perjantai 23. marraskuuta 2018

655. Ulm ja Tübingen junilla Stuttgartista

Vielä kaksi kaupunkia tunnin junamatkan päässä Stuttgartista, vaikea valita kumpi, ehkäpä molemmat? Aamukävely hotellista asemalle klo 8:05-8:30, aamukahvi ja päivälipun osto kahdelle 30 eurolla.
.
Juna Ulmiin lähtee klo 9 viimeiseltä raiteelta 16, äärimmäiseltä laiturilla idässä, josta lähdössä vain 6 minuuttia aikaisemmin ensin juna Nürnbergiin, siksi tarkennus raideosuudelle G-E. Ehkä kahden junan ahtaminen äärireunaan johtuu rakennustyömaasta, jossa laiturien suunnat vaihdetaan poikittaisiksi entisiin verrattuna, jotta ne saadaan laituriin päättyvistä raiteista aseman poikki kulkeviksi. Kuten pisararata-ratkaisu toimisi Helsingissä.
.
Matkasuunnitelma: "Maanantaina Itään"
0900 Stuttgart, IRE raiteelta 16 G-E
1003 Ulm (ja Neu-Ulm Baijerin puolella)
1254 Ulm, raide 3 (IRE Stutt)
(1318 Geislingen, 1329 Göpplingen, ohi)
1339 Plochingen, (raiteelle 1) (tai 1539 raiteelle 3)
1344 Plochingen, raiteelta 10 (RE Tübi) (tai 1544 r.9)
1423 Tübingen (tai 1623)
1602 Tübingen, raiteelta 2 (tai 1700 r.3 IRE /1802 r.3)
1708 Stuttgart (tai 1743 /1907)
.
Tarkkailen matkalla väliasemia, koska paluumatkalla tulee olemaan junanvaihto Plochingenissa. Aamu on hieman sumuinen.
.
**
.
ULM. Saavumme perille klo 10 jälkeen. Jo junan ikkunaan näkyy maailman korkein katedraalin torni, vaikkakin sumun ja monien talojen takaa. Aseman edessä idässä on suuri rakennustyömaa. Ulmissa syntyneen neron Albert Einsteinin muistomerkkiäkään ei nyt näy Bahnhofstrassen alkupäässä, vaan se on suojattu puiseen koteloon.
.
Aiomme ensimmäiseksi naapurikaupunkiin Neu-Ulmiin, koska se on Baijerissa ja koska matkatoveri on listannut sieltä antikvariaatteja ja kirpputoreja.
.
Lähdemme pujottelemaan työmaan kaventamaa kauppakatua kaakkoon. Poikkeamme pienemmälle kadulle etelään ja pääsemme seuraamaan kanavaa. Olemme siis jo pittoreskissa kalastajakorttelissa Fischerviertelissä, jossa on vanhoja puuristikkoisia taloja.
.
Kävelemme kaupunginmuurin portista joen rantaan, jotta voisimme seurata jokea Neu-Ulmiin vievälle sillalle asti. Ulmin ja Neu-Ulmin rajajoki on Tonava, täällä vasta alkupäässään, kapeampana ja pienempänä kuin vaikkapa Budapestissa.
.
Silta näkyy hyvin ja kulkee kaupunginmuurin yli. Ongelmaksi muodostuu vain, ettei muurin takaa ole portaita sillalle eikä edes muurissa aukkoa rannalta asutuksen puolelle. Joudumme kävelemään rantaa jonkin matkaa koilliseen, kunnes pääsemme portista kaupungin puolelle ja sieltä muurin harjalle ja edelleen pihaterasseja pitkin sillalle.
.
Tonava-joessa on ensin Inseln-niminen saari, jonka jälkeen vielä toinen silta-osuus Neu-Ulmin puolelle, jossa kohoaa maamerkkinä valtava noin 20-kerroksinen talo. Ensimmäinen kirpputori löytyy helposti, mutta on maanantaina suljettu, ainakin tänään. Toinen paikka löytyy läheltä ja on auki.
.
Eroamme omille retkille, sovimme tapaamisen viimeistään rautatieasemalla. Minä kuljen Inseln-saaren läpi, palaan Ulmiin Baden-Württembergin osavaltion puolelle ja nousen kaupunginmuurin päälle kävelemään länteen. Otan valokuvia joesta, kanavista ja vanhoista kalastajakorttelin taloista. Sumu on hälvenemässä.
.
Siirryn muurin päältä puistoon kukkulalla, josta kävelen alas pohjoiseen. Valokuvaan kokonaisen talokuution täyttävän moninäyttämöisen elokuvateatterin Xineman. Lähden koilliseen kohti kirkkoa. Keskustan vilkkailla kaduilla on jonkin verran odoteltava liikennevaloissa päästäkseen ajotien yli.
.
Suurkirkkokin on osittain remontissa. Lounaiskulman työmaaseinissä lukee: Pääsy kauppaan. Päähänpistosta seuraan turistiseuruetta sisään. Tosiaan matkamuistomyymälä kirkon kulmassa, mutta sieltä pääsee edelleen myös valtavaan kirkkosaliin (Saksan toiseksi suurimpaan, heti Kölnin jälkeen). Kokoa jään joksikin aikaa ihmettelemään ja valokuvaamaan. Isot sivulaivat suuren keskiosan molemmin puolin. (Torniin voisi ainakin joskus päästä 5 eurolla.) Poistun ulos luoteisimmasta ovesta.
.
Etsin raatihuoneen toria, jonne vanhojen talojen keskelle on rakennettu kirjasto lasisen pyramidin sisään. Välähdyskin lasiseinästä tai lasipyramidin huipusta jonkin tien päässä riittää opastukseksi oikeaan suuntaan. Harmikseni kirjasto on maanantaisin kiinni! Yritän ensin sisään sekä idän pääovesta että lännestä, jossa pieni amfiteatterin katsomo laskeutuu kellarikerroksen ovelle, mutta siinä ovessa lukeekin vain "Personal".
.
Katselen toriympäristön kauniita vanhoja kivitaloja ja lasiseinäistä taidemuseota. Yritän etsiä kansallissosialismia vastaan toimineiden nuorten sisarusten Sophie ja Hans Schollin nimeä kantavaa aukiota, mutta en tiedä onko jokin löytämistäni toreista oikea, ainakaan en huomaa mahdollista muistomerkkiä.
.
Kolmisen tuntia saa riittää Ulmille. Tapaamme klo 12:50 asemalla ja lähdemme suunnitelman mukana kohti Plochingenia. Junaosaston päädyssä on näyttö reitistä ja tulevista asemista sekä kellonaika. Huolestuttavasti näyttö ilmoittaa junan olevan kolme minuuttia myöhässä! Plochingenissa olisi nimittäin tiukka vaihtoaikataulu, vain 5 minuutissa pitäisi ehtiä tunnelin kautta raiteelta yksi peräti raiteelle 10 asti.
.
Junan pysähdyttyä Plochingenissa klo 13:42 alkaakin useiden matkustajien kilpajuoksu 2 minuutissa portaita alas, tunnelia pitkin ja portaita ylös, samaan suuntaan kuin mekin haluamme.
.
Ehkä Tübingenin juna odottaa jonkin minuutin, sillä ehdimme siihen niukasti. Juna on niin täynnä, että saan vain seisomapaikan toisen ja ensimmäisen kerroksen portaikon luota. Joillakuilla on tosin isoja laukkuja vieruspaikoillaan. Väkeä jää väliasemalle, jonka jälkeen penkkirivi vapautuu minulle alemmassa kerroksessa.
.
***
.
TÜBINGEN klo 14:30-18:00. Rautatieasema on hieman ahdas ja ruuhkainen. Heti aseman edessä ruuhkaisuus jatkuu vilkkaan linja-autoaseman johdosta. Katukuva on vielä tässä kohtaa hyvin arkinen, kuin mistä tahansa nykyajan kaupungista.
.
Kävelemme itään ja koilliseen kohti Neckar-joen ylittävää siltaa. Ruuhkaiselta sillalta avautuvat ensimmäiset kauniit näköalat. Useat ihmiset pysähtyvät valokuvaamaan, minä myös.
.
Sillan länsireunalta laskeutuvat portaat kapealle ja kasvillisuudesta tuuhealle puistosaarelle, jonka Plataanipolulta voi katsella kaunista rakennusrivistöä vastarannoilla, varsinkin pohjoisessa vanhassa kaupungissa. Näkymät eteläänkin olisivat kelvolliset jollekin vähäisemmälle kaupungille!
.
Neckar-joen pohjoispuolella kohoaa kukkulalle yhtenäinen kaunis vanhakaupunki. Kirkko sijaitsee korkealla mäellä ja Linna muureineen lännempänä vielä korkeammalla kukkulalla.
.
Tübingenin vanhassa osassa on paljon antikvariaatteja, kirjakauppoja ja antiikkiliikkeitä, joita tulee vastaan monella kadulla. Matkakumppani on etsinyt niitä jo etukäteen älypuhelimen hakukoneella. Eroamme kolmelta ja sovimme tapaamisen kuudeksi asemalla.
.
Yritän ensimmäiseksi päästä korkealle linnaan, mutta käyttämäni nouseva tie kääntyykin laskeutumaan hyvin matalalle linnan kukkulan juurelle. Koska tulen Neckar-joen saaren länsipäässä ylittävälle sillalle, käyn ensin kävelemässä kauniin puistoreitin "Platanen Allee" pitkulaisen kapean saaren päästä päähän. Saarella luonnonrauhassa istuskelee ihmisiä ja toiset ulkoiluttavat koiria tai pikkulapsiaan. Itäisen sillan juurella on jonkinlainen kyyhkyslakka, monien suuaukkojen kerrostalo, jonne lintuja lentää sisään ja ulos.
.
Rantakadulta jokirannasta löydän yrittämisen jälkeen Hölderlinin Tornin, jossa runoilija vietti viimeiset vuosikymmenensä tultuaan mielisairaaksi. Katutelineen kartta on sitten taas kerran avuksi ja löydän toisen kahdesta kapeasta polusta tai tiestä, joita pitkin pääsee kävelemään ylös kukkulalle linnan luo.
.
Ylhäällä linnanmuurien juurella katselen ensin talojen kattoja ja valokuvaan "ilmavalokuvia" kaupungin yläpuolelta eri suuntiin. Mentyäni muurin portista sisäpihalle selviää, että linna on Tübingenin Yliopiston hyötykäytössä. Esimerkiksi lähimmästä pyöreästä tornista pääsee pyöreitä portaita pitkin filosofian laitokselle. Toiselta kulmalta voi mennä egyptologian osastolle.
.
Keskelle pihaa on pystytetty Rooman keisaria Augustusta esittävä "elämää suurempi" valtava marmoripää. Pihan länsilaidalla näen Viapori-Suomenlinnan mieleeni tuovan käytävän muurin läpi. Kunhan sieltä on ensin tullut ulos kolme iloista ja äänekästä italialaista nuorta miestä, lähden löytöretkelle. Tulen pikkupihalle, josta pääsen edelleen portaita alas toisen muurin läpi. Lopulta olen kiertämässä linnan muureja ulkopuolelta ja päädyn laskeutumaan alas kahdesta linnaan polusta sitä toista pitkin, jota en aikaisemmin tullut ylös.
.
Kello 16:55 pääsen kirkon eteen torille ja mietin, olisiko kirkon ovi vielä viiteen asti auki? Kyltissä sanotaan, että talvella suljetaan jo klo 16 eikä 17, mutta eipä olekaan suljettu. Käyn kirkossa ja olen sisällä yksin. Hyvän tuurini vahvistaakseni tulen myöhemmin kokeilleeksi ovea myös klo 17:20 - ja ulko-ovi on edelleen auki! Jonkin verran improvisointia määräajoissa? Kirkon torninkin sanottiin olevan auki vaihtelevasti.
.
Kuljeskelen idyllisillä kaduilla ja kauniilla toreilla. Katukuvat ovat keskustassa hyvin yhtenäisiä, kaikki talot ovat vanhoja ja kauniita, ei lainkaan riitasointuja. Toisaalta mielestäni näkymä ei ole liian kiiltokuvamainenkaan, kuin turisteja varten, vaan aidon rosoinen kuin arkinen elämä.
.
Pimeys alkaa haitata uusia löytöretkiä. Taidan löytää vanhan-kaupungin rajankin, jossa kauneus loppuu. Valaistu hedelmien ja vihannesten kauppatori näyttää hyvältä. Katselen myytäviä postikortteja, mutta en halua maksaa yhdestä kortista 1,30 euroa, enpä edes 80 senttiä. Maksimini on 50 senttiä, jonka yli en aio mennä, vaan jään vielä odottamaan rautatieaseman kioskien hintoja (jotka vain 50 senttiä toden totta! Ostan 4 korttia.) Palaamme klo 18:02-19:07 junalla Tübingenistä Stuttgartiin.
.
****
.
Etukäteen laatimani vaihtoehtoinen järjestys, jossa Tübingen olisi ollut ennen Ulmia. Tulos olisi ollut huonompi kuin toteuttamani!
.
TOISINPÄIN "Maanantaina Itään":
0922 Stuttgart, raiteelta 2
1023 Tübingen, kävele koilliseen, silta pohjoiseen
1023 Tübingen, raiteelta 2
(1210 Wendlingen, edellinen asema)
1217 Plochingen, raiteelle 7
1229 Plochingen, raiteelta 3, RB suunta Ulm
1333 Ulm, kävele itään keskustaan
1654 Ulm, raiteelta 3, IRE (tai 1754)
1756 Stuttgart (tai 1856)
.
Kartoista: Hakemalla esim. "Tübingen Hbf" ja valitsemalla:
"Tübingen Hbf Deutsche Bahn AG www.bahnhof.de/bahnhof... jne.
sain (Suomessa) vanhaan Lumia-puhelimeenikin hyvin toimivan kartan aseman ympäristöstä. Suurentamalla ja pienentämällä karttaa sekä siirtämällä aluetta sormenpäilläni saatoin tutkia aseman seudun lisäksi kaupungin keskustaa. Suurennettaessa kartassa tulee yhä enemmän esiin sanallista informaatiota: kauppojen ja hotellien nimet, kuten katujen, torien, raatihuoneiden ja kirkkojenkin.
.
Kaikki matkat tein Baden-Württenbergin osavaltion päivälipulla, joka on voimassa arkisin klo 09-03, viikonloppuisin aikaisemminkin. Lipun hinta on yhdelle matkustajalle 24 euroa ja kahdelle vain 6 euroa enemmän (eli 30/2= 15 euroa/hlö).
.
Pitemmällä matkalle osavaltion ulkopuolelle olisi voinut ostaa "Across the Country" eli "Queer-durchs-Land" -päivälipun, joka maksaa 44 euroa yhdelle, ja kahdelle vain 8 euroa enemmän (eli 52/2= 26 euroa/hlö). Viikonloppuisin nimenä on "Schönes Wochenende", jolloin matkaan saa lähteä jo ennen kello yhdeksää eli arjen aamuruuhkan päättymistä.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti