tiistai 20. tammikuuta 2015
483. Loviisaan Runeberg-laivalla
Matkustin J.L. Runeberg-laivalla Loviisaan torstaina 6.7.2006.
*
Loviisaan oli laivavuoroja vain 5 kesässä, heinäkuussa torstaisin. Nukuin klo 23-5:30. Kävelin Konalasta kauppatorille klo 6:30-8:30. Mansikat maksoivat alkaen 2 euroa rasialta. Ilona odotteli jo.
*
Menolipun hinta oli 29 euroa (menopaluu olisi ollut 43 euroa). Istuimme aurinkokannen perälle.
Laiva lähti väljänä klo 9. Alhaalla ja sisällä oli suorastaan tyhjääkin.
*
Taivas oli alkumatkasta miellyttävästi hieman utuinen, niin ettei aurinko paahtanut liikaa aurinkokannellakaan. (Myöhemmin kyllä porottikin.)
*
Hevossalmen läpi ajettiin, kapteeni selosti kääntösillan toimintaa ja kertoi nähtävyyksistä, kuten erään salmen kivenmurikasta (nimet unohtuivat, ehkä tutumpia veneellä tai kanootilla liikkuville). Olisi pitänyt olla merikartta mukana, että olisi hahmottanut monia saaria.
*
Sköldvikin satama häämötti, jäi jonnekin kauas pohjoiseen, kun laiva ei nyt mennyt Emäsalon ohi Porvooseen vaan kaukaa etelästä kohti itää.
*
Ilona söi laivan lounasta puolisen tuntia heti klo 11. Kävin suihkulla varustetussa wc:ssä, siisti. Kapteenin salongissa oli noin 10 paikkaa ja kirjasto, jonka luettelossa 15 kirjaa. "Utö", Donner, meriaiheita, ylimääräisenä jokin Liken pokkari.
*
Pellinki oli ensimmäinen pysähdys klo 12-12:10. Teinityttöpari jäi tänne, jättikasseineen ja polkupyörineen. (Farkkuasuinen laittoi lipokkaansa valkohameisen huppuun.) Perhe oli vastassa, kaikki jäivät vielä vilkuttamaan laivan lähdölle.
*
Pellingistä nousi laivaan runsas tusina uusia matkustajia. Olin hieman pettynyt, kun tuon matkustajien vaihdon takia kukaan laivassa pysyvä (siis minäkään) ei käynyt jaloittelemassa maissa (satama, bensatankki, odotuskatos, hiekkaranta, kahvila palveluina). Muistinpa Franz Höijer-laivan mukavan puolen tunnin pysähdyksen Gullkronassa.
*
Pellingin saari näytti kauniilta ja pian livuimme Pellingin lossin salmen läpi. Tirmo vasemmalla. Lossi, ehkä 6-8 autoa.
*
Matkavaihtoehtoni olisi ollut: Hki-Pellinki 19 euroa, kävely 34 km Porvooseen ja sieltä bussilla takaisin. Tai myös bussiyhteys 12:35 ja 14:35 Pellinki-Porvoo!
*
Kabböle oli toinen pysähdys aikataulussa klo 13:10-13:20. Sieltä jonotti laivaan n. 30 uutta matkustajaa, ja siihen kului tosiaan 10 minuuttia! Laivan kiinnittyminen oli Kabbölessä hieman hankalaa. Ihmeen näkymättömiin uudet matkustajat upposivat laivan uumeniin, ehkäpä kahvilaan lounaalle.
*
Valkon satama rahtilaivoineen. Hiekkalotjia matkalla, pikaveneitä, kolme purjevenettä ym. Venäläinen vene kuvasi meidät.
*
Loviisaa lähestyttäessä nähtävyyksiä mm. atomivoimalan ruskeat siilot sekä Svartholman saarilinnoitus kohtuulliselta etäisyydeltä. Harmi, ettei siellä pysähdytä! Ja itse kaupungin kapeneva lahti. Asutusta harjulla. Vasemmalla taloja. Tullisilta.
*
Laivasillan laiturissa klo 14:50 oli vastassa 2 paikallista opasta (suom+ruots). Kaupunki tarjosi ilmaisen tunnin kävelykierroksen!
*
Laivasilta suola-aittoineen, katutorikiveyksineen, juomaterasseineen, merimuseoineen, toreineen on Loviisan kesäinen olohuone! Suurin tapahtuma on Runeberg-laivan saapuminen heinäkuun torstaisin! (Se oli merkitty Loviisan Sanomien tapahtuma-kalenteriin). Olihan siellä olutterassi täynnä saapumisemme katsojia!
*
Ruotsinkielinen tyttö opasti yksistään Orson Wellesin näköistä, kainalosauvan kanssa ontuvaa mustapalttoista karvaturria, joka lipitti koko laivamatkan ajan aurinkokannen laidalla yksin viiniä omasta litran pullostaan sekä noutamiaan lisälasillisia, joista yksi häneltä särkyi. Ihmeesti hän jaksoi laivasta vielä maihinkin, vaikka housunnapit unohtuivatkin, arviolta 160 kg:n massa sitoi.
*
Suomenkieliselle kierrokselle lähtivät vain Ilona, minä, vaasalainen opiskelijatyttö sekä 4-henkinen perhe, jonka vanhemmat kysyivät: "Voivatko lapsetkin tulla?" Vastauksen oltua myönteinen aikuiset livahtivat itse rannan olutterassille ja jättivät 6-v. tytön ja 9-v. pojan kierrokselle (neuvoen "Pitäkää toisianne kädestä ja seuratkaa tätiä!")
*
Opastus oli aika mainio Loviisan mainos: "Loviisaan kannattaa muuttaa!" Varustamo Ragnar Nordströmin entinen pääkonttori muutetaan yksilöllisiksi kerrostaloasunnoiksi. Puutaloja remontoidaan tuossa ja tässä. Kylpylää ei enää ole, mutta oikealla uusi vanhusten palvelutalomme vastaa sitä! Ensimmäinen kohde oli Suolatori. Siitä Kuningattarenkatua.
*
"Nyt saimme Loviisaan oman Forum-kauppakeskuksen entiseen Elannon vanhaan tavarataloon, poiketaan aulassa katsomassa! Tuolla iso K-Markettimme juuri laajensi, tuolla S-Market rakensi uuden isomman liikkeen."
*
Suomalaiset ja ruotsalaiset koulut, lastentarhat esiteltiin... ja pappila (Laivasillan vieressä). Pappi "Hynninen", liperit oli maalattu kiveen. Kilpikonnalle oli pieni matala aitaportti pihassa. Raatihuone: "kaupunginjohtaja istuu tuon II kerroksen oikeanpuoleisen ikkunan takana".
*
"Tämä Hotelli Degerby on oikein hyvä ja viereinen hotelli Zilton on myös hyvä, vain hieman riehakkaampi".
*
Loviisassa järjestetään syksyisin avointen ovien päivä, jolloin monet kodit avaavat puutalonsa kävijäiden nähtäviksi. Mikäli oikein ymmärsin, naistenlehtien toimittaja Maria Schulgin on tehokkaasti levittänyt juttua siitä vuosittain moniin lehtiin, Avotakasta alkaen, ja taisi olla juuri tällä laivamatkalla mukanakin, opas väitti huomanneensa hänet.
*
Vanhimmassa kaupunginosassa näimme Degerby Gilletin 1600-luvulta. Herrainklubi, ei sisäänpääsyä muille. Tilausravintola. Eräs paikallinen tummapukuinen ruotsinkielinen vanha herrasmies tervehtikin ohimennessään opasta ja köpötteli sisään. "Rotaryt ym. kokoontuvat siellä".
*
Kuulimme ikitutun tarinan Loviisankin palosta, jonka jälkeen asemakaava väljennettiin ja rakennettiin puistovyöhykkeet. Piialta oli päässyt tuli irti. Niin aina.
*
Kauppatori toiminnassa joka päivä, jäätelökioski torilla suosittu. Tuulimylly. Rantatietä takaisin laivalle klo 16. Jatulintarha. Lääkärin puutalokartano.
*
Opaskierroksen jälkeen omia kierroksia pohjoisempana, Mariankatua kirkolle, kirjasto puutalossa, Bio Marilyn, pohjoisen puisto esityslavoineen, Komendantintalo, laiska joki, sitten linja-autoasemalle klo 17:20.
*
Vakiovuoro Pernajan ja Porvoon kautta Helsinkiin klo 17:25-19:10, 94 km, alle 2 tuntia, 14,20 euroa. Paluumatka laivalla olisi kestänyt 6 tuntia, klo 16:30-22:20).
*
Olimme ainoat bussiin nousijat Loviisan linja-autoasemalla. Pernajassa tehtiin kierros. Porvooseen tuli matkalta ja Porvoosta lähti Helsinkiin väkeä. Vanha Porvoon tie. Sipoon Söderkullan katokset, useita matkustajia. Ilona jäi Itäkeskukseen, minä Oopperan pysäkille. Kävelin kotiin Konalaan klo 21:15.
*
Parasta laivalla oli yleensä merellä olon meditatiivinen tunnelma, ei niinkään nähtävyydet, jossa mielessä sisävesien kapeammat salmet ovat antoisampia. Meren saaret olivat liian samanlaisia - on vain vähän toisistaan erottuvia kohokohtia. Svartholmaa ja Loviisan lahtea oli hienoa lähestyä. Kabbölessä kiva pujottelu kapeikoissa! Purjeveneitä, pikaveneitä ja hiekkalotjia tuli vastaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti