maanantai 5. helmikuuta 2024

797. Tukholma 65:s, Hallwyl, Museolaivat 2019

Laivalla 65. kerran Tukholmaan, kohteina museoita, kuten majakkalaiva Finngrundet, jäänmurtaja Sankt Erik ja Hallwylskan palatsi.

Kävelin lauantaina 17.8.2019 Konalasta Katajanokalle. Pitäjänmäentien länsilaidalla oli RaideJokerin (pikaraitiotie) työmaa. Kansallismuseon sisäpihalla pidettiin kirpputoria. Poikkesin Kampin Graniittitalon Lidlissä. Linja-autoaseman ulkopihan länsilaidassa oli Kiinan imperialistien mielenosoitus: "One China - No Violations", joka tuki Hongkongin vapauksien tukahduttamista. Kaukana itälaidalla oli hongkongilaisten vastamielenosoitus.

Tapasin matkatoverini, antikvaarikauppiaan, istumassa Katajanokan terminaalissa jo 16:30. Matkustajien tuli olla satamasssa klo 17 ja Viking Mariellan piti aikataulun mukaan lähteä klo 17:30, mutta lähtö tapahtuikin jo 17:15. Ulkokannella vain vasemmalla puolella tuuli kylmästi. Kävellessä olin hionnut lyhythihaisessa paidassa.

B2-hyttini oli 4905 (vasemman pitkän käytävän viidennellä poikkirivillä perältä) ja matkatoverilla 4817 (oikean pitkän käytävän neljännellä poikkirivillä perältä). Matka maksoi hytteineen 3 euroa kummaltakin erikseen.

*

Lauantai-aamuna istuimme 6. kerroksen kahvilassa. Pääsimme sieltä ulos nopeimmin, jo klo 10:03, laivan kiinnityttyä laituriin. Kävelimme myös 1,5 km:n rantapolkua länteen Slussenille muita nopeammin, edellämme ei ollut ketään ohitettavia. Slussenin siltojen purkutyö näytti entiseltä kolmen kesäkuukauden jälkeen.

Kävelimme Gamlastanin Österlånggatania junaharrastajien kaupan ohi, samoin Köpmangatanin Stadsmission -kirpputorin ohi, Stortorgetille. Sitten Riksbron-siltaa Parlamenttitalon läpi pohjoiseen. Drottninggatania Fredsgatanin ohi Jakobsgatanille.

Länsipäässä (Jakobsgatan 27 C) "Konstakademien", mutta alaovi kiinni (sunnuntaina?). Antikvaarikauppias suunnitteli taideostoksia? Minulle olisi uusi kulttuurikohde.

Jatkoimme Jakobsgatania itään, kohti punaista vanhaa Jakobskyrkania, Kungsträdgårdenin länsilaidalla. Kävelimme Västra Trädgårdsgatania pohjoiseen ohi "tulitikkukuninkaan", taloushuijari Ivar Kreugerin palatsin, kohti NK:n tavarataloa. Hamngatania itään.

**

HALLWYLSKA PALATSET. Vietimme museossa aikaa noin tunnin klo 11-12. Nousimme portaat pohjakerroksesta 1. kerrokseen, yläaulassa oli vahtimestari. 1) Säilytyslokerohuone, jossa lokeroon minun sateenvarjoni ja kaverini Iso Laukku. 2) Perähuoneessa pikkukrääsää ja nukkekoti. 3) Videoesityshuone, 10 minuuttia: sisäkkö, hovimestari ja keittäjä kertoivat talosta filmillä huoneesta toiseen edeten. Istuimme ja katsoimme ensin tädit.

4) sivuportaat alakertaan veivätkin vain WC:hen. 5) Museokauppa (vain siinä huoneessa olin käynyt kerran aikaisemmin). Saimme ilmaiseksi vihreät pyörylänmuutoiset tarrat, ne olivat pääsyliput. Halpa 3 euron esittelykirja museosta olisi myynnissä. Hopeakirja? Soittorasioita.

6) Nousemme portaikkoa ylemmäs 2. kerrokseen, jossa sarja huoneita: Ruokasali, ovet upotettua tammea, kristallikruunu 1600-luvulta, Hedvig Eleonoran kirkosta ostettu. Maalauksia. Ostberg (Kaupungintalo) arkkitehtinä. Rouvain salonki. Tupakkahuone. Asehuone: rivistö kiväärejä. Biljardihuone. Salissa Steinway -flyygeli. Käymälässä käsienpesuallas, sen alla potta. Potan tyhjentäjä sai ottaa viinanaukun palkkioksi.

Vielä ylempäänkin 3. kerrokseen pääsemme portaita. Museon henkilökunta on pukeutunut entisajan palvelijattariksi. Makuuhuone. Kylpyhuone: ammeen poikki kulkee hihna, jota vasten kylpijä voi tukea niskansa. - Museopalatsi on odottamaani tyylikkäämpi! Luulin talon rouvan vain hamstranneen mitä tahansa helkkyvää tai kimmeltävää mahdollisimman paljon. Sisäpiha oli mitoitettu siten, että hevosvaunut pystyivät tekemään käännöksen. Autotalli oli myös. Talo oli vuodelta 1898.

***

Kaverini aikoo seuraavaksi Kansallismuseoon, neuvon tien. Minulle tärkein kohde on MUSEOLAIVAT, joissa pääsee käymään vain kesäkaudella, jolloin olen harvoin ollut Tukholmassa, enkä ole vielä muita aluksia nähnyt kuin Vasa-laivan. Kävelen itään Strandvägenille. Hiostavan kuuma ilma, vaikka taivas pilvessäkin, ei sada.

Nybroplanilla jaettiin pulloittain ilmaista virvoitusjuomaa: "Free SevenUp". Mitä blondein ruotsalaisimman näköinen vaaleahiuksinen tyttö kaivoi puolen litran pulloja jäiden seasta kuorma-auton lavalta ja ojensi ohikulkijoiden ojennettuihin käsiin. Kuljin ensin ohi, kun ajattelin, etten haluaisi kanniskella pulloa kädessäni, mutta palasin hakemaan. Kaikilla kulkijoilla Strandvägenillä vaikutti olevan pullo kädessään. Otin taskustani sarjakuvakauppa Comics Heavenin muovipussin, johon laitoin pullon sekä sateenvarjoni. Aioin hörpätäkin, mutten saanut väännettyä tiukkaa korkkia auki.

****

JÄÄNMURTAJA "Sankt Erik" on laiturissa Djurgårdenin saaren länsirannalla ja avoinna vierailijoille. Menen isän ja pojan perässä laivaan. Ahtaat tilat, pienemmät kuin parhaiten tuntemallani laivalla, vanhalla merentutkimusalus Arandalla. Käyn kansihyteissä ja ruumassa.

MAJAKKALAIVA "Finngrundet" seuraavaksi. Ruotsilla on ollut noin 24 majakkalaivaa! Kapuan alas ruumaan, mutta EN nouse kapeita kierreportaita ylös majakkatorniin! Sieltä olisi vaikeinta tulla alas? Kukaan muukaan ei kiipeile. Radistin hytti on lavastettu henkilönukkeineen, radio on auki. Jätin muovikassini kädestäni pöydälle siksi aikaa kun liikuin portaissa. Kaikkien pienten laivojen tilat ovat samanlaisia, ahtaita.

MIINANRAIVAAJA on kolmantena kiinnitettynä laituriin, mutta tyydyn enää katsomaan sen vain laiturilta.

VENEVAJA 2, jossa olen aiemnalla kerralla käynyt, on suljettu lopullisesti! Siellä oli nuseoituna sinne mahtuneita veneitä ja merenkulkuesineistöä ja laivakirjallisuutta. TILALLE rakennukseen on tulossa vuonna 2020 uusi Laivahylkymuseo? Vai tuleekokin Viikinkimuseo?

GRÖNA LUND. Kävelin etelämmäs Allmänna Grändin laiturille (josta kulkee laiva Strömmenin yli Slussenille) kuvaamaan ulkopuolelta Gröna Lundin huvipuiston, joka oli avoinna laitteet toimien, korkeat maailmanpyörät, hurjat vuoristoradat. Karuselli, joka pyörittää keinuja ylhäällä taivaan korkeuksissa. Kävin siellä heinäkuussa 1976.

LILJEVALCHS Konshall - Art Gallery (Djurgårdsvägen 60) on taidemuseo tai galleria, jossa en ole toistaiseksi käynyt. Se on elokuussa 2019 remontissa, mutta silti myös avoinna vierailijoille. Pääsymaksu 80 kruunua. Kurkistan vain ovelta sisään turistipariskunnan perässä.

ABBA-museon ohi kuljen myös, enkä ole aikeissakaan käydä koskaan. Abbalaiset julistavat kannattavansa käteisetöntä maailmaa, minä käteistä ilman maksukortteja.

Lähden kävelemään pohjoiseen sillalle ja Strandvägeniä länteen keskikaupungille.

*****

Nybroplanilla virvoitusjuomapulloja riittää yhä jaettaviksi! Ohitan kuorma-auton nyt eri puolelta kuin viimeksi ja saan uuden vihreän puolen litran SevenUp-pullon rastafaritukkaiselta neekerimieheltä. Hän on toisena juomanjakajana blondin ruotsittaren lisäksi. Saan pullon auki vasta laivassa, kun väännän korkkia kangas sormieni suojana, muuten olisin haavoittanut käteni.

Käyn Jakobsgatanilla uudelleen katsomassa olisiko "Konstakademin" auennut, mutta yhä 27 C alaovi lukossa. Entäpä Fredsgatan 12:n puolelta?

HORNSTULLSGRÄND 4:n isolle viikonlopun kirpputorille Söderissä aioin mennä, mutta Slussenin työmaa oli yllätyksekseni sulkenut läntisimmän kävelysillan junaradan vieressä Gamlastanin länsipuolelta. Pyrin sinne Gamlastanin Tunnelbana-asemalta. Siellä umpikuja kävelijöille pohjoiseenkin. Jouduin palaamaan takaisin. Yritin vielä kulkea Söder Mälarstrandin rantapuolta, mutta liian hankala. Kokeilin rantatien eteläpuolta ja portaita, mutta sieltä pääsikin vain asuintalojen pihoihin.

MONTELIUSVÄGEN saa enää riittää, kävelypolku korkealla Söderin rantakallioilla näköaloin Riddarfjärdenin yli Kaupungintalolle ja Vanhaan kaupunkiin. Kuljen jenkkituristien perässä. Sitten vielä kirpputori Stadsmission Mariatorget, Hornsgatan 56, lautapelejä: "Ave Caesar" 90 kruunua ja joku aikuisten peli.

SERIESLUSSEN (Bellmansgatanin ja St. Paulsgatanin kulmassa) näytti tyhjentävän vielä varastojaan ("700'000 lehteä") elokuussa 2019. Eläkeikäinen yrittäjä Erkki Häkli oli 2018 mediassa sanonut lopettavansa, ja että Ruotsissa oli enää 14 sarjakuvakauppaa, joista 6 Tukholmassa, mutta parempina aikoina oli ollut 200 kauppaa!

******

ELOKUVA laivalla: "AVENGERS: ENDGAME" (2019). Ehdin takaisin Vikingin laivalle klo 16, hiostavan päivän jälkeen. Ystävälläni oli kohta kiire klo 17:n elokuva-esitykseen. Menimme varalta jonottamaan lippuja ja paikkoja kello 16:30. Esityspaikka Conference-tilat ylhäällä kannella 8. Teatterina styyrpuurin (oikeanpuoleinen) audiovisuaalinen sali AUS, eikä paapuurinpuoleinen sali AUB. 

Suurikokoinen vahtimestari näytti meille ovelta etukäteen salin klo 16:45. Sisällä oli 15 penkkiriviä, kullakin rivillä 10 istuinta. Vahtimestari sanoi tulevansa vasta klo 16:55 päästämään saliin istumaan. 6,50 euron elokuvaliput maksettiin Conferencen aulamyyjättärelle, jolta emme ostaneet myös myynnissä olleita naposteltavia.

Kävimme odotusaikana hissiaulassa ja kun palasimme, vahtimestari ei malttanut olla sanomatta: "Teillä on naisseuraa!" Ainoa katsoja meidän lisäksemme oli riville 2 istunut tyttö taikka nuori nainen. Kaverini istuutui riville 3, minä kokeilin ensin riviä 1 ja sitten ehkä parempaa riviä 2. Tuolien selkämyksistä taittui esiin pöytä. Tyttö söi ja nauroi elokuvalle.

Elokuvassa jousiampujan tytär, vaimo ja poika katosivat. Supersankarit kokoontuivat aikoen aikamatkaa kostaakseen Thanokselle. Thor oli alkoholisti, olut-vätys. Hulkilla oli silmälasit. Hämähäkkimies pistäytyi piipittämässä. Pitkän sarjan noin 22. osa, mukana takaumia vuosien 2014, 2012 jne. osista. En ymmärtänyt elokuvasta mitään. Ystäväni oli nähnyt ennenkin, muttei muista!

"Kapteeni Amerikka" hankki välillä elämän itselleen (oman perheen) ja jätti sankarin trikoo-asunsa mustaihoiselle. Thor jätti valtakuntansa tytölle. Ironman kuoli, kun ensin naispuolisen sankarin kuolema oli peruutettu. Lopussa nimilista elokuvan tähtiä: Mark Ruffalo, Michael Douglas, Gwynette Paltrow, Scarlett Johansson. Maailman eniten tuottanut elokuva? Pituus noin 3 tuntia. 590. elokuva, jonka olen nähnyt teatterissa. Toiseksi huonoin elokuva, mitä olen koskaan nähnyt, mikäli "MadMax" oli vieläkin huonompi! 

*******

Laivamatkani Tukholmaan, tämä 65. (70:stä): 1976, 1981, 1983, 1985, 1987, 1988, 1989, 1996, 2x 1997, 2x 1998, 1999, 2001, 2003, 2004, 2010, 8x 2012, 6x 2013, 5x 2014, 3x 2015, 4x 2016, 7x 2017, 5x 2018, 11x 2019! (Lisää: 2020, 2022, 2023)

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti