perjantai 23. marraskuuta 2018

654. Stuttgart - Schwarzwald - Konstanz junilla

Sunnuntai-aamuna katu on märkä, yöllä on satanut. Kävelen yksin puoli tuntia hotellilta pääasemalle klo 08:15-45. Ehdin katsella Königstrassen alussa turisti-infon ikkunoita, joissa on esillä Stuttgartissa valmistettujen Mercedes-Benz -autojen pienoismalleja (avautui arkisin klo 8, lauantaina klo 9 ja sunnuntaina klo 10, sulkeutui klo 16 tai 17).
.
Matkasuunnitelma: "Sunnuntaina Kaakkoon"
0900 Stuttgart, raide 6 (IRE Karlsruhe)
0953 Karlsruhe, junanvaihto
1009 Karlsruhe, raide 7 (tai 1109...) (RE Konstanz)
1056-59 Offenburg ohi, Schwarzwaldin Näköalareitti, juna joka tunti,
voisi jopa poiketa tunniksi Hornberg 1128- /Triberg 1142- /St.Georgen 1156-)
1316 Konstanz, keskusta, järvi idässä, Sveitsi etelässä (tai 1416)
1552 Konstanz, raide 2a, suunta Engen (tai 1649 r.1a /1752 r.2a)
1626 Singen, nopea junanvaihto (tai suora1712) /1826 vaihto
1635 Singen, raiteelta 1 (tai suora 1712/1835 r.1)
1717 Rottweil, keskusta luoteessa (tai 1756)
1816 Rottweil, raiteelta 5 (tai 1756 r.5 /1917 r.5)
1932 Stuttgart (tai 1916/2043)
.
Junalla jälleen aluksi klo 9 kohti Karlsruhea. Aurinko alkaa paistaa. Kuuntelen takanani olevalta penkkiriviltä naista, joka soittelee koko matkan ajan kännykällä tuttavilleen: "Hallo Sabine! Kiitos ihanasta yllätyksestä!" Joskus hän aloittaa tervehdyksen, mutta puhelu katkeaakin kesken. Sitten hän kertoo toisille ihmisille niistä, joiden kanssa jutteli hetkeä aikaisemmin.
.
Karlsruhessa junanvaihto klo 9:53-10:09. Käväisen lyhyesti aseman ulkopuolella kuvaamassa portilta eläintarhaa sekä kadunvarren tupakka-automaattia monine merkkeineen Camelista Lucky Strikeen. Hinnat 6-7 euroa askilta.
.
Tulee kiire junalle, jolla ajaisin kolme tuntia yhtäjaksoisesti Konstanziin saakka. Menen keskimmäiseen vaunuun, jossa ei olekaan enää valinnanvaraa istuimissa. Etupuoli vaunusta on varattu ykkösluokalle, joka on sunnuntaina melkein tyhjä (ehkä arkisin liikematkustajia?). Väen vähetessä pääsen kakkosluokassa kokeilemaan peräti viittä eri istuinta, katse eteenpäin tai taaksepäin, auringon tai varjon puolella.
.
Istun ensin yhden tuolin riville, jossa on ikkunan vieressä matkatavarapaikka, jolloin olen käytävän vieressä liian kaukana ikkunasta! Vaihdan oikealle kahden ihmisen penkille, mutta juuri sille riville on merkitty invalideille tarvittaessa luovutettava paikka. Jenkkipariskunnan jäädessä Baden-Badeniin saan laajan 2+2 istuttavan välikön, mutta se on häikäisevästi auringon puolella, istuinpa joko katse tai selkä eteenpäin. Erään tytön jäädessä Offenburgiin saan varjon puolelta takaperoisen paikan, jossa hyvä näköalaikkuna takaviistoon. Selkäni on vasten ykkösluokan erottavaa väliseinää.
.
**
.
SCHWARZWALD. Offenburgin jälkeen alkaa Schwarzwaldin ylittävä näköalareitti. Havupuiden peittämät vuorenrinteet näyttävät tummilta, jos eivät sentään sananmukaisesti mustilta. Valokuvailen minkä kerkeän, mutta toisinaan puut, risukot tai rumat betoniaidat ehtivät tulla väliin.
.
Hornbergin kylä yllättää minut äkkiä jo puolen tunnin päästä! En huomaa junan kulkemaa viaduktia, mutta kylän alaviistossa laaksossa kylläkin. Aidattu pääsymaksullinen vesiputous olisi liian kaukana, jotta tunnin vaihtoajassa kunnolla ehtisin sinne. Lisäksi junan ikkunassa näkyy muutamia vesipisaroita, enkä haluaisi jäädä kylään sateeseen.
.
Schwarzwaldin rata kulkee yli 30 tunnelin läpi. Niitä on laskemattakin paljon. Kompassista seuraan kulkusuunnan vaihtelemisia  etelästä pohjoiseen, mutten fyysisesti havaitse junan tekemiä silmukoita. Vartin välein Hornebergin jälkeen tulevat muut kaksi tärkeää kyläasemaa Triberg ja St.Georgen. Tyhjiä asemia ohitellaan, vain jossakin joku matkustaja jää.
.
Rouva konduktööri leimaa päivälippuni vasta klo 12:40. Engenin jälkeen noin 12:55 olen näkevinäni linnan muurin korkealla kukkulalla. Seuraavaksi tulee Singen.
.
Olen jäänyt jo melkein viimeiseksi osastooni. Yksinäinen suurikokoinen nuori matkamies reppuineen on näyttänyt amerikkalaiselta Schwarzwaldin ihailijalta ja vaihtanut ikkunapaikkoja paremmiksi, mutta hän on jäänyt huomaamattani pois tai vaihtanut osastoa. Hänkin kävi alkumatkasta tutkimassa ykkösluokkaa, kuten minäkin. Tilalle tulee väliasemalta vanha pariskunta, joka puhua kälättää keskenään.
.
Ehkäpä kaunein matkaosuus alkaakin vasta klo 13 Radolfzellistä! Suuri Bodenjärvi tulee nimittäin näkyviin etelän puolella ja juna seuraa läheltä rantaa! Tuntuu rantalomakohteen tunnelmalta, kuin olisin taas Ranskan Rivieralla Juan-les-Pinsin ja Nizzan ja Monacon rantaviivalla. Aurinko paahtaa ikkunasta kuumasti!
.
Roskakoreja tyhjentävä mies kulkee osaston läpi kesken junamatkan. Hän työntää kumikäsineisen kämmenensä minunkin polvieni ylitse ikkunan alla olevaan roskakoriin ja nostaa sieltä esiin tyhjäksi syömäni Lidlin kolmiovoileipien muovikotelon, jonka hän siirtää kantamaansa roskapussiin.
.
Allensbach klo 13:06, ranta jatkuu edelleen, samoin aurinkolomakohteen tunnelma! Tekisi mieleni jo jäädä pois junasta ja ajella päivälipullani edestakaisin, mutten kuitenkaan ryhdy improvisoimaan harkitsemattomasti.
.
KONSTANZ, matkan päämäärä, klo 13:16. Rautatieaseman raiteet ovat rantaviivan suuntaisesti, täällä ranta on idässä eikä etelässä. Rata jatkuu edelleen kohti etelää. Saksasta tulevat junat pysähtyvät pohjoispäähän raiteille 1a tai 2a, mutta 50 metriä rataa etelään odottavat Sveitsiin menevät Sveitsin junat kohdissa 1b ja 2b. Kävelenkin ensin laituria etelään ihmettelemään sveitsiläisiä.
.
***
.
KREUZLINGEN on pieni Sveitsin rajakaupunki Konstanzin eteläkyljessä. Katselen kadunkalusteena esillä olevaa katukarttaa. Saksan ja Sveitsin valtioiden raja on merkitty aivan lähelle ja sen pystyy ylittämään helposti katuja tai kävelyteitäkin pitkin. Kävelen läheiselle aukiolle, jonka varrella tavaratalo.
.
Aikomani autotien sijasta lähden päähänpistosta sittenkin kävelytietä etelään. Apteekin valkoisessa umpinaisessa sivuseinässä on aukkona vain pieni luukku, jolle jonottaa kuusi ihmistä. Sunnuntaina palvellaan Saksassa tällä tavalla rajoitetusti. Kävelytiellä valtioiden rajalla kulkee vain äiti pikkulapsineen ja lapsenrattaineen. Arkisen pienimuotoista elämää.
.
Tulen Sveitsin puolelle, jossa on hiljaisia sivukatuja, joita puista syksyllä pudonneet lehdet peittävät. Kiinnitän huomiota autoihin, jotka näyttävät hienommilta kuin Suomessa. Mercedes-Benz on yleinen, mutta Volkswagenin, ranskalaisten, japanilaisten ja muiden tavallisten merkkien autot näyttävät erikoisemmilta ja kalliimmilta malleilta kuin Suomessa.
.
Pientalojen ja pienkerrostalojen keskelle on jostakin syystä rakennettu myös 20-kerroksinen talojätti. Tulen sen ohi pääkadun risteykseen, joka on huolellisesti varustettu opaskartalla ja monilla tienviitoilla. Valitsen ensin kadun länteen Kreuzlingenin päärautatieasemalle. Idässä on erikseen myös rannan juna-asema ja etelässä linja-autoasema.
.
Rautatieasemalla on sunnuntainakin avoinna pieni ruokakauppa Minimarket. Ohi kulkevalla tiellä ajaa autoja peräkkäin sen verran, että on vaikea ylitse päästä. Talojen kivijaloissa on liikeyrityksiä.
.
Asemalaiturilla on telineissä jaossa kolme erilaista ilmaisjakelulehteä, joista yksi on Sveitsin rautatieyhtiön (SBB/CFF/FFS) aikakauslehtipaperinen kuukausilehti "Via" (32 sivua, esittelyssä mm. Basel). Kaksi muuta ovat Metro-lehteä sivukooltaan pienempiä päivälehtiä:
.
"Blick am Abend" St. Gallen, Nr. 216 /9.11. (24 sivua) Ulkomaanuutisia, urheilua (jääkiekkoa, F1-kilpa-ajoa), neuvoja, ihmisiä, matkailua, juttu teinien nettiriippuvuudesta, sinkkujen seuranhakupalsta valokuvin (23-v. tyttö ja 21-v. poika), horoskooppi, 4 tehtävän sivu: Sanaristikko, Flottenmanöver, Binario (1/0) sekä Sudoku.
.
Toinen: "20 minuten", St. Gallen, 9.11. (44 sivua) Uutisjaottelu: Sveitsi, Ulkomaat, Talous, Yhteisö, Urheilu, Ihmiset, Sää, TV, Kino, Yöelämä, Tapahtumat, Lepotauko: sanaristikko, sudoku, horoskooppi, 4 sarjakuvaa: Calvin & Hobbes (Lassi ja Leevi), Garfield (Karvinen), Sherman, Beule. (Lisäksi 1 sivun mainossarjakuva robotti-pölynimurista.)
.
Lähden juna-asemalta kaartavaa tietä etelään kohti linja-autoasemaa, joka koostuu parista peräkkäisten bussien laiturista pääkadun sivussa, sadekatoksin, penkein, aikatauluin ja muutamin odottajinkin. Läheisyydessä on raatihuone ja pieni kauppakeskus kahviloineen, jonka eteen on katukäytävälle pystytetty pieni muutaman pöydän kirpputori, jolla parveilee paljon yleisöä.
.
Etelämpänä näen valkoisen kirkon hautausmaineen ja kävelen vielä sitä kohti valokuvaamaan. Kirkolta aion oikaista puistoalueen halki itään Bodenseen rannalle.
.
Ohittaessani Kulttuuri- ja urheiluhallia huomaan mainoksen suuresta sisähalli-kirpputorista tänään sunnuntaina. Nousen portaat pihalle ja menen lasiseinäiseen halliin, jossa on eteinen ja suuri sali täynnä kirpputoripöytiä. Osa tulijoista astelee leveitä portaita kellariinkin, jossa voi olla toinen halli tai vessa, en käy katsomassa. Vaatteita on paljon myynnissä. Kirjapuolelta jollakulla näyttää olevan tarjolla kaikki saksaksi julkaistut Lucky Luke -albumit ja suuri osa Asterixeista. Minulla ei ole Sveitsin frangeja. Tosin paikalliset käyvät mielellään euro-ostoksilla halvemmassa Saksassa...
.
Kävelen pikkuteitä junaradan itäpuolelle järven rantaan puistoon ja otan valokuvia. Paljon ihmisiä rannalla viettämässä sunnuntaita. Laiva- ja venesatamia. Kävelytie pohjoiseen kohti Saksaa. Valtioiden raja on merkitty veistoksella ja maahan piirretyllä viivalla. Vietin Sveitsissä 1,5 tuntia klo 13:20-14:45.
.
****
.
KONSTANZ. Järven yli näen Friedrichshafenin suuntaan, jossa taivaalla lentää juuri zeppeliini, siellä järjestetään lennätyksiä, ilmalaivojen kotikaupungissa. Heti Konstanzin puolella rajalla on myös SeaLife akvaario. Pohjoisempana tulen rantatorille, jonka länsipuolella on Konsiilirakennus, itäpuolella laituri järvelle, Ikaroksen kaltainen kreivi Zeppelinin muistomerkki sekä Konstanzin kirkolliskokouksen muistoksi pyörivä Imperia-patsas, jossa kurtisaani pitelee kätösissään niin paavia kuin kuningasta tai ruhtinasta.
.
Rautatie erottaa ranta-alueen Konstanzin keskikaupungista. Puomi on sulkeutunut jalankulkijoiden tasoristeyksessä, juna tulossa juuri, paljon ihmisiä odottaa ylipääsyä. Koko ihmisjoukko näyttää suuntaavan kohti luoteessa näkyvää kirkontornia, minäkin. Vanhojen rakennusten katuja. Torni onkin vasta pienemmän kirkon osa. Suurempi katedraali löytyy pohjoisempaa torilta.
.
Ulkopuolelta valtavan kokoiselta näyttävä Münster ei ole minusta sisältä kovin ihmeellinen, vaikka onkin koristeellinen. Huomaan kaksi rippituolia, joissa kummassakin kaksi puolta ripittäytyjille, joiden keskellä pappi kopissaan.
.
Kirkossa järjestettiin kuuluisa Konstanzin kirkolliskokous 1414-18. Kilpailevat kolme paavia korvattiin yhdellä uudella. Kerettiläisoikeudenkäynnissä Jan Hus tuomittiin kuolemaan ja poltettiin roviolla.
.
Kirkon torilla on ulkona lasien alla näytteillä jäännöksiä muinaisten roomalaisten ajasta, mutta eivät näy kovin hyvin kuin enintään yhdeltä suunnalta heijastusten tai lasin huuruisuuden takia, mistä jotkut uteliaat pikkulapsetkin valittavat.
.
Kävelen keskustan historiallisia katuja pohjoiseen joelle, jossa on vanhoja puolustustorneja ja nätti uusi kävelysilta, jolta käyn katselemassa näköaloja. Kävelen etelään bulevardia, jonka puistikossa on veistosryhmä alastomista kylpijöistä. Etsin kovasti raatihuonetta, mutta en onnistu paikantamaan sitä. Löydän etelästä pätkän vanhaa kaupunginmuuria, jonne melkein pääsen ylös kävelemään, mutta vähän portaita noustuani eteeni tulee lukittu rauta-aita.
.
Kuljen ostoskatuja ristiin rastiin raatihuonetta etsiessäni. Paljon perheitä kulkee ikkunaostoksilla, kun sunnuntaina kaikki kaupat ovat kiinni, mikä kyllä tekee kaupungista hiukan yksitoikkoisen.
.
Päätän lähteä pois jo klo 16:49 lähtevällä, suoraan ilman vaihtoja Stuttgartiin ajavalla junalla. Ehdin laiturille melko tiukalla aikataululla. Veturimies juttelee asemamiehelle ja ensimmäiseen vaunuun on ovi auki. Kävelen kuitenkin pitemmälle seuraavaan vaunuun. Siellä ovet ovatkin lukossa! Lähden palaamaan ensimmäiseen vaunuun, mutta juna lähteekin ennen aikojaan tyhjänä.
.
Sitten kuulutukset kertovat, että lähtöraide Stuttgartiin vaihtuu 1a:sta (jolla olen) 2a:ksi. Koko joukko ihmisiä kiirehtii heti alikulkutunneliin, minä joukon hännillä.
.
Juna kakkosraiteella on vain yksikerroksinen. Ehdin saada keskivaunusta ikkunapaikan vielä tyhjästä vastakkaisten penkkien 2+2 -ryhmästä. Viereeni tulee japanilainen nuori mies ja vastapäätäni kaksi japanilaista tyttöä, mutta mies vaihtaa käytävän toiselle puolelle kaverinsa luo.
.
Ikkunapaikasta ei ole kauan iloa, kun ilta pimenee. Japanilaiset neitoset näyttävät toisilleen kuvia matkapuhelimistaan ja hihittelevät lapselliselta kuulostavaa tyttömäisen herttaista naurua, kunnes välillä yrittävät torkkua. Välipysäkiltä tulee viereeni rouvashenkilö. Konduktööri vierailee vaunussa klo 17:30.
.
Pimeyden takia en viitsi poiketa (koirarodusta tunnettuun) Rottweiliin, vaan ajan suoraan Stuttgartiin (19:16), jossa kiertelen illalla 1,5 tuntia paikkoja, joihin en ole lauantaina ehtinyt, yrittäen ensiksi Staatsgalerielle. Monumentaalisen keskustapuistonkin valaistus on kovin vähäistä ja tietyöt haittaavat jalankulkua.
.
Hotellini Regan läheltä löydän vielä elokuvateatterin "Atelier Arthouse Kino", Hohe Strasse 26. Käyn lännempänä katsomassa menneiden vuosikymmenten konserttitaloa "Liederhalle", mutten saa siitä pimeässä paljonkaan käsitystä.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti