maanantai 20. heinäkuuta 2015

505. Åbus, Onnibus ja Turun Linna

Åbus-matka Turkuun klo 6:15-8:20 maksoi Internetissä 1,90 euroa, mutta paluumatkoista pyydettiin 9,90 euroa, joten ostin vaihteluksi paluun Onnibusilta klo 20:00-21:55! (=perille 10 minuuttia aikataulustaan edellä!), joka maksoi 4,50 euroa.
.
(Onnibusilla kampanja heinäkuussa: paljon matkoja Turkuun 3,50 euroa ynnä varauksen lisämaksu 1 euro. Yrittäneekö Onnibus kampata kilpailijansa Åbusin?)
.
Åbussiin nousi laiturilta 9 Helsingin Kampista 3 matkustajaa; neljäs Espoosta Kehä ykkösen Laajalahden rististä, siitä missä on itään pikkutien viitta Gallen-Kallelan museolle. Neitonen jäi Lohjan Muijalaan ja samalta pysäkiltä tuli tilalle nuorukainen kyytiin. Naiskuljettaja kuulutti välipysäkkejä: "Saukkola", mutta loppunelikkomme ajoi perille Turun keskustan Aurakadulle.
.
Edellisiltana olin katsonut lipunhintojen kohonneen 6,90 euroon. Päättelin meidän kaikkiaan viiden matkustajan maksaneen varaamisjärjestyksessä: 1,90; 2,90; 3,90; 4,90 ja 5,90 euroa.
.
(Åbussiin yritti Kampista myös rouva, jonka lipun kuljettaja sanoi olevan 25 minuuttia myöhemmin klo 6:40 lähtevään Onnibussiin. Onnibusin lippukoodit ovat tällaisia: "5-7003-150715-F1-0640-HELK-TKUC", kun taas Åbusin: "TYSUFA", jollaisia käteviä 6-kirjaimisia "RIXUPE" Onnibuskin käytti aiemmin.)
.
***
.
Illalla sitten Onnibussin Turun päätepysäkille piti kävellä pari kilometriä keskustasta koilliseen, Hotelli Caribian Kongressikujalle. Seurasin Aurajoen luoteis- tai länsirantaa Tuomiokirkkosillalta Tuomaansillalle. Multavierunkatu kääntyi jokirannasta luoteeseen, mutka. Käännyin oikealle, Yliopistonkatua pitkin jokea kohti. Sitten iloiseksi yllätyksekseni joen rantaviivan luontoon oli rakennettu lankuista mukava kävelytie!
.
Kauempana koillisessa näkyi joen ylittävä autosilta ja sen takana rautatiesilta. Kiviportaat ylös autosillalle, jalkakäytävää yli Aurajoen. Seuraava hyvä maamerkki suunnistukselle oli pyöreä, kirjavaseinäinen tornitalo, asuintalo! Sen jälkeen korkea mainosteline: Hotelli Caribia ym.
.
Onnibussin pysäkki oli merkitty selkeästi pysäköintialueelle Caribian mainostelineen koillispuolelle. Siellä odotti klo 19:40 jo monta opiskelijaikäistä. Turun Ylioppilaskylä on melko vieressä. Punainen kaksikerroksinen Onnibussi saapui n. 19:50 tuoden paljon matkustajia. Kuljettaja vaihtui toiseen, nämä siivosivat ensin tyhjentyneen auton, sitten lastasivat matkatavarat ja uusi kuljettaja katsoi keskiovella lippukoodit. Lähtö Helsinkiä kohti ripeästi aikataulussa.
.
***
.
Turun keskiviikko-aamussa availtiin Kansainvälisten Markkinoiden myyntitelttojen rivistöjä Rantakaduille Aurajoen molemmille puolille. Ainakin Hollannin ja Britannian lippuja oli esillä.
.
Harmaakivinen Turun Linna (1280-1500-luvuilta) aukeaisi jo kello 10 ja olisi kauimmainen Museokortilla ilmainen museokohde lännessä (osoitteessa Linnankatu 80), joten päätin aloittaa aamun kävelemällä sinne, pari-kolme kilometriä.
.
Eerikinkatu turunmurteiselta Kauppatorilta päättyi Poliisitalon ohitettuaan Oikeustaloon ja Kakolan vankilavuoren puistoon. Nousin jyrkän puistorinteen ylös vankilan aidan kulmalle ja laskeuduin etelään Linnankadulle viidakkoisemman polun, jolla linnut protestoivat.
.
Turun rakennuskanta on kirjavaa. Sikin-sokin yksikerroksisia puuhökkeleitä, esim. Turun Sarjakuvakauppa, ja 14-kerroksisia tornitaloja. Katselin Aurajoen laivarannassa höyrylaiva Ukko-Pekkaa, joka oli lähdössä Naantaliin klo 10 ja 14 (paluut 12 ja 16). Purjelaiva Amazone mainosti halpoja ulkomaanmatkoja Itämerelle! Linnan torni pilkottaa hauskasti puiden lomitse Merimuseo Forum Marinumin rantaan.
.
***
.
TURUN LINNAN harppaavimmat portaat taitavat nousta jo lipunmyyntiin 3. kerrokseen. Käytävässä jonotettiin klo 10 kolmelle kassalle. Turisteille jaetun pohjapiirroksen mukaan Päälinnassa liikutaan kerroksissa 3-7 ja Esilinnassa kerroksissa 1-4. Minulta kului missään viipyilemättä koko kierrokseen pari tuntia ja samanlaisia laskelmia esittivät turistien kouluikäiset lapset klo 12.
.
Luulen, että linnasta saisi enemmän irti tekemällä kierroksen kaksi kertaa, eri päivinä? Ensin harjoittelukierros, antamaan yleiskuvan, kun ei vielä jaksa syventyä kartan yksityiskohtiin. Kartassa on numeroituja kohteita, suuria saleja ja pieniä kammioita, päälinnassa 29 ja esilinnassa 38, yhteensä 67. Perehtymällä karttaan tai esikierroksella niistä voisi valita tärppejä.
.
Kolmannen kerroksen pitkä etelälaita on varattu arkisesti pääaulalle, lipunmyynnille, vessoille, vaate- ja laukkusäilölle. Pohjoislaidalla ovat esillä Vanha linnantupa, Vierastupa ja Vanginvartijain huone. Komeiden itä- ja länsitornin kohtia ei näytetä turisteille tässä kerroksessa.
.
Kierros aloitetaan kuitenkin lipunmyyntiaulasta nousemalla modernit leveät puuportaat 4.kerrokseen, jossa kohteina Portinvartijan sekä Jordanin kamarit, Pieni porrastorni ja Sturen kirkko. Sitten laskeudutaan takaisin 3. kerroksen pohjoislaidalle, ennen kuin noustaan 4. kerrokseen Nunnakappeliin ja Keskiaikaiseen kuninkaansaliin.
.
Viidennessä V kerroksessa tutustutaan vain länsipäähän: Nuorten herrain huone, Kamari, Rouvaintupa, Kirjurintupa. Sieltä laskeudutaan 4. kerroksen etelälaidalle katsomaan Kivikamari ja Iso linnantupa, kunnes noustaan kaksi kerrosta ylöspäin.
.
Kuudennessa VI kerroksessa Keskiajan linna vaihtuu Renessanssiajan linnaksi! Kohteina Iso porrastorni, Linnan kirkko, Sakaristo, Kuninkaansali, Juhlakerroksen eteinen, Puusilta (joka näkyy ulos pihalle), Kuningattaren sali ja kamari, Vaatekamari ja Rouvain huone.
.
Seitsemännessä VII kerroksessa ovat Hopeakamari, koko pohjoislaidan mittainen valtava Näyttelyhalli, Itätornin huone ja Eteläinen näyttelyhalli.
.
Opastus oranssisten nuolien kylteillä toimii varsin hyvin, ja muutamissa paikoissa on museon vahtimestareita neuvomassa tai viittomassa: "Hei!" eräskin kajauttaa portaiden yläpäästä, jos turisti erehtyy katselemaan väärään suuntaan, sillä reitti pitää kulkea oikeassa järjestyksessä.
.
Esilinnan kierros tapahtuu laskeutumalla 3. kerroksesta (jossa mm. Erik IV:n vankikoppi) toiseen ja ensimmäiseen (jossa Museokauppa tarjoaa myös ulospääsyn), sitten nousemalla jälleen toiseen ja kolmanteen kerrokseen, jossa voi lopulta poistua museosta lipunmyyntiaulan kautta.
.
Esilinnan kohteet Ensimmäisessä kerroksessa: Pyöreän tornin vankila, Kaivohuone, Raha- ja mitalikabinetti. Lisäksi eteläsiivessä Museokauppa ja pohjoissiivessä ravintola.
.
Esilinnan Toisessa kerroksessa Tyylihuoneita: mm. Posliinikeittiö, Kustavilainen ruokasali, Rokokoohuone, Porthanin huone, Mahonkihuone, Musiikkihuone, Koilliskeittiö, Voudin sali.
.
Esilinnan Kolmannessa kerroksessa: mm. 1600-luvun keittiö, Kultanahkatapettihuone, Brahen sali, Kustavilainen vierashuone, Kuninkaan huone, Rokokoosali ja 1700-luvun keittiö.
.
Esilinnan Neljännessä kerroksessa vain "Lastenlinnan" Pienoishovi.
.
Kerroksia tulee siis kavuttua a) Lipunmyyntiin ylös ja ylös. b) Päälinnassa ylös, alas, ylös, ylös, alas, ylös, ylös, ylös, alas, alas, alas, alas, c) Esilinnassa alas, alas, ylös, ylös, ylös, alas d) Lipunmyynnistä alas ja alas. Yhteensä 11 kerrosta ylöspäin ja saman verran kerroksia alaspäin!
.
Karttamittailujeni mukaan linnan sisätiloista on museona noin puolet:
Päälinnan VII kerroksesta kaksi kolmasosaa;
VI kerroksesta kolme neljäsosaa;
V kerroksesta vajaa neljäsosa;
IV kerroksesta vajaat kaksi kolmasosaa;
III kerroksesta museona kolmasosa;
Päälinnasta yhteensä runsas puolet!
.
Esilinnasta on esillä:
IV kerroksesta vain 5 prosenttia;
III kerroksesta kolme neljäsosaa;
II kerroksesta viisi kuudesosaa;
I kerroksesta yksi neljäsosa;
Esilinnastakin yhteensä vajaa puolet.
.
Upeimman kuvan Turun Linnasta saa kuitenkin ulkopuolelta eri suunnilta ja varsinkin sisäpihoilta!
.
Museokaupassa myytiin mm. Turun linnan muotoisia piparkakkumuotteja. Halvimpia tarjouksia oli Seinäjoen Sarjakuvaseuran julkaisema 32-sivuinen mustavalkoinen, värikantinen albumi  historiallista seikkailua, päähenkilönä pohjalaismies Niilo Lukko: hintapyyntö 50 senttiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti