuvat sen eteen lauantaina juttelemaan. Nyt aluksi käytämme tunnin matkatavaroiden järjestelyyn ja lepoon, sitten lähdemme ulos klo 18.
.
******
6) FRANKFURTIN ILTA, 3 tuntia.
Asemalta ajamme S-junalla Hauptwacheen. Jäämme kuitenkin ensin vahingossa reittimme ainoalle välipysäkille "Taunusanlage". Kävelemme kävelykatua Zeiliä Konstablerwacheen ja sieltä jokirantaan. Nähtävyyksiä Römer. Katsomme tuomiokirkon Domin sisältä (kuten Mainzissa). Juna-asemalta ei löytynyt isoa ruokakauppaa, vain pieniä kauppoja, mutta Zeil-kadulla on tavaratalo Galleria. Hauptwachelta tullessamme Gallerian tunnelikerroksesta löytyy ruokaosasto, tosin kallis. Teen ostoksia 7,50 eurolla. Juomalitrat 1,09 + pantti 0,15, Orange ja Sitruuna kaverille. Kolmioleivät 2 euroa, jogurttipari 125 g yhteensä euron. Kaverin rahkat maksavat 2 x 0,70 euroa ja vesipullo 0,60. Rasia mansikoita käytävämyyjältä maksaa vain 1,50 euroa (Suomessa 4 euroa). Kaveri syö KFC:n (Kentucky Fried Chickens) 7 euron aterian noin klo 20:30. Hotellille palaamme junalla jo noin klo 21.
.
*******
7) HOTELLIN AAMIAINEN.
Nukuin noin klo 23-07. Heräsin kerran klo 6:05, kun kuulin kolinaa käytävältä. Aamiainen (klo 06-10) alkoi silloin, ehkäpä ensimmäiset menivät sinne. Aavistelin flunssan oireita, mutta ne katosivat. .
Söimme aamiaisen noin klo 08-08:40. Ruokasalina toimi pelkkä pieni ahdas ala-aula respalta etelään, sälekaihtimet katuikkunassa. Pöytiä oli 4 hengelle ikkunasivulla ja 8:lle keskilattialla. Yhteensä noin 28 istumapaikkaa (maksimissa 85 asukkaalle) kerrallaan.
.
Eteläseinällä noutopöytä. Kori vaaleita sämpylöitä. Kasa kananmunia, joista moni rikki, sain kerran löysäksi jääneen. Neljä lajia makkaraa, vaaleita ja meetvurstia, yhtä lajia edam-juustoa. Vadille aseteltu 4 jonoon tomaattiviipaleita. Toisella vadilla 4 jonoa kurkkuviipaleita. Eri lajeja marmeladinappeja, lisäksi voita. Appelsiinimehua, kahvia. Corn flakes kulhoon, suklaariisimurot, maitoa hanasta. Söin 2,5 sämpylää ja 2,5 lasillista mehua, mutta kahvia en. Lasimukissa oli kahva, mittamerkintä 2 dl. Söin myös muroja marmeladein ja kananmunan.
.
Ensimmäisellä aamiaisella istumapaikkamme oli ensimmäinen pitkäpöytä respalta päin, toisena aamuna jo klo 07:30 vaihdoimme keskipöydältä viereiseen ikkunapöytään, kun yksi vieras lähti siitä pois. Muut kaksi aamua istuimme eri ikkunapöydissä klo 07:30 alkaen. Laiha ruskeatukkainen rouva täytti joka aamu noutopöytää keittiöstä käsin. Ekana aamuna muuan iso miesvieras pakkasi syötyään eväspussiinsa mega-hampurilaisen verran lisää syötävää mukaansa.
lauantai 4. helmikuuta 2017
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti